Skocz do zawartości
Placek

Brak Odczytu Z Napędów Cd Lub Rw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!

Problem dotyczy odczytu płytek CD albo CD-RW w napędzie CD.Komputer znajomego na którym był podłączony LG(CRD-8520) został sfformatowany.Po reinstalacji XP zacząłem instalowac programy ale okazuje się że po włożeniu płytki napęd nie widzi jej pokazuje że jest 0 MB Wolnych i 0MB zajętych.Wkładam płytke i tylko kontrolka pomiga ale płytka juz nie zakręca się.

Postanowiłem sprawdzić to i włożyłem do tego samego kompa(Athlon 700MHz, 192RAM) własną sprawną nagrywarkę LITE-ON.Problem ten sam a co ciekawe po restarcie systemu płytka jeszcze jest odczytana ale tylko RAZ bo po pierwszej zmianie płyty w napędzie albo otworzeniu szuflady znów nic nie kręci i nie czyta.

Głownym podejżanym jest CD ale dzieje się tak dla 4 napędów a wiem że sa sprawne bo gdzie indziej działają.

Może jeszce dodam że po dłuzszym uzytkowaniu komputera znajomego i kilkunastu restartach ekran zmienił ustawienia na 16 kolorów i 4bit głębie bez możliwości zmieny tego i w tym momencie zgłupiałem.Sterowniki mam i są bankowo dobre sprawdzone.Czy przyczyna może być ta sama i jaka ona jest??

Gdzie jest pies pogrzebany ???

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kable sprawdzone przełózyłęm ze sprawnego kompa ciągle to samo.

Zasilacz też podmieniłem i bez zmian.

CD nie rozpędza się nawet gdy włoże płytę samobootowalną z sytemem XP żeby zaczęła się instalacja jeszce z poziomu BIOS-u.

Co może być ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz CD nie działa w ogóle tzn. wkładam płytkę i dioda mryga przez chwilę , nagle słychac takie lekkie stuknięcie i delikatne odczyty jak by próbował a nie mógł.

Płyta nie zostaje zakręcona (czemu towarzyszy przeważnie szum).

Czy mogł CD ROM zostać uszkodzony jakims przepięciem z sieci podczas gdy MOBO jest ok i reszta działa??

Cz to jest raczej sowtware??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi