Buu Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Wie ktos jak zwiekszyc napieci na chipsecie na tej mobo? jakos w biosie nie znalazlem takiej opcji. PS: wychodzi ze mam pamieci gowniane bo ida max 230 a mialy 250 :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Nikt dotąd nie znalazł opcji zmiany napięcia na chipset. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Kosi - czemu tak katujesz te płyty w czym ci zawiniły ?? ;) 1581729[/snapback] LOL nie wiem, one tak same z siebie padaja ale jak to mowia starzy gorale do 3 razy sztuka. Ta wsadzilem i o dziwo narazie dziala (wlasnie dopieszczam Winde 64bitowa). Teraz musze sie zwrocic do MSI o zadoscuczynienie za szkody psychiczne bo po dwoch padach boje sie wlanczac kompa....lololol :lol: :lol: :lol: Mam nadzieje ze ta jzu bedzie dzialac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ashpl Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Może mi ktoś powiedzieć co robi Adjust CPU VID ? Aha i mam pytanie co do procka, bo mam Venice z 20 tygodnia :| i nie wiem czy to normalne że na 2520 MHz potrzebuje już wyższego napięcia. Aha i mobo mi raz na ruski rok uruchamia sie przy FSB 300MHz :| na biosie 1.9, a na biosie 1.8 wogóle nei wstaje max to 280 MHz. Nie wiem czy to już granica mobo ? Bo pamięci spokojnie chodzą na 600 DDR przy timingach 3-4-4-8 przy standardowym napięciu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Może mi ktoś powiedzieć co robi Adjust CPU VID ? Ustawienie napiecia dla cpu Aha i mam pytanie co do procka, bo mam Venice z 20 tygodnia :| i nie wiem czy to normalne że na 2520 MHz potrzebuje już wyższego napięcia. Aha i mobo mi raz na ruski rok uruchamia sie przy FSB 300MHz :| na biosie 1.9, a na biosie 1.8 wogóle nei wstaje max to 280 MHz. Nie wiem czy to już granica mobo ? Bo pamięci spokojnie chodzą na 600 DDR przy timingach 3-4-4-8 przy standardowym napięciu... 1583324[/snapback] Tez tak czasami mam, wystarczy wcisnac reset i plyta wstaje na tym Htt 300. PS: moje mobo cos wysiada przy HTT 310 - 315. Co dziwne Adaty ktore wczesniej testowal ibiz z kuksem na wlasnie neo2 nie chca chodzic wiecej niz 230mhz, PS2: co jest jeszzce dziwniejsze mobo nie wstaje na HTT 300 napiecie na cpu 1,45-1,50V i dzielkiku pamieci 133 ( efektywne ~200mhz), diodki wskazuja ze stoi na inicjalizacji cpu :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marantz Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 jutro ma przyjsc moja MSI, mam juz Venice 3000 po selekcji @ 2700 1,47v Pozostale czesci w kompie to: Audigy Karta DVB Radeon 9800SE@PRO (wymaga dodatkowego zasilania) Barracuda SATA Maxtor IDE Pamieci 1x512MB Twinmos DDR 400 DVDR CDRW i mam pytanie czy moj Chief 360W podola? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwo Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 podoła, podoła... i to lekko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 O niebyłbym taki pewny czy podoła. Jak chcesz się lepiej dowiedzieć poczytaj forum na stronie www.zenfist.pl Jak będziesz kręcił procka i grafike to może mu zabraknąc tchu wiem to po koledze :) Jeszcze zależy jakiego masz ja DF to jest większa nadzieja jak amsz 1 wentyl to one sa słabsze i może się wyłozyc jak dołożysz jeszcze ramu. Ale zrobisz jak zechcesz ja racze poczytac forum zenfist. A zasilacz jak chcesz kupic polecam też www.zenfist.pl Też tam kupowałem i zostałem obsłużony jak jakiś kontrahent a nie klient. Poprostu obsługa najlepsza w świecie. Polecam ten sklep 100 punktów dla sklepu i 100 dla sprzedającego w sklami 1-10 punktów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marantz Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 to jest DF, karty nie bede krecil na pewno, ramu tez nie dokladam. btw co znaczy ze moze sie wylozyc - nie bedzie bootowal kompa czy wyzionie ducha? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 to jest DF, karty nie bede krecil na pewno, ramu tez nie dokladam. btw co znaczy ze moze sie wylozyc - nie bedzie bootowal kompa czy wyzionie ducha? 1583953[/snapback] W zupelnosci starczy. NP: moj Bartona ( caly konfig na socket A ) obecnie pracuje na Logicu 350W, a wiec na zasilce slabszej od chefteca, a napiecia mam stabilne :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 na forum zenfist to se możesz poczytać, w szczególności, że www.zenfist.pl głównie zasilacze sprzedaje... ps. marantz ja obstawiam, że Twój proc będzie robił 2,7 GHz na 1,425V + 10% na MSI K8N Neo2 Plat :P pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marantz Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 (edytowane) dzieki za opinie, podniesliscie mnie na duchu, co i jak bedzie przekonamy sie jutro (mam nadzieje ze plyta przyjdzie z NB made in Korea) czytalem ze plyta moze nie wystartowac jezeli wiatrak nie jest podlaczony pod gniazdo dla CPUFAN na plycie. Czy jest jakis sposob zeby to obejsc - mam panel i chce sam sterowac szybkoscia wiatrakow... Edytowane 7 Sierpnia 2005 przez marantz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Ja do CPU Fan mam podpieta tylko czujkę z wentylatora a sam wentyl podpiąłem do panelu. Jak na razie bez najmniejszych problemów śmiga i mam programowy odczyt prędkości obrotowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 [..]mam nadzieje ze plyta przyjdzie z NB made in Korea [...] 1584077[/snapback] kurde wiedzialem ze o czyms zapomnialem jak zmienialem ten bialy badziew co jest "wlewany" na chipset standardowo :mur: :mur: :mur: Zapomnialem sprawdzic skad jest chipset :mur: :mur: Jeszcze raz bede musial zdejmowac i nakladac silvera :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marantz Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 @madness jak to zrobiles? ktory kabelek (kolor) to czujnik obrotow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 kurde wiedzialem ze o czyms zapomnialem jak zmienialem ten bialy badziew co jest "wlewany" na chipset standardowo :mur: :mur: :mur: Zapomnialem sprawdzic skad jest chipset :mur: :mur: Jeszcze raz bede musial zdejmowac i nakladac silvera :mur: o lol. ja tam się takim czymś nie przejmuję... co za różnica... :P :P :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Jezus juz mnie ta plyta troche wnerwila: Wchodze do biosu i ustawiam: Timing mode -> manual Memclock -> 100mhz CAS - > 2,5 RAS ->11 ras to cas-> albo 4 row -> albo 4 potem HT Frequency - >2 Cool `n`Quiet -> disabled CPU Ratio -> 6 CPU FSB -> 300 CPU VID - 1,425 MEM Voltage->2,7V I zwis d-braket pokazuje ze zawisl na "wczytywaniu" CPU nawet do inicjalizacji grafiki nie dochodzi Ja sie pytam co jest? :mur: :mur: PS: wymianial ktos mobo w komputroniku z argumentem ze nie odpowiada ci jej wydajnosc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ashpl Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 No ale ja mam 2 opcje <_< - Adjust CPU VID - CPU Voltage Czym one sie różnią ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 (edytowane) No ale ja mam 2 opcje <_< - Adjust CPU VID - CPU Voltage Czym one sie różnią ? 1584368[/snapback] Jak kazdy posiadacz tej plyty ;) CPU Voltage -> ustawiasz napiecia od 0,800V (chyba od tylu) do 1,55V Adjust CPU VID -> podbijasz wczesniej ustawione napiecie ( w CPU Voltage ) o iles tam procent, czyli ustawiajac wCPU Voltage 1,55V i w CPU Voltage 10% uzyskujesz ~1,8V na cpu. Edytowane 8 Sierpnia 2005 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Marantz - w wtyczce wentylka są trzy przewody. Żółty - odczyt obrotów Czarny - masa Czerwony - "+" Czarny i czerwony do panelu a żółty normalnie do gniazda na płycie. Buu - po co ci przy 300FSB mnożnik 2 ? Daj na 3. Czy zmieniłeś wszystkie ustawienia w biosie wymagane do OC ?? Jak Adjust AGP frequency na 67MHz , Dyski twarde SATA wpięte do portu 3 i 4. ashpl cpu voltage - wartość podstawowa napięcia ustawiana cyfrowo od 0,8V do 1,45V (wyżej nie działa choć można ustawić) Adjust CPU VID - napięcie zmieniane procentowo czyli np. CPU voltage (1,4V) + 3,3% = 1,446V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 (edytowane) Buu - po co ci przy 300FSB mnożnik 2 ? Daj na 3. Czy zmieniłeś wszystkie ustawienia w biosie wymagane do OC ?? Jak Adjust AGP frequency na 67MHz , Dyski twarde SATA wpięte do portu 3 i 4. Dawalem mnoznik HTT na 3 i tez pupa, na 2 tak samo, z AGp tez wpadlem na to ( gdzies przeczytalem ) dalem 67 i pupa 68 tez pupa. Z serialem... nie mam dysku podpietego :> Nie wiem co jest bo plytka juz smigala na ~300 :mur: PS: wszystkie ustawienia sa 2 posty wyzej. PS: wymienilem tego bialego gluta pod wiatraczkiem na chipsecie na arctice silvera ashpl cpu voltage - wartość podstawowa napięcia ustawiana cyfrowo od 0,8V do 1,45V (wyżej nie działa choć można ustawić) Adjust CPU VID - napięcie zmieniane procentowo czyli np. CPU voltage (1,4V) + 3,3% = 1,446V 1584516[/snapback] Lol pomylilem miejscami ale o to samo mi chodzilo :wink: Edytowane 8 Sierpnia 2005 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 HT Frequency - >2 Cool `n`Quiet -> disabled CPU Ratio -> 6 CPU FSB -> 300 CPU VID - 1,425 MEM Voltage->2,7V Jak dla mnie to HT. U mnie na HTx2 komp też nie wstaje... :? Ustawiam na 3 i jest wszystko ok... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marantz Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 czy ktos zakladal na ta plyte Pentagrama 100? Patrzac na to zdjecie http://lejabeach.com/Reviews/MSIK8N/msineo2-4.html zastanawiam sie czy sie zmiesci troche zaslonil port agp.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwo Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 dla tych, co mają problemy z wysokim htt. wystarczyło zmienić oryginalny wiatraczek na czipsecie na mały aluminiowy radiatorek i proszę, przyrost o ponad 45mhz- 385htt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Fajne napiecie ;) Ja mojego mecze na 1445MHz@1V... Moglbys dac fotke tego radiatorka? Niestety wiekszosc osob nie moze tam dac nic konkretnego poniewaz karta graficzna jest za blisko. Na wysokosc u mnie jest 1mm przerwy miedzy wiatrakiem na NB i grafa :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwo Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 (edytowane) dam później fotkę, to jest radiator z jakiejś karty graficznej, ma 1cm wysokości. zapinke zrobiłem z elektrody :) napięcie cpu było 1.4v, tylko mi cpu-z zawsze źle czyta...nie wiem co jest... później: fotka Edytowane 8 Sierpnia 2005 przez Iwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 (edytowane) Jak dla mnie to HT. U mnie na HTx2 komp też nie wstaje... :? Ustawiam na 3 i jest wszystko ok... 1584567[/snapback] skubana, miales racje na HTTx2 plyta nie wstaje na HTTx3 smiga piknie :> PS: Bootuje sie na 360x3, dalej nie sprawdzalem. Mi tyle styknie :> Zaczynam ta plyte znowu lubic. Ps: Iwo ten radiatorek wyglada identycznie z tym ktory mialem na P200Mhz :D Edytowane 8 Sierpnia 2005 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 dla tych, co mają problemy z wysokim htt. wystarczyło zmienić oryginalny wiatraczek na czipsecie na mały aluminiowy radiatorek i proszę, przyrost o ponad 45mhz Wiesz, ja mam na chipsecie żlotego Zalmanka (bodajże "32") i na tym Papst 40x40 7V ;-) O a nie grzeje się ten radiatorek zbyt mocno? PS. Może zaraz zobaczymy co ja wycisnę z chipsetu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwo Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 heheh, to próbuj wycisnąć maxa, chociaż z s-pi 1m, takie małe compo sobie zróbmy :) mi sie zalman za bardzo nie zmieści pod 9800pro z radiatorami revolteca, a tym bardziej z wentylatorem jeszcze na tym. mi chodziło o pozbycie się wentylatora, bo mnie wkurzał i zamontowanie posywnego, nie zawadzającego chłodzenia. a grzać to sie nie grzeje, bo owiewa go wentyl w bocznej sciance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 no to mam gest i coś pokażę: wiatrak jest super cichy (teraz do testów go wyłączyłem i wydaje mi się, że sam radiator podoła chipsetowi, szczególnie, że nawet nie jest taki ciepły ;-) ) i mnie karta graf blokowała, więc musiałem 20 żeberek wyciąć (poniżej 1/4 ;-) ) radiator na tym dużo nie ucierpiał a jest naprawdę nieźle... pzdr ps. u mnie płyta narazie botowała najlepiej z 2,5x360 :P <- 2,5x to ofkoz HT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...