Skocz do zawartości
devil-80

Co Wybrać 2.6 Czy 2.8?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie jaki procesor wybrać Sempron 2600+ czy 2800+ czy warto dopłacić te 100 zł??Osobiście jestem zwolennikiem Athlona Xp niestety nie ma już ich w tym sklepie co będe skłądał kompa.Ma może ktoś taki procesor,co o nim sadzicie?jak się sprawuje w grach(bo do biur jest ponoć dobry :D )??Jaką płytę do niego <span style="color:red;">ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span></span> planuje Epox RDA3I ktoś polecał mi MSI na kt600,czy może znacie jakąś inną dobrą płytkę główna w cenie do 260 zł???Pozdrawiam

Edytowane przez devil-80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy do czego potrzebujesz kompa i jakie wyposarzenie Cię interesuje. Jeśłi myślisz o kręceniu bez zbędnych bajerów to wybór jest chyba tylko jeden Abit NF7, jeśli potrzebujesz SATA to wersja S albo Sl.

Co do procka, to SEM 2600+ to przeszło 300PLN a 2800+ przeszło 400PLN, lepiej jest chyba <span style="color:red;">ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span></span> mobilka z Allegro (np od Miodka) i do tego tego Abita. Masz możliwosc regulacji FSB i mnożnika ibez problemu ustawisz standardy dla SEM2600+ i SEM2800+. Jeśli pozwoli Ci zasilacz, chłodzenie i Ram to możesz nawet znacznie dalej.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w sumie to muszę kupić w tym sklepie(tam pracuje znajomy i w razie czego nie będzie problemów z gwarancją no i może też jakby mi coś nie pasowało to będe mógł wymienić jakiś komponent),nie chcę gotowego zestawu bo często jedna rzecz jest tam lepsza a płyta główna szajs.Podkręcać też narazie nie będe,ale chcę zeby to wszystko w miarę chodziło i nie było z tym narazie problemów.Zastanawiam się nad kupnem płyty Abit-a NV7 lub Epoxa rda3i są w podobnej cenie tylko nie wiem która jest lepsza.Poza tym mam jeszcze jedną wątpliwość co <span style="color:red;">ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span></span> pamięci Generic czy Twinmosa(trzeba dopłacić 50 zł)a nie wiem czy jest jakaś różnica w wydajności,powiedzmy,że narazie nie będe kręcił procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@devil-80

weź Abita NF7 i inną grafę (Gigabyte, Sapphire - najlepiej) ale nie HIS. procka radziłbym 2600 (lub nawet 2400 - mnożnik 10) jeśli już musisz Semprona - 100 zeta w kieszeni (lub więcaj) a podkręcisz go pewnie podobnie, z tym że na większym FSB, czyli i tak będzie ciut wydajniej. TwinMos spoko pamięci, ale za tą samą cenę mam Elixiry DDR466 i chodzą 245 w dualu - TwinMos teraz kupiony w sklepie nie ma prawa tyle iść (choć dla Ciebie do Sempa z mnożnikiem 10 lub 11 wystarczą TwinMos - 215-220 i tak pójdą)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli może być np.ten model http://sklep.exadium.pl/towar_48232.jsp .to jest sklep w ktorym dokonam zakupu,nie ma on rewelacyjnych cen,ale nie będzie problemów z gwarancją.No niestety muszę <span style="color:red;">ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span></span> Semprona bo nie mają nic innego w ofercie,a pentium nie chcę.Tylko AMD :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi