karabeen Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 witam czytałem poprzednie wątki o kingstonach ale mimo wszystko zadaję zapytanie, może ktoś ma podobny sprzęt do mnie i podobny problem. dałem się podpuścic i mam 2x256 kingstone value ram (KVR400X64C3/256) na kosciach elpida - nie wiem czy dzialaja w dualu bo kupiłem je za smieszne pieniadze, wiem tylko ze są z jednej serii. sprzet to athlon XP 1,7+ Jiuhb, Abit nf7 rev.2.0, puszczony 11*170, temperatury spoko, wszystko ok gdyby nie to, ze probowalem sprawdzic mozliwosci jakie maja pamieci i [gluteus maximus]. przy tym ustawieniu chodza wylacznie na 3-3-3-9, by spd ustawiaja sie na 408mhz i chodza stabilnie, auto ustawiaja sie na 340 ale mam wrazenie ze komp chodzi mi wolniej niż jak miałem wczesniej inne kosci 266mhz puszczone asynchronicznie na 333 (5/6)! sandra pokazuje mi te dwa wspolczynniki niezaleznie czy jest 340 czy 408 w granicach 2400/2200. proby zejscia na agresywny timing albo turbo nawet z podnoszeniem napiecia dawaly zawsze bluescreen. co jest grane? chcialem docelowo puscic na 200fsb calego kompa ale teraz to juz nie wiem nawet czy jezeli bedzie zwis to czy to bedzie wina procesora czy pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 Spróbuj BIOS z CPC OFF, powinno poprawić stabilność. Te kości oryginalnie są DDR400 Cl3 więc czego sie spodziewałeś na 408 (204MHz). Na AMD dawaj zawsze synchronicznie RAM i CPU nawet jeśli to oznacza zejście z MHz dla Ramu jeśli procek nie wytrzymuje więcej. Aha, podnosiłeś napięcie na RAM? Daj im 2,7-2,8V to też poprawi nieco stabilność i moze pozwoli obniżyć timingi. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVVy Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 Elpida wcale nie są takie złe a w dual'u powinny śmigać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...