reed Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 pytalem ojca (jakies olimpiady z chemi i fizyki wygral) mowi ze najlepsza przewodnosc cieplna ma rtec (Hg hyba) tylko po 1 jest trujaca a p 2 trzeba monstrualnej pompy zeby to przepompowac Bo to metal i nie dziwota. Ma niska temperature topnienia dlatego jest plynna. Masz racje ze przepompowac takie cos to graniczy prawie z cudem 8) Pamiętacie topic o pompce 6000 l/h??? :twisted: :twisted: :twisted: Rtec to raczej pompa zebata trzeba by pompowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 hehehe :twisted: :twisted: :twisted: moze akurat z 600l/ha by wyszlo :D tylko skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> tyle rteci ja mam w domu taka mala buteleczke jak kieliszek od wodki moze troche wieksza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 pytalem ojca (jakies olimpiady z chemi i fizyki wygral) mowi ze najlepsza przewodnosc cieplna ma rtec (Hg hyba) tylko po 1 jest trujaca a p 2 trzeba monstrualnej pompy zeby to przepompowac Bo to metal i nie dziwota. Ma niska temperature topnienia dlatego jest plynna. Masz racje ze przepompowac takie cos to graniczy prawie z cudem 8) Pamiętacie topic o pompce 6000 l/h??? :twisted: :twisted: :twisted: Rtec to raczej pompa zebata trzeba by pompowac Ja tylko żartuje :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Tylko nie mówcie berkutowi :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 hehehe :twisted: :twisted: :twisted: moze akurat z 600l/ha by wyszlo :D tylko skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> tyle rteci ja mam w domu taka mala buteleczke jak kieliszek od wodki moze troche wieksza Ile termometrów rozwaliłeś?? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Masz racje ze przepompowac takie cos to graniczy prawie z cudem 8) Nie wiez w cuda, polegaj na nich :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Czy istnieje taka ciecz, która miałaby dużą pojemność cieplną, ale łatwo byłoby ją ochłodzić. Woda jest fajna, ale jej trzeba dużo, bo wolno się chłodzi... Ja tu widze duza sprzecznosc - jezeli cos ma duza pojemnosc cieplna to nie mozna tego "łatwiej" ochlodzic. Jezeli mialbys magiczna ciec o pojemnosci 2 razy wiekszej niz woda, to i tak musiałbys odbierac w chlodnicy tyle samo energii. Jedyna roznica bylaby nizsza temperatura takiej cieczy. @ inni Moze zamiast alkoholu jakis "waterwetter" :-). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 hehehe :twisted: :twisted: :twisted: moze akurat z 600l/ha by wyszlo :D tylko skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> tyle rteci ja mam w domu taka mala buteleczke jak kieliszek od wodki moze troche wieksza Ile termometrów rozwaliłeś?? :Dani jednego 8) muj ojciec kiedys robil barometr i mu troche zostalo 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 a probowal ktos (pomijajac szkodliwosc) RTECI ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Cicho, bo jeszcze 'berkut' usłyszy i dopiero będzie pasztet :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Cicho, bo jeszcze 'berkut' usłyszy i dopiero będzie pasztet :D :D :DDobrze gadasz najlepiej jak by ukryc ten post przed berkutem bo jeszcze chlopak sie nam potruje :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 12 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2002 A tak a'propos rteci, to czy przy chłodzeniu wodnym (lepiej: cieczowym) przewodność cieplna chłodziwa gra aż tak dużą rolę? :? Poprawcie mnie jeżeli się mylę (a to dość prawdopodnobne, bo jestem przeziebiony i kreci mi sie w głowie :-( ), ale chyba jedyną korzyścią z cieczy o wysokiej przewodnośći term. byłaby uproszczona konstrukcja bloku (takie jak na allegro wykosiłyby mate'a ;-). Bo wydaje mi się że wysoką przewodność cieplną zastępuje tutaj pompka, odprowadzająca nagrzane chłodziwo z dala od procesora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...