Skocz do zawartości
marcin_groen

--msi K8n Neo2 - Nforce3 Ultra--

Rekomendowane odpowiedzi

prosze o kolejne propozycje bo te chyba jednak za drogie... do 400 zł...

Więc tak ... potrzebuje dobre pamieci do duala 2x512 do 400 zł na tą płytke i mam pytanie co do mosfetów... ma ktos tam jakies radiatorki ? moze cos polecicie? musze cos tam zamontowac... jakie bedzie najlepsze i co wazne TANIE rozwiazanie?

Edytowane przez $kubi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam Kingstony na kościach infineon <nie pamietam dokładnej pisowni> i chodza na FSB 250 (500DDR) 2.5-3-3-5 1T :) a kosztowały troche mniej niz 400 zł :D

Co do mosfetów to sa one po obu stronach i raczej cieżko coś zamontować "od spodu..." :/

Edytowane przez BlackDragonDDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien problem i myśle że powodem jest właśnie mobo.Mianowicie ostatnio coraz częściej komp po odpaleniu wstaję dopiero po pewnym momencie po czym muszę wejść do biosu,zapodać f10 save i dopiero komp wstaję normalnie na moich ustawieniach OC.Orientuję się ktoś w czym problem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://msi.designlab.info/thread.php?threa...+f%FCr+Winflash

Ide wgrywac ;)

Update:

LOL, wgralem ale nie moge wejsc do biosu, jak naciskam del to pojawia sie czarny ekran z migajacym kursoserm, klawiatura nie reaguje... Na szczescie windows sie wlaczyl :mur: Teraz nie wiem czy robic clea cmos ( troche roboty ) wgrywac jeszcze raz bios 1.9 czy moze wrocic do 1.8 :mur:

Edytowane przez Pinki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie zrbiłem koleiny błąd, i załadowałem ten "zajebisty" bios 1.9B5 (bez mod ten modyfikowany to juz totalna porażka np hardware monitoring w biosie nie działa -> 254C :blink: na CPU i zawieszenie)

raczej nie jest ok. niby wszystko działa ale mnożnik na sztywno mam 5x i napięcie max 1,2V :lol:

osobista konkluzja: wszystkie modowane/beta/super zajefajne są dobre jak reklamy proszków do prania, poza "fajną" nazwą i opisem możliwości w najlepszym wypadku nie destabilizują pracy systemu.

Orginalny bios MSI (1.8 obecnie) działa najlepiej. Nie mam tzw zimnych bootów, magistrala max 333 działa stabilnie, wszystkie tak naprawde potrzebne dodatkowe funkcje aktywuje kombinacja klawiszy shift+F2-alt+F3

JEDYNY problem jaki mam z tym biosem to max napięcie vcore 1,61V (i to mnie wk...;) )

Edytowane przez piterr666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgralem wersje bez moda i juz moge wejsc do setupa, wow ;)

Zmiany w tym biosie

#USB Memory Type cokolwiek to znaczy ;)

#MAC Lan Address ( mozna recznie wpisac w biosie )

#Wersja bez moda nie ma kontroli obrotow wiatraczka na NB

#FSB do 450

#CPU Voltage tylko Auto | 1.55 | 1.60 | 1.65 | 1.70

#Rozbudowana sekcja pamieci

-dzielniki dalej tylko 100/133/166/200

-timingi : tcl, tras, trcd, trp, trrd, trc, trfc, trwt

-MTRR mapping mode ;)

Wyglada calkiem spoko gdyby nie te napiecia na procka, na pamieci 2.85V to dalej max :(

Wracam do 1.8 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i u mnie też ten nowy beta bios kupę dał (pisząc dosadnie). Tzn. nie narzekam na to co jest, ale chciałoby się więcej o/c, nowe dzielniki dla pamiątek etc. a to z tym 1.9 jest niewykonalne :/

Czekamy dalej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja polecam 1.36Mod. Można zapuścić wysokie Vcore (choć kto tak naprawdę jedzie na codzień z 1,6V?! nie widać łapek w górze... :?), jest wg mnie stabilne, większych problemów nie robi...

co prawda jak zainstalujesz 1.8 to dziwnym przypadkiem temperatura spada Ci o ok. 10 st.! Co jest dla mnie bezsensem... :?

Cóż może bios 2.0 nam coś przyniesie (np. Vdimm tak <3,3V; Vcore <2,0V; dzielniki dla pamiątek - 150, 183; etc. :wink:)... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż może bios 2.0 nam coś przyniesie (np. Vdimm tak <3,3V; Vcore <2,0V; dzielniki dla pamiątek - 150, 183; etc. :wink:)... :D

1496945[/snapback]

Wreszcie by moje BH5 dostaly rozsadna ilosc papu ;] jednak rozsadek mi mowi ze chyba nic z tego nie bedzie <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie o cool'n'quiet na tej plycie.

Aktywowalem c'n'q w biosie, zrestartowalem komputer ale wiatraki tak samo szybko chodza jak wczesniej (z disabled). Odpalilem windowsa xp pro, i nic nie robie na kompie a wiatraki kreca sie bardzo szybko np. 4.5tys obrotow na CPU. Mam zainstalowane sterowniki z pudelka mobo, nawet nowsze wersje z netu sciaglem. Sprawdzalem napiecia i czestotliwosci pracy CPU, wszystko typowe dla mojego procka, nic nie zeszlo na nizsze wartosci. Dopiero pomaga wlaczenie programu Core Center, w momencie jego odpalenia wiatrak na cpu schodzi do 1000 obrotow i co ciekawe nawet jak gram w obciazajace cpu gry ten wiatrak nadal kreci sie na 1000.... Wiec juz prawde mowiac zglupialem. O co chodzi? :) Czy zawsze musze miec wlaczony ten program by miec c'n'q?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pinki: wydaje mi sie ze tak wlasnie mialem, moze za wyjatkiem schematu zarzadzania energia, jak wybralem ten co podales to jedynie wylaczanie monitora spadlo mi z 2h na 15min i tyle zauwazylem, wciaz nie widze efektow cnq :/

Pytanie z innej beczki, mam plyte MSI K8B Neo2 Platinium, wgralem od razu najnowszy bios przez msi live update tj. 1.8 i pomimo to wydaje mi sie ze mam za wysokie temperatury na CPU:

W pokoju mam 27'C, CPU 3000+ Venice, boxowy cooler (wszystko na nominalnych ustawieniach) i w podczas pracy w windowsie (dziala tylko opera i komunikator tlen mam 47'C, mobo ma ok 37'C. Obudowe mam z boku otwarta, wiatraki mam jeszcze jedynie w zasilaczu (2). Mam taki maly termometr cyfrowy, jak go postawie na dnie obudowy to pokazuje 32'C.

Albo mi sie wydaje albo te temperatury sa zbyt wysokie jak na typowa prace w windowsach. Moze to bios zle podaje je ?

Edytowane przez Anshar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pokoju mam 27'C, CPU 3000+ Venice, boxowy cooler (wszystko na nominalnych ustawieniach) i w podczas pracy w windowsie (dziala tylko opera i komunikator tlen mam 47'C, mobo ma ok 37'C. Obudowe mam z boku otwarta, wiatraki mam jeszcze jedynie w zasilaczu (2). Mam taki maly termometr cyfrowy, jak go postawie na dnie obudowy to pokazuje 32'C.

Albo mi sie wydaje albo te temperatury sa zbyt wysokie jak na typowa prace w windowsach. Moze to bios zle podaje je ?

Skoro termometr pokazuje Ci 32 stopnie to na mobo może być 37 st. Co do proca: kto zakładał cooler na procka? Jaka pasta użyta została? I czy napewno radiator dobrze dociska do CPU?

sluchajcie... czy jadac na napieciu 1.6 na codzien do dużo jak dla tego proca(winchester 3000+ @ 300x8)? :blink:

ja jadę na takim ustawieniu (8x300) tyle, że Vcore ustawione na 1,4V + 8,3%. 1,6V to jest 1,4V + 15%... Wg mnie to jednak trochę przydużo jak na pracę nacodzień... :?

A jakie masz chłodzenie? Tzn. czy te Twoje WC to pokroju CPC czy może coś bardziej wydajnego? (jakie temp.?)

PS. Ja wychodzę z założenia, że więcej niż 1,55V na codzień nie powinno się dawać. No ale ja mam freezerka... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki WC:

POMPA: ATMAN 306 - 2000l/h

BLOK: cos niby nukleon (fajny bloczek)

CHLODNICA: opel record + 2x 120mm thunderblade 5V

moim zdaniem chlodzenie jest dobre (napewno lepsze niz każde AC)

Temp. nie da sie zmierzyc bo jak na tej mobo? w speedfanie mam 40*C na biosie 1.36Mod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Anshar

Jeśli chodzi o temp na biosie 1.8 to u mnie też miałem taką sytuację. Na żadnym innym biosie nie miałem tak wysokich temperatur jak na tym.

@BlackDragonDDR

Tak jak napisał enigma_pl zależy jakie jest to WC ale mimo wszystko jestem tego samego zdania że więcej niż 1,55V na codzień nie powinno się dawać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi