Skocz do zawartości
PoTaS

Kłopoty Z Dźwiękiem Na Abit Is7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Podczas odczytu czy też kopiowaniu danych z czytnika CD (cd-rw, cd-rom) następuję przymulenie odtwarzanego dźwięku.

Poprostu dźwięk się odtwarza ale jest zniekształcony.

Korzystam ze zintegrowanego dźwięku na płycie .

Może ktoś ma pomysł w czym jest problem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapewne masz podlaczone przewod cd-audio do pyty glownej jesli tak odlacz go problem powinien zniknac wiekszosc softu uzywa teraz juz softwareowego encodowania wiec IMO kabelek cd-audio na chwile obecna zbedna rzecz

Edytowane przez Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabelka nie mam podłączonego ... :unsure:

Muzykę odtwarzam z dysku twardego .. i przy odpaleniu płyty w cd-rom nagle dźwięk zniekształca nie mówiąc o kopiowaniu z cd-rom na dysk ..

Czekam na dalsze opinie ..

Edytowane przez PoTaS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zintegrowany dzwięk na tej płycie jest lekko mówiąc cieńki. Odkręć procesor i wtedy zobacz czy ci chodzi jako tako. U mnie było podobnie przy zwiększonej magistrali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zintegrowany dzwięk na tej płycie jest lekko mówiąc cieńki. Odkręć procesor i wtedy zobacz czy ci chodzi jako tako. U mnie było podobnie przy zwiększonej magistrali.

1231529[/snapback]

dobra sugestia chociaz jesli wczesniej dzialalo dlaczego nagle mialoby przestac ;]]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra sugestia chociaz jesli wczesniej dzialalo dlaczego nagle mialoby przestac ;]]]

1231541[/snapback]

Na standardowej magistrali działa jak powinno, lecz już za czasów o/c p4 2,0 zauważyłem że przy konkretniejszym odstępstwie od standardowej magistrali z dzwiękiem działy się (nasilały) różne rzeczy (ciche buczenie, czy trzask) i to zarówno przy wychodzeniu z bazowego fsb400, 533 czy 800. Oczywiście agp/pci fix na 66/33. Dlatego kupiłem sobię SB i mam spokój. To tylko opis moich zajść z IS7. Chociaż od biosu bodajże 18 nie sprawdzałem jak z dzwiękiem, ponieważ miałem już wtedy osobne audio. Edytowane przez EP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cuż system i sterowniki mam zainstalowane na czysto .. a problem występuje od początku ...

Zmniejszenie FSB do standardowego dla procka nic nie dało ....

Mam dwa napędy cd-rom Teac 52x i cd-rw LiteOn 52x32x52x .. Teac jako master LiteOn jako slave ... Kabel ATA100 okrągły Teac podpięty wyżej od LiteOna

Obawiam się że to poprostu płyta nie wyrabia z transmisja danych przez mostek południowy ..

Ale może się mylę ... Może są jakieś inne przyczyny

Edytowane przez PoTaS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na standardowej magistrali działa jak powinno, lecz już za czasów o/c p4 2,0 zauważyłem że przy konkretniejszym odstępstwie od standardowej magistrali z dzwiękiem działy się (nasilały) różne rzeczy (ciche buczenie, czy trzask) i to zarówno przy wychodzeniu z bazowego fsb400, 533 czy 800. Oczywiście agp/pci fix na 66/33. Dlatego kupiłem sobię SB i mam spokój. To tylko opis moich zajść z IS7. Chociaż od biosu bodajże 18 nie sprawdzałem jak z dzwiękiem, ponieważ miałem już wtedy osobne audio.

1231554[/snapback]

nie nie Ep nie zrozumiales mnie. Chodzilo mi o to ze jesi wczesniej na podniesionej magistrali smigalo dlaczego teraz mialoby byc inaczej. Doszukiwalbym sie wtym wszystki raczej innego powodu

UPDATE:

sprawdzales czy masz powlaczane tryby DMA w napedach cd?

Edytowane przez Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie Ep nie zrozumiales mnie. Chodzilo mi o to ze jesi wczesniej na podniesionej magistrali smigalo dlaczego teraz mialoby byc inaczej.

A to oczywiście masz racje. U mnie problemy były tylko przy o/c, chociaż dzwięk na tej płycie tak i tak jest kiepski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepinanie nic nie dało ....

Ale rozwiązałem w końcu problem ... odinstalowałem kontroler IDE pomocniczy i zrestartowałem komputer ...

Po restarcie XP zainstalował sobie kontroler powykrywał napędy ... wszedlem w menadzera urzadzen i zmieniłem na DMA na obu napędach ...

Nie wiem co było nie tak ... ale zabieg pomógł ...

Widocznie mimo że pisało że jest DMA tryb 2 to coś musiało być pokrzanione ... i nie było tego trybu ..

Dzieki za wszelką pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez tak mialem jak moj LG byl w trybie PIO!!!

wez w windowsie odinstaluj kontroler IDE ten od napedow!! i po restarcie powinno sie zainstalowac na nowo!!

1231712[/snapback]

Tak też zrobiłem ale ja miałem ustawione przed deinstalacją DMA tryb 2 na obu napędach a mimo to były problemy ...

I to było najdziwniejsze :blink: ... Dlatego myślałem że to problem w sprzecie a tu okazałoe sie że jednak winda B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też zrobiłem ale ja miałem ustawione przed deinstalacją DMA tryb 2 na obu napędach a mimo to były problemy ...

I to było najdziwniejsze  :blink: ... Dlatego myślałem że to problem w sprzecie a tu okazałoe sie że jednak winda  B)

1231840[/snapback]

zeby nie powiedziec "a nie mowilem" B) :D

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy zrobilem jak zalecacie, czyli usunalem kontrolel pomocniczy (odpowiadajacy za cdromy) po restarcie wyskakuje blad ze steronik jest niewlasciwy. probowalem recznie instalowac ale to nie pomaga.

http://p5ycholek.webpark.pl/1.jpg

Edytowane przez psychol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy zrobilem jak zalecacie, czyli usunalem kontrolel pomocniczy (odpowiadajacy za cdromy) po restarcie wyskakuje blad ze steronik jest niewlasciwy. probowalem recznie instalowac ale to nie pomaga.

1232068[/snapback]

dokladnie podaj mu na "twardo" lokalizacje sterownika powinien zalapac ;]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi