Skocz do zawartości
marcin_groen

--msi K8n Neo2 - Nforce3 Ultra--

Rekomendowane odpowiedzi

MSI i Venice "maja sie dobrze" :D Testy byly juz robione i wypadly znakomicie. Nie ma zadnych problemow z dzialaniem. Pozostaje tylko poczekac :D

BTW. Tez czekam az Venice sie pojawi :D

1360266[/snapback]

A czego się spodziewałeś po K8N Neo2? Że da [gluteus maximus]? ;) Neo2 to prawdziwy dynamit... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Neo2 to ma kilka powaznych wad :(

Dziwne polozenie socketa i pamieci

Kompletnie nie przemyslane polozenie wtyczek zasilania, IDE i FDD

I cos co bardzo mnie ostatnio zdenerwowalo, pod portem AGP przy pierwszym slocie PCI jest kondensator ktory uniemozliwia zamontowanie karty graficznej ATi z Silencerem rev1, silowalem sie z tym az odpadl dzyndzel kontroli obrotow na sledziu bo zawadzal wlasnie o ten kondensator :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Neo2 to ma kilka powaznych wad :(

Dziwne polozenie socketa i pamieci

Kompletnie nie przemyslane polozenie wtyczek zasilania, IDE i FDD

I cos co bardzo mnie ostatnio zdenerwowalo, pod portem AGP przy pierwszym slocie PCI jest kondensator ktory uniemozliwia zamontowanie karty graficznej ATi z Silencerem rev1, silowalem sie z tym az odpadl dzyndzel kontroli obrotow na sledziu bo zawadzal wlasnie o ten kondensator  :mur:

1363142[/snapback]

Hmm dziwne położenie socketa i pamięci? A zobacz Pan na DFI z nForce4. :D

Ano jest durny kondensator. Rozwiązanie dla mnie było jednak banalne. zamieszczam fotke. :D Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe Radek dobre :D Ja sie za pozno zorientowalem ze to wlasnie kondensator przeszkadza i bylo po przelaczniku ;) Dwie pierwsze "wady" oczywiscie nie sa tak bardzo powazne, czepiam sie troche ale ten kondensator to przegiecie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc przetestowałem przeróżne BIOSy... Okazauje się, że dla mnie najelpsze i najwydajniesze jest najnowsze wydanie oficjalne Biosika.

W ruch poszły:

1.36beta, 1.37, 1.4, 1.5beta, 1.52beta, 1.5 oficjalny... Jako platformę testową użyłem Quake3 Arena w trybie Normal 640x480 16 bit. ;) Sprzęt taktowany jak w podpisie.

Wyniki:

1.36beta - 534 FPS

1.40MOD- 540 FPS

1.37MOD - 539 FPS

1.52Beta - 530 FPS (lol?)

1.50Official - 556 FPS (brawa dla MSI)

Jak widzicie najwydajniejszy jest BIOS 1.5 oficjalny. Potwierdzają to jeszcze wyniki z Sandry (Mem bench) i Everesta... no i 3D Mark 2001 SE. Z 1.50 ewidentnie widać przyrost przepustowości pamięci... ale co za tym idzie, musiałem zrezygnować z CL 2.5... Jednakże nie wiele straciłem, a raczej zyskałem nawet. ;) Nie wiem, co MSI naczyniło w nowym BIOS, ale wydajność wzrosła o jakieś 2-5 %.

Mam nadzieję, że komuś się to przyda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojecia dlaczego tak jest, moze to wina corsair'ow... badz co badz 2.71-2.7GHz nie przeskocze :/

1370693[/snapback]

Hmm a co się dzieje? Zwysy, resety, niestabilność w Prime, SupePI?

Właśnie zaczynam tworzyć pewną teorię nt. podkręcania Winchesterów > 2.7 GHz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestabilnosc- tak, jak najbardziej. Marki jeszcze przejdzie, w grach czasem sie wysypie ale o pozytywnej weryfikacji przez SuperPi (16,32) i Prime moge zapomniec.

Nie jest to wina temperatury bo ten uklad (a blok przedewszystkim) schlodzil by ze 3 takie a64 ;]

Myslisz, ze ma za malo voltow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dzielniku 166 na 2,2,2,6 1T, a napiecia- 2.65V dla ddr i realne ok. 1.48V dla athlonka.

Jak jade rownolegle do htt z pamieciami do te zasrane xl'e nie sa w stanie wybic sie ponad 240MHz z 1T...

1371380[/snapback]

Zacznij się bawić timngami pamięci i daj wyższe HT... :) Tu nie wysiada procesor... tu wysiada kontroler pamięciu zintegrwany w CPU!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów :)

Poczytałem tu sporo ciekawych i cennych informacji o płytce MSI K8N Neo2 Platinum.

Sam jej używam od niedawna.

Też miałem problemy ze stabilnością, mimo wgranego biosu 1,5.

Okazało się że radykalnie pomogło wgranie najnowszego sterownika do procesora

(AMD Athlon™ 64 Processor Driver for Windows XP, Version (exe) 1.1.0.18)

http://www.amd.com/us-en/Processors/Techni...71_9706,00.html

Wszystkie problemy minęły jak reką odjął. Od tej aktualizacji nie zanotowalem żadnego zwisu, freezów itp. A próbowalem wcześniej wszystkiego :)

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SAVER ciekawe, ciekawe... :)

Oczywiscie Cool`n Quiet masz wylaczone? Czyli jednak jest sens wgrywac ten driver gdy sie nie uzywa Coola :)

1372290[/snapback]

Mam włączone Cool'n'quiet i D.O.T na poziom 4(Colonel).

Ale stabilność jest znakomita i przy wyłączonym Cool'n'quiet :)

Przy okazji zauważyłem,że D.O.T przy HT x5 da się ustawić max na stopień 4, przy HT x4 na stopień 6(najwyższy).

Inaczej winda nie startuje. Prawdopodobnie jest to związane z szyną HT która max może mieć 1000 Mgz(2000 efektywnie).

Zresztą MSI w FAQ wyraźnie pisze że jak się kręci to żeby ustawiać HT x4 przy FSB do 260 Mgz :)

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie w tym sek, ze stabilnosc byla zazwyczaj WYZSZA bez C'n'Q.

Piszesz SAVER, ze wczesniej probowales "wszystkiego" ale to wszystko nie tyczy sie wylaczenia C'n'Q, hmm?

Tak czy inaczej C'n'Q przekresla szanse na udane o/c wiec ja od pierwszego zbootowanie plyty mialem ta funkce na off ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie w tym sek, ze stabilnosc byla zazwyczaj WYZSZA bez C'n'Q.

Piszesz SAVER, ze wczesniej probowales "wszystkiego" ale to wszystko nie tyczy sie wylaczenia C'n'Q, hmm?

O nie tylko to.

Oprócz tego przeinstalowywałem sterowniki, odinstalowałem stery IDE NVIDII, nawet podejrzewałem sterownik myszki o zwiechy(system po prostu stawał w pewnym momencie).

Nawet przeinstalowalem system od nowa.

Nic nie pomagało zarówno przy włączonym jak i wyłączonym Cool'n'quiet.

Pomogło dopiero wgranie sterowników do procesora.

Tak czy inaczej C'n'Q przekresla szanse na udane o/c wiec ja od pierwszego zbootowanie plyty mialem ta funkce na off ;]

1372323[/snapback]

Być może, na razie nie zamierzam go ostro kręcić bo nie potrzebuję - wszystko "lata" :D

Niemniej jednak na forum MSI zalecają instalację sterownika od CPU nie tylko przy włączonym Cool'n'quiet.

Mi to nawet rozwiązało problem z ponownym rozruchem po restarcie - znany problem - czasami piec nie wstawał i trzeba było wyłączać klawiszem na zasiłce :razz:

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SMUTNA WIADOMOŚĆ :Na naszym msi i nowym zarąbistym procku AMD ...Venice of course ... NIE działa cool'n'quiet....a szkoda bo ta technologia trioche przedłuza zycie prockowi..... i jak duzo pradu mozna zaoszczedzić ....... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tymczasem dzisiaj na próbę podkręciłem swojego Winchestera na 2025 MHz( 9x225) :D. HT - x4 , fsb RAM:CPU - 1:1.

Oczywiście wszystko przy wyłączonym Cool'n'quiet i aggresive timing.

Temp. bez zmian 35 stopni w windzie, w stresie ok 40.

Pewnie można by wyżej ale na jakiś Geilach ;) Przy ok 230 FSB restartuje się winda

Na razie mam Kingmax 512x2 Duall chanell.

Jakieś sugestie? :)

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi