Skocz do zawartości
marcin_groen

--msi K8n Neo2 - Nforce3 Ultra--

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegos czasu mam dziwne problemy z ta plyta :(

Zdarza sie ze plyta nie wstaje po restarcie, monitor sie nie wlacza i trzeba resetowac... Pojawia sie wtedy info i nieudanym OC czy cos w tym stylu i konieczne jest wejscie do biosu i zasejvowanie ustawien :( Przed chwila wlaczylem kompa normalnie a ten znowu nie wstal, wczesniej zdarzalo sie to tylko przy restartach. Prime moze chodzic godzinami i wszystko ok, testowane na kilku biosach :(

Znalazlem w komentarzach na komputroniku...

"po dłuższej pracy i resecie płyta nie "wstaje" do końca musze sie troche pobawić resetem co denerwuje..."

Ktos ma podobne problemy? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fuck... ja dziś to zauważyłem (2x monitor się po restarcie nie włączył- musiałem wyłączyć i włączyć) ale na razi zwalam to na wzięte na zastępstwo twinmos'y (poluzowałem timingi i na razi wszystko ok- komp się normalnie restartuje etc.)

Ale jeśli to nie memorki, to się chyba... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio zauważyłem, że nieraz przy restartach kompa (normalnie puszczenie restart w windowsie) komp tak samo się zachowuje. Monitor czarny, diody od power i hdd się palą. Po chwili komp sam się restartuje i uruchamia w 'safe mode' oraz z komunikatem o zlych ustawieniach bios (zupełnie jak po za dużym ustawieniu oc w biosie)...

No ale nie wiem od czego to jest spowodowane... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wszyscy naturalnie mamy wysokie FSB (ja najniższe, bo mam wincha 3200+)... hmmm, czyżby mobo nie wytrzymywało i coś się powoli na niej sypało? Co w takiej sytuacji robić bladego pojęcia nie mam :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja narazie radzilbym poczekac na jakis konkretny bios wiem ze to moze potrwac troszke bo co bios to inne kwiatki ale sadze ze to jego wina :P

Sam wpadlem w panike jak zaliczylem could boota z rana :D

Chyba ze odkryliscie nowa przypadlosc jednego z nowszych biosow. Na czym teraz pedzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem na pewno jest na biosach 1.6 i 1.8 :( Jutro wgram spowrotem 1.36 i zobaczymy...

Edit: Skonczylem na 20 stronie, moze komus chce sie szukac dalej ;) http://forum.msi.com.tw/index.php?board=28.800

Edytowane przez Pinki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja doszedłem do końca i nic o tym nie ma (albo przegapiłem...). Ja jadę na 1.41 ale nie jestem do końca pewien czy mam te problemy z boot'em czy może był to wybryk twinmosów :/ Jak dałem im luźny timingi to się komp restartuje pięknie (a restarowałem go specjalnie chyba ze 20x ;)).

Czekam na swoje corsairy i zobaczę czy jest ok na ostrzejszych timingach.

PS. Crusio, taaaa, a dfi taka bezproblemowa? Jaaasne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Macie może jakieś bliższe info na temat nadchodzącego biosu dla naszego mobo pod Venice, kiedy będzie jakaś beta albo jakie przyniesie zmianki ?

2. Ma ktoś wogóle pozytywne doświadczenia z użytkowania Core Center w windzie? U mnie na standardzie czyli pamięciach(Hynix d43) puszczonych na 200 zawiesza kompa po przekroczeniu fsb 225...

Czy jeśli w biosie ustawię ramik na 166 -core center automatycznie przestawi ram na 9x200 po jego uruchomieniu(venice 3k) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jadę na biosie 1.80F i musze przyznać, że jest on dla mnie osobiście najlepszy. Żadne problemy z restartami nie wystepują, z zimnego strartu też pozytywnie startuje. Problem jest inny, jak coś zle podkrece i zalicze w prime freez to komp sie odpala na najniższych możliwych ustawieniach, wydaje mi się że tak powinno być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po drobnej sugestii od znajomego mam rozwiązanie problemu z restartem (przynajmniej u mnie, na 1.41). Otóż, komp nie chce się poprawnie zrestartować (czasem), gdy uruchomiony jest... speedfan. Bez niego wszystko jest ok.

I na dokładkę- znalazłem bardzo fajny art dotyczący hi- speed memorków dla neo2. Co ciekawe, g-skille wypadają fatalnie... huh.

Bohaterowie tego porównania:

2X256Meg GEIL Ultra Platinum PC4400 Hynix Chips (slots 1&2)

and then:

2X256Meg PQI TURBO Series Dual Channel Platinum 184-Pin 512MB(256MB x 2) DDR PC-3200 - TCCD Chips (slots 1&2)

and then:

2X256Meg Kingston HyperX KHX3200ULK2/512 TCCD Chips (slots 1&2)

and then:

2X256Meg A-Data Vitesta PC4800 DDR600 TCCD Chips (slots 1&2)

and then:

2X256Meg G.skill (Samsung TCCD) Dual Channel Kit TCCD Chips (slots 1&2)

Jak wypadły: http://www.rhcf.com/sis-bin/ultimatebb.cgi...21;t=000069;p=0

Miłej lektury!

PS. Osobiście chyba zdecyduję się na adaty 600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegos czasu mam dziwne problemy z ta plyta :(

Zdarza sie ze plyta nie wstaje po restarcie, monitor sie nie wlacza i trzeba resetowac... Pojawia sie wtedy info i nieudanym OC czy cos w tym stylu i konieczne jest wejscie do biosu i zasejvowanie ustawien :( Przed chwila wlaczylem kompa normalnie a ten znowu nie wstal, wczesniej zdarzalo sie to tylko przy restartach. Prime moze chodzic godzinami i wszystko ok, testowane na kilku biosach :(

Znalazlem w komentarzach na komputroniku...

"po dłuższej pracy i resecie płyta nie "wstaje" do końca musze sie troche pobawić resetem co denerwuje..."

Ktos ma podobne problemy?  :mur:

1483286[/snapback]

Owszem ja miałem. Identyczne objawy. Pomogło jak zainstalowałem nowe stery do CPU, ściągnięte ze strony AMD.

Wydaje się że to błachostka... a jednak ;) Nic innego nie pomagało,nawet nowe biosy etc. Mam bios 1.8 .

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przewaliłem wszystkie biosy i na żadnym nie spotkałem się z takim przypadkiem jak opisujecie. Po restarcie lub na "zimno" mobo zawsze wstawało, a co do speedfana to u mnie działa nonstop także nie wiem czy to akurat jego wina. Ale jak wiadomo u każdego chodzi inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zatem:

bios 1.36Mod, najnowsze sterowniki od AMD. SpeedFan'a raczej nie używam. CPU chodzi nisko 8x300 (FSB raczej średnie), HTT x3, memorki na div166.

A problem nie odpalaniem kompa po restarcie raczej rzadko występuje, ponieważ rzadko kompa resatartuję (praktycznie 24h/dobę chodzi...).

Cóż jak będę miał okazję i wyjdzie wreszcze DFI to może zmienię mobo ;-)

PS. Co prawda tak to mi ta płyta główna bardzo odpowiada. Większych problemów nie mam, nawet ładnie wygląda, osiągi też dobre (wydaje mi się, że to proc jest słaby do oc :?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez SpeedFana dalej nie wstaje, driver do cpu najnowszy, zreszta jakie znaczenie ma tu soft windowsa? Widze ze nie ma sensu wgrywac 1.36 :(

EDIT:

Z tego co zrozumialem szykuja sie wielkie zmiany w biosie :) LINK

[Overclocking and Performance]

-CPU voltage selectable upto min.+18,3% !

-Memory voltage selectable higher than 2,85V.

-150Mhz & 183Mhz memory dividers in BIOS selectable.

-Manual override of all Memory-SPD-Timings, These values are:

-Trc (Row Cycle Time)

-Trfc (Row Refresh Cycle Time)

-trrd (RAS to CAS Delay)

-Twtr (Write to Read Delay)

-Trtw (Read to Write Delay)

-Twr (Write Recovery Time)

-Lock away SATA 1&2 from FSB like SATA 3&4 are !

-Make HTT Multiplikator of 4,5 and 3,5 available

[General issues]

-Enable all hidden Bios options (shift+F2 & Alt+F3) available by default !

-Make CPU & NB FAN Target more adjustable (in intervals or steps).

-Add an Option to power on the PC by typing in a password !

-Add an Option to disable ATA security password.

-Make more RAID-Blocksize options available. Upto 2048KB would be optimal.

-Make the options: "PCI Lantency Timer" and "PCI Delayed Transaktion" available, it´s reported to solve compatiblity issues with Soundblaster cards.

-After you Resume from S3-Mode, all Fans are running at FULLSPEED, and won´t lower their speed.

:rolleyes:

Edytowane przez Pinki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co zrozumialem szykuja sie wielkie zmiany w biosie :) 1484580[/snapback]

Witam,

jako że na biurku leży i czeka Neo2 to sie ucieszyłem, niestety na ile kumam niemiecki i translator dobrze tłumaczy to są tylko _sugestie_ przekazane do MSI Tajwan - czyli pobożne życzenia userów :(

Na przykład co do blokady SATA 1 i 2 - to chyba problem nie do przeskoczenia w każdej płycie z NF3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Bezüglich K8N NEO2 Platinum:

Es sieht so aus, als ob es MSI nicht gelingen würde Support für die neuen AMD-Cores in die aktuellen Biosse zu implementieren. Deshalb habe ich ne Bestätigung bekommen das die ein KOMPLETT NEUES BIOS entwickeln"

Z tego wynika, że msi odpowiedziało na sugestie (cytowane przez Pinkiego) Murdoka pozytywnie i pracują nad całkiem nowym biosem.

Pozostaje czekać- w tej mobo kryje się ogromny potencjał. Pozostają drobne szlify biosu i będzie to najlepsze mobo dla s939 pod agp :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego wynika, że msi odpowiedziało na sugestie (cytowane przez Pinkiego) Murdoka pozytywnie i pracują nad całkiem nowym biosem.

Oj oj gapa - tego nie doczytałem, przepraszam za zamieszanie i niezmiernie się ciesze bo to jak dla mnie rewolucyjne zmiany w tej świetnej płycie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi