Skocz do zawartości
marcin_groen

--msi K8n Neo2 - Nforce3 Ultra--

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem maly. W punktach co osiagnalem:

1. Proc - 2700@~1,6V przy dzielniku jak dobrze pamietam 133 - wiec pamiec na ~192MHz - stable*

Zrobilem Vdimm mod (na RAM bezposrednio z linii 3.3v - w koncu to BH-5) - dokladnie nie wiem ile daje, w poniedzialek biore dobry miernik z firmy to napisze. Po nim takie testy (cl 2 2 2 5 1t):

2. Proc 4x250, RAM 200 (250MHz CL2 2 2 5) memtest86 przeszedl caly, system odpala sie, stable*

Uradowany jade dalej z koksem:

3. 9x280 (2520 tak lightowo na razie), RAM 166 (~229MHz cl2 2 2 5) i D-U-P-A. Nawet system sie nie bootuje, wywala sie w trakcie albo zaraz po starcie. Ram 150 tez [gluteus maximus].

Moze dzielniki nie tego cos:

4. 9x250 (9x245) RAM 200 (250/245MHz cl2 2 2 5) dalej [gluteus maximus], wywala sie, przy 250 tylko clear cmos pomaga. Przy 240x9 niby lepiej troche (winda wstaje), ale niestabilny w Windows.

5. Na 9x270 RAM 166 (~220MHz cl2 2 2 5) [gluteus maximus] znowu - superpi 32M - wracam a tu BSOD.

Teraz pytanie: WTF? Pamieci wydaja sie jechac ladnie na 250 cl2225 ale tylko gdy procek ma malo MHz. Przy wyzszym mnozniku nawet 220 nie chca robic. Czy to wina:

1. Zasilka daje za malo V na linie 3,3V przy wiekszym obciazeniu? (jutro pomierze, w biosie caly czas 3.27V). Da sie podkrecic w tym Enermaxie? Moze dokupic OCZ DDR boostera i przez niego krecic, a nie Vdimm mod?

2. Kontroler w Venice jest do [gluteus maximus] i przy wyzszym taktowaniu drastycznie pogarszaja sie jego parametry i po prostu nie wyrabia z wysoka czestotliwoscia pamieci.

3. Pamieci do bani - kurde troche kosztowaly? Plyta do bani - ludzie na xs z tymi ramkami >250 robia cl2? Razem ze soba kombinacja do bani?

* Stable - jak na razie styka mi superpi 16M/32M

ps. Biosy: 1.B sideeffecta, 1.36mod (1T), 1.8mod

ps2. HTTx3, napiecia na CPU w miare wysokie (to nie to), probowalem pamieci w obu kanalach.

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja mam kolejny problem z ta plyta :).

Otoz dzis zakupilem dysk samsung 160gb sata II model hd160jj podlaczylem jako pierwszy stara baracude odlaczylem odrazu komp zatrzymywal sie na wykrywaniu napedow ? zresetowalem bios dysk wykryty zainstalowalem windowsa podzielilem na partycje podlaczylem stary dysk.Chcialem wrocic do starych ustawien w biosie tzn 289x9 2.6ghz bez podnoszenia napiecia tak procek chodzil stabilnie przed kupnem dysku tak wiec ustawilem wszystko po tym zabiegu znowu zatrzymuje sie na wykrywaniu dyskow sam sie resetuje w tym momecie lub wyskakuje blad odczytu przy probie startu windowsa jak ustawie procka na default komp zachowuje sie normalnie czy to moze byc wina zasilacza ?.Niechcialbym wywalac kasy zeby przekonac sie ze to nie jest wina zasilacza :(.Ja to zawsze mam z tym kompem wywale kase niedziala prawidlowo wolne dni od pracy spedzone na kombinacjach co jest nie tak tylko sie powiesic :(.Podam moj konfig moze cos mi pomozecie :

Athlon 64 3000+

Msi k8n neo 2 platinum

Gf 6800

1024 ram dual channel

dvdrw

cdrw

hdd 80gb seagate baracuda ata100

hdd 160gb samsung sata II hd160jj

4 wiatraki 80mm

chieftec 360-202 df

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do którego portu przypiąłeś dysk SATA ?? Bo podejrzewam że do 1 lub 2. Przepnij do 3 lub 4 i będzie po sprawie.

Ridczak - jak tam boje z pamiątkami? Jak napięcia?

Podejrzewam u ciebie jednak sypiący się kontroler w procu.

Edytowane przez Madness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podpialem do 1 tak wydawalo mi sie najbardziej logicznie ze podlancza sie do 1 :) sprawdze jutro dzis juz mam dosyc walki z nim.A co do zasilacza jaki program najwiarygodniej podaje napiecia u mnie w programie speedfan pokazuje na 3.3 3.17 a w biosie 3.37 ciekawe co tu oszukuje ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:unsure: ..hmmm.. mam problem... pewnie to pytanie bylo juz zadane na tym forum.. ale naprawde nie mam czasy tego przejrzec... :( a jest tego troszke :) wiec chodzi mi konkretnie o zlacza sata na plycie... sa laczniue cztery.. wiec moje pytanie... czy wszystkie sa obslugiwane przez uklad nf3 czy tez moze leci to z uklady sil31**? A jesli tak to które sa które..? i pod które polecacie podczepic? Slyszalem ze ten kontroler zintegrowany z nf3 jest szybszy... ale niejestem pewien czy wszystkie 4 przypadkiem nie sa wbudowane w chipset.. czy tez moze te blizej procka sa z oddzielnego ukladu sil31**? A i jeszcze jedno.. kiedy podczepilem dysk pod 1 lub 2 złacze to maile probllemy. kilkunastosekundowe freezy przy starcie systemu... na 3 i 4 (blizej procka) problem znikl.. Niepokoi nie jedynie wydajnosc... do dzis pracowalem na 2xbaracuda.... 200GB ATA! nie puszczane w raid... i wydajnosc swietna oraz testy tez... (hdbench itp..) kupilem nowy dysk.. z tego co wyczytalem najbardziej polecany i ponoic najwydajniejszy m.in. samsung 2004c sata2 i ncq.. i wielie rozczarowanie... baracuda pierze pupe temu dyskowi w kazdy tescie.. :( czy moze to kwestia wyboru ów kontrolerów (sil lub tego z nf3 o ile jest taki podzial) lub jakiegos konfigu... lub sterów... czy ktos wie co moze powodowac niezbyt ewelacyjna wydajnosc tego dysku...? Mial isc jako systemowy.,. ale teraz coraz bardziej jestem za baracuda,..! Dziekuje z góry i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rintin nie ma programu ktory by dobrze podawal napiecia, wiec miernik w dlon i do roboty ;)

Ircu-88 z tego co sie orientuje 2 sa obslugiwane przez nf3 a 2 przez sili. Porty 1 i 2 ( te dalej od procka ) nie sa zablokowane, mozliwe ze na podkreconym sprzecie podpioles dysk pod 1 i dlatego moze wystepowaly te freazy( nie podales ustawien ). Standardem na msi jak i na dfi jest podpinanie dyskow na Sata do gniazd blizej cpu ;)

Co do wydajnosci twojego nowego dysku. Nie wiem kto ci zachwalal Samsunga, ze jest taki wydajny, bo to jest bzdura, nic dziwnego ze Baracudy trzepaly mu dupsko. NIe wiem jak to jest ale Seagaty, WD Hitachi sa mimo "gorszych" parametrow wydajniejsze. Nie testuje dyskow roznymi benchmarkami ale oposuje komfort pracy na nich.

PS: serial ata2 to narazie chwyt marketingowy, bardzo ladnie wykorzystywany przez Samsunga. Czytalem gdzies testy tego dysku. Mimo podpiecia go do kontrolera z SATA II wydajnosc sie nie zmienila w stosunku do SATA I, to juz troche pokazuje jak wydajne sa dyski samsunga.

Trzeba pamietac jeszcze ze twoje barracudy , jak i wszystkie dyski seagata, ustawiane sa fabrycznie w cichy tryb pracy !! Inni producenci daja soft ktorym mozesz wybrac czy dysk ma pracowac wydajnie czy cicho, tylko seagate nie daje takiego softu i standardowo ustawia dyski na Stealth mode ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok podpialem dysk najpierw do sata 4 podkrecony procesor wszystko dzialalo ale jak zainstalowalem program ktory potrzebowal resetu po resecie sam sie restartowal w miejscu wykrywania napedow.Teraz zmienilem na sata 3 zobaczymy ale dziwne to jest hmm.Pytanie do posiadaczy samsunga hd160jj czy z ta plyta ustawialiscie zworke na sata I ? u mnie dysk dziala bez zworki moze dlatego tak sie dzieje ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do którego portu przypiąłeś dysk SATA ?? Bo podejrzewam że do 1 lub 2. Przepnij do 3 lub 4 i będzie po sprawie.

1670384[/snapback]

Co do S-ATA to tylko 3 i 4 (kolo AGP) sa obslugiwane przez nf3 i TYLKO te maja blokade! Dysk SATAII raczej powinno sie przestawic na SATA I, ale tu nie mam praktyki :) Moze bede mial Hitachi 80GB SATAII to napisze :) (ps. dobty ten dysk? T7k250 czy jakos tak..)

Co do mojego problema.... Cholera bateria w mierniku byla juz marnawa i pokazywal napiecia z kosmosu. 12V zaczelo sie od 12.95 i doszlo samo po 5 min. do 13.50 !!! Reszta tez kapke za wysoka. Sprawdzalem dzisiaj na dokladnym zasilaczu stabilizowanym w firmie i zamiast 12 faktycznie pokazywal 13.xx. Bateria zmieniona, miernik test przeszedl, dzisiaj po pracy nowe boje. Zdjalem na razie Vdimm moda, bo i tak nic nie pomagal za bardzo, chce zobaczyc jak pamieci pojada na standardzie. Generalnie z moich obserwacji, to moge dac nawet 2700 na 1.6V, ale tylko przy pamieciach ~200MHZ (przy dzielniku 133 mam 19x MHz, wszystko cl2225 - w koncu po to sa BH5). Wiekszego taktowania pammieci nie trawi, pewnie kontroler.

Dzisiaj pomierze wiecej, moze pawachluje troche biosami...hmm. Ale podejrzewam, ze to nic nie da.

ps. A juz chcielem wypieprzyc Enermaxa ;)

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk wsumie ok zawsze wiecej miejsca ale w porownaniu do mojego starej baracudy 80gb ata 100 glosniejszy przy wczytywaniu windowsa slychac jak rzezi przy otwieraniu stron tez czy szybki hmm hdtach3 mam burst speed mam 125.7Mb/s chyba troche malo ? stara barakuda ma kolo 90 a tam na wykresie sata 150 wyprzedza moj dysk o 2 pozycje a tyle chyba powinienem miec ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wpiąłem zworkę ale jak wyczytałem bez niej też powinien działać. Jak na razie moge powiedzieć, że dysk śmiga. W porównaniu z raptorem mogę stwierdzić że nie jest wiele bądź wcale gorszy za to dużo cichszy.

1670879[/snapback]

Jaka zworka o co chodzi :blink: Ja wpiolem po prostu Baracude 7200.8 250GB i wszystko dziala, to samo robilem z WD 200Gb tez na SATA. Nic nie przekladalem nie tykalem zworek na plycie, no moze z wyjatkiem clear cmos ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie wyznacznikiem szybkości dysku jest start systemu. Z tym dyskiem system startuje w 26s (załadowanie sieci i zniknięcie klepsydry przy wskaźniku myszy). Na raptorze miałem 23-24s lecz wtedy nie miałem połączenia z siecią. Co do głośności - wcześniej miałem raptora 74GB oraz 2 letni WD800JB. W porównaniu do takiego duetu każdy dysk jest cichszy i to sporo (a mi się wydawało jak je miałem że są spoko ;) )

Ale mimo to nie zaobserwowałem żadnego rzężenia.

Co do zworki to służy ona do wymuszenia SATA I a znajduje się ona obok gniazda sata w dysku. Na płycie czy w biosie nic nie trzeba przełączać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1670384[/snapback]

W koncu miernik dzialal jak trzeba. Napiecia bardzo ladne, 12.15V, 5.05V i 3.34V i prawie sie nie zmieniaja. Wczesniej odcialem Vdimm moda, ale na mosfecie bylo zawsze troche mniej niz na linii 3.3 wiec jakie 3.25V mysle, ze bylo (skaszaniony miernik pokazywal ~3.6V na 3.3 i ~3.5 na mosfecie). Wczoraj tez:

1. Podlaczylem stara pare 2x512 MDT cl2,5. Zachowuje sie tak jak OCZ (oczywiscie MDT na cl2.5 - cl3). przy 4x220Hz 1:1 przechodzi MomoryGold bez problemu, przy 9x220MHz 1:1 wywala sie na 33% testu (Winda sie restartuje/BSOD).

2. Testowalem pojedynczo OCZ na 2.85V (2.85 na mosfecie) i to samo. Niskie taktowanie CPU idzie ladnie, wysokie -> cokolwiek powyzej 200MHz pamiec sypie bledami. Ustawienie cl2.5 na OCZ nic nie daje (cl3 nie wstal :))

Wiec jak dla mnie kontroler do bani!!! Moze jeszcze plyta, ale chyba nie, co sadzicie? Kurcze, nie mam nikogo z A64 zeby sprawdzic, niedobrze... Jak na razie koncze chyba testy, trzeba w koncu kompa zmontowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem dzisiaj złotego zalmana jak będę go musiał wyciąć aby wcisnąć go pod VGA silencera. W tym celu zdoiłem wiatraczek z chipsetu, przymierzyłem, zaznaczyłem jak będę musiał wyciąć zalmana, juz zabierałem sie do zakładania z powrotem wiatraka gdy nagle moja uwagę przykuł spod oryginalnego wiatraka.

Wiatrak był "umazany" pasta tylko w miejscach w których były rogi chipsetu :lol: sam środek był czyściutki. Sam nie wiem jak on mógł “dobrze” i wydajnie chłodzić chipset, możliwe ze chip grzał sie tylko na krawędziach :lol2: :lol2:

Możiwe ze to troche "hamowało" zdolnosci mojego cpu w o/c bo mimo ze chipset niby byl zimny na srodku mógł się przegrzewać. Takze to moglo byc powodem ze cpu dochodzil do 2750mhz na normalnym V a aby uzyskać wyższy wynik musiałem podbijać strasznie Vcore, mozlie a może nie.

Sprawdzcie lepiej jak wam przylega wiatrak do chipsetu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam male pytanko OT :rolleyes:

Po formacie i nowej instalce windy dysk Maxtor 200Gb SATA pojawil mi sie w "bezpiecznym usuwaniu sprzetu" :angry:

Dołączona grafika

Wiem, ze tak sie dzialo jak dysk byl podpiety od SATA1 lub SATA2. Ale ja go mam caly czas podpietego pod SATA3 :mur:

Macie jakis pomysl jak go stamtad wykurzyc B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tak samo z Seagatem na Sata I, sam nie wiem czemu. Nie zastanawaiłem sie nad tym bo dysk dziala dobrze, a ze jest w "bezpiecznym usuwaniu.. " to trudno.

PS: jako ciekawostke Hdtach mam 128,7 Mb w burst speed, a sredni transfer 56Mb, na odtwarzaczu mp3 burst speed mam na poziomie 25mb :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam male pytanko OT  :rolleyes:

Po formacie i nowej instalce windy dysk Maxtor 200Gb SATA pojawil mi sie w "bezpiecznym usuwaniu sprzetu" :angry:

1675077[/snapback]

Nie wykurzysz go stamtąd

Dlaczego: Gdzies mi sie obilo o uszy że dyski Serial Ata sa dyskami typami HOT PLUG , i to jest normalna reakcja systemu na urządzenia typu HOT PLUG, ale nie jestem tego pewien czy nie dotyczyło to dopiero serial ata II

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja z innej beczki. Jednak mój proc ma potencjał a i MSI potrafi :D

Próbka 16M w SuperPi. Wdarłem się do drugiej dziesiątki w rankingu.

Madness 11m 30.859s

cpu: A64 Venice 3000+ 2955mhzMSI K8N Neo2 Platinum (NF3-250Gb) ram:269mhz 2,5-4-3-5 1T Dual screen

Edit:

Coś nikt tu nie zagląda :huh:

Nowe biosy od Sideeffect-a TUTAJ

Edytowane przez Madness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e tam nik :D ja pinie sledze ten topic :P ale mam dylemat z ramami bo mam kase ale nie iwem jakie najlepiej kupic na ta mobo ... poluje na 1 GB

1678263[/snapback]

My z Madness'em polecimy ci PDP Patriot xblk 2x512 MB

Prawda Madness ?

Edytowane przez maziboss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi