Skocz do zawartości
Pietr

Problemy Z Partycjami

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio sporo namieszałem przy instalowaniu WinXP na nowej partycji. (ten na starej był kaput). Niedługo chciałbym wszystko ładnie uporządkować. Jak zrobić aby nie mieć sytuacji, że kolejne partycje w jednym systemie nazywają się c,d,e,f a w drugim systemie c,e,d,f (np. partycja d jest dla innego systemu partycja f - takie opcje, przeszkadza jak ma sie 4 patycje na 3 dyskach, bo potem sie myli) Czy zależy to od kolejności podłączenia dysków czy od instalacji na nich jakiegoś systemu op. ??

Inny problem jest taki, ze mam jeden dysk SATA i 2 razy ATA. SATA podłaczyłem jako pierwszego i teraz nie chce mi bootowac bez płyty z Windą dysku ATA. Co to moze byc ??

Kolejny problem: o co może chodzić - sformatowałem 12GB dysk na NTFS i Win XP instalował się 2 godziny (i sie nie zainstalował), po przeformatowaniu go na FAT32 instalacja sie udała i trwała ok.20 minut. Dobrze zrobie jak zostawie jedna partycje sformatowana inczej a druga inaczej ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem z partcjami dotyczy pewnie tego,ze rozne systemy masz na roznych dyskach fizycznych,dlatego wybierz jeden dysk fizyczny(najszybszy)zrob na nim od nowa partycje i tylko na nim instaluj interesujace cie systemy.Co do bootoania-zmien w biosie opcje bootowania(w zaleznosci od biosu:albo primary master -serial ata,albo primary ata master disabled)co do ntfs,to nie wiem dlaczego tak bylo-moze jakis blad przy formatowaniu?mozesz zostawic partcje w 2roznych systemach plikow,ale po ci ntfs?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze nie instaluj 2 systemów na jednej partycji bo to mprędzej czy później (czytaj od razu:) spowoduje kłopoty. Jak już poinstalujesz wszystko t w jednym z systemów (zakładam że conajmniej jeden to WinXP i o nim teraz pisze) zmień literki przy dyskach. W XP wchodzisz w Panel sterowania tam szukasz Narzędzia Administracyjne i wybierasz Zarządzanie Komputerem. Z boku masz Zarządzanie Dyskami (lub jakoś tak, ja mam wersję EN:) i tam przy każdej partycji jest możliwośc zmiany literki. Jeśli chcesz literkę która aktualnie jest zajęta to musisz ją najpierw zwolnić (czasem potrzebny po zwonieniu jest restart żeby znów można użyć tej literki).

Pozdrawiam i mam nadzieję, że o to Ci chodziło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AJSI ma rację jedna tylko uwaga. Jeżeli macie XP radzę szstem NTFS ale do dysków od 40GB mniejsze polecam formatować FAT 32. U mnie się to sprawdza i nie ma raczej znaczenia przy np. dwóch dyskach fizycznych jeśli jeden jast FAT32 a drugi NTFS jednak polecam na jednym dysku fizycznym stosować ten sam format dla partycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi