surix Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 (edytowane) Witam! Asusp5ad2-epremium Vs Abitfatal1tyaa8xe Pytam w imieniu kolegi która z tych płyt jest lepsza do O/C i ogólnie ?????? Edytowane 25 Stycznia 2005 przez surix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 Z tych dwóch brałbym ASUS-a, z tego względu gdyż wytrzymuje FSB > 275, natomiast Abit Fatal1ty ma problemy ze stabilnością z takim FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrox Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Z tych dwóch brałbym ASUS-a, z tego względu gdyż wytrzymuje FSB > 275, natomiast Abit Fatal1ty ma problemy ze stabilnością z takim FSB. 1235977[/snapback] Asusy może i mogą mieć wyższe FSB ale nie jestem przekonany czy bardziej żywotny bedzie przy takim fsb asus czy abit.Ja mam troche gorszy model asusa i po 2 miechach wywaliło kondensatory w okół proca!!!Fatallity pozatym ma lepsze chłodzenie i to jest płyty konstrukcyjnie przygotowana do overclokingu.!!!!!!!!!Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Słyszałem że te abity są robione własnie do oc więc powinieneś go <span style="color:red;">ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span></span>. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 (edytowane) Asus najlepszy. Miałem ten model i złego słowa powiedzieć nie mogę. Abit jak to abit ma masę wentylatorów które niedość że utrudniają pracę, po paru miesiącach pewnie będą jeszcze głośniejsze. Edytowane 26 Stycznia 2005 przez EP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 (edytowane) fatal1ty to przereklamowany szit niby wydajnosc dobra ale masa niepotrzebnych dodatkow i fajerwerkow no i jesli chodzi o xtreme o/c jak juz koledzy nadmienili asusiak wygrywa. Asus wytrzymal najwyzsze fsb na ramach bo az bagatela 866mhz wiec poki co mysle ze pod tym wzgledem nie ma sobie rownych Edytowane 27 Stycznia 2005 przez Lagier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 fatal1ty to przereklamowany szit... 1238404[/snapback] Nie wiem czemu tak po tym Abicie tak jedziecie....(jak ma słabyszy overclocking i dodatkowe wentylatorki to już shit...???). Zwróćcie uwagę że po wydaniu nowego (-ych) bios'u (-ów) sytuacja może ulec zmianie. Podobinie było z seirą całą IC7 na początku też grom osbób po nich jechał, że są niestabilne i w overclockingu są niebo gorsze od Asus'ów. Kiedy Abit wypuscił nową serię bios'ów, no faktem też jest że pojawiła się nowa rev. 1.1, ale od tej pory wszystko z jego płytami było już ok(zarówno stabilność i over. itp..) i znów prawie wszyscy - Abit. Nie chcę bronić tutaj Abita, ale z tym "[ciach!]em" to trochę przesadzacie - ciekawe co wy byście zrobili gdyby dawali ją Wam np. za darmo - też by był shit? - znakiem tego byście jej nie tykali, ale to tylko taki przykład. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ApyNet Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Asus P5AD2E Premium Intel 925XE jest o wiele lepszy od Abity. Lecz ja i tak by ani jednej ani drugiej nie brał bo mają DDR2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Z tych dwóch brałbym ASUS-a, z tego względu gdyż wytrzymuje FSB > 275, natomiast Abit Fatal1ty ma problemy ze stabilnością z takim FSB. 1235977[/snapback] O czem ty rozmawiasz? Temat dotyczy plyt na chipsetach i925XE. Ja na Abicie robilem 330MHz, a na Asusie 328MHz wiec roznic nie ma. Asus najlepszy. Miałem ten model i złego słowa powiedzieć nie mogę. Abit jak to abit ma masę wentylatorów które niedość że utrudniają pracę, po paru miesiącach pewnie będą jeszcze głośniejsze. 1238114[/snapback] Zgadza sie. To prawada, ale przy o/c czlowiek i tak oblozy plyte wentylami bo inaczej jest ku.re.wsko goraca. Asus wytrzymal najwyzsze fsb na ramach bo az bagatela 1238404[/snapback] I co z tego? Liczy sie tryb synchrnoczniczny, bo ta wyzsza czestotliwosc pamieci w stosunku do FSB g. daje. Lepiej miec sync z nizszymi timingami. Asus P5AD2E Premium Intel 925XE jest o wiele lepszy od Abity. Lecz ja i tak by ani jednej ani drugiej nie brał bo mają DDR2. 1238750[/snapback] Taaa to jest rzeczowy argument. Nie bo nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrox Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 O czem ty rozmawiasz? Temat dotyczy plyt na chipsetach i925XE. Ja na Abicie robilem 330MHz, a na Asusie 328MHz wiec roznic nie ma. Zgadza sie. To prawada, ale przy o/c czlowiek i tak oblozy plyte wentylami bo inaczej jest ku.re.wsko goraca. I co z tego? Liczy sie tryb synchrnoczniczny, bo ta wyzsza czestotliwosc pamieci w stosunku do FSB g. daje. Lepiej miec sync z nizszymi timingami. Taaa to jest rzeczowy argument. Nie bo nie. 1239498[/snapback] Trzeba brać jeszcze pod uwagę cenę!!A ABIT stro pojechał z ceną!!Można nawet juz kupić za 900zł. Nie wiem co o tym wszystim myśleć.Asus nie został przystosowany do o/c a Abit zrobił taką płytę właśnie z myslą o o/c. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrox Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 O czem ty rozmawiasz? Temat dotyczy plyt na chipsetach i925XE. Ja na Abicie robilem 330MHz, a na Asusie 328MHz wiec roznic nie ma. Zgadza sie. To prawada, ale przy o/c czlowiek i tak oblozy plyte wentylami bo inaczej jest ku.re.wsko goraca. I co z tego? Liczy sie tryb synchrnoczniczny, bo ta wyzsza czestotliwosc pamieci w stosunku do FSB g. daje. Lepiej miec sync z nizszymi timingami. Taaa to jest rzeczowy argument. Nie bo nie. 1239498[/snapback] Trzeba brac pod uwage jeszcze cenę?A ABIT ostro pojechał z cena w dół.Można juz kupic fatallity za 900zł.Nie wiem co o tym wszystkim mysleć.Asus nie zrobił typowo płyty do o/c a Abit Stworzył własnie taką płytkę z przeznaczeniem do wyciskania z niej ostatnich potów!!!Dowiemy sie za kilka miesięcy jak ludzie bedą już je mieli w domach i dłużej potestują a nie tylko na 1-2 dni do testów.To żadne testy!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 (edytowane) Plyty meczylem ponad tydzien i zdarzylem zrobic mn. wynik do rankingu SPI. Pod wzgledem tego jak sie kreca zdarzylem obie dobrze poznac. Niektorzy nie maja czasu czekac pol roku na opinie o plytach i chca kupic zaraz. Co im polecisz? Poza tym edytuj posty, a nie wrzucasz jak leci jeden pod drugi. Edytowane 27 Stycznia 2005 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Na forum XtremeSystems gdzie przesiaduje cała czołówka światka OC Abit został zjechany za gorsze możliwości OC w stosunku do ASUSA. Ja nie mówie Lancer, że nie pojedziesz na Fatal1ty więcej niż 300 fsb, sam zresztą tego dowiodłeś. Chodzi o to, że jak ze wszystkim liczy się konkretny egzemplarz oraz jego potencjał i możliwości - tutaj ASUS-a ce<span style="color:red;">[ciach!]</span>e mniejsza rozbieżność wyników. Zatem trudno mi oceniać obie płyty, na dodatek nie mając ich w ręku. Także mając takie 2 do wyboru wybór jest trudny.. Mimo wszystko wierzę w Abita, bo to moja ulubiona firma jeżeli chodzi o mobo i nie raz jeszcze usłyszymy o Fatal1ty :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 O czem ty rozmawiasz? Temat dotyczy plyt na chipsetach i925XE. Ja na Abicie robilem 330MHz, a na Asusie 328MHz wiec roznic nie ma. Zgadza sie. To prawada, ale przy o/c czlowiek i tak oblozy plyte wentylami bo inaczej jest ku.re.wsko goraca. I co z tego? Liczy sie tryb synchrnoczniczny, bo ta wyzsza czestotliwosc pamieci w stosunku do FSB g. daje. Lepiej miec sync z nizszymi timingami. Taaa to jest rzeczowy argument. Nie bo nie. 1239498[/snapback] Lancer chodzilo mi raczej o to ze powymyslali jakies smieszne systemy chlodzenia mosfetow cuda na kiju i teraz pytanie po co? Jak standardowo zrobiony Asus chodzi dokladnie tak samo <_< @ApyNet prosze Cie nie mow juz nic wiecej raz Ci juz cos tlumaczylem (chyba w sumie nawet 2) nadal nie zalapales??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrox Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Lancer chodzilo mi raczej o to ze powymyslali jakies smieszne systemy chlodzenia mosfetow cuda na kiju i teraz pytanie po co? Jak standardowo zrobiony Asus chodzi dokladnie tak samo <_< @ApyNet prosze Cie nie mow juz nic wiecej raz Ci juz cos tlumaczylem (chyba w sumie nawet 2) nadal nie zalapales??? 1239975[/snapback] W sumie to ASUS-owi przydałby sie wentyl na mostku bo powyżej fsb 250 mostka na asusie nie można dotknąc bo robi się taki wrzący!!Myślałem nawet nad tym żeby założyć radiator cały z miedzi bo wodne jest dla mnie zbyt skomplikowane i nie chce mi się w to bawić żeby mieć kilkaset punktów więcej w testach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 W sumie to ASUS-owi przydałby sie wentyl na mostku bo powyżej fsb 250 mostka na asusie nie można dotknąc bo robi się taki wrzący!!Myślałem nawet nad tym żeby założyć radiator cały z miedzi bo wodne jest dla mnie zbyt skomplikowane i nie chce mi się w to bawić żeby mieć kilkaset punktów więcej w testach. 1240078[/snapback] wiesz to juz troche inna bajka passiv na mostku przy ekstremalnym chlodzeniu troche mija sie z celem jednak widzisz mimo tego asus potrafil wytrzymac takie samo fsb jak abit z tymi fajerwerkami. IMHO to po prostu chwyt marketingowy przyciaganie klienta na design nie chce slyszec tych wentylkow na AA8X Fatal1ty po kilku miesiacach pracy ;]]]] ogolnie seria AA8X to bardzo wydajne jednostki i rowniez osobiscie zasysnalbym abiciaka jednak z fatal1ty moim zdaniem przesadzili :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrox Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 wiesz to juz troche inna bajka passiv na mostku przy ekstremalnym chlodzeniu troche mija sie z celem jednak widzisz mimo tego asus potrafil wytrzymac takie samo fsb jak abit z tymi fajerwerkami. IMHO to po prostu chwyt marketingowy przyciaganie klienta na design nie chce slyszec tych wentylkow na AA8X Fatal1ty po kilku miesiacach pracy ;]]]] ogolnie seria AA8X to bardzo wydajne jednostki i rowniez osobiscie zasysnalbym abiciaka jednak z fatal1ty moim zdaniem przesadzili :roll: 1240115[/snapback] To fakt,wadą każdego ABITA jest to że po kilku miesiącach wentyle na chipsecie chodzą jak traktory!!!A co do fatalyty to nie wiem czy porównywałeś te 2 płyty. AA8Xe jest całkiem inną płytą konstrukcyjnie niż AA8XE Fatallyty.Ma inne ułozenie gniazd,slotów,mocniejsze kondensatory.Jest całkiem inną płytą.Z pozoru jest tylko bardzo podobna do Fatality. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 AA8XE jest oparta o starej konstrukcji plyty jeszcze na i925X (bez E), wktorej wymieniono tylko chipset. Fatal1ty to zupelnie nowy wyrob. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 To fakt,wadą każdego ABITA jest to że po kilku miesiącach wentyle na chipsecie chodzą jak traktory!!!A co do fatalyty to nie wiem czy porównywałeś te 2 płyty. AA8Xe jest całkiem inną płytą konstrukcyjnie niż AA8XE Fatallyty.Ma inne ułozenie gniazd,slotów,mocniejsze kondensatory.Jest całkiem inną płytą.Z pozoru jest tylko bardzo podobna do Fatality. 1240159[/snapback] powiem szczerze ze nie mialem okazji bezposredni porownywac obydwoch jednostek moje zdanie na ich temat to raczej teoria ale z tego co widze sprawdza sie. I tak jak mowie jesli chodzi o fatality to moim zdaniem mogli zrobic to w prostszy i pewnie tanszy sposob nie lubie zbednych fajerwerkow ;]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrox Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 powiem szczerze ze nie mialem okazji bezposredni porownywac obydwoch jednostek moje zdanie na ich temat to raczej teoria ale z tego co widze sprawdza sie. I tak jak mowie jesli chodzi o fatality to moim zdaniem mogli zrobic to w prostszy i pewnie tanszy sposob nie lubie zbednych fajerwerkow ;]]] 1240185[/snapback] Dla mnie swiecidełka wewnątrz też mają znaczenie bo mam zmodyfikowaną obudowę wenątrz ale fakt że z tymi wentylatorami na pamięci to przesadzili!!Nie wiem po co je dali bo dd2 prawie w ogóle sie nie grzeje.Pamięci mocno wykręcone są lekko gorace.Pozatym ciekawie dla moderów rozwiazli podświetlenie całej płyty poprzez małe diody.Tak czy siak miałem poprzednio Abita i byłem bardzo z niego zadowolony. I teraz to kwestia czasu bo mam zamiar się przesiąśc na Fatality.Z dnia na dzień tanieja także warto pomysleć!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...