Skocz do zawartości
okx

Barton 3000+ I Abit Kv7 = Athlon 1800+

Rekomendowane odpowiedzi

Abit KV7 (chyba wersja "V") + Barton 3000 = na "dzień dobry" dostaję Athlona... taktowanego 1050 Mhz. To tyle co płyta mi oferuje jeżeli chodzi o automatyczne ustawienia.

FSB jest na tej dziwnej płycie ustawione na stałe na 133 (mam podgląd w opcjach pamięci). Mnożnika też zmienić nie mogę, bo jest zablokowany.. Regulować FSB mogę w zakresie - 100-132.

Nie wiem jak obsłużyć te dziwaczne "ratios". standardowo są ustawione 3:2:1, ale 4:2:1 to maksimum jakie moge ustawić - przy ustawieniu 5 i 6 system już nie wstanie.

Co ciekawe na poprzedniej płycie MSI Delta2 z kopniętym kontrolerem proc wykrywał się bez problemu..

:mur: Skończył mi sie pomysły - czy to znaczy że mam uszkodzonego proca?? :mellow: :blink: Pomóżcie proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam Abita KV7 przeglądałem Bios (mam najnowszy) i rzeczywiście Athlon 3000 oraz 3200 nie figurują na liście i chyba nie będą poprawnie wykrywane.

Jeżeli jeszcze na coś Ci się przyda ta porada to ustaw Athlona w Soft Menu tak:

Operating Speed - User Define

Fsb clock - 166 (200)

Ratio - 5:2:1 (6:2:1)

Multiplier - x13 (x10.5)

Są to fabryczne ustawienia Athlona 3000 na FSB 166 lub 200 w nawiasie

Sprawdź po opisie jakie masz FSB literka D na końcu to 333 a E to FSB 400 np: AXDA 3000 DKV4D lub E

Na wszelki wypadek ustaw jeszcze DRAM Clock i DRAM Timing Selectable na SPD ale to już nie w Soft Menu

Jeżeli to nie zadziała to chyba coś jest walnięte

U siebie mam aktualnie odblokowanego XP2700 na FSB 200 z mnożnikiem x10, skromnie ale chłodzenie mam kiepskie i

wszystko chodzi bez problemu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...