Worms14 Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 Witam wszystkich posiadaczy tej płyty i nie tylko. Od wczoraj próbuje coś z niej wycinąc, na początek postawić system i jak na razie to 3 format. Zauważylem też ze sterowniki nForca coś kaszania w tej płycie i wszystko nie funkcjonyje jak należy, wiec pomijam IDE SW. Chcialem przeczytac ten wątek, ale na obecną chwile nie jestem w stanie ponieważ mam FREEZ i tak przecietnie co 5 minut musze wykonac twardy restart. Prawdopodobnie jest to wina ustawien w biosie, mam taka nadzieje. KOnfig jak w podpisie z tym ze zamiast Asusa jest MSI K8N Neo2 pltinum. Jestem zadowolony ze mi XP120 sie zmiescil na to mobo, ale temperatury w porownaniu do Asusa wyzsze o jakies 4-6 stopni. Prosze życzliwych o pomoc, ewentualnie jakis numer telefonu komorkowego to oddzwonie, w sumie to by bylo najlepsze rozwiazanie, na PW, żeby przesledzic ustawienia w biosie. Pozdrawiam. Ps. Zrobilem update biosu do wersji oficjalnej v1.5, czy to dobry bios, a moze jest jakis na ktorym wszyscy śmigają i jest uważany powszechnie za najlepszy? Jeszcze raz przepraszam, ale nie jestem w stanie przeczytac w tej chwili tego topicu. :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sayetan Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 kurde, dzisiaj przezylem chwile grozy z moja plytka, juz mowie o co chodzi, na poczatek dam troche danych: plyta: MSI K8N Neo2 Platinum s939 cpu: A64 3000+ Winchester s939 BOX ram: Hynix DualDDR 2x256 (w gniazdach 1,2) psu: Q-Tec 450W Dual Fan Gold gpu: Gigabyte R9600 Pro + VGA Silencer tutaj dane z everest: http://sayetan.spymac.net/screen/everest.JPG wiem ze dziwnie zachowuje sie napiecie na zasialczu, wnioskuje z tego ze nie jest on zbyt dobry(planuje zmienic) poza tym, jak widac plyta ma pewne bledy w odczycie temp. i predkosci obrotow wentylatorkow. no wiec zaczne o problemie, w tamtym czasie mialem wlaczone cool`n`quiet(bios, zarzadzanie energia i sterowniki) instalowalem sobie gierke z obrazow na dysku i odszedlem na chwile od kompa, kiedy wrocilem ekran byl czarny, nic nie reagowal, pomyslalem ze to zwis, wiec wylaczylem, uruchomilem jeszcze raz, ale dalej to samo wiec wyciagnalem komputer na biurko, podlaczylem, i staje na Inicjalizacji Procesor itp.(diody 1,4 - red, 2,3 - green) i tak w kolko, pomyslalem wiec ze procesor padl, ale nie dalem za wygrana, zostawilem kompa i poszedlem zadzwonic nagle slysze 3 piski, patrze na diody i wszystkie zielone, czyli system sie bootuje, problem w tym ze ekran czarny padlo na karte, wyjmuje karte i wkladam GF 2 GTS, co sie dzieje ? widac napisy, ale totalnie nieczytelne jak by przyciemnione, lekko rozmazane i "podziurkowane", padlo na cos na plycie, ogladnalem i nic... wiec podlaczam jeszcze raz Radeona, system idzie normalnie, jak gdyby nigdy nic... uruchomilem windowsa potem CoreCenter, a tam FSB 322 mhz :blink: dalem na default i znowu czarny ekran, uruchomilem jeszcze raz, ale wylaczylem cool`n`quiet i jakos chodzi wie ktos czym mogl byc spowodowany ten blad ? dodatkow z moich obliczen wynika, ze zasilacz 360 W powienien styknac, wiec czy zasilacz, ktory dostarczany jest z obudowa CHIEFTEC DA-01B-D, bedzie odpowiedni, jest to: 360W PFC HPC 360-202 DF 24/20pin ATX 2.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 Znalazłem rozwiązanie swoich FREEZow i restartów komputera, coś zle jest ustawione z pamieciami, ale do końca nie wiem co. :) Dziwna sprawa , bo MemTest przechodzi bez żadnego problemu, a komputer i tak odwala jakies dziwne szopki(wyłancza sie po ok. 15 minutach). Pamieci ustawilem na 2-2-2-5-1T żadnych bledow , zresztą producent podaje takie timingi, na Asusie FULL Stable leciałem z takimi timingami do 220FSB, a tutaj mam restart na 200. Bios mam wgrany v1.3b6(1.36mod) tak mi everest pokazuje, z 18-12-2004, wiec chyba najlepszy do kręcenia. Dobrze że Asus jeszcze leży na parapecie wiec jakby co to podmianka. Czy mieliscie jakies problemy z Panelem sterowania > System, oraz właściwości obrazu, bo mi się uruchomić nie chcą. Wszystko było pięknie i nagle nie wiadomo z jakiego powodu przestały odpowiadać i to już trzci raz pod żąd. Kolejny raz systemu nie stawiam. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 Wiem, ze to Ci za wiele Worms nie pomoze ale nie, nie mialem problemow z wedrowaniem po zakladkach w win... Sprobuj moze biosu 1.41- ja na takim pracuje i jest naprawde idealnie. Od wskazan temp do ogolnej stabilnosci i o/c. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 19 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2005 (edytowane) Co do wywalania sie systemu w formie restatrtów związanych z 1T , to przelożyłem pamieci do pierwszych dwóch bankow i jest spoko, niestety nie moge sie jeszcze zabrac za podkrecanie ponieważ cały czas dochodze co powoduje błedy w windzie i niemożliwosć kozystania z wielu programów. Błedne jest też stwierdzenie że przy Thermalight Xp120 nie można kożystac z 1 banku, ja kożystam i nie mam żadnych problemów, co prawda wszystko jest na scisk miedzy grafa a procem. Pozdrawiam. Update: Mając takie podzespoły jak w podpisie chciałem zobaczyć na co stać tą płyte. Więc ustawiłem FSB 300x6 Pamiątki na tyle samo, przy timingach 2.5-4-4-8-1T 2,85Vdimm i okazało sie że Memtest wywalił sie na drugim teście. Producent podaje że tak powinny chodzic , no mi sie nie udało. Zadzwoniłem do kolegi, który ma Epoxa 9NDA3+ a pozostała konfiguracja jest taka sama jak u mnie, by go sie spytać ile jemu udało sie wycinać z tych pamieci. Odpowiedz padła 275Fsb przy 2.5-3-3-7-1T 2.8Vdimm, lecz u mnie to też sie wywala. Mam teraz pytanie do was ile wam sie maxymalnie udało wycisnąc się na pamieciach przy 1T, 2T na jakim biosie? Oraz czy moglibyście sprawdzic, czy mam dobrze ustawiony bios w zakładce Call Menu: High Performance Mode - Manual Aggressive Timing - Disabled NV/ATI Speed Up - Auto Dram Drive Strength - Normal Dynamic Overclocking - Disabled Spread Spectrum - Disabled HT Frequency - [2.5] dla 300FSB Q n' Q - Disabled PCI Clock Auto Detect - Enabled Adjust AGP Frequency - 67 Cpu Voltage - By CPU VID Ewentualnie prosze podać co warto zmienic w innych zakładkach, dla osiągniecia lepszych timingów przy 1T, 2T. Pozdrawiam. Update: Potrzebuje podniesc napiecie procesora do wartosci 1.475V, ale ile bym nie ustawił np 1.500V to cały czas pomiary wynoszą 1.440V, chyba to ma coś wspólnego z tą zakładką Cpu Voltage - By CPU VID. Wiec ustawiłem By Cpu Vid - Over Vid 3.3%, Vcore 1.475V wtedy napiecia podniosły sie i wachały między 1.49V a 1.500V . Jak mam to zrobić, by były bardziej ustabilizowane i na tyle ile ustawie Vcore, tyle był mierzony? Pozdrawiam Edytowane 21 Marca 2005 przez Worms14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 UPDATE: Widzę że tylko ja tu piszę, ale może ktoś znajdzie się pomocny co już przez to wszystko przeszedł i wie jak sięgnąć 300MHz przy 1T. Podaje co mi się udało osiągnąć. Bios 1.41beta FSB 265 x 9 = 2385 MHz - HT 4x Timingi cl2.5 – 3 – 3 – 7 – 1T Dual 2.75V FSB 280 x 8 = 2240 MHz – HT 3x Timingi cl2.5 – 4 – 4 – 8 – 1T Dual 2.60V. Straciłem już pomysły, co bym nie robił to memtest nie che mi bezbłędnie przejść testu powyżej 280MHz dla pamięci. Nastawiałem się na to, że z tą konfiguracją sięgnę FSB 300 i wyżej i będę się cieszył możliwościami tych podzespołów . Przeglądam forum G.SKILL , ale nie znam angielskiego na tyle by sobie samemu odpowiedzieć na moje pytania. Widzę, że wampir masz G.SKILL, ile tobie udało się na nich wycisnąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezrael801 Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 na tej plycie masz marne szanse na 300 fsb 1T .... pytalem pare ludziow z Xs i z tweaka, i jak chcesz cisnac 300 i wiecej to tylko nf4 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 (edytowane) poza tym Worms14 twoje g.skill sa chyba ze starszej serii LA i dla 300 wymagają cl3-4-4-8 2T dopiero teraz wprowadzona seria FF ma gwarantowane cl2.5-3-3-7 1T przy 300 Edytowane 21 Marca 2005 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 na tej plycie masz marne szanse na 300 fsb 1T .... pytalem pare ludziow z Xs i z tweaka, i jak chcesz cisnac 300 i wiecej to tylko nf4 ... 1340922[/snapback] :cry: To nikomu się to nie udało? Na forum G.SKILL ludzie jadą 1T przy 300FSB na tej płycie i więcej, gdybym tylko znał lepiej angielski to bym wiedział jak to robią, obawiam się że robią to w singlu, czego napewno nie zrobię. Zaraz zminiem bios na 1.52beta i sprawdzam czy się coś zmieniło. Pozdro. Co do serii, to na kościach mam napisane: Samsung 437, K4H560838F-TCCD, według mnie to własnie ta lepsza seria, gdzieś kiedyś coś mi się tak zauwazyło przypadkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezrael80 Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 (edytowane) napisz czy ci sie cos zmieni na tym nowym biosie... z tego co wiem to jak juz mowilem nf3 jest ograniczone lekko ... pozatym czy ci pamieci pojda na 300 to tez baaardzo duzo zalezy od procka wiec moze twoj procek nie wydala wiecej wycisnac z pamieci. Edytowane 21 Marca 2005 przez ezrael80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwmad Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 poza tym Worms14 twoje g.skill sa chyba ze 1340938[/snapback] Chyba cos Raptor przesadziles 1T 300 to ida ale 2,5 4 4 8 maje seria LA tez tak dzialaja The new model is F1-4800DSU2-1GBFF, a matched pair of 512MBx2 dual channel DDR memory module. These modules are tested at DDR550 PC4400 1T 2.5-3-3-7 latency setting and DDR600 PC4800 1T 2.5-4-4-8 latency setting in the configuration as below: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Patrzac na te Wasze memorki przyznaje, ze niezle dalem ciala z kupnem tych moich corsair'ow :/ Cale zycie sie uczymy, szkoda, ze czasem na swoich bledach ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezrael80 Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 nie masz sie co lamac, zanim doszedlem do gskili to przerobilem 2x ocz i raz corsairy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Na szybko przetestowałem dwie wersje biosów: 7025v152beta, 7025v15.OFFICIAL, nie zanotowałem żadnej poprawy, wręcz nawet pogorszenie, przy FSB 280, szybciej sie MemTest wywalał. Szkoda że zabawa w podkręcanie się już zakonczyła. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 U mnie ten nowy bios tez niczego nie polepszyl, ale w sumie na jakies cuda nie liczylem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Mi najlepiej dziala bios 1.36b , z nawiewem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Chyba cos Raptor przesadziles 1T 300 to ida ale 2,5 4 4 8 maje seria LA tez tak dzialaja 1341087[/snapback] pogadaj ze sneer82 on ostatnio dużo grzebał o LA i znalazł info że oficjalnie LA ma gwarantowane timingi przy 2T a że dużo egzemplarzy chodzi lepiej to co innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 http://pic.paranoya.org/nara2.JPG u mnie wiecej przychodzi z trudem chyba im voltow brakuje 280 2.5-3-3-8 thx dla paranoika zamiejsce na serwie;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 No ladnie, calkiem ladnie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KruK Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 1343019[/snapback] Co do testow programem everest to nie ma się czym zachwycac, ten program potrafi pokazac przy pierwszym tescie ponad 8000Mb/s a kolejne wyniki sa na poziomie 7500Mb/s. Zapis mieć ze 3500Mb/s to już jest cos :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 za kazdym razem pokazuje tyle samo;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezrael80 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 wlacz jakas gre wyjdz i sproboj jeszcze raz.. zobaczysz roznice. po restarcie sa zawsze najlepsze wyniki ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 jestescie zazdrosni i tyle;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 e tam zazdrosni - po prostu wnik taki sobie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Czy ktoś wie jak podnieść na tej płycie napięcie na chipsecie? Szukam jak to zrobić ponieważ...: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=123368 tutaj jest dlaczego. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezrael80 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Ja gdzies czytalem ze napiecie AGP to jest roniez napiecie na chipset , czy jakos tak .... ale twoj problem to raczej nie napiecie na chipsecie, ja moge spokojnie cisnac 330 fsb na tej plycie bez stresu ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Ja gdzies czytalem ze napiecie AGP to jest roniez napiecie na chipset , czy jakos tak .... ale twoj problem to raczej nie napiecie na chipsecie, ja moge spokojnie cisnac 330 fsb na tej plycie bez stresu ... 1344784[/snapback] To może masz pomysł co może być nie tak... już wszystkiego próbowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 "e tam zazdrosni - po prostu wnik taki sobie" nie chodzi o to ze taki sobie tylko o to ze go kwestionuja;) ja nie mowie ze to rekord swiata.jade tak na co dzien i mi wystarcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezrael80 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 moze masz podlaczone dyski sata do niezlokowanego portu, poczytaj na XS jest duzy topic z tipsami do tej plyty, zrobic co tam pisze i bedize dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jank35 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Ludzie ratujcie bo zaraz zwarjuje mam problem!! Mam od nie dawna płyte MSI K8n Neo2 Platinum do tego dokupilem sobie jeszcze A64 3000(Winchester) i za h..... nie moge dojsc do 2250 bo zawsze Prime po 4 min wywali bledy Aktualnie mam 2000 czyli 227x9 i prime chodzi juz 1.5h i nic stabilnie wszystko Mozecie mi powiedziec jak ustawic zeby poszedl wyzej bo jak nie to wywale to wszystko na smietnik ;/ moja konfiguracja to: MSI K8n Neo2 Platinum A64 3000(Winchester) Twimmos 256mb 400Hz Radeon 9600 pro i zasilacz Tracer 400 W mi sie zdaje ze on jest za slaby do oc chociasz niewiem :( Prosze o szybka odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...