Skocz do zawartości
marcin_groen

--msi K8n Neo2 - Nforce3 Ultra--

Rekomendowane odpowiedzi

enigma pl

Faktycznie u Pablo70, pamięci dostawały 2.90V, wyleciało mi to gdzieś, jak ja bym bardzo chciał żeby MSI wypusciła jakś przefajny biosik do naszych płyt.

draak

Masz racje nie warto już ryzykować, lepiej postawić na sprawdzony nForce4, mam jeszcze pytanie zapowiada się jakiś dobry procek pod 939, bo może warto sie wstrzymać z tą modernizacją?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawil sie kolejny ciekawy bios do MSI, tym razem ze zmienionymi timingami pamieci :)

180MOD BLINKME323

for MSI K8N NEO2 Platinum

Changes:

- Read Write Queue Bypass = 16x

- Bypass Max = 7x

- Idle Cycle Limit = 256 clks

- TRC= 13

- TRFC= 18

by digitalfrost

http://digitalfrost.planetzord.de/180_bnk.rar

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=66388

http://digitalfrost.planetzord.de/k8n_neo2_bios.htm

Na dniach pewnie bede mial TCCD i wtedy sie pobawie :) Niech ktos powie ile dal mu ten bios na tccd ;)

Edytowane przez Pinki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie wgrałem ten bios, ale że sie spieszę do pracy to tylko sprawdziłem czy pamięci bedą latać 1:1 na 300FSB , ale chyba jeszcze poczekamy, FSB 319 , pamieci na div166 też nie chodzą w dalszym ciagu zjazd do div133. tak jak mówię do pracy trzeba mykać i dokładniejszych testów nie przeprowadzę.

Wydaje mi sie też że powinni coś zrobić nie tylko z timingami, ale i z napieciem dimm , przynajmniej do 2.9 bo tyle wymagają moje kosci przy 300MHz, ale to nie ja jestem expertem.

Pozdro .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BlackDragonDDR wielkie dzięki właśnie wróciłem i kupiłem w Castoramie taki pręT gwintowany fi 3mm i już wszystko mam zrobione :)

Możecie mi podać jak poustawiać bios (może jakaś stronka :) ) bo jestem zupełnie zielony.

Jakie mam zrobić ustawienia "bezpieczne" co i jak (jakby się komuś chciało) żeby go średnio podkręcić (bez podnoszenia napięć) mam tak jak już napisałem:

-proc Venice 3200

-płyta wiadomo (czipset Korea)

-pamięci 4x512 OCZ platinum cl 2

-graf Saphire 9800XT

-zas Chieftec 420W DF

-twardy WD caviar 80GB JB

Proszę nie linczujcie mnie od razu i wynocha szukać na googlach :( poradźcie jak i co poustawiać w Biosie proszę

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt Ci nie powie jak ustawić "bezpiecznie" bez podnoszenia napięć, bo nikt nie wie jakiego masz proca... :? Tak samo z ramem. Sam musisz przetestować na jakich timingach i z jakim fsb będą Ci te OCZ chodziły...

PS. Wg mnie bezpiecznieym napięcie na proca jest 1,5-1,55 V, no a ram to te 2,85V też nie jest dużo.

Nie weim czemu ale na AGP Voltage mam ustawione chyba 1,6V. A taki kaprys... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szakalaka mam akurat 3000+ więc trochę się to różni od twojego (mnożnik maks 9). Ale wg. mnie twój powinien spoko chodzić jako: mnożnik 10x 250MHz HTT x4 i pamięć na 166 (5/6) z maks timingami. Proc oczywiście na znamionowym napięciu.

Ale moge się mylić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szakalaka

Tylko nie wiem jak będzie u ciebie z 1T na 4x512 mogą być problemy, chociaż sam tego nie sprawdzałem.

A poza tym wyłącz w biosie wszystko to czego nie używasz np. SATA itd, Cool`n`Quiet-Disablet, AGP Frequency na 67 a z OC proca to musisz sam próbować z jakim max taktowaniem będzie stabilny na defaultowym napięciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Madnes miałeś rację 10 x 250 bez problemu

mam pytanie co to jest i jak ustawić "PCI Clock Auto Detect" bo było enabled a ja dałem disabled

a drugie czy napięcie na proca ustawia się w "Adjust CPU VID" bo tam dałem 1.4V a w CPU Voltage dałem By CPU VID ??

i jeszcze jedno lamelskie pytanie gdzie ustawia sie żeby pamięci szły w dualu ?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co dałeś na disabled? Chcesz ,mieć odblokowaną magistralę PCI (ergo- spalić sobie hdd/dvd przy wyższym HTT)??

A pamięci same "chodzą"w dualu jak je włożysz do odpowiednich slotów (przy 4 kościach nie powinno być z tym problemów :lol:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywalem jednego i drugiego ale wrocilem do XP SP2 przynajmniej narazie. Wszystko na nim dzialalo oprocz Starforce'a 3, wirtualnego CDromu w Alcoholu ale tak naprawde brakowalo mi dobrego antywira i firewalla pod ten system. Ale trzeba przyznac ze fajnie smigal ;)

Ps. Mozliwe ze teraz juz dany soft sie pojawil ale narazie nie zmieniam windy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soft softem, a drivery driverami... póki nie będzie takiej samej wydajności w 3D (nie mówiąc o tym, że oryginalny GTR i SC: CT nie działają z x64!!!) i driverów, to nie ma sensu przesiadać się na nową windę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ktos mierzyl miernikiem realne napiecie na CPU? Jak to sie ma do odczytow np. CPU-Z? Na DFI wyswietla 1.36V a realnie proc dostaje az 1.46V itd... Wiadomo juz czemu na DFI lepiej sie proce kreca hehe ;)

1505938[/snapback]

A mógłbyś naprowadzić skąd to info? Bo dla mnie bardzo ciekawe - mam procek testowany na DFI NF4U i u mnie się kręci gorzej - jakieś 0,1V więcej właśnie potrzebuje - zbieg okoliczności? :) Sam posiadam Neo2 oczywiście.

PS. Mógłby ktoś mi pomóc w sprawie płytki CD od Neo2?? Kupiłem płytę w sumie używaną i CD nie było na stanie :/ Pościągałem z sieci co się dało ale obraz płytki by mi się przydał. Z góry dzięki za wszelką pomoc :))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :(

Wczoraj ustawiłem tak:

- 10x250 napięcie (po defaulu biosu było 1.5) ustawiłem 1.425

-pamięci 166 (2.3.5.2 2T) napięcie2.6@2.7

-HT 4

-AGP 4x8x na 67

-Fast write disabled

-NV/ATI speed cośtam disabled

i było super spox

Super PI bez błędnie

3Dmark01,03, 05 bez błędnie

I BYŁEM ZADOWOLONY :)

Lecz dzisiaj zachciało mi się sprawdzać ile co pójdzie i wyszło cieńko-

FSB płyty 265 spox a przy 270 przy ładowaniu wyskakiwał napis "Warning! Now System is in Safe Mode Please reset overlocking features in the SETUP MENU . i wracał na 200 :(

pamięci jako tako bez zmiany napięć poszły na 220 MHz (2.3.5.2 2T)

proc poszedł na 10x260 podniosłem nap do 1.45V

i najgorsze teraz po tych pomiarach chciałem sobie popykać w MOHAA na sieci odpaliłem grę i po 2 sekundach zwis czarny ekran i reset :( po restarcie (chyba 5 razy ) sprawdzałem 3dmarki i po paru sekundach się wywala :(

Załamka na 100% (a już taki zadowolony byłem że jest te 2500MXz)

napiszcie proszę co mogę zrobić ??

PS. jak wrócilem do defaulu biosu to jest ok.

Może coś w biosie muszę zmienić ??

Pozdrawiam

Edytowane przez szakalaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2T ?? Ja myślałem że one spoko przy 250MHz na dzielniku 166 (5/6) pójdą na 1T.

Przy 250MHz i dzielniku 133 pamiątki będa taktowane 166MHz a to żadna częstotliwość.

Skoro zresetowaly ci się ustawienia to wszystko wróciło do normy. Poustawiaj wszystko ponownie sprawdź dokładnie czy czegoś nie pominąłeś. Napięcie na proca daj na standard a podnieś sobie je o 3,3%

Podnieś napięcie na pamiatkach.

Kombinuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znowu ja

kurcze pochodziła godzinę i przestawiłem na ustawienia które miałem wcześniej i jak narazie 3DMark01 przeszło spoko godzinę temu wywalało się po 5 sekundach (już mam dość czarna magia, właśnie odczyniam z kumplem (z okazji dnia ojca) flaszką i może to pomogło :) ) Poradźcie co to, mam WC dość wydajne a budę wietrzę 2x120 i 1x80 lecz teraz wyłączyłem wiatraki przy tym 3marku żeby w budzie temp poszedł do góry

Pozdro

PS. acha na NB mam standardowego pierdzioszka lecz od razu przesmarowanego AS5

Dodane:) Pewnie coś się musi przegrzewać ponieważ raz 3DMark01 przeszedł drugi raz pod koniec się wysypał do windy i zaraz odpaliłem Super PI i też się sypnął zrestartowałem kompa i ustawiłem HT na 2 (jak radził Kubasiek 1) i to nic nie zmieniło :(

Wygląda jakby się coś przegrzewało ,jak wiecie poradźcie co może się przegrzewać bo nie mam takiego termometru żeby wszystko pomierzyć (przynajmniej poradźcie co mam macać ??

Wydaje mi się że płyta jest walnięta (kupiona parę dni temu :( ) co mam powiedzieć w sklepie że co jej jest ??

Pozdro

Edytowane przez szakalaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

info takie od osób posiadających płyty DFI i które zmierzyły miernikiem prawdziwe napięcie i porównały z tych co w biosie i w windowsie jest podawane...

1511539[/snapback]

Czytywałem wątek ale to moloch nie do przebrnięcia ;) W każdym razie wierze - wyjaśnia to sporo tego cudownego podkręcania na DFI. Sam u siebie mierzę miernikiem i temu wierzę ale na MOSFETach to się z lekka boje - nie jedno zwarcie już mi się udało zrobić :/

Dzięki za info.

PS. Co do napięć i programów - SpeedFan podaje u mnie 12,7-12,8V :P Oczywiście nic w tym z prawdy - w idle jest 12,00 a w load 11,8 najniżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU: 10x250

Vcore: 1,4 + 5%

Mem: 166 bądź 200 MHz, zależy jaki ram, 2,5:3:3:6 2,8V 1T ( jakie masz pamięci?! jak możesz to niższe timingi...)

HTT x4

C'n'Q disable

AGP: 66 MHz

Vagp: 1,5V

Fast write disabled

NV/ATI speed disabled

PS. Jaki bios? Ja polecam 1.36Mod, Pinki chyba ma 1.41 i też nie narzeka...

PS2. Jak masz WC to napięcie możesz ustawić np. 1,5V jeżeli to proca wina, nic nie będzie cpu, jednak wiadome, że każdy chce jak najniższe Vcore... :D

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi