Skocz do zawartości
nuras_en

Pomoc W Wyborze.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

No więc sprawa wygląda następująco zakupiłem ostatnio komputer. Kupiłem wszytskie części itp. ale nigdzie nie dostałem karty graficznej, której szukałem a mianowicie GeForce 5500FX 256MB (320zł) Zamówiłem ją [bez zobowiązania w pewnym sklepie]. Twedy właśnie przeczytałem kilka tematów i postów na forum no i jedni polecają tego GeForca a drudzy nie... :-| No i chciałbym Was prosić o pomoc w wyborze. A więc karta musi być 256MB w granicach ok 350zł Wymieniajacie ich dobre jak i słabe zalety. Nie mam zamiaru podkręcać komputera w żaden sposób a więc żadne testu tuningu mnie nie intereują :wink: . Czekam na Wasze rady!

Aha komputer jaki posiadam mam w syganturce. Poza oczywiśce tym GeForce'em.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"karta musi być 256MB"

Tzn. żeby nie była 128MB czy inna... Bo wydaję mi się, że juz lepiej kupić 256MB niż 128MB. Czekam na dalsze wypowiedzi. A czy do tych Radeon'ów nie trzeba co chwile żadnych driverów wgrywać bo gdzieś tak usłyszałem... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega "sqi" ma racje 256MB nie daje nic w grach, dopiero przy bardzo wysokich rozdzielczosciach.

Za 325 kup sobie Abita u-guru, spokojnie z niego zrobisz 9600XT.

Radeony maja duzo lepsza jakosc obrazu od geforców.

Mam w domu kompa od kumpla na geforcie 6800 Gigabyte, wydajnosc super ale jakosc duzo gorsza niz moj Radzio.

Właczyłem sobie Medala u mnie i u niego, na Radku widac wszystkie szczegóły a na tym geforcie obraz jest jakis rozmazany.

Wszystko na najnowszych sterach i domyslnych ustawieniach.

Nvidia zawsze kładła nacisk na wydajność kosztem jakosci

Nie trzeba co chwile zmieniac nowych sterow, ale jest to zalecane. Nowe drivery maja poprawiane drobne błedy i przewaznie sa wydajniejsze, odnosi sie to zarowno do Geforce jak i do Radeonow

Edytowane przez cudak10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. żeby nie była 128MB czy inna... Bo wydaję mi się, że juz lepiej kupić 256MB niż 128MB. Czekam na dalsze wypowiedzi. A czy do tych Radeon'ów nie trzeba co chwile żadnych driverów wgrywać bo gdzieś tak usłyszałem...  :?

1232104[/snapback]

To ci sie bardzo zle wydaje...2x lepiej jest kupic 128MB niz 256MB przy slabszych kartach, widze ze rozumujesz jak moj znajomy im wiecej ramu na karcie tym lepiej...a tu taki zonk, wersje 256 są duzo wolniejsze od 128, a ilosc ramu to na pokaz i dla kasy...kuniec kropka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ci sie bardzo zle wydaje...2x lepiej jest kupic 128MB niz 256MB przy slabszych kartach, widze ze rozumujesz jak moj znajomy im wiecej ramu na karcie tym lepiej...a tu taki zonk, wersje 256 są duzo wolniejsze od 128, a ilosc ramu to na pokaz i dla kasy...kuniec kropka...

No i dlatego pytam się Was bo wiem, że bardziej się znacie ode mnie bo kompy to jak narazie nie moja dziedzina :wink: No ale skoro 256MB jest (niby) gorsze od 128MB no to jaki niby jest sens kupowania 256? Czegoś tu nie rozumiem. Czyms musi byc lepszy...

spokojnie z niego zrobisz 9600XT

:? Pisałem, że nie chcę go ręcić... Chyba, że źle zrozumiałem :-|

Czekam na kolejne rady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dlatego pytam się Was bo wiem, że bardziej się znacie ode mnie bo kompy to jak narazie nie moja dziedzina  :wink:  No ale skoro 256MB jest (niby) gorsze od 128MB no to jaki niby jest sens  kupowania 256? Czegoś tu nie rozumiem. Czyms musi byc lepszy...

1232137[/snapback]

Jest lepszy w rozdzielczościach 1280 czy 1600 a takich 5500 czy 9550XT nie udźwignie. 256 na tych kartach to tylko chwyt marketingowy bo ktoś zobaczy : 256=więcej=lepiej a to jest błędne myślenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dlatego pytam się Was bo wiem, że bardziej się znacie ode mnie bo kompy to jak narazie nie moja dziedzina  :wink:  No ale skoro 256MB jest (niby) gorsze od 128MB no to jaki niby jest sens  kupowania 256? Czegoś tu nie rozumiem. Czyms musi byc lepszy...

spokojnie z niego zrobisz 9600XT

:? Pisałem, że nie chcę go ręcić... Chyba, że źle zrozumiałem :-|

Czekam na kolejne rady :)

1232137[/snapback]

Nie nie musi byc lepszy i nie jest...to chwyt marketingowy :D Wsadzaja wolniejsze pamieci i sprzedaja jako wypas z 256ramu a tu ZONK :) Jest lepszy tylko w nabijaniu kasy dla producenta. A o FX5500 nawet nie mysl , sam dzisiaj sie pozbylem 2 miejsca wyzszego FX5700...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupno 256 MB totalnie sensu nie ma. Wyobraź sobie, że ja mam Radeona 9800pro 128MB, wgrałem BIOS od XT i mam 9800XT. Tyle ze każde kupione 9800XT ma 256 MB pamięci. Mój egzemplarz ma tylko 128. Ubolewam nad tym? Wogóle. Wyniki w markach i FPS w grach identyko co z 256 MB, a nawet lepiej. Kupując wiecej ramu dostajesz wolniejsze kości. Kiedyś wpadniesz w manię podkrecania i zobaczysz ze...doopa. 256 sie tak ciulowo podkreca ze sobie nawet nie zdajesz sprawy. Dawno minęły czasy, kiedy szybkość mozna było ocenic po ilość MB pamięci. Skończyło się to chyba na rivach o ile dobrze pamiętam :D

256 to taki numerek, który powoduje, że tacy niedouczeni (bez urazy) jak ty wydaja to 50zł więcej. Za tą kase kupujesz super chłodzenie to radka 9550XT. Takiego własnie ci polecam, podobnie jak przedmówcy...

Edytowane przez kuicets

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GF 5500 256:

- Ma zaawansowane technologie, ale jeżeli odpalisz jakąś grę która te technologie wykorzystuje to i tak się okaże zbyt ciężka jak na 5500.

- 256 przyda się przy wysokich rozdzielczościach, jak juz kolega wspomniał (powyżej 1024:768), ale jak odpalisz grę z taką rozdzielczością to i tak ten GF ci jej nie uciągnie :)

Morał: Pierwszy raz w życiu polecam Radeona (ale tylko w tym przedziale cenowym). Możesz też dołorzyć trochę i się pokusić 0 5700 bo te już są o niebo lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie jak grochem o ścianę.Twój kolejny temat z tym samym pytaniem o tę samą kartę.

Kup sobie fx5500 256ram, to bardzo dobra karta,wydajna i przyszłościowa.Wszystkie nowe gry będą śmigały aż miło.

Nic tylko brać.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupno 256 MB totalnie sensu nie ma. Wyobraź sobie, że ja mam Radeona 9800pro 128MB, wgrałem BIOS od XT i mam 9800XT. Tyle ze każde kupione 9800XT ma 256 MB pamięci. Mój egzemplarz ma tylko 128. Ubolewam nad tym? Wogóle. Wyniki w markach i FPS w grach identyko co z 256 MB, a nawet lepiej. Kupując wiecej ramu dostajesz wolniejsze kości. Kiedyś wpadniesz w manię podkrecania i zobaczysz ze...doopa. 256 sie tak ciulowo podkreca ze sobie nawet nie zdajesz sprawy. Dawno minęły czasy, kiedy szybkość mozna było ocenic po ilość MB pamięci. Skończyło się to chyba na rivach o ile dobrze pamiętam :D

256 to taki numerek, który powoduje, że tacy niedouczeni (bez urazy) jak ty wydaja to 50zł więcej. Za tą kase kupujesz super chłodzenie to radka 9550XT. Takiego własnie ci polecam, podobnie jak przedmówcy...

1232196[/snapback]

Nie nie będę nigdy podkręcal!!! a co do tych niedouczonych to właśnie po to się pytam aby nie popełnić gafy...

Normalnie jak grochem o ścianę.Twój kolejny temat z tym samym pytaniem o tę samą kartę.

Kup sobie fx5500 256ram, to bardzo dobra karta,wydajna i przyszłościowa.Wszystkie nowe gry będą śmigały aż miło.

Nic tylko brać.

1232205[/snapback]

Pierwszy mój taki temat to raz pytałem się w innym temacie ale stwierdziłem ,że załozę odzielny dla kogos na przyszłość. Dwa i właśnie teraz t już wogóle nie wiem co wybrać... :? :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kupowanie karty w przedziale cenowym do 1000 zł z 256 MB pamięci to kompletny nonsens, słuchaj co ci doradzają ludzie na forum, którzy zeby na tym zjedli i nie kupuj karty z 256 MB pamięci.

To tak jakbyś do trabanta zakładał sploilery z Ferari , 256 MB przyda się karcie za 1500 , 2000 zł którą się kupuje z myślą o długim użytkowaniu i która rzeczywiście będzie miała moc aby podziągnąć gry które ukażą się w przyszłości.

Jeszcze jedno , chłopie kupuj tylko radeona 9600 pro który kosztuje w granicach 400 zł i można go podciągnąć do radeona XT .

Żadnego tam geforca !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Nowy Pasjans, nowy Saper, może nawet Puzzle 3D. Na tej grafie nowe gry NIE będą śmigać aż miło!

Dwa i właśnie teraz t już wogóle nie wiem co wybrać...  :?  :-|

Napewno nie wybieraj GF 5500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie kupuj.... proste...

1232244[/snapback]

Nie ma to jak porada fachowca...

Kupowanie karty w przedziale cenowym do 1000 zł z 256 MB pamięci to kompletny nonsens, słuchaj co ci doradzają ludzie na forum, którzy zeby na tym zjedli i nie kupuj karty z 256 MB pamięci. 

To tak jakbyś do trabanta zakładał sploilery z Ferari , 256 MB przyda się karcie za 1500 , 2000 zł którą się kupuje z myślą o długim użytkowaniu i która rzeczywiście będzie miała moc aby podziągnąć gry które ukażą się w przyszłości.

Jeszcze jedno , chłopie kupuj tylko radeona 9600 pro który kosztuje w granicach 400 zł i można go podciągnąć do radeona XT .

Żadnego tam geforca !!!!

1232245[/snapback]

Czyli według Was powinienem kupić Radka 9600pro tak? Aha no i czy będzie łądnia działał z tym co juz mam założone? [patrz na sygnaturkę]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego zrób jak ci radzą, coś się tak napalił na tego FXa no powiedz ? bo ja niewidze w tej karcie zupełnie nic godnego.

kup 9550XT i już daj spokuj. Dlaczego się tak znów uparłeś na no OC, przypominam ze jesteś na forum dla overclockerów, tu ci nikt nie powie "nie podkręcaj" kto ci znów sieczki do głowy nakładł z tym podkręcaniem ?

i nawet nie waz się kupić radka 9600 tam sa tandetne pamięci TSTOP, karat bez przyszłości, niewiem kto to mugł wogule polecić.....

Edytowane przez HQ12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj :

miałem juz kiedys GeForce 5200 128 MB tez myslałemz ze to jest duzo i ze to ma jaks roznica w stosunku do 64 MB

ale kiedy okazało sie ze GeForce 2 MMX ma wiecej 3Dmarków to :mur:

wiec kupiłem RADEONA 9200 128/128 wsumie był taki sobie :angry: 2 tygodnie temu kupiłem RADEONA 9550 XT przeklreciłem na 9600XT !! i jestem bardzo zadowolnony

Więc polecam ci RADKA 9550XT 445/580 takie ma domyslne i takie ci wystarczą (jesli niechesz kręcic) :blink:

A co do nVidi i jej GeForców FX to daj se spokój bo szkoda twoich nerwów

Pozdr. for all

i pamiętaj RADEON rulezzz B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę chyba jednak zdecyduję się na Radka 9550XT kupić... i tylko 128MB powiadacie... Hmm... To mi daję do myśllenia. Tylko byłem na stronie www.znak.pl i nie znalazłem tam 9550XT, owszem są 9550 ale nie XT :blink:

Ktoś mnie pytał dlaczego nie podkręcam... Hehe a więc dlatego, że nasłuchałem się, że ludzie podkręcali i kompyim się po jakimś czasie zaczęły powoli sypać... Komputer mam nowy a więc dbam o niego jak tylko mogę. Jak mi się zepsuje to jutro drugiego nie kupię... :-| i dlatego moje zdanie takie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę chyba jednak zdecyduję się na Radka 9550XT kupić... i tylko 128MB powiadacie... Hmm... To mi daję do myśllenia. Tylko byłem na stronie www.znak.pl i nie znalazłem tam 9550XT, owszem są 9550 ale nie XT  :blink: 

Ktoś mnie pytał dlaczego nie podkręcam... Hehe a więc dlatego, że nasłuchałem się, że ludzie podkręcali i kompyim się po jakimś czasie zaczęły powoli sypać... Komputer mam nowy a więc dbam o niego jak tylko mogę. Jak mi się zepsuje to jutro drugiego nie kupię...  :-| i dlatego moje zdanie takie...

1232383[/snapback]

mnie PC its set to //9.5x250// i chodzi tak od 3 miechów 24\h jak się nema pojęcia o podkręcaniu to rezultaty zazwyczaj takiej zabawy są mierne ;) a FX5700 chodził przez te 3 miechy 250@380 obecna grafika nie wymaga OC ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę chyba jednak zdecyduję się na Radka 9550XT kupić... i tylko 128MB powiadacie... Hmm... To mi daję do myśllenia. Tylko byłem na stronie www.znak.pl i nie znalazłem tam 9550XT, owszem są 9550 ale nie XT  :blink: 

Ktoś mnie pytał dlaczego nie podkręcam... Hehe a więc dlatego, że nasłuchałem się, że ludzie podkręcali i kompyim się po jakimś czasie zaczęły powoli sypać... Komputer mam nowy a więc dbam o niego jak tylko mogę. Jak mi się zepsuje to jutro drugiego nie kupię...  :-| i dlatego moje zdanie takie...

1232383[/snapback]

256 mb na karcie to polewka ja mam 6600gt (128mb ram) i wierz mi ze ta karta jest 100x szybsza od całego shitu typu fx 5500 256 mb która jest wolniejsza od gf 3 ti 200 (250/550 czyli gs gainwarda) która miało 64mb:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1232383[/snapback]

Tylko 128 MB - no chyba żeś oszalał. Przy karcie za takie pieniądze to optimum.

A twój tok rozumowania co do OC też jest bardzo kiepski, pewnie Twoi kumple nie znają się na OC i tak gadają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...