Skocz do zawartości
marcin_groen

--msi K8n Neo2 - Nforce3 Ultra--

Rekomendowane odpowiedzi

Jak robilem podobnego moda na Abicie uzylem zwyklego kabla takiego jak sa w zasilaczu (chyba zoltego). Ucialem porzadana ilosc i dolutowalem. A co do izolacji to poprostu nie obieraj tyle kabla jak ten ktos na tej fotce. Sam sie czailem na tego moda ale dobrze ze go nei zrobilem bo mogli by sie w serwisie dowalic :P Niemniej korci mnie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na tasme dosyć prosto. Lutowania raczej bym się nie podejmował :| :blink: :angry: Później mogą być problemy. A to tak samo z siebie nie odpadnie.Dobrze przyklei i napewno będzie się trzymało. Koniecznie zapodaj fotki. Czekam z niecierpliwością. Bo sam niedługo zakupuje mobo MSI albo DFI. Jeszcze niezdecydowany :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabelek mam juz gotowy, wzialem z kabla od kablowki hehe :) Wydaje sie byc calkiem solidny. Pamieci zamowiene, z ta tasma to nie wiadomo jak bardzo nagrzewaja sie elementy w tamtym obszarze i czy zwykla czarna tasma izolacyjna z czasem nie pusci i nie zrobi zwarcia :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest nowy bios beta na msi-de http://www.msi-forum.de/thread.php?threadi...2545f765f82afc2

1.Add E6 CPU Support

2.CardReader 7in1 von Apacer AP-ER 071-431could only be detected after plug out and plug in again thedevice to the MB.It means system can not detect the card reader automatically unless you plug up and plug in again.

3. Fixed IR no function

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przy lutowaniu moga sie pozniej ewentualnie w serwisie zorientowac chyba :( Plyta z Komputronika...

1567515[/snapback]

Co ty za głupoty walisz ?? Jak dasz odpowiednio cyny i ładnie przylutujesz, to później jak będziesz chciał moda ściągnąć to wszystko sobie ładnie odessiesz odsysarką, a nawet może nie będziesz musiał, a zresztą dlaczego byś miał ją oddawać na gwarancję ?? I po drugie w gwarancji nie zwracają uwagi na takie szczegóły, ja już oddawałem 2 NF7 Abity, właśnie z tym modem tylko zdjętym, i wyglądały jak nówki :) Jak dobrze zrobisz to nikt się nie doczepi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pinki

albo rybka albo akwarium....

Tak czy siak ryzyko istnieje, z jednej strony zwarcie jak tasma czy lakier pusci a z drugiej ewentualne slady po modzie.

@piwczan

Masz racje, zalezy jak sie zrobi. A z serwisami bywa roznie w jednym przejdzie w innym nie. W Arescie to mi mistrz malo plyty Rentgenem nie potraktowal, niuchal i niuchal, zreszta nie dziwie mu sie skoro plyta wrocila po miesiacu tak samo uwalona :cry:

Edytowane przez KosiMazaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam programik Sys Tool

W nowej wersji dodano pelna obsluge naszej plyty a co wazne jest to chyba jedyny soft oprocz Core Cell ktory prawidlowo podaje napiecia +3.3V i +12V :) Czy ta plyta kompletnie nie ma monitoringu Vdimm? Jesli ktos wie jak wylaczyc te wszystkie temperatury z traya niech da znac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej zakładce są tylko:

=> IDE Function Setup

=> Onboard Device

=> Primary Graphic's Adapter

=> Onboard I/O Chip Setup

Możesz mi powiedzieć jak sie ta opcja zwie bo znalazłem w zakładce IDE Function Setup tylko RAID Config i tam wszystko jest na Disabled :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemem może być wersja biosu. Ja mam 1.9 a wnim to jest tu:

Integrated Peripherials -> Raid Configurations -> a dalej wszystko na Disable. Możesz jeszce spróbować wyłączyć Boot Others Device na Disable (zakładka Advanced Bios Features)

Edytowane przez Madness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemem może być wersja biosu. Ja mam 1.9 a wnim to jest tu:

Integrated Peripherials -> Raid Configurations -> a dalej wszystko na Disable. Możesz jeszce spróbować wyłączyć Boot Others Device na Disable (zakładka Advanced Bios Features)

1569256[/snapback]

Mam najnowszy bios ze strony MSI datowany na 04/12/05 a z Everesta [iD płyty głównej] 04/12/2005-MS-7025-6A61CM4DC-00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety na niektórych biosach występowały dziwne błedy. Może u ciebie się RAID nie da wyłączyć ??

A tak z innej beczki:

Widzę ashpl że masz pamięci które mi ostatnio mocno głowę zaprzątnęły :)

Jak one ci się spisują na MSI ?? Próbowałeś ile max. pójdą ??

Bo mają ponoć latać ponad 300MHz z 1T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Madness dopiero co dostałem te pamięci i nie testowałem ich jeszcze, będe je sprawdzał w ten weekend, o ile będzie chłodniej bo na boxowym wentylatorku daleko nie zajade :]

Teraz dokładniej w kompie siedzi mi 2x256MB GeiL 2-3-3-6 i 2x512MB PDP 2-2-2-5 niestety nie da sie uruchomić wszystkich 4'rech pamięci naraz na CR 1T, a szkoda :(

Zresztą mnie też zastanawia na ile pujdą te pamiątkie bo te GeiL'e co mam, szły na 500 DDR przy timingach 2.5-3-3-9 przy 2.85V, nie wiem czy to jest za duże napięcie bo nie dawałem mniejszych...

PS. Mam ver biosu 1.8 bo teraz zauważyłem podczas POST.

Edytowane przez ashpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeśli to te Patrioty XBLK co myślę to powinny latać ok. 300MHz z 1T. Na Allegro zpatrzyłem takie u Macieja Bieleckiego. Ma on tam zapodany screen z Gold memory po 168h pracy dla tych pamiątek przy właśnie 300MHz i timingach 3-4-4-8. A wszystko to przy standardowym napięciu (2,75V) co dla nas posiadaczy MSI z regulacją w porywach do 2,9V na mem jest rzeczą rewelacyjną.

Kupuję te kostki i coś koło połowy przyszłego tygodnia pochwalę się co potrafią :)

Edytowane przez Madness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłem pamięci tak samo jak na allegro są pokazane w Memtest. Komp sie uruchomił i działa narazie normalnie tylko jeden problem :| wydajność spadła. Teraz zapis w Everest wynosi 16xx MB/s a wcześniej miałem ~2310 MB/s, to samo z odczytem wcześniej było ~5400 MB/s a teraz ~4500 MB/s, ciekawe czy dało by sie ustawić mniejsze Timingi :huh:

Edytowane przez ashpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam je na dzielniku 200, ale jeszcze sprawdze...

UPDATE: Znalazłem błąd :| niestety nie moge ustawić procka 9x300 bo to wymagało by podnoszenia napięcia pewnie, a zmniejszenie mnożnika do 8x powoduje że bios sie zaczyna walić i pokazuje mi w biosie 360 MHz :| [taktowanie procka], a w windowsie ok 1300 MHz :blink:

Edytowane przez ashpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi