Skocz do zawartości
marcin_groen

--msi K8n Neo2 - Nforce3 Ultra--

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zaluje bardzio ze wybralem wlasnie MSI. Moglem dozbierac i kupic cos na PCI-E (konkretnie DFI), ale oszczednosc wygrala. Niestety ale ta plyta jest strasznie wybredna na pamieci i dopiero przy FSB 100MHZ na pamieci ustawia Trfc na poziomie 16. Po wybraniu innej czestotoliwosci pamieci plyta daje automatycznie nizsze trfc co wiaze sie z niestabilnoscia pamieci przy HTT wiekszym niz 275MHz( u mnie). Takie przypadki maja miejsce jeszcze u kilku uzytkownikow forum. Niestety MSI sie nie popisalo. Gdyby jeszcze dalo sie ustawic wieksze napieci na pamieci to byloby super  Moja ocena 3+ i pamietajcie ze to tylko moja wlasna przemyslana opinia i nie kazdy sie musi zgadzac.

To moja wypowiedz z innego tematu co sadze o tej mobo - srednia, ale zaznaczam ze nic innego fajnego na AGP nie ma. Czekamy na DFI !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na DFI se czekajcie. Potem coś nowego zapowiedzą i też będziemy czekać. I tak w nieskończoność... :?

PINKI: Jaki wg Ciebie najleppszy bios? może jakieś przykre doświadczenia z 1.36MOD miałeś i temu masz 1.6MOD? i jeszcze powiedz na jakich ustawieniach zrobiłeś takie FSB? [ht mnożnik, czy coś jescze trza było ustawiać oprócz fsb?]

Edytowane przez enigma_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty dales na vitesty 3.3v? u mnie lepiej lataja na 2.6 niz na 2.9 tak na marginesie.wszyscy mowia ze tccd nie lubia wysokiego vdim.

240 2-2-2-6            2.6v

280 2,5-3-3-8          2.6v

297 2,5-4-3-10        2.6v

308 3-4-4-11          2.7v

ja mam ddr566 ale mysle ze to bez znaczenia w sumie.

edit: one sa gorace przy 2.8v w okolicach 300.czym ty je chlodzisz woda? to sa najgoretsze pamieci jakie mialem nawet przy nawiewie bh6 przy 3.3v to przy nich pikus.

1461016[/snapback]

Sprawdzałem Twoje ustawienia u siebie i max jaki wycisnąłem z pamieci to:

285 2.5-4-3-10,1T 2.6V

Może jeszcze podasz wersje biosu na którym masz tak cudne osiagi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PINKI: Jaki wg Ciebie najleppszy bios? może jakieś przykre doświadczenia z 1.36MOD miałeś i temu masz 1.6MOD? i jeszcze powiedz na jakich ustawieniach zrobiłeś takie FSB? [ht mnożnik, czy coś jescze trza było ustawiać oprócz fsb?]

1465535[/snapback]

Do 1.36 mod nic nie mam, dobry bios :) Na 1.6 post trwa krocej, jakis wiekszych roznic w OC nie zauwazylem. Bios 1.8 odpada bo czasem po restarcie komp nie wstaje :(

FSB368 zrobilem chyba wlasnie na 1.6, HTT3x,dzielnik pamieci bodajze 133, ustawione clockgenem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.8 podaje inne temp od poprzednich :wink: Nie wiem czy dobre, czy może zaniża, ale miałem 28 stopni w idle na Freezer64 :D

Jutro popróbuje z tym FSB, bo teraz to już ciut przy późno...

PS. Wydaje mi się, że na 1.8 gorzej się kręci niż na bodajże 1.5 (taki miałem chyba standardowo), ponieważ teraz nie chce mi PI przejść na takich samych ustawieniach jak kiedyś, a wcześniej chodziło. Są to tylko domysły, ponieważ wiadomo, że wszystko może o tym przesądzić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze to juz tutaj bylo ale nikt jeszcze jednoznacznie nie odpowiedzial

zamierzam kupic 2*256 TwinMos cl.2.5 na 400 i czy one beda mi dzialac na 400????

jaka roznica miedzy cl2.5 a cl3

1466255[/snapback]

Na 400 pójdą.

Oczywiście 2,5 lepsze od 3. Da Ci ono ok. 5% więcej wydajności (mniej-więcej 5%) w everescie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem płytę z serwisu (w końcu), chyba mosfety wymienili, tak mi to wygląda.

Ale niestety skłądam złoma i nie wstaje nawet. Czarny ekran, speaker nie piszczy, d-bracket pokazuje 2 czerwone i 2 pomarańczowe (!) na skos....

podejrzewam, że razem z płytą mógł proc paść, ale dopiero jutro będę mógł u kumpla sprawdzić. co myślicie o tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłopcze a widzisz co ja napisałem?? 2 czerwone i 2 pomarańczowe (nie zielone), poza tym normalnie przy błędach wyświetlanych na dbrackecie piszczy speaker a mój jest cicho...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 400 pójdą.

Oczywiście 2,5 lepsze od 3. Da Ci ono ok. 5% więcej wydajności (mniej-więcej 5%) w everescie...

to fajnie

teraz mam jeszcze jedno pytanie

kupujac te ramy oddzielnie dwa pudelka zrobilbym to samo jak kupujac je razem(2*256)??

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłopcze a widzisz co ja napisałem?? 2 czerwone i 2 pomarańczowe (nie zielone), poza tym normalnie przy błędach wyświetlanych na dbrackecie piszczy speaker a mój jest cicho...

co do speakera to nie wiem co jest nie tak bo wywalilem go z kompa. a z tym ze sa pomaranczowe to rzeczywiscie dziwne. odpal kompa tylko z procem i grafa zadnych tasm ide, dodatkowych pci - moze wtedy sie uda... a jak nie to niestety jeszcze raz do serwisu... :/

kupujac te ramy oddzielnie dwa pudelka zrobilbym to samo jak kupujac je razem(2*256)??

teoretycznie w pudelku 2*256 ramy sa dobierane tak by dzialaly jak najlepiej w dualu (ponoc ta sama seria, etc.) ale to tylko teoretycznie, bo w praktyce nie wiem jak jest.

ja bym kupil na twym miejscu wlasnie 2*256 bo jak kupisz z dwoch zrodel to roznie moze byc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do speakera to nie wiem co jest nie tak bo wywalilem go z kompa. a z tym ze sa pomaranczowe to rzeczywiscie dziwne. odpal kompa tylko z procem i grafa zadnych tasm ide, dodatkowych pci - moze wtedy sie uda... a jak nie to niestety jeszcze raz do serwisu... :/

tak sprawdzałem już..na wsdzystkie kompbinacje i z kartą na pci i w ogóle bez...

szit, jutro sprawdzę proca u kumpla i sie zobaczy czy to on czy jednak płyty nie potrafią naprawić :/

btw. oddałem do serwisu w pudełku oryginalnym a dostałem w jakimś starym po msi na socket a :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w apollo w siedzibie w Bielsku-Białej (apollo.pl).

jednak proc padnięty. oddałem na gwarancji, powinien być za tydzień...(czyli pewnie ze 3 tyg nie moje :/ )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.8F- dziadostwo jak dla mnie. Gorsza współpraca z moimi ramkami*

* naturalnie może to być też zasługa arcywysokiej temp. na dworze (31C- w domu- 24C), także testujcie sami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądałem troszkę forum, bo nadal nie zmieniłem płyty z tego mojego Gigabyta.

1. I co do współpracy Venice z mobo na NF3... powiedzcie mi czy jest szansa że wyjdą jakieś biosy które umożliwią współpracę i wykorzystanie C&Q z NF3 na Venice?

Pytam tu bo wydaje mi się że chyba te MSI mają najlepszy support i coś się "dzieje" jeśli chodzi o biosy. A przynajmniej jest z tym lepiej niż u Gigabyta. Skłaniam się powoli do tej płytki...

Zależy mi na tym, bo coś po zmianie Wincha na Venice dziwnie mi nadal pracuje wiatrak, może jakiś bios by to rozwiązał. Pisałem o tym wcześniej w innym poście ale nik nie odpowiedział. Może to jakiś nietypowy egzemplarz procka :( ?

2. Jaką macie ilość obrotów wentylka na Venice (chodzi mi o boxowy) przy takiej częstotliwości jak 2,2GHz w windzie na MSI? Jakim programem sprawdzaliście ?

Edytowane przez kostek8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa jakies ukryta opcje w biosach do tej plyty ?? B)  gdzie sie zmienia napiecie na chipsecie?? :unsure:  i jak mozna inaczej niz procentowo zmieniac napiecia na CPU (bo  pisaliscie wyzej ze sie da??  :rolleyes:

Ukryte opcje - Shift + F2 a potem Alt + F3.

Napięcia chipsetu chyba nie ma.

Vcore -> jeżeli nie w biosie, to w CoreCenter zmienisz...

Czy ktoś już testował bios 7025v18F oficial , podobno porawia współprace z pamieciami TCCD(wieksze vid), jak tylko znajde chwilke to sam sprawdzę?

Ja mam Hynixy więc nie sprawdzę... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś wgra bios 1.8F niech napisze jaką ma na nim temperaturę CPU bo u mnie jest jeszcze większa niż na poprzednich (poza 1.6) o ok 8-10st.

I jeszcze jedno czy SPREAD SPECTRUM wyłączacie i co to wogóle jest?

Edytowane przez centy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrałem bios, ale na testy czasu mi brakło. Temperatury mi spadły w porównaniu do 1.8mod o kilka stopni, jak dla mnie sa dziwne:

Temperatury

Płyta główna 30 °C (86 °F)

Procesor 26 °C (79 °F)

Procesor graficzny 37 °C (99 °F)

Otoczenie procesora graficznego 35 °C (95 °F)

SAMSUNG SP1614C 21 °C (70 °F)

Wentylatory

Procesor 948 RPM

Mostek północny (Northbridge) 5233 RPM

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.40 V

+3.3 V 3.20 V

+5 V 5.11 V

+12 V 12.71 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 5.20 V

VBAT baterii CMOS 2.80 V

A co do drugiego Twojego pytania , to sam bym chciał znać odpowiedz.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi