Skocz do zawartości
kozioo

Asus P4pe - Wydajność

Rekomendowane odpowiedzi

Na dobry początek witam wszystkich;)

Jakiś czas temu szperając na googlach natrafiłem na review mojej płyty głownej i .. kopara mi poleciała na glebe. Sami popatrzcie:

http://www.motherboards.org/reviews/motherboards/1215_4.html

Kiedy składałem kompa (ładny kawałek czasu temu) wiedziałem że ta mobo nie jest szczytem techniki, ale żeby wyniki były aż tak złe?

Zdziwiłem się także przy OC sprzetu (2.4B i zalman 7000AlCu, 1GB DDR333 od Kingstona, chieftec 420W), gdyż maksymalne FSB, które udało mi się osiagnać to 155mhz (ze 133). Podwyższenie napięcia nic nie dało (do tego poziomu dochodzi na def Vcore, podwyższyłem żeby było 'rockstable'), zmiana ratio dla pamieci takze nic.

wyciąg z 3dmarka 2005

3DMark Score 4883 3DMarks

CPU Score 2801 CPUMarks

tutaj zestaw screenow z cpu-z - pewnie sie przyda;P [mam nadzieje uzywajacy nizszych rozdzialek mnie nie zabiją]

http://members.lycos.co.uk/kozioo/komp_inf.jpg

pytanka:

czy marny wynik OC może byc spowodowany czym innym (te procki "powinny" dobijac do 3ghz)?

czy warto zmienić tą mobo na inną (jaką)?

PS: temperatura raczej nie jest problemem - 41* idle

edit - karta graf to leadtek 6800gt @ 400/550

Edytowane przez kozioo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sam miałem przez sporo czasu P4PE i byłem bardzo zadowolony (niestey zwarcie spaliło płytę - jeszcze leży na półce) - mój PIV 2.4 chodził na niej non stop przez parę miesiecy na mag. 160MHz a maxymalnie na 170MHz (LINK).

Wgraj sobie nowy bios, bo masz 1002 (choćby stąd: ftp://ftp.asuscom.de/pub/ASUSCOM/BIOS/Soc...et/i845pe/P4PE/ wersja 1007.

Poza tym może to wina procka, a nie płyty.

Edytowane przez Major Zadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy bios nic nie dał jeśli chodzi o OC, natomiast lekko skoczył wynik 3dmarka'05 (4940 3dmarkow i 3002 cpumarki).

Pogooglowałem jeszcze troche ze testami tego asuska i kolejne zdziwienie - w innych reviewach wypada dobrze, a czasami wrecz bardzo dobrze. Sam już nie wiem co o tym myślec:/

Jeśli założymy, że mobo jest dobre, to czy może być jeszcze cos, co ogranicza procka, czy to on jest "winowajca"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u siebie w pracy mam 36 stanowisk (kawiarnia internetowa) skladanych na P4PE-X wszystko w polaczeniu z Celafonem 2200mhz i 512mb ram pomijam fakt zastosowania celerona bo to bylo chyba najwieksza porazka jednak sama plyta nie zachwyca... problemy z wykrywaniem hdd's, gdy podlaczymy wiecej urzadzen pod interfejs USB mostek jest tak obciazony ze przycina myche, gdy twardziel zaczyna pracowac freezy zwisy i inne cuda zeby bylo smieszniej zdarza sie tak na wszystkich stanowiskach pomijam juz wysypywanie sie biosow z tym dalem rade ;]] na wszystkich biosy aktualizowane kilkakrotnie zaden nic nie pomogl osobiscie skonczyly mi sie pomysly... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi