Pinki Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 (edytowane) Co to za bajki wypisujecie? ;) W zyciu nie mialem 1.41 - obecnie jade na TicTac 1.8 R2 a za kilka dni zaczne sie jeszcze bawic biosami pod TCCD. Nie moge sie doczekac nowych memkow :D Update: Today I remodded v1.36 bios. I tested it and it works great Changelog: - Fixed divider issue, trc = 13 clks & trfc = 18 clks on all dividers - Read Write Queue Bypass = 16x - Bypass Max = 7x - Idle Cycle Limit = 256 clks - Max Async Latency = 8ns read readme provided in the zip file (two parts, sorry didnt have place to host) work great with all memory types. Highly recommended http://www.xtremesystems.org/forums/attach...achmentid=33004 http://www.xtremesystems.org/forums/attach...achmentid=33005 Autor : need.for.mhz from Poland :D Edytowane 24 Czerwca 2005 przez Pinki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 (edytowane) ups, drobna pomyłka... :P No ale to nie zmienia faktu, że ja lubię 1.36Mod, a ktoś z forum (draak) 1.41... :D PS. Kurde mam nadzieję, że w 1.36Mod są zawyżone temperatury, bo po wygrzewaniu primem (http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...dpost&p=1512675) miałem ok 56 stopni. Na screenach jednak nie widać tego, bo się zdenewowałem i wrzuciłem dodatkowy wiatrak centralnie na proca nawiewający (otwarta buda :P). Temperaturka spadła do 49... :D ------ Pinki: te zmiany dają coś w ogóle? Znaczy czy na wydajności zysakm jeśli zmieniłbym tak timingi jak w tym biosie? (w SuperPI 8M, na szybko, nic nie zyskałem...) :| Edytowane 24 Czerwca 2005 przez enigma_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 (edytowane) Ustaw te timingi w A64 Tweaker i sprawdz, to sa chyba ustawienia ktore nie zmniejszaja wydajnosci a maja podniesc stabilnosc i max taktowanie mem. PS. Ja Ci dam Pinek :lol: Edytowane 24 Czerwca 2005 przez Pinki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 o_O no coś za dużo chyba ostatnio piję... :P już poprawiłem... ;-) -=-=-=-=-=- Poustawiałem tak te timingi w A64T i w SuperPI mi nic nie dały... Nie wiem, może zmienie bios jak mi się będzie nudziło... Może rzeczywiście będzie więcej MHz na ram. Tak 265 MHz i 1T! :D // Wgrałem nowy bios. SuperPI 8M przeszło. Wynik standardowy: Zaraz zobaczę może więcej MHz się uda osiągnąć... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 18 R2 BLiNKME323 Feautures: TRC 13 TRFC 18 Bypass Max 7x Read/Write Queue Bypass 16x Idle Cycle Limit 256 18 R2 BLINKME323 for MSI K8N NEO2 Platinum Changes: - Read Write Queue Bypass = 16x - Bypass Max = 7x - Idle Cycle Limit = 256 clks - TRC= 13 - TRFC= 18 by digitalfrost based on 18 R2 by tictac http://digitalfrost.planetzord.de/18r2_bnk.rar Potestujcie i dajcie znac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Na tym poprzednim biosie (remodded v1.36 bios) proc 9x260 (1,5V), mem 260 MHz 2,5:3:3:6 1T 2,75V nie przeszło... :| Kurde pewno źle robię coś, a biosy nic nie dadzą... PS. A może Ty przetestuj i pochwal się? :P :P :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakalaka Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Kurcze :( :( :( zmieniłem bios na 1.36mod i dalej nic wywala się CPU: 10x250 Vcore: 1,4 + 3,3% Mem: 166 MHz, 2:3:5:2 2,7V 2T 4x512 HTT x4 C'n'Q disable AGP: 67 MHz Vagp: 1,5V Fast write disabled NV/ATI speed disabled jestem załamany :( co powiedzieć żeby reklamować płytę napiszcie na priv lub szakalaka@gazeta.pl Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Jaki masz RAM?!?!?! Daj Vcore na 1,4V + 5%... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakalaka Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 (edytowane) @enigma_pl pam 4x512 OCZ EL DDR PC-3200 Dual Channel Platinum dam jutro na 1,4 +5% teraz ide spać Poradźcie proszę jak wymienić płyte ?? Acha ale myślę że coś na płycie się przegrzewa ponieważ w pierwszy dzień szła bez problemy wszystkie testy (Super PI , 3DMarki 01,03,05 ) po parę razy na takich ustawieniach jak podałem i było spox dopiero na drugi dzień (a komp u mnie chodzi nontopa) przy testach zaczął się sypać :( Edytowane 24 Czerwca 2005 przez szakalaka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 No, ale co przy takim (mimo wszystko) niskim taktowaniu szyny HTT, niskim vcore i vram może się przegrzewać (zakładając, że płyta nie jest uwalona)? Tylko i wyłącznie mostek- pisałeś, szakala, że przesmarowałeś ten radiatorek AS5. Sprawdź może czy aby na pewno dobrze teraz przylega... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakalaka Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 @draak raczej dobrze przylega jest na tych oryginalnych bolco-zapinkach (sprawdzałem czy się dobrze trzymaą i czy dobrze zaskoczyły :) ) Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy (ale to sprawdzę dopiero w poniedziałek (bo teraz nie jestem w domu) to sprawdzę tylko na 2 kościach pamięci (2x512) lub nawet na singlu (1x512) może ta moja płyta nie lubi się z 4x512 OCZ`tami lub jeszcze pobawię się tymingami dam wolniej ,może coś się gryzie ( 2:3:5:2 2T )- bo dla pamięci to żaden wyczyn u kumpla na Asusie z takimi ustawieniami poszły na 235 MHz więc u mnie jest 208 (czyli wielkie nic :( ) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Płyta jak płyta, bardziej obawiałbym się, że to kontroler pamięci w Twoim cpu nie "lubi" 4x512ek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 (edytowane) Zarzucilem ten 1.8 R2 mod. Stabilność przy danej temp. sie poprawiła ale pamięć jakoś slabiej chodzi. Pozmieniane ułożenie menu (w odniesieniu do 1.8 ). Wejście do regulacji napięć się nie wyświetla ale wejść jak najbardziej można. Co do samych napięć to są bardziej "urealnione". Temperatury spadły mi o jakieś 3*C. Ale to może być spowodowane osiąganiem danych częstotliwości przy mniejszym napięciu. Po za tym nic mi się bardzo w oczy nie rzuciło. Lekko mi spadł odczyt w Evereście ale ma on taki rozrzut, że mogę się mylić ;) Zapis pozostał na swoim poziomie. Edit: Pomyliłem nazwy mam teraz 1.8 BLINKME 323 Edytowane 25 Czerwca 2005 przez Madness Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Dziś wziąłem sobie za cel przetestowanie ostatnich biosów, które się ukazały. Za wyznacznik stabilności uznałem MemTest86 1.51+, chodź zapewne w windzie będą się te ustawienia wywalać to sobie tak założyłem, bo w Golemem 6.64 nie mam żadnych szans na przejście całego testu na tych ustawieniach , a nawet na dużo niższych, chciałem podać jakieś porównanie , ale straciłem cierpliwość bo nawet na synchronicznym trybie 230 x 9 pamięci na 1T -2.5-4-4-8 się krzaczyno. Max ustawienie: 312 x 9=2808 div 166 timingi auto(2.5-4-4-7) 1T zaliczyły: -MSI K8N 1.8R2 -1.8 BLiNKME 323 Max ustawienie 313 x 9=2817 div 166 timingi auto(2.5-4-4-7) 1T zaliczyły tylko: -1.8 R2 BLiNKME 323 -1.3B6[bP] - max ustawienie dla tego biosu to: 319 x 9=2871 div 166 timingi auto(2.5-4-4-7) 1T. Odnotowałem także znaczną poprawę odczytu i zapisu, ale sam czas oczekiwania się pogorszył o 4 sekundy. Jestem ciekaw jak szybko mi się winda wywali na tych ustawieniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Jak Ci sie nudzi to potestuj jeszcze te :D Czy te timingi cos daja? http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...&postcount=1565 http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...&postcount=1571 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakalaka Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 (edytowane) jeszcze zdążyłem dziś coś się pobawić :( majsterkowałem z pamięciami dawałem 1 , 2, 3, i 4 kości, tymingi zmieniałem na najsłabsze i dalej kicha, mi się wydaje że płyta jest uwalona ponieważ obojętnie ile i jak ustawione były pamięci a próbowałem je póścić 2:1 czyli na 100, mnożnik proca dałem z 10 na 6 HT na 2x i FSB płyty idzie max 265 przy 270 w czasie ładowania na stronie gdzie pisze jaki proc ile pamięci wywala napis "Warning ! Now System is in Safe Mode. Please reset overclocking features in the SETUP MENU" i mam do wyboru albo Del i wejście do biosu albo F1 i odpala mi się komp na szynie 200MHz :(. Nie wiem czego to może być wina jak nie płyty to może zasiłki "Chieftec 420 DF" ale wcześniej dawał prąd na P4 3.06 (105W) i nie było problemu wprawdzie go nie kręciłem ale pewnie prądu i tak więcej potrzebował niż ten A64 Pozdrawiam :( Edytowane 25 Czerwca 2005 przez szakalaka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 (edytowane) http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...&postcount=1571 Na prośbę Pinka przetestowałem jeszcze jeden bios 1.8[NFM] 041205 HH, bios się ładnie zapowiada, chodź są też z nim problemy w postaci uruchomienia komputera, po zmianach zaprowadzonych w biosie(trzeba odczekać z 20 sekund) na div166, ale na rzecz wydajności mogę przymknąć na to oko, o ile sprawdzi się w późniejszym działaniu windy. Maxymalne ustawienie na tym biosie to: 322 x 9 = 2899MHz div 166 timingi auto (2.5-4-4-7) 1T, testowane oczywiście Memtestem, dalej bałem się jechać z FSB, bo procka mam nie przetestowanego na wyższym zegarze. Dodam jeszcze, że poprawiły się ogólnie wyniki w samym Benchmarku Memtest, nigdy nie mogłem przekroczyć wartości 3039, a tutaj jest 3132. Odczyty pamięci został bez zmian, ale poprawił się zapis i czas oczekiwania, oczywiście na tych taktowaniach, co na poprzednich biosach. Na wszystkich biosach max synchro to 285MHz Edytowane 25 Czerwca 2005 przez Worms14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Tu sa fajne biosy z opisami http://www.swjka.com/k8nneo2bios/?dir=./need.for.mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Na biosie 1.8 BLINKME 323 osiągam teraz takie temp. a przy okazji 2,7GHz na 1,376V: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 U mnie na tym 1.8 BLINKME 323 temperatury spadły o średnio 3-4C przy tym samym v-core naturalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 (edytowane) Albo kiepski miernik albo złe miejsce mierzenia Vcore albo płyta za dużo daje... :D Bios: 1,4V + 5% = 1,47V Windows: CPU-Z: 1,456 - 1,472V Everest: 1,47V Miernik: 1,8 V To gdzie w końcu mógłbym zmierzyć Vcore? PS. Moje ustawienia CoreCell czy jakoś tak jak ktoś chce... :P Edytowane 25 Czerwca 2005 przez enigma_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 1.8V przy biosowym 1.47V... w ŻYCIU w to nie uwierzę! Taka mobo nie spełniałaby żadnych norm/ specyfikacji. Z resztą przy 1.8V to większość z naszych cpu dawno by padła. Pokręciłeś coś z odczytem (albo miernik masz pokręcony :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 (edytowane) Hmmm czym rozni sie CPU vid od CPU voltage? Jedno pozwala podnoscic napiecie o 0.25 a drugie o %. Szukalem w manualu ale nie ma tam slowa o tym. Sorry za moze tak banalne pytania ale dopiero staram sie odnalezc w A64 :P Edytowane 25 Czerwca 2005 przez KosiMazaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Za bazę dla tych % z cpu voltage sluży to co ustawiłeś sobie w cpu vid, ot tyle i tylko tyle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Boże nigdy więcej mieżenia Vcore na klęczkach o północy! Przez przypadek zwarłem coś przy mosfetach i komp się wyłączył. Na szczeście normalnie wstał i pracuje (odpukać... ;p) Co do pomiarów to i ja w nie nie wierzę. PS. Teraz jak mierzyłęm (inne ustawienie na mierniku DCV 20, wcześniej było DCV 200 ) to to co było 1,8V zmieniło się w 1,36V, 3,1V -> 2,76V... Czyżby takie niskie Vcore? wolałbym by ktoś z profesjonalnym miernikiem (i doświadczeniem :D) zmierzył napięcia na nóżkach mosfetów... pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Heh no to DFI daje o 0.1V wiecej a MSI 0.1V mniej niz pokazuja programy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Tyle, że to jest raczej niepotwierdzone! :P Jutro możę jakoś wykombinuję i zrobię ponownie test. Przydałoby się, tak jak już mówiłem, by ktoś z bardziej profesjonalnym sprzętem (nie miernikiem za 15 PLN OBI, zaś 8,30 PLN allegro :D :D :D) dokonał pomiaru... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamDuży Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 Witam, zachęcony i zaciekawiony tymi pomiarami pomierzyłem u mnie na Neo2 miernikiem - taki tani marketowy ale używam od pewnego czasu i moim zdaniem jest dość dokładny. Mierzone do masy z molexa i plusa przy cewce: ustawienie soft miernik 1,45 load 1,45 1,47 1,45 idle 1,43 1,45 1,40 load 1,39 1,41 1,40 idle 1,38 1,40 1,1 idle 1,08 1,10 Aha, na mosfetach miałem 9,5 2,7 i 12 :) Stąd pomiar przy cewce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 mozesz zrobic zdjecie z dokladnym wskazaniem miejsca? Ps. takie same odczyty mialem jak Ty z mosfetów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamDuży Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 mozesz zrobic zdjecie z dokladnym wskazaniem miejsca? 1515776[/snapback] Mierzyłem w tym punkcie: Pomiar Vcore na płycie w tym miejscu jest punkt lutowniczy - prawa strona cewki - trochę trudno dojść ale da się - to daje najbardziej zbliżony do softu odczyt - sądze że to jest to :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...