Skocz do zawartości
stickers

Nforce2 - Dlaczego Wy To Polecacie Ludziom ? ;(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dlugo przymierzalem sie do zmiany plyty glownej. Wg. waszych opinii padlo na cos na nForce2. Wielu radzilo by ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> cos z serii ABITa, jedni mowili ze NF7-S inni AN7 jeszcze inni zeby epoxa, no ale nie otym chcialem.. Moj wybor padl na AN7 i bylem z tej plyty zadowolony ale do czasu. Problemy zaczely sie z wiatraczkiem - ten na NB zaczal warczec jak cholera. wczoraj i przedwczoraj pisalem na temat obslugi mp3 playerow. Wyobrazcie sobie ze na stareeńkim KT400 ten plyer chodzi niczym przecinak a na zachwalanym przez was nforce2 nie da rady tego odpalic... Nie rozumiem waszej postawy (co niektorych) - jesli dla was slusznym wyborem plyty, jest ta ktora pozwoli na DOBRY dzwiek (s.storm) oraz dobre podkrecanie (barton mobile) to dziekuje wam bardzo, niewiedzialem ze moga byc az takie problemy... Teraz zostalem sam...

Zeby bylo jasne ja nikogo o nic nie oskrżam ale zanim komus polecicie kolejna plyte z nforce2 - zastanowcie sie dwa razy. Sto razy wolalbym tego KT880 czy jak on sie tak zwie ktory by mial gorszy dzwiek i byl mniej podkrecalny ale niebyloby takich prlblemow z USB !! Dlaczego nikt mi o tym nie powiedzial przed zakupem ? .. eh.. po prostu szkoda slow, teraz ABIT I NVIDIA ma cie w dupe producent playera skonczyl działalnosc rok - 1.5 temu i wez tu badz madry. Nie kazdy ma kupe kasy zeby zmieniac mobo co 4 miesiace...

;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WTF ?

Masz problemy z odpaleniem mp3 playera jak mniemam ? loooolz... Nawet nie rozumiem jak możesz nie umieć odpalić tego playera ? Wyskakuje error czy co ? Bo jak dźwięku nie masz to trzeba to ustawić w programie...

Śmiech na sali. Btw na nforcie nie odpalisz też 99% gier i programów bo nvidia to shit i intel rula !

Hejah i nie szerz głupoty!...

1231834[/snapback]

Heh, kolego slucha. chyba nierozumiesz przeslania tego watka. Podlaczam playera pod USB z frontu (probowalem tez tylnych) i wykrywa go. Potem cudem udaje mi sie wejsc na dysk wymienny i jak chce cos zrobic to zamrożenie systemu i wogole okno m. komputer robi sie cale biale... Wczoraj pomyslalem ze sforamtuje go. wzielem prawym na d. wymienny i dalem foramtuj no cos tam chcial sforamtowac i w pewnym momencie wyskoczylo ze nie mozna dokonczyc formatu. to ja ok dalem i nei wiem jakim cudem ale sie okazalo ze pliki skasowaly sie z pamieci - pliki sa niewazne lecz teraz to ja juz nic nie moge zrobic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Jan 23 2005, 18:04-->

CYTAT(Mardok =:) @ Jan 23 2005, 18:04)
No ale o co chodzi ? Ze ci nie chodzi jakiś jeden player to mobo/chipset = złe ? Ele to chyba coś nie tak ? Problemy z USB ? Jaki sys jakie stery ?

1231837[/snapback]

Tak, problemy z USB. Sys XP + SP1 wgrywalem juz mnostwo patchy do USB i nic.. stery do mobo 5.10 WHQL probowalem nawet wgrafc nieoficjalne 6.xx z WHQL - tez nic w biosie dalem nawet usb 1.1 zeby bylo zgodne z usb playera - tez nic

na kt400 smiga, na kt333 tez smiga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, kolego slucha. chyba nierozumiesz przeslania tego watka. Podlaczam playera pod USB z frontu (probowalem tez tylnych) i wykrywa go. Potem cudem udaje mi sie wejsc na dysk wymienny i jak chce cos zrobic to zamrożenie systemu i wogole okno m. komputer robi sie cale biale... Wczoraj pomyslalem ze sforamtuje go. wzielem prawym na d. wymienny i dalem foramtuj no cos tam chcial sforamtowac i w pewnym momencie wyskoczylo ze nie mozna dokonczyc formatu. to ja ok dalem i nei wiem jakim cudem ale sie okazalo ze pliki skasowaly sie z pamieci - pliki sa niewazne lecz teraz to ja juz nic nie moge zrobic...

1231841[/snapback]

A no źle zrozumiałem bo zapomniałem, że istnieje coś takiego jak przenośny odtwarzacz mp3 ;]

A najnowsze drivery się ściągnęło do odtwarzacza ? Strona producenta odtwarzacza też nie istnieje ? (FAQ, redme)

Edytowane przez Nexer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no źle zrozumiałem bo zapomniałem, że istnieje coś takiego jak przenośny odtwarzacz mp3 ;]

A najnowsze drivery się ściągnęło do odtwarzacza ? Strona producenta odtwarzacza też nie istnieje ? (FAQ, redme)

1231845[/snapback]

Strona istnieje, ale nieaktualizowana od ~2 lat... stery jedynie pod 98 z mozliwoscia upgradu firmware i foramtowaniem. I chcialem wlasnie zrobic format ale nie dzie.. nie moze dokonczyc tego formatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strona istnieje, ale nieaktualizowana od ~2 lat... stery jedynie pod 98 z mozliwoscia upgradu firmware i foramtowaniem. I chcialem wlasnie zrobic format ale nie dzie.. nie moze dokonczyc tego formatu.

1231847[/snapback]

Podaj nazwe tego odtwarzacza to można przecież pogooglować (zapewne nie Ty jeden masz ten problem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stickers

Tak to paczka do NFa jest w archiwum na stronie NV. Heh w skrócie to ja miałem jaja z USB działy się rzeczy od wyłączenie się USB najnormalniej w świecie (reboot tylko pomagał włączyć USB back) po zawieszania się systemu/myszy/neo. Gdzieś wyczytałem ze mogą na to pomóc stery 4.27 w akcie desperacji załadowałem i nigdy więcej nie miałem już problemów ani z dźwiękiem (bo też potrafił się OFF jak USB) ani z USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam mam NF7-S i żadnych problemów ani z Aparatami cyfrowymi ani z MP3Playerami nie mam. Używam 5.10 sterków i serio żadnych problemów. Miałem wcześniej A7V600 KT600 od ASUSa i też byłem zadowolony, ale NF7 jest bardziej wydajna. Nie mam nawet problemów z dyskiem S-ATA - a niektórzy piszą, że instalacja np. XP jest niemożliwa... :?

A AN7 jest nieco bardziej niestabilna, ale też wszystko działa jak się ustawi odpowiednio - ma mój kolega.

A pod USB mam podpięte: Mysz, skaner, drukarkę, i na zmianę aparat cyfrowy lub MP3Player'a.

Edytowane przez Hirotaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Jan 23 2005, 18:23-->

CYTAT(Mardok =:) @ Jan 23 2005, 18:23)
stickers

Tak to paczka do NFa jest w archiwum na stronie NV. Heh w skrócie to ja miałem jaja z USB działy się rzeczy od wyłączenie się USB najnormalniej w świecie (reboot tylko pomagał włączyć USB back) po zawieszania się systemu/myszy/neo. Gdzieś wyczytałem ze mogą na to pomóc stery 4.27 w akcie desperacji załadowałem i nigdy więcej nie miałem już problemów ani z dźwiękiem (bo też potrafił się OFF jak USB) ani z USB.

1231867[/snapback]

No to już ssam te stery - jesli ty rozwiazesz ten problem to masz u mnie 2 metrowego browara... :)

p.s. -> u was konkretniejsi sa ludzie nic na fr.... ;)

mam dysk sata - jak wywale stery od nforce2 to mi nie usuna sie stery od sata przypadkiem ? bo mam 5.10 i zeby wgrac te gorsze 4.27 to ja nie wiem..

Edytowane przez stickers

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stickers:

Ja miałem, (bo DFI już sprzedane) DFI + 2x WDC S-ATA + 4.27 u wszystko działało.

EDIT :

Ale co to ma do rzeczy ja instalujesz system na S-ATA tez nie masz paczki do NF a sys chodzi ;)

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM WAS !!

Proszę was o pomoc bo nieweim gdzie się z tym udać :) Mam taki problem z NFORCE 2 ULTRA jak zainstaluje wszystkie sterowniki do płyty głównej to mi niedziałają Napędy cdrom LG 52X wydaje mi się że jest jakiś problem z IDE od nforca bo jak włoże inny napęd cd np. LITE ON to chodzi bez problemów dlatego jak nie instaluje tych sterowników IDE od nforca to chodzi LUX ale dysk znowu niechodzi na ATA 133 bo wykrywa go jako DMA 5 ???????????????

Proszę o pomoc !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera niedobrze...

Wgralem 4.27 (akurat byly na CD)

Player juz sobie odszedl ? Teraz to juz zupelna kupa... nie wiem co robic

Dołączona grafika

^ probowalem przez progs dolaczony do CD (on jest do 98, nie do XP) i nie idzie ten format ^

rozwalilem playera ?

EDIT - ponoc jak sie probowalo go na FAT32 sformatowac to playera mozna do kosza wyrzucic - prawda to ?

post-9701-1106502477_thumb.jpg

Edytowane przez stickers

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM WAS !!

Proszę was o pomoc bo nieweim gdzie się z tym udać :) Mam taki problem z NFORCE 2 ULTRA jak zainstaluje wszystkie sterowniki do płyty głównej to mi niedziałają Napędy cdrom LG 52X wydaje mi się że jest jakiś problem z IDE od nforca bo jak włoże inny napęd cd np. LITE ON to chodzi bez problemów dlatego jak nie instaluje tych sterowników IDE od nforca to chodzi LUX ale dysk znowu niechodzi na ATA 133 bo wykrywa go jako DMA 5 ???????????????

Proszę o pomoc !!!

1231886[/snapback]

Na początek DMA 5 czy raczej UDMA 5? UDMA5 to jest ATA 100 więc nie tak źle.

LG (cd-romy) ma problemy z UDMA i obsługuje tylko MultiwordDMA.

Podłącz LG na oddzielnej taśmie, one nie lubią trybów miesznaych (HDD i CD-ROM). Pokombinuj z trybami Master/Slave/CS.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz stickers, przychodzisz tu z pretensjami do calego swiata. Ktos kto proponowal Tobie plyte na nForce2 nie byl w stanie przewidziec takich problemow!

Mi na nf2 nie dzialal kabel do nokii na coma. Po prostu wrzucalem nowy soft do telefonu u kumpla, na kompie z MSI KT4AV wiec na kt400 :))

Fakt jest ze chipsety kt sa bardzo elastyczne i malo konfliktowe z innym sprzetem ale sa po prostu sporo wolniejsze od nforce2.

Mialem problem z usb powyzej fsb 250 na mojej bylej dfi, tzn mycha sie wylaczala normalnie w trakcie pracy.

Problemu radze szukac w playerku. Wyciagnij z niego karte pamieci (jezeli jest taka mozliwosc) i przejdz sie do kogos kto ma czytnik kart. Przeformatuj i wszystko bedzie ok.

Z tymi UDMA to tez bywaja cyrki czasem, ale roznica pomiedzy UDMA 5 a 6 jest naprawde symboliczna.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt jest ze chipsety kt sa bardzo elastyczne i malo konfliktowe z innym sprzetem ale sa po prostu sporo wolniejsze od nforce2.

1232112[/snapback]

Nie powiedział bym, KT 880 jest równie (może z malutkimi róznicami) szybki co NF2, no chyba, ze mówimy o OC, w tedy żaden KT nie ma szans w starciu z NF2 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie jakis cud sie stal, moge wejsc w tego playera sam sie sformatowal... Jednak teraz taki problem (w sumie to wrocilem sie na poczatek problemu). Chce skopiowac plik i jest blad we/wy ... potem wyjmuje mp3 z usb i wkladam ponownie - i patrze a tam jest ten plik !! player go nieodtwarza i usunac go nie mozna bo jest blad we/wy...

jutro w szkole sprawdze czy na sisach tez tak jest czy tylko u mnie na nf2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech...

Chipset jest do [gluteus maximus] bo wiatraczek się pieprzy a mp3player którego producent od 2 lat ma klientów w głębokim poważaniu nie działa jak trzeba...

Pewnie tsunami to też przez NF2 było?

Większość tekstów typu "a KT działa lepiej" wynika głównie z tego, że NF2 jako solidna konstrukcja wymaga również solidności od innych podzespołów, szczególnie pamięci.

Poza tym do SP1 możesz sobie zainstalować ile chcesz łat i nic z tego nie będzie. Zainstaluj w końcu SP2, bo najnowsze stery są pisane właśnie pod SP2 i na SP1 mają prawo nie działać poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz stickers, przychodzisz tu z pretensjami do calego swiata. Ktos kto proponowal Tobie plyte na nForce2 nie byl w stanie przewidziec takich problemow!

Mi na nf2 nie dzialal kabel do nokii na coma. Po prostu wrzucalem nowy soft do telefonu u kumpla, na kompie z MSI KT4AV wiec na kt400 :))

1232112[/snapback]

Mam podobny problem z kabelkiem "com" do siemens-a zrywa mi caly czas polaczenia z telefonem

moze znasz jakies rozwiazanie tego problmu bede dzwieczny :P

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no comie wiekszosc komor zrywa polaczenie i nie tylko na nf na legendarnym tutaj kt400a tez ... trzeba sobie po prostu usb sprawic :)

co do playera jesli przyslowiowy reinstal systemu juz byl czasami nie które użadzenia np drukarki potrafia ladnie nasmiescic w systemie .... przeszukanie biosu proba jego zmian dla usb nie przyniosla rezulatu i mp3 jest sprawny to ciezko powiedziec

btw ta historia z lg mnie rozbiawila tak samo jak udma ;) udma5 pewnie dlatego ze z dyskiem podpioles cdka zmiana biosu na nowy chyba niwelowala problem ;) bo zamiast udma pokozywal ata ;) a to jest to samo rzecz jasna :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...