draak Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Od zmiany biosu niczego nie "zepsujesz". Dobierz tylko własciwy (linki w TYM temacie, wystarczy poszukać) i jedziesz- to nic trudnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 (edytowane) co wy tak marudzicie? chyba jedyna wada tej mobo jest niskie napiecie dla pamieci i to ze musza siedziec w bankach obok siebie. stabilnosc idealna, mozliwosc wysokiego fsb, pamieci spokojnie powyzej 300 przy T1(u mnie max 303) - znajdz mi lepsza plyte na AGP zamiast jeczec.wszystkie problemy z bootowaniem i pamieciami sa rozwiazywane przez kolejne biosy wiec sciagac i ladowac.co to za narzekanie na plyte jak sie nie umie nawet flashowac biosu? nie mozna bluzgac na model tylko dlatego ze jeden crusio trafil na jakis wybrakowany egzemplarz. EDIT: literowki i takie tam 1419992[/snapback] Dokładnie :) Zmienić bios,choćby przez live update. Albo win flashem : http://www.ecsusa.com/downloads/winFlash.html Odpalić go i jazda B) Sam to robiłem, płytka superr stabilna zero zwisów. Acha - i wgrajcie najnowszy sterownik do procesora : http://www.amd.com/us-en/Processors/Techni...71_9706,00.html Wydaje się że to nic - a jednak :) U mnie radykalnie rozwiązał problem ze stabilnością. A miałem dokładnie te same objawy: komp nagle się zawieszał tak ze nie mogłem ruszyc myszą, problemy z zamykaniem się windy , problemy z wstaniem kompa po restarcie itp. jaja :razz: A proc mam podkręcony na 2200( 9x245). Zero problemów. Edytowane 1 Maja 2005 przez SAVER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek1313 Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Mm pytanko, czy Twinmos Twister 2x512 Mb cl2 ma normalnie problemy z naszą płytą, czy tylko ja trafiłem walnięty zestaw. Windows instalował się tylko wtedy gdy na płycie siedziała jednak kość pamięci, gdy mi się go w końcu udało posadzić, po włożeniu drugiej kości na ustawieniach bezpiecznych biosu, windows zawieszał się lub walił niebieskim ekranem zaraz po pokazaniu pulpitu, po podniesienu timingów do maxymalnych dostępnych i napięcia do 2,7 v udało się nawet odpalić jakieś gry, ale wywalały na pulpit po chwili. Objawy ustały po włożeniu zwykłych Twinmosów. Miałktoś taki problem? Pytam dlatego, czy je reklamować z wymianą na takie same, albo inne. A może to ja nie umiem ustawić odpowiednio biosu? Proszę o jakieś sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasiek1 Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Pinki jak wojna to wojna hehe look at this http://img255.echo.cx/img255/1002/3817zx.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwo Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 kubasiek1 - standardowy kuler na chipsecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 No ciezko bedzie :D Narazie musze u mnie wyczaic dziwne zwisy przy przekraczaniu 315 :( Wszystko zalezy od odpowiednio dobranego mnoznika procka, moze sie wywalac na 6, zmiana na 6.5 i jazda dalej... :D Jutro jeszcze sprobuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasiek1 Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 (edytowane) kubasiek1 - standardowy kuler na chipsecie? 1421701[/snapback] Tak ,i na procu tez box mała poprawka http://img193.echo.cx/img193/7278/3871qg.jpg Ja juz niewiem co jest z tym napieciem wchodze do biosu utawiam 1.55v klikam f10 potem Y i restart znowu wchodze do bisou h\w monitor i tylko 1.4v jest :mur: Edytowane 2 Maja 2005 przez kubasiek1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Te spokojnie z tym FSB :P Co do napiecia to max chyba mozna ustawic 1.45V bez %, jesli chcesz wiecej to uzyj zwiekszania napiecia procentami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Niestety mój epoxik 8rda+ umiera... chyba zabiła go codzienna praca przez 4 miesiace na fsb243, w związku z tym trzeba sie bedzie przesiąść na a64 + jakaś płyta z agp (nie usmiecha mi się sprzedaż miesiecznego, modowalnego gf6800). w związku z tym dwa pytanka: 1. Czy ktoś miał jakieś problemy z hynixami na tej płycie (konkretnie 2x512 dwustronne)? 2. Obiło mi sie gdzieś o uszy o problemach z podkręcaniem gf6800 na nf3, czy msi to też dotyczy? miał ktoś z tym problem? 3. jeśli nie msi to co innego z agp pod a64? pomocy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smetny Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 (edytowane) Jesli nie masz zamiaru dokladac RAMu bedzie dobrze dzialalo, jak dolozysz druga pare predkosc bedzie ograniczona do 333 Mhz. Edytowane 2 Maja 2005 przez Smetny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Jesli nie masz zamiaru dokladac RAMu bedzie dobrze dzialalo, jak dolozysz druga pare predkosc bedzie ograniczona do 333 Mhz. 1422810[/snapback] robi się ciekawie :lol: czyli 2 kostki dwustronne oki, wiecej = problemy, thx za info. Ktoś coś wiecej może powiedzieć, szczególnie na temat kręcenia na niej gf6800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasiek1 Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Te spokojnie z tym FSB :P Co do napiecia to max chyba mozna ustawic 1.45V bez %, jesli chcesz wiecej to uzyj zwiekszania napiecia procentami :) 1422598[/snapback] NO własnie jak ustawie 1.5 to jest 1.4v a jak 1.55v to tez 1.4v ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Lucas problemy oczywiscie sa z 6800. Nieskie OC i freezy :( Kubasiek1 wez no ustaw 1.4 +10% i napisz ile masz wtedy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 no to niezła kicha. To może coś na via wziąśc? jest coś na via pod a64 z blokadą pci, z agp i jakimś rozsądnym oc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 robi się ciekawie :lol: Ktoś coś wiecej może powiedzieć, szczególnie na temat kręcenia na niej gf6800 1422836[/snapback] Czytałem na zagranicznym forum firmy MSI ,że pomaga wyłączenie w biosie opcji ATI/NV Speed up( czyli automatyczne podbijanie magistrali AGP) oraz wylączenia fast writes. Wtedy problemy z O/C 6800 ustają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 próbowałeś tego Pinki?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nvidia Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 no to niezła kicha. To może coś na via wziąśc? jest coś na via pod a64 z blokadą pci, z agp i jakimś rozsądnym oc? 1423172[/snapback] abit AV8 on jest na via k8t800pro wiecej o tej plycie jest tutaj AV8 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Ja probowalem wszystkiego, czytalem fora i nic nie pomaga. Ani wylaczenie FW, ani wylaczenie automatycznego podkrecania, to jako pierwsze zrobilem i nie pomoglo. Czytajac zrobilem kilka notatek, moze ktos chce sprobowac... 1. Turned off fastwrites in bios2. Used Rivatuner Went into D3D settings, and enabled the followingin the blitting section:- Enable wait after blit when DDBLT_wait flag is specified- Always wait after blit So I tweaked the Direct3D settings with RT and found one thing : 6800 freezing situation does not happen when "Enable user mipmaps" is untagged, even when OC and FW on !!!New tests again : it seems that with a negative LOD bias (for me <= -1.5), no more freeze happens..."NVidia 6800U Bios issuesHardTecs4U reports that there is an issue with many 6800U Boards with BIOS version 5.40.02.10.14, especially when used with ForceWare 61.77.When running 3D applications for extended time there is a high chance that freezes up to several seconds occur.This can be fixed by flashing the card with a newer BIOS - NVIDIA has been sending new BIOSes to manufacturers. Users are encouraged to upgrade at least to version 5.40.02.15.06.However, the price of added stability with the new BIOS is decreased performance, this points in the direction of too aggressive timings in the bad BIOS.So far the problem has only been spotted on Ultra cards.") Solution: I let enable FW on Motherboard Bios ,,,BUT ON RIVA TUNER I INSTALL THE NVSTRAP AND DISABLE FAST WRITES, RESTART COMPUTER AND VOILA!!! OC TO 400*1100 AS ON THE OLD MOBO..NO FREEZES NO HICKUPS NO 10 SECONDS PAUSE, ETC... MAX OUT TO 415*1100 BECAUSE OF TEMPS Well shuffling through the nvnews forums has people showing a possible promising fix. They use OmniExtremeEdt to modify their bios voltages and clock speeds. In particular, they make all clock speeds the same and set the 3D Performance and 3D Throttle voltages to the same.http://www.tweakxp.com/tweak1501.aspx-----------------------------------------------------------------------------------------------If your using XP and a nvidea cardand experiance the well known lockup bug when trying to play games ect ectthe following should fix the problem,1. go to display properties\advanced\troubleshoot tab\then un check enable write combining2.go to start\run\regedit\the to the following key HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Managementcreate the following dword > LargePageMinimum set it toffffffff in the hexadecimal which will = 4294967295 in value -- reboot3.try setting the agp apeture to 128MB loacated in bios settingsthis will be a fix for many, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nvidia Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 a z geforcem 6600gt nie ma zadnych problemow?? bo mam zamiar wymienic moja stara karte na niego walsnie :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Jesli chodzi o Geforce 6800 GT. U mnie na poczatku tez wystepowaly freeze'y ale po wylaczeniu Fast Write wszystko wrocilo do normy :) i chodzi bardzo ladnie i stabilnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Malik, a jak z kręceniem tego GT na naszej mobo? Da się bezproblemowo zmieniać takty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yog-Sothoth Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Witam, zmienilem w ten weekend na sprzet jak w podpisie i niestety sa male problemy. Probowalem zapuscic 3dmarka05, na 4 testy tylko 1 przeszedl caly z wynikiem 3978, co wydaje mi sie ciut malo jak na ten sprzet, reszta testow resetowala system. Przy pierwszym resecie na tescie fillrate zauwazylem lekkie przebicia jakby pamieci sie grzaly, twinmosy chodza na 2T cl2.5 8-3-3, fw auto, co moze byc przyczyna tych zwiech (w grach narazie nie zanotowalem problemow)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 FW wylącz- tak dla świętego spokoju ;) 4k, o ile to ten niepełny GT, to wynik w normie (naturalnie, bez o/c) Co do grzania się vmem- masz odpowiednie chłodzenie okolic vga? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yog-Sothoth Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Powoli sie zbieram z pracki takze jak wroce to sprawdze bez fw.. tak to ten okrojony z pamieci GT ale w sumie nie powinno to robic duzej roznicy (ile robi pelny GT?). Pamieci grafy wg softu w idle chodza na 45stp i +7-8stp pod obciazeniem takze chyba nie jest zle. Nie sa niestety chlodzone, jedynie na boku obudowy mam zamontowany wiatraczek wiejacy na poziomie karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Malik, a jak z kręceniem tego GT na naszej mobo? Da się bezproblemowo zmieniać takty? 1434205[/snapback] Co do krecenia - wykrecilem ja na Ultre - chodzi bez problemu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 @Yog-Sothoth- wyniki masz w normie, zobacz np. tutaj -> http://www.ap0calypse.com/showthread.php?t=1287. Niczym się nie martw ;) @Malik- czyli jednak nie ma problemów z GT na nf3ultra. I dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yog-Sothoth Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 (edytowane) Hehe wlasnie zainstalowalem Sandre i wg niej oraz AIDY napiecia na zasilce to kolejno: +3.3 = 3.17V +5 = 5.11V +12 = 2.18V :D +5 = 4.61V Czy mam zaczac myslec o nowej zasilce czy tez czujniki 'troche' klamia? :) Zasilka to Chieftec 360.. Ps. Rozumiem ze przy wlaczonym Cool'n'Quiet procek w idle zmniejsza swoj mnoznik, jak wplywa to na dzialanie pod obciazeniem, sa jakies roznice w wydajnosci gdy procek musi wrocic z powrotem do swoich standardowych ustawien? Edytowane 9 Maja 2005 przez Yog-Sothoth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 nie denerwuj nawet odczytami napiec z softu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 @Malik- czyli jednak nie ma problemów z GT na nf3ultra. I dobrze 1436120[/snapback] eeee czyli co? że niby problemy tylko z kręceniem "zwykłych" 6800 a pełne gt nie? bez jaj.... btw jest jak na razie tylko 1 rewizja tej płyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Nie mam pojęcia jak jest na 6800 non ultra/gt. Z tego co pisze Malik nie ma żadnych problemów z oc 6800gt na tej mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...