pci Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Cos te temp. bardzo niskie, za niskie, no chyba ze na syberij mieszkasz:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Nie są za niskie tylko na biosach 1.8 tak spadają. Ja miałem na 1.8 28 st. w ilde zaś na płycie głównej było 30 stopni... :? Jak wgrałem 1.36MOD temperatura proca odrazu podskoczyła i mam ok. 38 stopni. Spread Spectrum - Google.pl Można samemu poszukać. Ogólnie jest to opcja, która zmniejsza jakieś tam zakłócenia/pola emitowane w kompie. Tak mniej-więcej. Wiem, że to oc powinno być wyłączone. PS. Ja mam Disable... ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 No to trochę dziwne że na biosach 1.8 wszystkim temp spadają a u mnie wzrosły. Wcześniej miałem bios 1.5 i w porównaniu z nim mam teraz wyższe o ok 8-10st. A jeśli chodzi o Spread Spectrum to faktycznie nie pomyślałem o google mój błąd. pozdr, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Temperatury na 1.8F coraz bardziej mi się podobają , zaznaczam że w pokoju mam ok 9 stopni. W idle może są nieco zaniżone 25-29 stopni , ale w Stresie SPrime 2004 2763MHz 1.40V sięgają 41 stopni. Jak dla mnie bardzo możliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 A ja mam w idle więcej niż ty w stresie aktualnie 47-48st i jak to wytłumaczyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Spróbuj wgrać ponownie bios, może to być wina procka , winchestery maja wieksze temperatury, a także zdażają się syndromy ciepłej czapki(Venice, Winchester sporadycznie) Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 (edytowane) Obecnie mam Venica i na biosie 1.5 miałem idle-36st, stres-52 na nap 1,55V także syndrom chyba nie dotyczy mojego procka ale jutro wgram jeszcze raz bios1.8 tak jak radzisz może coś pomoże. Nie daje mi spokoju to że wszystkim temp spadły a u mnie wzrosły. edit: Bios wgrany ponownie temp się nie zmieniła chyba oleję sprawę. P.S. Wyszły nowe sterowniki do AMD64 jakby kogoś interesowało http://www.amd.com/us-en/Processors/Techni...71_9706,00.html Edytowane 2 Czerwca 2005 przez centy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Worms14, jak Ci się sprawują g-skille na tym mobo? Zdaj obszerną relację ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Wyszły nowe sterowniki do AMD64 jakby kogoś interesowało 1476817[/snapback] No właśnie wgrałem przed chwilą te nowe sterowniki. Coś musieli poprawić, bo teraz wszystko biega jak szalone :P Nie przesadzam,sprawdźcie sami B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Obecnie mam Venica i na biosie 1.5 miałem idle-36st, stres-52 na nap 1,55V także syndrom chyba nie dotyczy mojego procka ale jutro wgram jeszcze raz bios1.8 tak jak radzisz może coś pomoże. Nie daje mi spokoju to że wszystkim temp spadły a u mnie wzrosły. A nie ruszałeś nic z coolerem? Może gorzej dociska/poluzował się? Możliwe też, że ten bios lepiej obsługuje płytę i mobo daje lepsze napięcia. Np. na 1.5 mi dawało niższe napięcie niż ustawiłem, a na 1.36Mod tego nie mam :D (no i mogę dać 1,45V + 18% :twisted: :twisted: :twisted: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 A nie ruszałeś nic z coolerem? Może gorzej dociska/poluzował się? Możliwe też, że ten bios lepiej obsługuje płytę i mobo daje lepsze napięcia. Np. na 1.5 mi dawało niższe napięcie niż ustawiłem, a na 1.36Mod tego nie mam :D (no i mogę dać 1,45V + 18% :twisted: :twisted: :twisted: ) 1477759[/snapback] Cooler jest w porządku sprawdzałem a jeżeli ten bios daje lepsze napięcia to dlaczego u innych temp spadła a u mnie wzrosła? Nie mam pojęcia jak to wytłumaczyć. Zauważyłem coś dziwnego jak drugi raz wgrałem ten bios i wszedłem w H/W Monitor to na CPU temp wynosiła 35st a za chwile pokazywało już 42st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 To wniosek jest jeden. Guzik, a nie poprawę odczytów temp. dał ten bios. Nie przejmuj się tym- a jak już potrzebujesz znać dokładne temp. to kup jakiś termometr cyfrowy. Taki "urok" tego neo, niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 wytlumacz jak bios moze miec wplyw na napiecia ktore daje zasilacz? chyba ze mowisz o tych dla pamieci czy procesora ale to i tak szlo idealnie ustawic tymi procentami - wrecz co 0,01v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 To wniosek jest jeden. Guzik, a nie poprawę odczytów temp. dał ten bios. Nie przejmuj się tym- a jak już potrzebujesz znać dokładne temp. to kup jakiś termometr cyfrowy. Taki "urok" tego neo, niestety. 1478375[/snapback] I to jest chyba najlepsze wyjście -nie przejmować się- bo i tak co bios to inne odczyty temp na tym mobo. @johnyboy Jeżeli to do mnie to ja ci tego nie wytłumaczę bo to nie moja teoria. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 @johnyboy j/w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 (edytowane) enigmy pytam;) edit: wypadalo by isc spac Edytowane 3 Czerwca 2005 przez johnyboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Opadają mi ręce, przetestowałem Venica SPrime 2004 - Small FFTs: 8 godzin: i wszystko było ok , do tego SPi 32M bez żadnych problemów przeszło, zapuszczam w nocy CSa i co sie okazuje: że komp zalicza mi restart, w grze występują artefakty. Pamieci testowałem Memtestem, żadnych błedów, sam już nie wiem co jest przyczyną tych wywałek, może stery od grafy zmienię. Czy może być też tak, że blokady pci agp szwankują, nie chciałbym sobie karty uszkodzić? Do czego służy PCI Clock Auto Detect, bo ja mam to na disabled, czy tak własnie powinno być? Jak dlamnie to ta niby full stabilność po przetestowaniu SPrime juz sie skończyła. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 sprobuj wrzucic agp4 - jak problemy znikna to znaczy ze blokada nie dziala. mam to na kt400 karty wytrzymuja wysokie pci/agp ale dopiero przy agp4;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 sprobuj wrzucic agp4 - jak problemy znikna to znaczy ze blokada nie dziala. mam to na kt400 karty wytrzymuja wysokie pci/agp ale dopiero przy agp4;/ 1478847[/snapback] Proszę o dokładny namiar, w której z zakaładek mam to zrobić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Ja pamięci testuję GoldMemory bo kilka razy testowałem Memtestem i było ok a w goldzie sypało błędami. PCI Clock Auto Detect u mnie mam na Enabled na mój chłopski rozum to właśnie ta funkcja ustawia 33/66 - jak się mylę to mnie poprawcie. I przy podkręcaniu trzeba ustawić taktowanie AGP na 67. Jak masz ClockGena dla nF3 to sprawdź taktowania PCI/AGP. pozdr, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Sprawdziłem ClockGen-em, pokazuje mi taktowanie AGP 67.19, PCI 33.34, wiec chyba wszystko jest wpożo. Może faktycznie trzeba zarzucic GOLDMEM i sprawdzic tam stabilnosc pamieci. Jeżeli mam takie odczyty , to juz nie musze zmieniać tego AGP na 4 , bo w sumie nie wiem gdzie to mam zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Nie, nie musisz. Blokada na nf3 działa zawsze, tym bardziej, że potwierdził to clockgen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 rivatoonerem itd ale jak juz chlopaki powiedzieli blokada dziala - zreszta sam jade 310 a bez blokady to by byl kosmos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Możliwe też, że ten bios lepiej obsługuje płytę i mobo daje lepsze napięcia. Np. na 1.5 mi dawało niższe napięcie niż ustawiłem, a na 1.36Mod tego nie mam :D wytlumacz jak bios moze miec wplyw na napiecia ktore daje zasilacz? chyba ze mowisz o tych dla pamieci czy procesora ale to i tak szlo idealnie ustawic tymi procentami - wrecz co 0,01v Napisałem, że zmieniłem bios z 1.5 na 1.36 MOD. To zaowocowało tym, iż mimo takich samych ustawień Vcore (1,4 + 8,3%) to przy tym drugim biosie, zainstalowanym, (czyt. 1.36MOD) napięcie na procesorze było bliższe temu co chciałem osiągnąć. Napisawszy (no i mogę dać 1,45V + 18%...) myślałem, że każdy się domyśli tego, iż chodzi mi TYLKO i wyłącznie o napięcie Vcore... :? Rozumiesz? :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 no pytalem przeciez czy o to chodzi;) (przy tych procentach mozna spokojnie ustawiac napiecia prawie co 0,1v niezaleznie od biosu;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 ale mi o to chodzi, że jak miałem na obu biosach ustawione Vcore tak samo - 1,4V + 8,3% (ok. 1,51V), to na biosie 1.36Mod wartość była bliższa zamierzonemu, a mianowicie 1,504V . Na biosie 1.5 mimo, iż również dawałem 1,4V + 8,3% to napięcie Vcore było ok 1,46V... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 miernikiem mierzone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 W jakich punktach miernikiem mogę zmierzyć napięcie dla procesora i dla pamięci? Jak by ktoś mi odpowiedział na to pytanie sprzed 20 dni to było by miernikiem... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 (edytowane) wypraszam sobie - ja odpisywalem (http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...dpost&p=1409598) ze na mosfetach;) spojrz na topic o nf7 i tak samo na k8n sie mierzy EDIT: pomiary z tej plyty mozna o kant [gluteus maximus] rozbic 12v mam 12.2 a pokazuje od 11.7v do 12.8, 5v mam 5,05 a pokazuje od 4.9 do 5.13 a wszystkie superstabilne tylko 3,3v jest w miare normalnie odczytywane co niestety nie tyczy sie vcore bo tez rozne wariactwa pokazuje Edytowane 4 Czerwca 2005 przez johnyboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 O to i ja przeprazsam :P Jak będę miał czas to i miernikiem się pobawię... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...