Skocz do zawartości
mikaelus

Czy istnieje taka ciecz... :)))

Rekomendowane odpowiedzi

pytalem ojca (jakies olimpiady z chemi i fizyki wygral) mowi ze najlepsza przewodnosc cieplna ma rtec (Hg hyba) tylko po 1 jest trujaca a p 2 trzeba monstrualnej pompy zeby to przepompowac

Bo to metal i nie dziwota. Ma niska temperature topnienia dlatego jest plynna. Masz racje ze przepompowac takie cos to graniczy prawie z cudem 8)

Pamiętacie topic o pompce 6000 l/h??? :twisted: :twisted: :twisted:

Rtec to raczej pompa zebata trzeba by pompowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe :twisted: :twisted: :twisted: moze akurat z 600l/ha by wyszlo :D tylko skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> tyle rteci ja mam w domu taka mala buteleczke jak kieliszek od wodki moze troche wieksza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytalem ojca (jakies olimpiady z chemi i fizyki wygral) mowi ze najlepsza przewodnosc cieplna ma rtec (Hg hyba) tylko po 1 jest trujaca a p 2 trzeba monstrualnej pompy zeby to przepompowac

Bo to metal i nie dziwota. Ma niska temperature topnienia dlatego jest plynna. Masz racje ze przepompowac takie cos to graniczy prawie z cudem 8)

Pamiętacie topic o pompce 6000 l/h??? :twisted: :twisted: :twisted:

Rtec to raczej pompa zebata trzeba by pompowac

Ja tylko żartuje :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe  :twisted:  :twisted:  :twisted:  moze akurat z 600l/ha by wyszlo :D  tylko skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> tyle rteci ja mam w domu taka mala buteleczke jak kieliszek od wodki moze troche wieksza

Ile termometrów rozwaliłeś?? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy istnieje taka ciecz, która miałaby dużą pojemność cieplną, ale łatwo byłoby ją ochłodzić. Woda jest fajna, ale jej trzeba dużo, bo wolno się chłodzi...

Ja tu widze duza sprzecznosc - jezeli cos ma duza pojemnosc cieplna to nie mozna tego "łatwiej" ochlodzic. Jezeli mialbys magiczna ciec o pojemnosci 2 razy wiekszej niz woda, to i tak musiałbys odbierac w chlodnicy tyle samo energii. Jedyna roznica bylaby nizsza temperatura takiej cieczy.

@ inni

Moze zamiast alkoholu jakis "waterwetter" :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe  :twisted:  :twisted:  :twisted:  moze akurat z 600l/ha by wyszlo :D  tylko skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> tyle rteci ja mam w domu taka mala buteleczke jak kieliszek od wodki moze troche wieksza

Ile termometrów rozwaliłeś?? :D
ani jednego 8) muj ojciec kiedys robil barometr i mu troche zostalo 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak a'propos rteci, to czy przy chłodzeniu wodnym (lepiej: cieczowym) przewodność cieplna chłodziwa gra aż tak dużą rolę? :?

Poprawcie mnie jeżeli się mylę (a to dość prawdopodnobne, bo jestem przeziebiony i kreci mi sie w głowie :-( ), ale chyba jedyną korzyścią z cieczy o wysokiej przewodnośći term. byłaby uproszczona konstrukcja bloku (takie jak na allegro wykosiłyby mate'a ;-). Bo wydaje mi się że wysoką przewodność cieplną zastępuje tutaj pompka, odprowadzająca nagrzane chłodziwo z dala od procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...