Skocz do zawartości
marcin_groen

--msi K8n Neo2 - Nforce3 Ultra--

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie wgralem 1.36B ustawilem HTT na 2.5 i plyta chodzi na FSB 300MHZ spokojnie ale tylko gdy pamieci sa puszczone na 100. Na 133 juz nie wstaje Dlaczego???

1416598[/snapback]

Nie wiem czemu ale mam to samo:( Gdy mam pamieci ustawione wyżej to proc kreci mi sie max. ~2.3 GHz. Ustawie pamieci na 100 MHz to z prockiem moge dojechac do 2.64 GHz Plus tylko taki, ze moje gowniane TWINMOSY chodza 2-2-2-5@155MHz :)

Mialem zmieniac pamieci na A-DATA, ale jesli wydam sporo kasy, a i tak maja pamieci chodzic @155MHz to chyba bym sie pochlastal:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie to mala by byc ta plyta + Vini + adaty 400 + reszta z podpisu obecnego, potem. NIe znalazlem aby ta plyta miala problemy z adatami, za to doczytalem sie ze byly dwa czipsety ( znaczy z 2 fabryk ) z korei i taiwany i te z korei ( ? nie jestem pewien ) gorzej sie krecily 275 to byl max. I dlatego nastepne pytanie ;) na jakich cczipach sa teraz sprzedawane? czy juz sa wszystkie z jednej fabryki czy nadal mieszane....

EDIT: jeszcze jedno pytank czy plyta ma problemy z zasilanie? tzn czy ktos cos takiego zaobserwowal, czy zawyza ktores z napiec?

Mile widziane wypowiedzi innych osob, szczegolnie mile widziane odnosnie glosnosci tego wiatraka, bo szczerze mam swira na punkcie halasu generowanego przez kompa. :wink:

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do glosnosci wiatraka to mozna sobie regulowac obroty programem core center z poziomu windowsa.

jesli chodzi o podkrecanie to ja tez mialem prolemy do czasu az nie zakupilem pamieci KingmaxHardcore PC500. wczesniej na Kingstonach Hyperx nie dalo sie ustawic synchro z procem tylko pamieci na 166, proc krecil sie do 2.2ghz max (fsb nie przekraczalo 200 na pamieciach), po ustawienieu pamieci na 100 proc szedl do 2.6ghz ale mula mial strasznego przy takim ustawieniu pamieci. teraz na kingmaxach spokojnie synchro na fsb260 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Ja sprwadzalem i totalna klapa. Do H/W Monitor nawet sie nie da wejsc bo jest zwis a temperatury sa takie kosmiczne ze masakra"

bo akurat kogos obchodzi czy dziala hardware monitor i jakie pokazuje temperatury - mistrzu pytanie jest raczej o max fsb i wydajnosc w porownaniu z innymi biosami;] eh samemu trzeba wszystko..:P

Edytowane przez johnyboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo ze w biosie 1.8 poprawili odczyt temperatur to go nie polecam. Prime wysypuje sie po 1 sekundzie na FSB300, wrocilem do 1.6 i Prime smiga pieknie, dziwne...

Powalcze o max FSB, narazie 360 Prime stable :D Wrrr jeszcze mi wybuchnie ;)

http://members.chello.pl/j.waz/360.jpg

Edytowane przez Pinki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie pomożcie zakupilem tą płytke idzie maks. 255 FSB i dalej nie chce apmieci dobre probowalem rozne biosy co robic :/ ? a Proc sprawdzony na abicie na VIA puscil go koles na 2,7 wiec co robic z ta płyta bo juz siły nie mam :(

1417464[/snapback]

Możemy sie wymienić na proce, za dopłatą. Hehe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze czytam coraz wiecej o tej plytce i widze ze ludzie maja z nia problemy :/. Problemy z wgraniem windy na sata ( obojetnie z ktorego gniazda ) , walniete odczyty temperatur, podobno zaniza napiecia dla winchestera kurcze.... co prawda ludzie na XS potrafia z ta plytka osoagnac cuda np fsb 344.....

Coraz bardziej mysle nad sprzedaniem radka i kupieniem DFi ( co prawda drozsza o 200zl ) + venice + radek XL bo jakos nie przemawiaja do mnie wszystkie "Za" czytajac o wszelkich "przeciw" na temat tej plyty :mellow: no ale jednak to pociaga za soba wieksze koszta :-|

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze czytam coraz wiecej o tej plytce i widze ze ludzie maja z nia problemy :/. Problemy z wgraniem  windy na sata ( obojetnie z ktorego gniazda ) , walniete odczyty temperatur, podobno zaniza napiecia dla winchestera kurcze.... co prawda ludzie na XS potrafia z ta plytka osoagnac cuda np fsb 344.....

Coraz bardziej mysle nad sprzedaniem radka i kupieniem DFi ( co prawda drozsza o 200zl ) + venice + radek XL bo jakos nie przemawiaja do mnie wszystkie "Za" czytajac o wszelkich "przeciw" na temat tej plyty  :mellow: no ale jednak to pociaga za soba wieksze koszta  :-|

1419153[/snapback]

Ja bym sie nie zastanawiał tylko brał MSI i A64 3000, bo juz ich coraz mniej :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym sie nie zastanawiał tylko brał MSI i A64 3000, bo juz ich coraz mniej :]

1419305[/snapback]

Niby tak bo nie bede zmienial karty graficznej na taka ktora ma wydajnosc na tym samym poziomie, a wiec zostaje X800XL a to juz wydatek rzedu 1k zl , a tak kupuje tylko plytke i procek. Swoja droga nie bede kupowal 3000+, tylko jak juz 3200+, moze 3500+ ( zalezy kiedy pojda pensje :? ), chociaz ciagnie mnie do wyboru 3700+ z 1 mb cachu...

czemu?

Bo ma wiekszy mnoznik, czyli jezeli max plyty by wynioslo 270mhz to przy takim mnozniku mam 2700 mhz na cpu, a przy 9 tylko 2,4 ghz. Swoja droga luks testowal adaty ktore mam wlasnie na neo2 i wyciagaly na niej 250mhz i nie bylo problemow z nimi.

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki mam problem nigdy nie wgrywałem biosu moze mi ktos powiedziec jak go wgrac??Bo mam straszne problrmy z ta msi raz ladnie chodzi na 315hht a raz ledwo co 290 idzie no mam tego dosyc normalnie a dzisiaj juz myslałem ze padła dopiero po ok 40 razie wyjecia bateri zrboienia clercmos itd zaczela chodzic......to jest jakas paranoja tyle kasy wydac i jeszce takie problemy miec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne ze da sie wiecej, ja puszczalem na 1.5V +10% i dzialalo :) Raz dalem 1.525 +10% i plyta nie wstala, clear cmos wiec dalej nie probowalem.

Co do biosu to wgraj moze wersje 1.3B6 albo 1.6 za pomoca Winflasha

Osiagnal ktos wyzsze FSB na tej plycie? :D http://members.chello.pl/j.waz/360.jpg

Edytowane przez Pinki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie ta plyta to tez niewypal niestety. Kasa takjakby w bloto poszla. Straszne problemy z pamieciami/dzielnikami dla nich. Czasami nawet musze wyciagac pamieci z gniazda i wkladac z powrotem, bo nie chce mi wstac... Zaluje i to bardzo ze wlasnie ja kupilem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wy tak marudzicie? chyba jedyna wada tej mobo jest niskie napiecie dla pamieci i to ze musza siedziec w bankach obok siebie.

stabilnosc idealna, mozliwosc wysokiego fsb, pamieci spokojnie powyzej 300 przy T1(u mnie max 303) - znajdz mi lepsza plyte na AGP zamiast jeczec.wszystkie problemy z bootowaniem i pamieciami sa rozwiazywane przez kolejne biosy wiec sciagac i ladowac.co to za narzekanie na plyte jak sie nie umie nawet flashowac biosu? nie mozna bluzgac na model tylko dlatego ze jeden crusio trafil na jakis wybrakowany egzemplarz.

EDIT: literowki i takie tam

Edytowane przez johnyboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie to przygoda z neo2 wyglądała w ten sposób: fire& forget.

Włożyłem do budy, podpiąłem kabelki, ori rad z chipsetu zamienilem na cooler mastera premium, założyłem WC, proca pusciłem 270x10, trochę zabawy w biosie (jakieś 30 sec.) i... tyle. Od paru miesięcy zero zwisów, bsod itp.

Rewelacja

PS. Bios też nie zmieniany- 1.41, taki z jakim mobo wyleciało z fabryki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchajcie mam taki mały problem odkad wpakowałem tą płyte i proca A64 postailem system na nowa i siedze w systemie jakies 15-20 minut i komp przestaje regaoc tzn moge rzszac mysza ale nic nie moge włączyć ... przed formatem tez to było ale na Abicie nf7-s tego nie było :/ Co robic bo popadam juz w paranoje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam taki problem kiedy daje fsb wieksze niz 209 to mimo to ze wchodzi do windowsa i przechodzi wszystkie testy to po restarcie nie laduje sie windows dopiero musze wylaczyc guzikiem i wlaczyc na nowo.. pozostale ustawienia w biosie : hypertransport 4x fsb 209 spread spectrum enabled mnoznik 9x napiecia : probowalem od nominalnego do 5.5% te wszystkie agresiv timings i inne wylaczone nie jest to wina pamieci (probowalem dac 100 ,133, 166, 200)

co mam zrobic zeby sie normalnie wlaczal po restarcie

ew. co mam wymienic

caly sprzet podany w sygnaturze :mur:

aha nie zmienialem biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam sie na tym ale może hypertransport na 3 przestaw?

bo większość płyt ma problemy ja jest większe niż 1000

1420778[/snapback]

dawalem hyper transpor od 2x do 4x i zawsze to samo

moze zmiana biosu cos pomoze :?: ale nie chcialbym tego robic bo jeszcze cos zepsuje a nie mam kasy na nowy sprzet :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi