Leonidas Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 (edytowane) Nie wiem czemu ale bardzo często po restarcie systemu (winxp home + sp1 + wszystkie poprawki oprócz sp2) uruchamia mi się sprawdzanie dysku mimo iż system został zamknięty poprawnie. Nie nastąpiło zawieszenie systemu ani nic podobnego. Próbowałem wyłączać go przyciskiem z klawiatury, przyciskiem na obudowie i poleceniem zamknij. Niestety wygląda na to, że nie ma to wielkiego znaczenie. Po prostu czasam ni z gruchy ni z pietruchy podczas uruchamiania systemu włącza się sprawdzanie dysku. Dysk to WD 80 gb 8 mb cache. Aha byłbym zapomniał może to ma znaczenie swapfile wrzuciłem na osobną partycję przeznaczoną tylko na swap a to sprawdzanie dysku nieszczęsne dotyczy tylko partycji C Edytowane 23 Stycznia 2005 przez Leonidas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 Też tak kiedyś miałem, brało się to chyba od zaawansowanego zarządzania energią, coś w kompie było niekompatybilne, i mimo teoretycznie poprawnego zamykania dysk był wyłączany ciut za wcześnie. Wyłączenie ACPI pomogło, ale kompa trzeba było wyłączać przyciskiem, jak AT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 Obstawiam ze na dysku sa jakies uszkodzone sektory i dlatego caly czas skandisk sie pulta. Proponuje na pocztake zarzucic gruntowego scandiska z poziomu windowsa (ze skanowaniem powierzchni dysku), a jesli to nie pomorze to hdd regenerator do usuwania bad bloków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonidas Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 Hmm z poziomu windowsa nie da się zapuścić sprawdzania dysku systemowego ale uruchomiłem kompa z płyty startowej i zapuściłem scandiska dosowego na dysku c razem ze skanowaniem powierzchni dysku i nie wykrył ani jednego bad sectora. (problem dotyczy tylko partycji c:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Skandisk to dosc prosty program i moze nie znalazl nic na dysku. Proponuje mio to przeskanowac dysk hdd regeneratorem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurasjo Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 a nie masz przypadkiem włączonej opcji szybkiego zamykania systemu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonidas Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Chyba znalazłem rozwiązanie problemu. Mam ustawioną osobną partycję na swapfile. Ta partycja znajdowała się na samym początku dysku (tak pokazywał partition magic). Przesunąłem tą partycję za partycję systemową i narazie nie mam problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...