Skocz do zawartości
marcin_groen

--msi K8n Neo2 - Nforce3 Ultra--

Rekomendowane odpowiedzi

nie no teraz to się na maksa wku..... 15 reset kompa a ten złom mi nadal podaje temp procka 12 stopni i to nie tylko pod winda ale w biosie teź!!! co za shitowy bios, jak ja mam teraz procka krecić jak temperatur nie będę znał? już wcześniej w stresie mu dochodziło do 53stopnie to jak go teraz puszcze na 9x277 i 1,55v bo tyle mu trzeba to moze mi sie dziad przypiec:(

1376902[/snapback]

Najlepiej mierzyć zewnętrznym sensorem, np. z panela kontrolnego Cooler master aerogate. Ja używam tego panela i w tej chwili wskazuje mi 35 stopni w windzie, a 43 w stresie.

A proc skręcony na 3500+(9x244).

Natomiast programy wyświetlają mi temperaturę proca 13 stopni :D Ciekawe... wczoraj wszystko było ok. Wygląda na to ze to nie bios winny tylko czujnik - winbond nigdy nie był precyzyjny w porównaniu do innych producentów :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale bez przesady- roznica rzedu 20C to raczej nie wina niedokladnosci winbonda...

Zeby zamknac ten temat temp. (bo i tak nic na to nie poradzimy)- chce ktos wiarygodnych info odnosnie warunkow pracy swoich cpu to niech sie posluzy zewn. czujka i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie moge zaopiekować :D bo swoja sprzedałem zagadaj na gg 1244127 (sorki za ot)

1389150[/snapback]

W zasadzie to był JOKE. :D

Teraz czeka mnie przegląd techniczny + ubezpieczenie samochodu (1.6 silnik mnie zje finansowo). :) Nie mam kasy by pompować w hardware.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe ile ten Venice bedzie kosztował, czy jest sens czekać jak okaże się ,zę będzie z połowędroższy od Winchetsera 3000+

1403983[/snapback]

To pytanie powinienes zadac w tym temacie, o ile juz nie padlo :P a nie zasmiecac watek o MSI :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, sorka za offtopic :)

mam natomiast inne pytanko:

mam SB Live 5.1 Digital i chciałęm się dowiedzieć, czy ten zintegrowany AC 97 7.1 będzie lepszy od tego live`a, czy jednak montować go, całość podepne do Creative Inspire™ T5900 5.1 retail

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje ucho to ta zintegrowana audio jest do bani. Od razu wyłączyłem cudaka i zapakowałem audigy2zs.

Twój live też powinien lepiej grać- na tym ac97 wydawało mi się, że dźwięk jakiś taki bez "góry", plastikowy- ciężko to ubrać w słowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z innej beczki czy ktos dopatrzyl sie na tej plytce miejsce gdzie mozna by bylo wpiac sledzia z game portem :) Ja wczoraj szukalem ale albo malo spostrzegawczy jestem albo go tam nie ma...znaczy miejsca :P

Uprzedzajac komentarze USB mnie nie rajcuje a z przejsciowka nie dziala :) Taki urok joya od MSa :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zupelnie inny problem mianowicie radek 9600pro dziala tylko na agp x4 jezeli ustawie na x8 to po jakies 2 min grania wiesza sie komp co to moze byc?

1406147[/snapback]

Spróbuj wyłączyć biosie funkcję Fast write(zakładka advanced chipset features) - czytałem że karty ATI mają z tym problemy jak jest ustawienie AGPx8.

Acha i jak jesteś w menu core cell to wciśnij SHIFT+F2 , nastepnie ALT+F3 - pokażą się "ukryte" funkcje - m.in. NV/ATI speed up - ustaw to na Disabled.

Normalnie jest na AUTO i niepotrzebnie podnosi taktowanie szyny AGP ponad 66Mgz.

To może powodować błędy - artefakty itp.

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie kupilem MSI K8N NEO2 i niestety ale nie moge za nic przekroczyc HTT 275MHz :( Probowalem juz wszystkiego chyba. Moj procek bez problemu chodzi na HTT znacznie wyzszym niz 300MHz, a ja nie jestem w stanie wykorzystac jego potencajalu. Nie mam pojecia co zrobic. Zmienilem chlodzenie na NB na pasywne + wentylator i nic, zadnej zmiany w porownaniu z normalnym wiatrakiem. Moze macie jakies porady?? A moze po prostu taki egzemplarz mi sie trafil....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

Mam kompa jak w podpisie.

bardzo powaznie zastaniwam sie nad kupnem tej płytki MSI + jakiegos A64 tylko nie wiem którego ayb cos z niego wycisnac aby była jakas roznica.

Czy warto dokonać takiej zmiany da to cokolwiek czy nie, dopłata chyba nie byłaby duża po sprzedaży tego jakies pewnie 200-300 zł ale sam już nie wiem :/ ?

Pomożcie

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

crusio - ja miałem dokładnie tak samo na samym początku. cokolwiek powyżej 275-280mhz htt to zwis. popróbowałem wszystkie biosy i jakoś jak wgrałęm 1.36b to mu przeszło. sprawdzałeś na innych biosach? aha i nie dawaj mnożnika htt mniej niż 2.5, bo wtedy też nie idzie więcej niż 260. narząd wie czemu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem na zachodnim forum, ze sa dwie odmiany chipsetu naszej K8N NEO2: Taiwan i Korea. Ta pierwsza wlasnie osiaga rezultaty rzedu 275 MHz, a ta druga leci spokojnie ponad 300 MHz. Wiec moze to dlatego. Ale zaraz sprawdze to z biosem. A tu zrodlo:

http://www.xtremesystems.org/forums/archiv...-43033-p-3.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kufa, zdechła mi płyta. ni stąd ni z owąd przy bootowaniu się wyłączyła. wciskam pałer, a tu tylko wentylek drga i koniec...łodefok?

teraz siedzi w serwisie kufa na gwarancji. i jak ja se tu popodkręcam.

crusio - ja wiem, że mam/miałem korea i htt max stable 350x2.5 na tym stand wentylku.

EDIT

o kurcza na lajabeach pojawił się nowy biosik 1.8mod. sprawdzał go ktoś?

Edytowane przez Iwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sprwadzalem i totalna klapa. Do H/W Monitor nawet sie nie da wejsc bo jest zwis a temperatury sa takie kosmiczne ze masakra. Wlasnie wgralem 1.36B ustawilem HTT na 2.5 i plyta chodzi na FSB 300MHZ spokojnie ale tylko gdy pamieci sa puszczone na 100. Na 133 juz nie wstaje Dlaczego???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko:

Jak sie wam sprawuje plyta po tych kilku miesiacach posiadania? jakies problemy, zwiech, wiatraczek zaczol wyc? Bo przymierzam sie do kupienia plytki z agp a neo2 wydaje mi sie najbardziej odpowiednim wyborem, chyba ze sie myle to poprawcie mnie ( bo DFI nie ma na s939 plyty z agp :( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

crusio, a podkręcasz z biosu? jeśli tak to uruchom sobie kompa na def, tylko mnożnik htt na 2.5-3 i w windzie spróbuj clock genem i a64 tweakerem ustawić dzielnik dla pamięci, mnożnik proca mniejszy i jechać z magistralą. tylko powoli, co 5-10mhz. bo nie wieżę, żeby płyta wysiadała...chyba, że sie jakiś odpad trafił.

buu - płyta fajna, na agp nic lepszego nie znajdziesz. no ale jak widzisz, mi np. padła po 3 miesiącach, crusio ma jazdy z oc. płyta cholernie wybredna na pamięci, żeby np. kompa uruchomić pierwszy raz musiałem wsadzić kongstony, bo na hynixach piszczała, potem już jakoś nie było problemu z hynixami. ale raczej ja bym ją polecił.

Edytowane przez Iwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi