Eta Liama Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 (edytowane) Kupiłem głośniki Logitech X-230 i mam pewien problem. Jest on dość banalny bo nie wiem jak ustawić głośniki. Satelitki ustawiłem przy monitorze, a subwoofer pod biurkiem. I tu następny problem: bo ma on taką wielką dziurę z jednej strony, a z drugiej metalową siatkę. Jak powinien być ustawiony, tak aby wlot był z przodu (poniżej wlotu jest logo Logitecha) a siatka z prawej, czy siatka ma być ustawiona centralnie na mnie? Proszę o pomoc bo sam już nie wiem jak go ustawić. Pozdrawiam Eta Liama Edytowane 25 Stycznia 2005 przez Eta Liama Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opentany Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 to juz jest twoj wybor :D ale powinien byc siatka do Ciebie ;) i jak graja sciagnij sobie chemical brothers - Bass Test.mp3 i wtedy zobaczysz moc glosnikow 2+1 :D :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 Wszystko zalezy od wlasnych upodoban - poprobuj i ustaw tak jak wedlug ciebie gra lepiej, z doswiadczenia wiem ze subwoofery ustawiane w roznych miejsach i w roznych kierunkach graja inaczej, musisz wiec dobrac takie ustawienie ktore tobie najbardziej odpowiada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 Ta "dziura" to port BassReflex. Ta "siatka" to osłona głosnika. To jak ustawisz jest praktycznie obojętne, gdyż ucho ludzkiego nie potrafi zlokalizować dźwięków o tak niskiej częstotliwości (jeżeli możesz, to znaczy, że jest za wysokie odcięcie, lub za wysoko strojony port :P ), natomiast ważne jest gdzie ustawisz subwoofer - i tutaj j.w. kolega napisał - musisz potestować różne ustawienia, tak aż będzie brzmiało najlepiej - najlepiej do tego celu wynająć kolegę, który będzie biegał z subwooferem po pokoju aż Ty stwierdzisz, że tam ma stać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssound Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 (edytowane) to juz jest twoj wybor :D ale powinien byc siatka do Ciebie ;) i jak graja sciagnij sobie chemical brothers - Bass Test.mp3 i wtedy zobaczysz moc glosnikow 2+1 :D :D :D :D 1235061[/snapback] nie powinien tak być, to bez sensu bo kable by miał z boku, stać ma reflexem do przdu, najlepiej w prawym rogu pod biurkiem, wtedy bas reflex i głośnik nie jest niczym zasłaniany a kable są schowane z tyłu. Mam tak właśnie ustawiony i dobrze daje czadu B) Edytowane 25 Stycznia 2005 przez ssound Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 jakby stal w prawym rogu to by glosnik byl zasloniety, postaw bass-reflexem do przedu w lewym rogu pod biurkiem, w takim wypadku najnizsze czestotliwosci ktore wlasnie sa emitowane bez BR beda promieniowane na pokoj a te wyzsze generowane przez glosnik beda promieniowane w bok i rozpraszane przez elementy biurka... wtedy nie bedziesz takze slyszal suba jako zrodla punktowego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opentany Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 ale BR powinien sie odbijac od sciany ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssound Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 jakby stal w prawym rogu to by glosnik byl zasloniety, postaw bass-reflexem do przedu w lewym rogu pod biurkiem, w takim wypadku najnizsze czestotliwosci ktore wlasnie sa emitowane bez BR beda promieniowane na pokoj a te wyzsze generowane przez glosnik beda promieniowane w bok i rozpraszane przez elementy biurka... wtedy nie bedziesz takze slyszal suba jako zrodla punktowego 1236953[/snapback] albo ta fotka jest lustrzanym odbiciem albo 2.1 tak mają nie wiem ja mam tak: i dlatego tak zaproponowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 to nie jest lustrzanka, ten model logitecha ma siatke po prawej stronie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 w zasadzie obojetnie jak ustawisz bo czlowiek nie potrafi zlokalizowac [sluchowo nie czuciowo] zrodla dzwiekow o takich niskich tonach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 (edytowane) :arrow: ziupo tak ta sentencja jest prawdziwa ale odnosi sie do prawdziwych subwooferow (pracujacych w pasmie 50-30Hz ze znikomym spadkiem poziomu dzwieku) , a nie pierdziawek logitecha czy creative, ktore graja glownie pasmem 100-60Hz (jedynie bas reflex niemrawo zalatuje 50Hz)... a to jest jednak calkiem bardzo lokalizowalne pasmo tak wiec w przypadku subkow komputerowych to czlowiek bardzo dobrze potrafi niestety zlokalizowac zrodlo dzwiekow o TAKICH NISKICH TONACH ;) Edytowane 26 Stycznia 2005 przez kamien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryt Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Ustawienie woofera nie ma żadnego znaczenia, basy są dźwiekami bezkierunkowymi. (Technics 6 x 100W sinus) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 postyaw siatka do przodu ale w rogu pokoju jak mozesz i najlepiej nie na dywanie a na podlodze pod warunkiem ze masz prosta LOL no i jak zapuscisz dobra nute stan w naprzeciwleglym rogu pokoju zobaczysz a raczej uslyszysz ze nic nie bedziesz oprucz bassu slyszal ;] j atak mam i jest git Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo1988 Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 harryt potwierdzam twoje slowa :). wazne jest tylko aby ten wylot bass-reflex niebyl skierowany do rogu !!! jak niezapomnisz o tym Eta Liama bedzie git. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 hmm aj jednak wole porzadne, stare suby w drewnianych budach, neipozorne, ale jaka moc ! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dns Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 :arrow: ziupo tak ta sentencja jest prawdziwa ale odnosi sie do prawdziwych subwooferow (pracujacych w pasmie 50-30Hz ze znikomym spadkiem poziomu dzwieku) , a nie pierdziawek logitecha czy creative, ktore graja glownie pasmem 100-60Hz (jedynie bas reflex niemrawo zalatuje 50Hz)... a to jest jednak calkiem bardzo lokalizowalne pasmo tak wiec w przypadku subkow komputerowych to czlowiek bardzo dobrze potrafi niestety zlokalizowac zrodlo dzwiekow o TAKICH NISKICH TONACH ;) 1238108[/snapback] true true... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 wazne jest tylko aby ten wylot bass-reflex niebyl skierowany do rogu !!! 1238198[/snapback] hm, a to ciekawe...dlaczego 'ważne' to jest? Umieszczenie BR w odpowiedniej odległości od ściany spowoduje podbicie częstotliwości promieniowych przez BR o +3dB, więc w przypadku tanich subwooferów może to nawet pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opentany Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 esh0 ale nie duzo to pomoze ;) ale jak sie jeszcze da do rogu to bedzie git. Ja mam Creative 2+1 i BR mam do sciany, a nawet do rogu i z mozgu wode robi jak zapuszcze Bennego :) :) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 esh0 ale nie duzo to pomoze ;) ale jak sie jeszcze da do rogu to bedzie git. Ja mam Creative 2+1 i BR mam do sciany, a nawet do rogu i z mozgu wode robi jak zapuszcze Bennego :) :) :) 1238998[/snapback] dużo niedużo - spróbować zawsze warto ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo1988 Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Umieszczenie BR w odpowiedniej odległości od ściany spowoduje podbicie częstotliwości promieniowych przez BR o +3dB. Ja tego nierozumiem, z powietrza sie niedostaje wiekszej mocy ta wartosc ktora esh0 podales swiadczyla by o wzroscie wzmocnienia o 1,4*Ku max (wzmocnienie mxymalne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opentany Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 no to zatkaj sobie BR i posluchaj jak bedzie lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasiek1 Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 łokurde chłopaki dobra sprawa z tą sciana dzieki :D teraz mnie szysbciej głowa boli hehe przebiołem raczej z tym basowym 450W.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[PEDRO] Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Każda płaszczyzna wzmacnia niskie częstotliwości o 3dB wzgledem suba swobodnie zawieszonego. Jeśli postawicie go w rogu pokoju macie 9dB gratis. Ale ilość nie zawsze idzie w parze z jakością. Hehe - nosisz się z tymi 450W, że hoho. Zmartwię Cię - On nie ma tyle - podziel przynajmniej przez 3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasiek1 Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Ile by tam sie niedzieliło ale gra fajnie...no nosze sie boshe mówie jak jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viking34 Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 (edytowane) hmm aj jednak wole porzadne, stare suby w drewnianych budach, neipozorne, ale jaka moc ! :D 1238240[/snapback] he he - takii może być? przy ONE Metallicy gasi zapalniczkę lub zapałkę. Już teraz ne szaleje - ale kiedyś sąsiedzi się skarżyli ,że im szklanki z półek spadają.... pozdrawiam.... Edytowane 18 Lutego 2005 przez viking34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...