Placek Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Witam !!! Problem dotyczy odczytu płytek CD albo CD-RW w napędzie CD.Komputer znajomego na którym był podłączony LG(CRD-8520) został sfformatowany.Po reinstalacji XP zacząłem instalowac programy ale okazuje się że po włożeniu płytki napęd nie widzi jej pokazuje że jest 0 MB Wolnych i 0MB zajętych.Wkładam płytke i tylko kontrolka pomiga ale płytka juz nie zakręca się. Postanowiłem sprawdzić to i włożyłem do tego samego kompa(Athlon 700MHz, 192RAM) własną sprawną nagrywarkę LITE-ON.Problem ten sam a co ciekawe po restarcie systemu płytka jeszcze jest odczytana ale tylko RAZ bo po pierwszej zmianie płyty w napędzie albo otworzeniu szuflady znów nic nie kręci i nie czyta. Głownym podejżanym jest CD ale dzieje się tak dla 4 napędów a wiem że sa sprawne bo gdzie indziej działają. Może jeszce dodam że po dłuzszym uzytkowaniu komputera znajomego i kilkunastu restartach ekran zmienił ustawienia na 16 kolorów i 4bit głębie bez możliwości zmieny tego i w tym momencie zgłupiałem.Sterowniki mam i są bankowo dobre sprawdzone.Czy przyczyna może być ta sama i jaka ona jest?? Gdzie jest pies pogrzebany ??? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zapewne twój znajomy HDD i napędy optycznye ma podpięte tasmą 80pin. Ponieważ te taśmy są strasznie podatne na uszkodzenia, może tu tkwi problem. Spróbuj podpiąć to na innych taśmach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Placek Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Kable sprawdzone przełózyłęm ze sprawnego kompa ciągle to samo. Zasilacz też podmieniłem i bez zmian. CD nie rozpędza się nawet gdy włoże płytę samobootowalną z sytemem XP żeby zaczęła się instalacja jeszce z poziomu BIOS-u. Co może być ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Placek Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 Teraz CD nie działa w ogóle tzn. wkładam płytkę i dioda mryga przez chwilę , nagle słychac takie lekkie stuknięcie i delikatne odczyty jak by próbował a nie mógł. Płyta nie zostaje zakręcona (czemu towarzyszy przeważnie szum). Czy mogł CD ROM zostać uszkodzony jakims przepięciem z sieci podczas gdy MOBO jest ok i reszta działa?? Cz to jest raczej sowtware?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 (edytowane) To może to jest problem z molexami. Jeśli dość często były wkładane i wykładane do napędów to mogły się ukiwać wewnątrz izolacji. Sprawdzałeś to? Edytowane 25 Stycznia 2005 przez michal_aniol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Placek Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Tak sparawdzone , przełączyłęm po prostu innego CD - poszedł bez problemu podpiety tak samo na tym samym ustawieniu zworek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...