Skocz do zawartości
RaJaN

HerculesGamesurroundFortissimoIII7.1-TerraTec512IPCIDigit...

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam plyte glowna MSI-KT3Ultra2 na ktorej jest zintegrowany dzwiek

Realtek ALC650. Chcialbym kupic HerculesGamesurroundFortissimoIII7.1 lub TerraTec512IPCIDigit jednak martwie sie jedynie ze po zakupie jednej z tych kart nie uslysze roznicy w dzwieku i kasa pojdzie w pizdu :/

Zalezy mi glownie na jakosci dzwieku stad tez pytanie czy oplaca mi sie kupic Herculesa(w sumie jakos wydaje mi sie ze jest lepsza od TerraTec) czy lepiej zostac na ALC650 gdyz roznica w jakosci moze byc znikoma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ci wisi czy masz Software 3D Audio czy Hardware 3D Audio, to zostan przy zintegrowanej. Widac nie jestes graczem, wiec nie ma sensu raczej kupowac karty. W grach po przesiadce slychac KOLOSALNA(moje odczucie) roznice, w muzyce srednia/mala (a duza dla melomana). Duzo tez zalezy od zabaw equalizerem.

_przy kazdej zmianie karty moze tez ci sie nie spodobac jej brzmienie_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynie co gram to w Counter-Strike i inne gierki czasem po sieci a tak to nonstop muza a poniewaz zalezy mi by ta muza brzmiala lepiej poniewaz mam w miare dobry sprzet audio dlatego sie zastanawiam nad tymi kartami,najlepiej jakbym mial mozliwosc przetestowac u siebie ale niestety wiadomo jak jest :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek cytat z frazpc.pl

Vegita

"To shit. Stary już układ z wysłużonego już Fortissimo 2 (choć ta karta jest nieśmiertelna). Nie opłaca się kupować tego wypierdka Herculesa.. "

Karta kosztuje za granicą 50$ a w Polsce 300zł :!: :!: :evil:

http://www.frazpc.pl/komentarz/4798

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vegita

"To shit. Stary już układ z wysłużonego już Fortissimo 2 (choć ta karta jest nieśmiertelna). Nie opłaca się kupować tego wypierdka Herculesa.. "

Karta kosztuje za granicą 50$ a w Polsce 300zł  :!:  :!:  :evil: 

Sorry, ale Vegita zadnym autorytetem muzycznym nie jest.

Zadna Audigy nie wyciagnie tak ostrego i czystego dzwieku jak chocby Forti III. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vegita

Zadna Audigy nie wyciagnie tak ostrego i czystego dzwieku jak chocby Forti III. 8)

A mnie sie wydawalo ze on sie na tym zna :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie sie wydawalo ze on sie na tym zna  :twisted:

Zjechal bys karte, tylko dlatego ze ma nienajnowszy uklad?

Czy chipsety KT333 sa do d***, bo wyszedl juz KT400?

Forti III, to + - jak poprawiona II, czyli dopracowany mini ideal tamtego ukladu. ;) A i tak (chyba) nie ma jeszcze kart na nowym CS4710. (jak sa to prosze o info, zaczalem kolekcjonowac karty dzwiekowe, hehe)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vegita

A mnie sie wydawalo ze on sie na tym zna :twisted:

O Vegicie to ja mam swoje zdanie i o calym serwisie ! I powiem tyle cwel z niego straszny !

Ciesze sie ze kolega postanowil szukac kart od innych producentow niz creative swiadczy to o dojzalosci i rozumieniu pewnych spraw :)

Jak kupisz fortissimo III to opisz co i jak bo sam sie nad nia zastanawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Vegicie to ja mam swoje zdanie i o calym serwisie ! I powiem tyle cwel z niego straszny ! 

Ciesze sie ze kolega postanowil szukac kart od innych producentow niz creative swiadczy to o dojzalosci i rozumieniu pewnych spraw :) 

bosko.. ja też cię kocham, tylko że cię nie znam ..

Co do Fortissimo III 7.1 - A ma ktoś z mądrali tę kartę ? Szczerze wątpię, żeby którakolwiek z pyskatych pustogłów widziała ją na oczy, poza jednym (domniemanym), który mógł ją co najwyżej kupić i teraz co ma powiedzieć ? Kupiłem szajs zatrzy stówy ? Chyba logiczne jest, że jeśli jeszcze zagorzały AntySoundblasterowiec, to nie powie złego słowa na swoje drogie cacko. Ja akurat jestem przeciwny produktom Creative, ale nie na tyle obsesyjnie w to zapatrzony, żeby Herculesa wielbić niezależnie od jakości jego produktów/cen i innych dupereli. Osobiście ją przetestowałem i jej parametry względem Fortissimo 2 spadły ze względu na fakt wykorzystania dwóch równoległych kodeków nie zważając na fakt, iż układ Cirrus Logic Crystal CS-4624 przetwarza tylko CZTERY kanały. Poza tym karta jest droga i wykorzystuje (o tak !) stary układ w gorszym wydaniu niż poprzednie. W cytacie zresztą podanym powyżej widać wyraźnie moją opinię o Fortissimo 2 - nieśmiertelna.

A tak BTW, to coś batdzo się jej jedyny tutaj (domniemany) właściciel przejął moją opinią, która jest moją własną (i jako osoby prywatnej i jako recenzenta) i mam do niej pełne prawo. Coś baaardzo cię to ubodło jakbyś miał fobię na punkcie Herculesa... Jeśli się z tą opinią nie zgadzasz i to dla ciebie jest równoznaczne z nazywaniem kogoś lamerem, to życzę powodzenia w dalszym życiu. Powtarzam : to jest moja opinia i podtrzymuję ją, jakimkolwiek lamerem mnie nie nazwiesz.

Dziękuję i nie pozdrawiam młotków, a ci zapewne wiedzą, że o nich chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bosko.. ja też cię kocham, tylko że cię nie znam ..

Co do Fortissimo III 7.1 - A ma ktoś z mądrali tę kartę ? Szczerze wątpię, żeby którakolwiek z pyskatych pustogłów widziała ją na oczy. Osobiście ją przetestowałem i jej parametry względem Fortissimo 2 spadły ze względu na fakt wykorzystania dwóch równoległych kodeków nie zważając na fakt, iż układ Cirrus Logic Crystal CS-4624 przetwarza tylko CZTERY kanały. Poza tym karta jest droga i wykorzystuje (o tak !) stary układ w gorszym wydaniu niż poprzednie. W cytacie zresztą podanym powyżej widać wyraźnie moją opinię o Fortissimo 2 - nieśmiertelna.

Dziękuję i nie pozdrawiam młotków, a ci zapewne wiedzą, że o nich chodzi.

dobrze powiedziane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i jeszcze jedno

Zadna Audigy nie wyciagnie tak ostrego i czystego dzwieku jak chocby Forti III.  8)

Czy mógłbym prosić o źródło, w którym przedstawiam się jako Auotorytet muzyczny ? (to odnośnie twojej reakcji na moją opinię o tej karcie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Fortissimo III 7.1 - A ma ktoś z mądrali tę kartę ? Szczerze wątpię, żeby którakolwiek z pyskatych pustogłów widziała ją na oczy, poza jednym (domniemanym), który mógł ją co najwyżej kupić i teraz co ma powiedzieć ? Kupiłem szajs zatrzy stówy ?

Chcesz dyskutować? nie ma problemu. Ale proszę, nie obrażaj mi czytelników, bo długo tutaj miejsca nie zagrzejesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od młotków to wyzywaj na swoim forum - w tym to jesteś dobry i nic poza tym.

Padło pytanie o porównanie dwóch kart - Terratec w tym wydaniu jest beznadziejny, dopiero DMX jest na poziomie.

Niedługo ukaże się test porównawczy 2 Herculesów i 2 wyższych modeli Terrateca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rajan - artur podał przykłady, a ja dodam Fortissimo 2 lub Hercules Game Theatre XP (wersja XP 6.1 podobnie jak Fortissimo III 7.1 - na poprzedni układ dopakowano kolejny kodek AC, co w efekcie pogorszyło (lecz tutaj minimalnie) jakość dźwięku na kanałach 3 i 4 (tylny lewy i prawy) lub Sound Blaster Audigy. Co prawda sterowniki WDM Creative ma nie najlepsze, ale widać ostatnio wreszcie poprawę pod względem zarządzania zasoabmi, przez które do tej pory podczas dodawania kolejnych efektów DSP, układy EMU i Audigy podlegały najzwyczajniej w świecie zapchaniu, co w efekcie powodowało najczęście zwis albo karty albo systemu. Dzięki tym poprawkom u mnie Creative sporo zyskało, i tak właśnie stałem się posiadaczem Sound Blaster Live! 5.1. Karty Creative nadal są drogie, ale przynajmniej dzięki sterownikom, ich wartość użytkowa wzrosła. Pierwsze podane karty dość trudno dostać, zatem jeśli zdecydujesz się na Audigy, nie zrobisz błędu (choć szczerze polecam SonicFury i Fortissimo 2).

Lisek - lubisz być ośmieszany bezpodstawnie ? To twój problem. Apropo, polecam ci zajrzenie na grupkę dyskusyjną (już ty wiesz, o jaką mi chodzi..).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...