timmon24 Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Tak jka w temacie płta moja jest bardzo mało popularna ,poszukuje jakiegoś biosu do niej który by zwiększył możliwości OC A biosów jest strasznie mało ,a najnowszy bios powodował u mnie niestabilność systemu . Takze bardzo prosze jesli ktos ma kt600 MSI o jakąś odpowiedż Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipek Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 (edytowane) Płyta jest popularna ( jedna z najlepszych na KT600 )...tylko, że nie wśród wszelkiej maści podkręcaczy ( tu króluje w przypadku socket A rozwiązanie oparte na N-Force ). W związku z tym raczej nie będą dostępne modyfikowane pod nią biosy ( trochę szukałem, ale widocznie mało efektywnie, bo nie znalazłem ). Możliwe są jedynie update'y ze strony producenta, które rozwiązują konkretne problemy. Wysokiego FSB na niej raczej nie uzyskasz, ale wydajność na niższym taktowaniu magistrali nie odbiega od układów na konkurencyjnych chipsetach ( http://service.futuremark.com/compare?2k1=8384172 ). Płytę mam już od ponad pół roku i w sumie jestem zadowolony...w mojej konfiguracji sprawdziła się, aczkolwiek było z nią trochę problemów, o których juz pisałem ( http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=106184&hl= )...to nie Twój temat? Wyciągnąłeś jakieś wnioski? Może coś razem poradzimy...napisz: 1. Czym chłodzisz procesor, wnętrze obudowy, jakie są temperatury/napięcia? ( podaj odczyt z biosu idle/stress - zauważyłem, że MBM5370 dobrze współpracuje z płytą, więc spróbuj wykorzystać ten program ). 2. Czy procesor ma odblokowany mnożnik? 3. Czy masz jakiś dodatkowy sprzęt podpięty pod USB: myszka, itd? 4. Co masz w slotach PCI? 5. Jak konfigurujesz bios? Interesują mnie ustawienia dla pamięci, AGP, procesora... Edytowane 24 Stycznia 2005 przez Hipek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 1 coller na procesor mam marny jakis tam TITAN w budzie mam 3 witraczki 80mm oraz 1x120mm temperaturki w stresie teraz mam ok 60 normalnie 55 procek mam podkrecony poprzez zmiane fsb jakoś cudem na 210 (choć na 100%nie jest stabilna bo Prime przechodzi ale 5 min ale ogolnie np jak gram to jest ok komp chodzi 24\h i jakis bardzo powaznych zwiech nie ma ) Jest bardzo kaprysna na fsb 200 nie odpale na niej 2x512mb hynix na fsb166 tez nie (tylko pojedyncza kosc) natomiast tak jak mowie na fsb działa w miare stabilnie podkreslam 2 tak mam podpieta myszke,klawiature , 3 na PCI mam jedynie karte fire wire mint 4. Bios mi jakoś zwariował bo nie dawało sie zmienic agp z 8 na agp4 ale zmianilem przy pomocy sterownikow do grafy jakoś Aby osiągnać fsb 210 (w miare stabilnie meczylem sie z miesiąc) timmingi mam cl 2,5 3 3 8 / 2,7 v Ale mam starasznie niską wydajność w aidzie Do ciebie pytanko : zapis 860 odczyt 2760 takei mialem wyniki a jak jest u ciebie bo widze tez masz 2x512mb ? ten radeon 9800pro to podkrecany był czy na default tyle miales ja na default mam (ten sprzet co w podpisie 11 000) aha procek ma mnoznik odblokowany ale nie korzystałem ze zmiany mnoznika po podkreciłem narazie na domyslnym x11 fsb210=2300mhz ale moge zmieniać ,a ty podkręciłeś napewno poprzez mnoznik? sprawdzałem u siebie i udalo mi sie wycisnąc x11,5 fsb210 =2400mhz przy 1,9V ale nie do konca stabilnie przy grach zwiechy były ale temperaturka 70 C zniecheciła mnie i teraz jade tak jak w podpisie na 1,75 V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipek Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 (edytowane) Co do mojego sprzętu, to wszystko masz w sygnaturce. RAM chodzi mi teraz na 194MHz, aida - odczyt: 2818, zapis 917Mb/s. U Ciebie... 1. Temperatura procesora jest stanowczo za duża i podejrzewam, że tu leży główna przyczyna. Grzeje się też pewnie chipset płyty głównej. U mnie jest 47 stopni w idle, 56 stress. Wentylator kręcę tylko 2000rpm, bo powyżej zaczyna hałasować. Dodatkowo mam zdjęty boczek z obudowy i nad płytą jednokierunkowy przepływ powietrza wymuszony przez 2 zalmany 80mm 1800rpm ( przede wszystkim musi być cicho ). 2. Nie uruchamia się z dwoma kościami pamięci? :blink: Próbowałeś zmieniać banki? Napewno pamięć jest sprawna? 3. Przy zabawach w OC miałem problemy z myszką podpiętą do USB...założyłem przelotkę PS2 ( zresztą po ustawieniu high performance w biosie wyłączają się USB, można je uruchomić oddzielnie, ale mi nie jest to potrzebne, sprawdzisz sam jak będzie u Ciebie ). 4. Nie wiem co z tą kartą fire wire, ale myślę, że nie powinno być problemów. 5. Ustawienia biosu najwydajniejsze i stabilne u mnie - zaczynam od Load High Performance Defaults, następnie sprawdzam tylko ustawienia pamięci ( DRAM Timing Control ): System Performance - Ultra SDRAM Frequency - 400MHz Później kolejno opóźnienia ramu: 2.5-2-6-2 ( nie wiem ile wytrzyma Twoja pamięć. Podobno Hynixy mogą osiągać wysokie fsb, ale ostre timingi raczej źle znoszą. Swoją drogą właśnie dlatego z nich zrezygnowałem, bo wysokie fsb i tak nie ma znaczenia w połączeniu z zablokowanym mnożnikiem mojego procesora. Spróbuj najpierw ustawić wartości, które już przetestowałeś ). Write Recovery Cycle - 1T Bank Interleave - 4-Way SDRAM Burst Lenght - 4Q SDRAM 1T Command - Enabled Fast Command - Fast Fast R-2-R Turnaround - Enabled dalej w PNP/PCI Configurations zmieniam: PCI IDE BusMaster - Enabled Primary Graphics Adapter - AGP no i na samym końcu w Frequency/Voltage Control Spread Spectrum - Disabled Jeśli chodzi o fsb: ustaw na początek 200MHz, napięcie procesora tak jak miałeś, mnożnik domyślny. Zmniejsz jeszcze napięcie na AGP do 1.6V ( bo w high performance ustala się na 1.7V ). Znajdź w biosie controler USB i uaktywnij go, żeby nie było problemów z Twoją myszą i klawiaturą. Spróbuj odpalić kompa...powinien startnąć 2.2GHz ( jak będzie problem startuj z niższego fsb. Poniżej 185MHz pamięć trzeba będzie przestawić na 333MHz...synchronicznie z procesorem ). Sprawdź, np: w Sandrze, czy załączył się dzielnik X6 ( taktowanie AGP/PCI powinno być odpowiednio 66/33Mhz ), no i oczywiście jak wygląda przepustowość pamięci. Jeśli wszystko będzie stabilnie podnosiłbym na tych ustawieniach tylko fsb ile się da, a jak przestanie wyrabiać procesor jeszcze wyżej, ale już po zmniejszeniu mnożnika procesora. W pewnym momencie osiągniesz maksymalne dla tych ustawień fsb. Możliwe, że procesor potrafi jeszcze więcej, więc trzeba będzie spróbować jeszcze podnieść mnożnik, a operacje z fsb jeszcze raz powtórzyć. Z napięciem pamięci nie wychodziłbym powyżej 2.8V, ponieważ to już raczej będzie bezsensownym posunięciem na tym sprzęcie ( najsłabszym ogniwem tutaj wydaje się chipset płyty głównej ). Z moich obserwacji ( zresztą nie tylko moich ) wynika, że lepiej jest ustawić fsb tych kilka MHz mniej, ale jednak na ostrzejszych timingach ( porównaj sobie przepustowość moich pamięci z Twoimi, a przecież masz taktowanie magistrali większe ode mnie o 16MHz! ). Sam musisz wybrać, co jest w przypadku Twojej płyty wydajniejsze. Co do procesora...w dalsze podnoszenie napięcia i wyciskanie z niego MHz bawiłbym się po poprawieniu chłodzenia. Stabilność kompa sprawdź prime95 oraz goldmem ( najlepiej boot z CD ). Przypomnę jeszcze o fenomenie CoreCenter, z którym spotkałem się na swojej płycie. Powodzenia :rolleyes: Edytowane 25 Stycznia 2005 przez Hipek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 mam lekko przetaktowane pci agp ale z teg oco sie pytałem na forum nie powinno nic się stać. Widze masz lepszy coller na procek a ja mam TITANA ,mam beznadziejne jakies zwykłe collery 80mm które starsznei hałasuja pomagaja ale mało bez tego chlodzenia płyta ma 55C w stresie tak to ok 44C chociaz troche pomaga .Jedynei co to mi sie trafił YS TECH 120mm (firmowy porzadny wenttyl) który wysysa ciepłe powietrze jest na górnej obudowie Pamięci są ok sprawdzałem mem testem ,inni ludzie na tych samych pamieciach co ja to same oznaczenie kupywałem o gutexa mieli ponad fsb 250-260 przy 2,8 V na DFI albo ABICIE NF7. Myslałem aby z mienić na abita nf7 wtedy pamieci powinny pokazać co potrafia ale jednak zrezygnowałem sam niewiem czy warto ? w opcjach mam tak jak ty (opcjach apmieci) przestawienie na ULTRA pomaga i to dośc znacznie z timmingami strasznie długo się meczyłem aby dobrac optymalna wartośc bo prawie za kazdym razem musialem wyciagać zworke resetu biosu z 100 razy chyba... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipek Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 (edytowane) Moim zdaniem nie opłaca Ci się wogóle przesiadać na abita...no chyba, że wujek sprezentuje Ci taką płytę. Przyrost wydajności napewno będzie ( zwłaszcza, że jak twierdzisz masz odblokowany mnożnik procesora ), ale czy wart jest dodatkowych nakładów finansowych? Musisz sobie odpowiedzieć sam na to pytanie. Czasy socket A przemijają, teraz trzeba myśleć już powoli o 64 bit. Ja wycisnąłbym ile się da z tego co masz ( sprzęt nie jest rewelacyjny, ale solidny, na tej płycie po poprawieniu chłodzenia wyciśniesz z proca prawie wszystko ) i po cichu odkładał kasę na nową platformę. P.S. Napisz ile wyciągnąłeś ostatecznie: jakie fsb, na jakim mnożniku ( przy tych ustawieniach, które Ci przedstawiłem ). Jestem ciekaw, bo u mnie z zablokowanym mnoznikiem proca to sobie mogę tylko ( bardzo brzydkie słowo ). Szkoda, że siora nie pozwala mi wymontować z jej kompa mojego starego XP 1700 JIUHB... Edytowane 25 Stycznia 2005 przez Hipek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...