Geodeta Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Witam! Mam pytanie: mam procka caleron Northwood 2,4ghz@ 3,0ghz stabilnie. czy opłaca mi się sprzedać go lub wymienić na pentiuma Northwooda 1.6ghz? z pozoru odpowiedź wydaje się" no jasne! 1.6 nieziemsko się kręcą!!" tylko jest jeszcze jeden mały szczegół, a mianowicie moja płyta główna MSI na chipsecie i845ge która stabilnego fsb wiekszego jak 140-150mhz nie wydusi. optymistycznie liczę że P41.6 zakręcę na jakieś 2,2-2,3ghz. i Teraz PYTANIE GŁÓWNE: celeron 2.4@3ghz czy pentium 1.6@2.2ghz?? procesor wykożystuje głównie w multimediach (filmy, net, mp3, stare gierki). proszę o szybką odpowiedź!!! Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geodeta Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Jeszcze jedno! wymiana płyty na inną, lub proca na amd nie wchodzi w grę. Ewentualne inne procesory intela jedynie w cenie do 220zł wchodzą w grę, bez prescotów bo płyta nie obsługuje takich procków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychol Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 http://allegro.pl/show_item.php?item=39891749 http://allegro.pl/show_item.php?item=40191148 http://allegro.pl/show_item.php?item=39999361 http://allegro.pl/show_item.php?item=39360731 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geodeta Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 hmmm pentium 4 1.7ghz willamette? z tego co wiem to kiepsko u niego z wydajnością. ten 1.6ghz northwood byłby leprzym rozwiązaniem. no ale jak te pentiumki mają się z wydajnością do kręconego celerona z pierwszego postu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opentany Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 pentium to pentium :D gdzies byly testy na forum, popatrz w AMD tam chyba widzialem, a temat to byl cos z Sempronem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geodeta Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Czyli opłacało by się kupić nawet p4 willimette i zakręcić go powiedzmy na 2.2ghz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KeinXor Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Witaj. Jeśli chodzi o kręcenie to jąderko willamette odpada, za to nw całkiem nieźle się spisuje. Osobiście miałem p4 1.6GHz (jajko nw) i chodził bezproblemowo 2.4GHz (magistrala ustawiona na 150MHz) bez podnoszenia napięcia. W Twoim przypadku poważnie bym się zastanowił czy zamieniać celka zakreconego na 3GHz na p4 1.6@2.4 wydajność bedzie na tym samym poziomie... co innego gdyby to był p4 z ht. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 chyba penitun 2,4 bedzie jednak sporo szybszy od tego celefona!! A celeron D ci na mobo nie wejdzie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geodeta Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Niestety nie:(. moja płyta nie obsługuje inteli na rdzeniu proscota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychol Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 a nowy bios nic w tym temacie nic nie wnosi ? nie dodaje obslugi prescota ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael1916 Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Witam! Mam pytanie: mam procka caleron Northwood 2,4ghz@ 3,0ghz stabilnie. czy opłaca mi się sprzedać go lub wymienić na pentiuma Northwooda 1.6ghz? z pozoru odpowiedź wydaje się" no jasne! 1.6 nieziemsko się kręcą!!" tylko jest jeszcze jeden mały szczegół, a mianowicie moja płyta główna MSI na chipsecie i845ge która stabilnego fsb wiekszego jak 140-150mhz nie wydusi. optymistycznie liczę że P41.6 zakręcę na jakieś 2,2-2,3ghz. i Teraz PYTANIE GŁÓWNE: celeron 2.4@3ghz czy pentium 1.6@2.2ghz?? procesor wykożystuje głównie w multimediach (filmy, net, mp3, stare gierki). proszę o szybką odpowiedź!!! Pozdro! 1233091[/snapback] Bedzie bardzo podobna wydajnosc wiec wymiana sie nie oplaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geodeta Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Mam jeszcze jedno pytanie. Potrzebuję opis do vmoda do pentiuma 4 northwooda , ale tak by zwiększyć napięcie więcej niż 1.850v. Jeśli ktoś ma jakieś linki do stron to bardzo proszę bo szokałem i jak narazie nici... pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitz Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 (edytowane) Bedzie bardzo podobna wydajnosc wiec wymiana sie nie oplaca. 1234011[/snapback] Nie wydaje mi się. Miałem Celka 2.5 GHz kręconego do 3 GHzi i było pomieszczenie w Far Cry gdzie na low detail czkało - 800x600 A na P4 2.4 w tym samym pomieszczeniu bylo spoko na medium i lekka czkawka na high A 2 GHz kupisz już za 300 zł, a celka sprzedasz za 200 zl, chyba sie oplaca. Edytowane 24 Stycznia 2005 przez nitz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 tez mi sie wydaje ze pentak bedzie szybszy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael1916 Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Nie wydaje mi się. Miałem Celka 2.5 GHz kręconego do 3 GHzi i było pomieszczenie w Far Cry gdzie na low detail czkało - 800x600 A na P4 2.4 w tym samym pomieszczeniu bylo spoko na medium i lekka czkawka na high A 2 GHz kupisz już za 300 zł, a celka sprzedasz za 200 zl, chyba sie oplaca. 1234085[/snapback] Ale to bylby P4 willamete lub Northwood na FSB 400 a te jednak nie sa tak wydajne jak P4 2.4C ( FSB800 HT) czy nawet P4 B z FSB 533. Testowales tego Far Cry na ktorym z modeli P4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geodeta Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 @psychol Mam najnowszego biosa i niestety niem aobsługi dla prescota:(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 michael1916 mylisz sie - sam procek dzieki fsb 800 jest minimalnie szybszy od takiego na fsb 400 - co najwyzej ten na 800 dziala z ddr w trybie 400 i tu zyskuje przewage - ale jak takiego na 533 albo 400 ostro wykrecisz to nie ma roznicy - mi teraz pamiatki z moim northwoodem 1,6 biegaja na okolo 390 mhz :) A wracajac do pytania - w grach taki pentak bedzie duzo szybszy - kiedys jk myslalem ze mi procek sie przyfajczyl - zabralem moje wszystkie graty do kumpla ktory mial wlasnie celka puszczonego na okolo 3ghz wsadzilismy do niego moja grafe pamiec zasilacz jego zostala plyta i celek - odpalilem 3d marka i wynik byl o okolo 1000 punktow nizszy niz na moim zestawie 1,6@2.32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasażer Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 Ja bym na pierwszym miejscu grafike wymienił. bo przy riwie nie ma kapletnie znaczenia czy masz celerona 3 czy p4 2,2 czy nawet AMD64 czy jeszcze jakis inny wynalazek jezeli oczywiscie chodzi o zastosowania typowo domowe czyli filmy net czy tez gierki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makatiel Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 na moim zestawie 1,6@2.32 Moj Northwood 1.6 GHz na max napieciu jakie moge dac na MSI i845Ee max 2 czyli 1,8V co daje realne jakies 1,74V dziala na 2.6 GHz. Pamieci przy tym dzialaja na 221 MHz. Jak na 2-letni procek to nie mam co narzekac:). Bez podnoszenia napiecia idzie na 2,1 GHz. Calkiem fajny sprzet za rozsadne pieniadze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 popieram pasazera przy takiej grafice to nawet Celeronowych MHz szkoda (a to juz hardcor zalowac tego) jezeli grafika ma nie byc zmieniana to proponuje nic nie zmieniac i przeczekac ,wyrzucic i nowe piekne wstawic (najlepiej od amd) jezeli grafa pojdzie won to ja bym sie zastanowil nad Norwoodem 1.6 lub 1.8 tylko tu z kolei ograniczeniem o/c moze byc plyta dlatego lepiej 1.8 niz 1.6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geodeta Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 No i do zmiany sprzętu doszło :D ! Traf chciał że kupiłem na allegro pentiuma 4-Mobile 1.6ghz. Miałem troche obaw czy pujdzie na mojej płycie głównej MSI i845GE, ale się udało i ruszył. Zabotował się odrazu jako 1.2ghz 12 x 100mhz fsb. Skromnie liczyłem że moja płyta główna pociągnie najwyżej fsb 150-160mhz a tu niespodzianka! procek ustawiony na fsb200 mhz poszeł i przeszedł obliczenia w superpi 32M 1godzina i 6 ,minut! Jak narazie problemem są dla mnie pamięć ram, bo mam samsungi 333mhz cl 2.5 i przy najwyższym ustawieniu napięcia 2.8v niechcą iść szybciej jak 400mhz :mur: !! Niewiem i le wycisne z tej płyty głównej, ale myślę że z fsb230mhz dało by radę.Teraz tylko znaleźć odpowiednie i niedrogie (chyba mało możliwe) pamięci które pójdą na 460mhz na ustawieniach 2.5-3-3-7 na max 2.8v. Niestety łagodniejszych timingów nieustawię a pamięć najwolniej tylko w trybie synchro może iść:(. Niewiecie jakich pamięci szukać?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Moj Northwood 1.6 GHz na max napieciu jakie moge dac na MSI i845Ee max 2 czyli 1,8V co daje realne jakies 1,74V dziala na 2.6 GHz. Pamieci przy tym dzialaja na 221 MHz. Jak na 2-letni procek to nie mam co narzekac:). Bez podnoszenia napiecia idzie na 2,1 GHz. Calkiem fajny sprzet za rozsadne pieniadze. 1235564[/snapback] No moj te 2.32 wyciaga bez podnoszenia napiecia - po podbiciu niestety nie jest duzo lepiej - max jaki osiagam stabilnie to 2,56 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...