Skocz do zawartości
marcin_groen

--msi K8n Neo2 - Nforce3 Ultra--

Rekomendowane odpowiedzi

Kosi - czemu tak katujesz te płyty w czym ci zawiniły ?? ;)

1581729[/snapback]

LOL nie wiem, one tak same z siebie padaja ale jak to mowia starzy gorale do 3 razy sztuka. Ta wsadzilem i o dziwo narazie dziala (wlasnie dopieszczam Winde 64bitowa). Teraz musze sie zwrocic do MSI o zadoscuczynienie za szkody psychiczne bo po dwoch padach boje sie wlanczac kompa....lololol :lol: :lol: :lol:

Mam nadzieje ze ta jzu bedzie dzialac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mi ktoś powiedzieć co robi Adjust CPU VID ?

Aha i mam pytanie co do procka, bo mam Venice z 20 tygodnia :| i nie wiem czy to normalne że na 2520 MHz potrzebuje już wyższego napięcia. Aha i mobo mi raz na ruski rok uruchamia sie przy FSB 300MHz :| na biosie 1.9, a na biosie 1.8 wogóle nei wstaje max to 280 MHz. Nie wiem czy to już granica mobo ? Bo pamięci spokojnie chodzą na 600 DDR przy timingach 3-4-4-8 przy standardowym napięciu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mi ktoś powiedzieć co robi Adjust CPU VID ?

Ustawienie napiecia dla cpu

Aha i mam pytanie co do procka, bo mam Venice z 20 tygodnia :| i nie wiem czy to normalne że na 2520 MHz potrzebuje już wyższego napięcia. Aha i mobo mi raz na ruski rok uruchamia sie przy FSB 300MHz :| na biosie 1.9, a na biosie 1.8 wogóle nei wstaje max to 280 MHz. Nie wiem czy to już granica mobo ? Bo pamięci spokojnie chodzą na  600 DDR przy timingach 3-4-4-8 przy standardowym napięciu...

1583324[/snapback]

Tez tak czasami mam, wystarczy wcisnac reset i plyta wstaje na tym Htt 300.

PS: moje mobo cos wysiada przy HTT 310 - 315. Co dziwne Adaty ktore wczesniej testowal ibiz z kuksem na wlasnie neo2 nie chca chodzic wiecej niz 230mhz,

PS2: co jest jeszzce dziwniejsze mobo nie wstaje na HTT 300 napiecie na cpu 1,45-1,50V i dzielkiku pamieci 133 ( efektywne ~200mhz), diodki wskazuja ze stoi na inicjalizacji cpu :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jutro ma przyjsc moja MSI, mam juz Venice 3000 po selekcji @ 2700 1,47v

Pozostale czesci w kompie to:

Audigy

Karta DVB

Radeon 9800SE@PRO (wymaga dodatkowego zasilania)

Barracuda SATA

Maxtor IDE

Pamieci 1x512MB Twinmos DDR 400

DVDR

CDRW

i mam pytanie czy moj Chief 360W podola?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O niebyłbym taki pewny czy podoła. Jak chcesz się lepiej dowiedzieć poczytaj forum na stronie www.zenfist.pl

Jak będziesz kręcił procka i grafike to może mu zabraknąc tchu wiem to po koledze :)

Jeszcze zależy jakiego masz ja DF to jest większa nadzieja jak amsz 1 wentyl to one sa słabsze i może się wyłozyc jak dołożysz jeszcze ramu. Ale zrobisz jak zechcesz ja racze poczytac forum zenfist.

A zasilacz jak chcesz kupic polecam też www.zenfist.pl Też tam kupowałem i zostałem obsłużony jak jakiś kontrahent a nie klient. Poprostu obsługa najlepsza w świecie. Polecam ten sklep 100 punktów dla sklepu i 100 dla sprzedającego w sklami 1-10 punktów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest DF, karty nie bede krecil na pewno, ramu tez nie dokladam.

btw co znaczy ze moze sie wylozyc - nie bedzie bootowal kompa czy wyzionie ducha?

1583953[/snapback]

W zupelnosci starczy.

NP: moj Bartona ( caly konfig na socket A ) obecnie pracuje na Logicu 350W, a wiec na zasilce slabszej od chefteca, a napiecia mam stabilne :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za opinie, podniesliscie mnie na duchu, co i jak bedzie przekonamy sie jutro (mam nadzieje ze plyta przyjdzie z NB made in Korea)

czytalem ze plyta moze nie wystartowac jezeli wiatrak nie jest podlaczony pod gniazdo dla CPUFAN na plycie. Czy jest jakis sposob zeby to obejsc - mam panel i chce sam sterowac szybkoscia wiatrakow...

Edytowane przez marantz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[..]mam nadzieje ze plyta przyjdzie z NB made in Korea [...]

1584077[/snapback]

kurde wiedzialem ze o czyms zapomnialem jak zmienialem ten bialy badziew co jest "wlewany" na chipset standardowo :mur: :mur: :mur: Zapomnialem sprawdzic skad jest chipset :mur: :mur:

Jeszcze raz bede musial zdejmowac i nakladac silvera :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde wiedzialem ze o czyms zapomnialem jak zmienialem ten bialy badziew co jest "wlewany" na chipset standardowo  :mur:  :mur:  :mur:  Zapomnialem sprawdzic skad jest chipset  :mur:  :mur:

Jeszcze raz bede musial zdejmowac i nakladac silvera  :mur:

o lol. ja tam się takim czymś nie przejmuję... co za różnica... :P :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezus juz mnie ta plyta troche wnerwila:

Wchodze do biosu i ustawiam:

Timing mode -> manual

Memclock -> 100mhz

CAS - > 2,5

RAS ->11

ras to cas-> albo 4

row -> albo 4

potem

HT Frequency - >2

Cool `n`Quiet -> disabled

CPU Ratio -> 6

CPU FSB -> 300

CPU VID - 1,425

MEM Voltage->2,7V

I zwis d-braket pokazuje ze zawisl na "wczytywaniu" CPU nawet do inicjalizacji grafiki nie dochodzi

Ja sie pytam co jest?

:mur: :mur:

PS: wymianial ktos mobo w komputroniku z argumentem ze nie odpowiada ci jej wydajnosc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale ja mam 2 opcje <_<

- Adjust CPU VID

- CPU Voltage

Czym one sie różnią ?

1584368[/snapback]

Jak kazdy posiadacz tej plyty ;)

CPU Voltage -> ustawiasz napiecia od 0,800V (chyba od tylu) do 1,55V

Adjust CPU VID -> podbijasz wczesniej ustawione napiecie ( w CPU Voltage ) o iles tam procent, czyli ustawiajac wCPU Voltage 1,55V i w CPU Voltage 10% uzyskujesz ~1,8V na cpu.

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marantz - w wtyczce wentylka są trzy przewody.

Żółty - odczyt obrotów

Czarny - masa

Czerwony - "+"

Czarny i czerwony do panelu a żółty normalnie do gniazda na płycie.

Buu - po co ci przy 300FSB mnożnik 2 ? Daj na 3. Czy zmieniłeś wszystkie ustawienia w biosie wymagane do OC ?? Jak Adjust AGP frequency na 67MHz , Dyski twarde SATA wpięte do portu 3 i 4.

ashpl

cpu voltage - wartość podstawowa napięcia ustawiana cyfrowo od 0,8V do 1,45V (wyżej nie działa choć można ustawić)

Adjust CPU VID - napięcie zmieniane procentowo czyli np. CPU voltage (1,4V) + 3,3% = 1,446V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buu - po co ci przy 300FSB mnożnik 2 ? Daj na 3. Czy zmieniłeś wszystkie ustawienia w biosie wymagane do OC ?? Jak Adjust AGP frequency na 67MHz , Dyski twarde SATA wpięte do portu 3 i 4.

Dawalem mnoznik HTT na 3 i tez pupa, na 2 tak samo, z AGp tez wpadlem na to ( gdzies przeczytalem ) dalem 67 i pupa 68 tez pupa.

Z serialem... nie mam dysku podpietego :>

Nie wiem co jest bo plytka juz smigala na ~300 :mur:

PS: wszystkie ustawienia sa 2 posty wyzej.

PS: wymienilem tego bialego gluta pod wiatraczkiem na chipsecie na arctice silvera

ashpl

cpu voltage - wartość podstawowa napięcia ustawiana cyfrowo od 0,8V do 1,45V (wyżej nie działa choć można ustawić)

Adjust CPU VID - napięcie zmieniane procentowo czyli np. CPU voltage (1,4V) + 3,3% = 1,446V

1584516[/snapback]

Lol pomylilem miejscami ale o to samo mi chodzilo :wink: Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne napiecie ;) Ja mojego mecze na 1445MHz@1V...

Moglbys dac fotke tego radiatorka? Niestety wiekszosc osob nie moze tam dac nic konkretnego poniewaz karta graficzna jest za blisko. Na wysokosc u mnie jest 1mm przerwy miedzy wiatrakiem na NB i grafa :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dam później fotkę, to jest radiator z jakiejś karty graficznej, ma 1cm wysokości. zapinke zrobiłem z elektrody :)

napięcie cpu było 1.4v, tylko mi cpu-z zawsze źle czyta...nie wiem co jest...

później:

fotka

Edytowane przez Iwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to HT. U mnie na HTx2 komp też nie wstaje... :?

Ustawiam na 3 i jest wszystko ok...

1584567[/snapback]

skubana, miales racje na HTTx2 plyta nie wstaje na HTTx3 smiga piknie :>

PS: Bootuje sie na 360x3, dalej nie sprawdzalem. Mi tyle styknie :>

Zaczynam ta plyte znowu lubic.

Ps: Iwo ten radiatorek wyglada identycznie z tym ktory mialem na P200Mhz :D

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla tych, co mają problemy z wysokim htt. wystarczyło zmienić oryginalny wiatraczek na czipsecie na mały aluminiowy radiatorek i proszę, przyrost o ponad 45mhz

Wiesz, ja mam na chipsecie żlotego Zalmanka (bodajże "32") i na tym Papst 40x40 7V ;-)

O a nie grzeje się ten radiatorek zbyt mocno?

PS. Może zaraz zobaczymy co ja wycisnę z chipsetu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh, to próbuj wycisnąć maxa, chociaż z s-pi 1m, takie małe compo sobie zróbmy :)

mi sie zalman za bardzo nie zmieści pod 9800pro z radiatorami revolteca, a tym bardziej z wentylatorem jeszcze na tym. mi chodziło o pozbycie się wentylatora, bo mnie wkurzał i zamontowanie posywnego, nie zawadzającego chłodzenia. a grzać to sie nie grzeje, bo owiewa go wentyl w bocznej sciance

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to mam gest i coś pokażę:

Dołączona grafika

wiatrak jest super cichy (teraz do testów go wyłączyłem i wydaje mi się, że sam radiator podoła chipsetowi, szczególnie, że nawet nie jest taki ciepły ;-) )

i mnie karta graf blokowała, więc musiałem 20 żeberek wyciąć (poniżej 1/4 ;-) )

radiator na tym dużo nie ucierpiał a jest naprawdę nieźle...

pzdr

ps. u mnie płyta narazie botowała najlepiej z 2,5x360 :P <- 2,5x to ofkoz HT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi