Skocz do zawartości
Demonik

Playstation 3

Rekomendowane odpowiedzi

z tego co pamiętam to XBOX ma w sobie cos koło GF3 a nie 4MX.

.:Solid_Snake:. piszesz głupoty.

poczytaj troche

links

Fajno, szkoda, ze z Twoich ust nie usluszalem nigdy "masz racje" <_<

Głechchecehce, przecież napisałem ze X-box ma w sobie coś koło GF3 0_o

Napisalen najpierw ze to jest zmodyfikowany GF3, a potem, ze jest mu blizej do 4MX a nie 4Ti, z powodu swojej architeORT: ORT: ORT: ktury. Nigdzie sie sobie sam nie zaprzeczyłem. Ty poczytaj troche... wszystkie moje posty, a nie tylko ostatni wyrwany z kontekstu.

Chipset nForce składa się z dwóch układów. Mostka północnego o nazwie IGP oraz mostka południowego czyli MCP. Układ IGP zintegrowany jest z procesorem graficznym GeForce 2 MX. Dodatkowo znajdziemy w nim technologię DASP a także architekturę pamięci o nazwie TwinBank. Analogicznym do IGP układem jest XGPU zawarty w nowej konsoli Microsoftu. Układ ten także spełnia typowe dla mostka północnego funkcje, zawiera on też zintegrowany procesor graficzny, jednak znacznie potężniejszy aniżeli GeForce 2 MX! Początkowo sądzono, iż będzie to bliski kuzyn układu NV20 a więc dobrze nam znanego GeForce 3. Teraz jednak uważa się, iż rdzeń graficzny X-Boxa można nazwać GeForce'm 4 MX, Dlaczego tak? Jak głoszą plotki prawdziwy GeForce 3, którego premiery spodziewać się możemy wczesną wiosną przyszłego roku będzie konstrukcyjnie bardzo zbliżony do obecnego GeForce'a 3, posiadał on będzie zaś drugą jednostkę vertex shaderów tak jak procesor graficzny X-Boxa! Pracować on jednak będzie ze znacznie wyższym zegarem aniżeli ten zawarty w X-Boxie, i stąd ta umowna nazwa GeForce 4 MX...
Teoretycznie procesor graficzny zawarty w X-Boxie jest potężniejszy od GeForce 3. Zegar o 33 MHz wyższy, nie jedna a dwie jednostki vertex shaderów i inne usprawnienia sprawiają, iż obecnie ani konkurencyjne konsole ani pecet nie posiadają tak potężnego procesora graficznego. Układ ten potrafi wypełnić 932 Milionów pikseli oraz 1,8 Gigatekseli na sekundę! Dwie jednostki vertex shaderów umożliwiają zaś programistom na tworzenie w jednym przebiegu jeszcze bardziej zaawansowanych efektów, przewyższających to co do tej pory widzieliśmy na GeForce 3. Niestety, XGPU działać będzie pod dyktando DircextX w wersji 8.0, co sprawi, iż procesory verteksów i pikseli zawarte w X-Boxie nie będą tak elastyczne i potężne jak choćby analogiczne jednostki zawarte w Radeonie 8500.Nowa kość ATi projektowana byłą z myślą o DirectX 8.1 dzięki czemu jej programowalny procesor werteksów potrafi obsłużyć sześć wejść tekseli w jednym przebiegu oraz pozwala na wykonywanie dłuższych, bo nawet zawierających 22 instrukcje programów (GeForce 3 tylko 12). Niemniej jednak, potencjał drzemiący w shaderach X-Boxa jest także potężny i developerzy gier z pewnością postarają się go maksymalnie wykorzystać by kolejne edycje gier pomimo pracy na tym samym sprzęcie prezentowały coraz to wyższą jakość grafiki! Swoją drogą będą oni mieć na to więcej czasu niż ich pecetowi koledzy, gdyż czas życia konsoli jest nieporównywalnie dłuższy aniżeli przeciętnej karty graficznej, której żywot jest czasami tak krótki, iż zanim developerzy zdołają poznać i nauczyć się obsługiwać nowe efekty przez daną kość oferowane, już pojawia się nowa, znacznie lepsza...

http://www.benchmark.pl/artykuly/x-box/xbox.html

Edytowane przez .:Solid_Snake:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ty cha nie wiesz wogole co to jest 4MX

i ci ludzie co pisali ten artykol wtedy kidy 4MX jeszcze nie bylo tez nie wiedzieli jaki on bedzie!!

GPU xboxa to gpu 3Ti poszezone o jednostke vertex shander a puzniej tak sie zlozylo ze 4Ti roznila sie od 3Ti miedzyinnymi ta jednostka (najistotniejsza roznica)!!

pomijajac juz czestotliwosci zegarow i takie tam (4Ti mogla pracowac z wieksza niz 3Ti przez co byla szybsza)

Jak głoszą plotki prawdziwy GeForce 3, którego premiery spodziewać się możemy wczesną wiosną przyszłego roku będzie konstrukcyjnie bardzo zbliżony do obecnego GeForce'a 3, posiadał on będzie zaś drugą jednostkę vertex shaderów tak jak procesor graficzny X-Boxa!

to autorowi chodzilo chyba o 4 (pelnego Ti)

ps. ja GPU xboxa moze byc zblizone do 4MX jak 4MX nawet pixel i vertex shanderow nie ma!! a wszyscy trombili o tym jednym dodatkowym:P

Edytowane przez Fidel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi sie nawet nie chce walczyć i pisać co jest do czego bardziej podobne bo widze ze sensu nie ma.

Jędrzej podałem pierwszy lepszy przykład. Na każdej stronce o x jest napisane ze procesor graf. jest podobny do tego w GF3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt, Fidel, przyznaje Ci racje. Ale napisałem ze siedzi w GPU 3Ti, a powaliło mi sie z architekturą karty nie z GPU ;/ Wiec mi nikt nie wmowi, ze nie napisałem, bo moge dać nawet link do posta na poprzedniej stronie ;) Prosze: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...dpost&p=1548199

To ze mi sie z architektura powaliło to jedno, ale nie to samo zeby moc odpowiedziec "pieprzysz glupoty bo w Xsie siedzi zmodyfikowany GF3", bo wkoncu ja to samo napisalem ;p

Troche zbyt bezmyslnie przelecialem tą papke na benchmarku i nie zwrocilem uwagi na vertexy ;) My Bad ;p

Edytowane przez .:Solid_Snake:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haczyk

każdy sie może pomylić :)

ludziska widzieliście screeny z Resident Evil 5

http://games.tiscali.cz/images/news/resi5.jpg

dla mnie super !!!!!!! bravo

moim zdaniem grafa w nowych konsolkach będzie zbliżona i to bardzo. jedynie gry exclusive będą pokazywały moc konsolek. Bo na pewno taki RE5 nie będzie ładniejszy na PS3 czy na XBOX360.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jędrzej podałem pierwszy lepszy przykład.

a ja tylko proszę o źródła w których nie robią błędu (tu wstawić nazwę dowolnego błędu jezykowego lub stylistycznego) co 3 słowo... :P

poza tym to bez różnicy co siedzi w x-klocku jak ma denne gry ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawdziwe screeny z gry Project Force na PS3 nie żadne rendery właśnie pojawiły sie w sieci i wyglądają marnie. lipa ludziska lipa :lol:

spodziewałem sie czegoś ładniejszego. screen 2 mnie dobił. reszta wygląda fajnie :D szczególnie 4, 5 i 1 screen :)

http://www.jeux-france.com/Webmasters/Imag...11857_4_big.jpg

http://www.jeux-france.com/Webmasters/Imag...11854_3_big.jpg

http://www.jeux-france.com/Webmasters/Imag...11851_2_big.jpg

http://www.jeux-france.com/Webmasters/Imag...11847_1_big.jpg

http://www.jeux-france.com/Webmasters/Imag...11843_0_big.jpg

Edytowane przez Nierealny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawdziwe screeny z gry Project Force na PS3 nie żadne rendery właśnie pojawiły sie w sieci i wyglądają marnie. lipa ludziska lipa  :lol:

spodziewałem sie czegoś ładniejszego. screen 2 mnie dobił. reszta wygląda fajnie :D szczególnie 4, 5 i 1 screen :)

1558640[/snapback]

Ale tandeta, toć to wygląda jak gry sprzed dwóch lat na medium details.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż tak źle to nie wyglądają ;). I tak lepiej niż na dzisiejszych konsolach...Zresztą co tu prorokować. Wyjdzie gra to i będzie się wtedy oceniało.

A ja chciałbym wrócić do tego X pudła. Co go GF3 to się chyba zgadzamy wszyscy. Ale wiele osób mówi że procek to Celeron.....mi się zawsze wydawało że Pentium III. Mogę się mylyć ale chyba tak trąbiono przy premierze w gazetach itp. Jakie jest wasze zdanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm czy celeron czy PIII. Procesory 733Mhz tamtej generacji roznily sie tylko wyzszym standardowym FSB i iloscia cache'u. PIII 133Mhz i 256kB cachu, Celeron 100Mhz 128 cache'u. Nie wiem czy czasem PIII nie ma dodatkowych instrukcji? Byc moze w X jest procesor z przemiksowanymi owymi parametrami dlatego serwisy maja problem z indetyfikacja.

actually it isn't true that the processor can't be upgraded. it can be changed to a 1400Mhz celeron based processor, but yet again as with the ram you have to solder it in etc. however the disadvantage to this is that on some xbox games the programmers are lazy and so the game will run to fast to be playable (as its not programmed well) and as far as i know emulators can't detect the faster processor anyways. they can however detect the extra ram and make use of it. its quite expensive as well.

http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=132715

Jeszcze takie cos:

A modified 733-megahertz (MHz) Intel Pentium III processor with a maximum bus transfer rate of 6.4 gigabytes per second (GBps)

http://entertainment.howstuffworks.com/xbox1.htm

Patrzac na przespustowosc procesora z X wysuwam hipoteze ze to PIII z 200Mhz magistrala.

Edytowane przez WaWrzOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

McDrive Alternatywnych Platformach nie ma czegos takiego jak w Intelu i AMD. Tu jedni nie bluzgaja innych tylko dlatego ze maja procesor z innej fabryki i chyba kazdy interesuja sie co siedzi u "konkurencji" :wink:

O dzizzus! Wlasnie obejrzalem filmiki z Gundama i jestem mile zaskoczony. Widac ze gra bedzie wygladac jak na sreenach wiec objednie :D Z drugiej strony martwi mnie troche brak niszczenia budynkow przez kule oraz nie dokonca plynna animacja mobili. Tez to zauwazyliscie?

Edytowane przez WaWrzOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO z oceną jakości graficznej gier nalezy poczekać aż programiści nauczą sie programować Cella i RSX. A szczególnie ci drugorzędni. Na 100% Squre Enix pokaże na co ich stać przy kolejnym Final Fantasy. Również Polyphony pokaże 'moc' PS3. Inne duże firmy pewnie też.

Weźmy np. DieHard: Vendetta na PS2... Niby gra rocznik 2003... a grafa jak na PS1.. Co ja gadam - niektóre gry na PS1 miały lepszą grafę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...martwi mnie troche brak niszczenia budynkow przez kule...

1561057[/snapback]

Jak dobrze pamitam to w serii Gundam prawie nigdy nie rozwalali budynków. Tez byly tak pancerne, wiec sie tym nie przejmuj :P

Zas martwi mnie co bedzie przy premierze. Pewnie w MediaMarkt zrobia promocje "Super tanio konsola do gier i... um... czegos tam (to wnioskuje po ich kompach) o wartosci 1500zl, za jedyne! Uwaga uwaga! 3000zl!" Ciekawe czy gry beda przedawac po 500, czy 700zl :P dobrze, ze kumple czasem wyjezdzaja za granice :)

-edit wracajac do Gundama, ciekawe czy ciagle w grze bedziemy chodzic jakims podrzednym z masowej produkcji mobilem, czy sie kiedys przesiadziemy do Gundama i czy beda ciekawe walki na miecze laserowe (jesli wogole beda)

Edytowane przez Xaon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Zas martwi mnie co bedzie przy premierze. Pewnie w MediaMarkt zrobia promocje "Super tanio konsola do gier i... um... czegos tam (to wnioskuje po ich kompach) o wartosci 1500zl, za jedyne! Uwaga uwaga! 3000zl!" Ciekawe czy gry beda przedawac po 500, czy 700zl :P dobrze, ze kumple czasem wyjezdzaja za granice :)

(...)

1563320[/snapback]

Podzielam twoje obawy :(. Z PS2 też dali taką "promocję" że hej. A najgorsze że cana została podłapana na naszym rynku i o równości cen w europie można było zapomnieć (nie chcę wnikać w szczegóły bo może to co mówię nie jest prawdą ale tak to wygląda z punktu widzenia obserwatora...). Teraz jest już inaczej ale podobno gdzieś w MM próbują(próbowali...znowu nie znam detali) sprzedawać PSP za 2500zł!!! To szczegół że można "skołować" za połowę tej ceny. Ja wiem że my jesteśmy w Polsce i czasem dzieją się tu różne rzeczy ale zdarzają się istne przegięcia. Mam cichą nadzieję że teraz skoro jesteśmy w UE to takie "machloje" nie będą miały miejsca. Nawet gdyby PS3 kosztowało np. 1500zł (po przeliczeniu z Euro) w Niemczech a u nas 1700zł to i tak byłaby to niezła cena. Tak przynajmniej uważam. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja za przeproszeniem pokaze palec naszemym sprzedawca i sciagne konsole od sasiadow :) Co do gry to napewno bedzie mozliwosc grania Gundamami. Sadze ze to co widzielismy to pokaz mozliwosci silnika itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się ostatnio zastanawiam czy opłąca się kupować takim ludziom jak ja PS3... czy mam wogóle sobie nim głowe zawracać.... Jestem Niedzielnym graczem, a jedyne gry które mnie odłączają od zeczywistości to MMORPG i Onlinewe shotery ala Qwak...... A komp i tak mi jest potrzebny... chociaż by do Tweak'a :P

Wydać 1700 zł na sprzęt na któreym obejże sobie jakieś DVD.. niewiadomo czy posłucham moich MP3... a i gier jest dla mnie hmhm mało.... czy nie lepiej opłacać mi się bedzie zainwestować te 3000zł w kompa i mieć święty spokój ?? zawsze po tych 3 latach kupie coś z alegro za te 300/400zł i dalej bede mugł sobie pograć.. (jak to teraz robie) A może poczekać aż taki PS3 stanieje do granic 1000zł... ale kiedy to nastąpi... ehhhh :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boro, bedziesz musial poczekac az mmorpg zaczna wychodzic na konsole, a wczesniej az zrobia porzadnego neta do konsol (M$, Sony i Nintendo sie tym juz chwala, wiec nie powinno byc problemow). Wsumie do starych gierek chyba zawsze bedzie slaby kompik taniej i lepiej wychodzil.

edit - p.s. ktos tu pisal, ze prawdobudobie na ps3 bedzie mozna system(y) operacyjne odpalac, wiec moze nas czeka swegorodzaju powrut do przeszlosci (Atari, Commodore - Amiga itp. :D )

A wracajac do gry Gundam, to dziwne jest ze tamte mobile w filmiku tak ociezale sie poruszaja, przeciez mimo wagi kilkudziesieciu ton mobile w filmach zawsze byly bardzo szybkie (nawet byly sytuacje gdzie omijali niekture pociski) :-| wiec pierwszy minus z mojej strony, ale mam nadzieje ze to tylko taki wolny fragment gry byl.

Zas apropo ceny konsoli w Polsce, to przeciez nie tylko MM je sprzedaje, trza tylko poszukac, moze akurat?

Edytowane przez Xaon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boro, bedziesz musial poczekac az mmorpg zaczna wychodzic na konsole, a wczesniej az zrobia porzadnego neta do konsol (M$, Sony i Nintendo sie tym juz chwala, wiec nie powinno byc problemow). Wsumie do starych gierek chyba zawsze bedzie slaby kompik taniej i lepiej wychodzil.

edit - p.s. ktos tu pisal, ze prawdobudobie na ps3 bedzie mozna system(y) operacyjne odpalac, wiec moze nas czeka swegorodzaju powrut do przeszlosci (Atari, Commodore - Amiga itp. :D )

A wracajac do gry Gundam, to dziwne jest ze tamte mobile w filmiku tak ociezale sie poruszaja, przeciez mimo wagi kilkudziesieciu ton mobile w filmach zawsze byly bardzo szybkie (nawet byly sytuacje gdzie omijali niekture pociski) :-| wiec pierwszy minus z mojej strony, ale mam nadzieje ze to tylko taki wolny fragment gry byl.

Zas apropo ceny konsoli w Polsce, to przeciez nie tylko MM je sprzedaje, trza tylko poszukac, moze akurat?

1565407[/snapback]

MM zeruje zasze. To jest sklep nie dla idiotów, ale dla totalnych jamochłonowych bezmózgów. PSP sprzedaja, sciagaja z JAP bo nie bylo premiery w europie i kasuja na tym około 1500 zł na czysto 0_o. Jesli sony zrobi to samo co z PS2 (bo chcieli u nas zarobić na konsolach nie na sofcie wiedzac jaki mamy stopien piractwa), to ja porpstu kupuje PS3 ze sklepu, ktory nie ma PS3 od sony bezposrednio, ale np zza zachodniej granicy. UE, nie płaci sie cłą itp itd, wiec bedzie git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Ken Kuratagi z SONY jest niesamowicie pewien swego, czy mydli nam oczy, czy może po prostu plecie bzdury? Cała wypowiedz zaczyna się niewinnie. Ken tłumaczy dlaczego w PS3 użyto blu-ray i przygotowano wsparcie dla formatu HD. Za kilka lat telewizory HD będą w naszych domach czymś normalnym a dziś szokująca pojemność dysku blu-ray stanie się standardem. Wtedy nie trzeba będzie zmieniać konsoli czy kupować jakiś dodatkowych przystawek, gdyż PS3 będzie potrafiła wykorzystać zalety wysokiej rozdzielczości. Przechodząc do kwestii ceny PS3, stwierdził bez podania konkretów, że ta będzie droga. Analitycy spodziewają się ceny w granicach 500$. Gdzie te rewelacje? Otóż moc PlayStation 3 ma wystarczyć na 10 lat bezstresowej zabawy. Skomentowanie tej rewelacji pozostawiam Wam.

frazPC.pl

lol normalnie ręce opadają

nie chce się kłócić .:Solid_Snake:. ale twoje 1500zł chyba nie przejdzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol normalnie ręce opadają

nie chce się kłócić .:Solid_Snake:. ale twoje 1500zł chyba nie przejdzie ;)

1567802[/snapback]

Moze kaczka dziennikarska?

Moze specialnie powiedzial, ze gdy jak wyjdzie, to sie ludzie rzuca widząc ze jest za 399$

A jeśli nie? To sony moze mnie pocałować w du.psko. Jedyne uzasadnienie ze to juz nie konsola, za 399$ a kombajn za 500$. A jesli tak, to ja kupię KONSOLE za 399$ z logiem M$.

Elo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tez tak myślę trochę sony przesadza z tymi 500$

ja i tak mam zamiar kupić X wiec ps3 może dla mnie kosztować 1000$ i nie będą płakał :)

Dołączona grafika

ciekawe czy z gierki(jak by ktoś nie wiedział screen pochodzi z Ridge Racer 6)

Edytowane przez Nierealny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Czy ty .:Solid_Snake:. zawsze musisz się ze wszystkimi kłucić? 90% kłutni w tym i innych topikach o konsolach jest z twoim udziałem. Tak mistrzu, znam znaczenie słowa render ponieważ nie są mi obce takie programy jak 3dsmax, ciekawe jak z tobą. A jeśli nie zrozumiałeś to napisze jeszcze raz:

Wydaje mi się, że ten model nie będzie występował w grze w takiej postaci w jakiej zaprezentowano go na tym obrazie, jest to raczej ulepszony render wprost z programu graficznego, z większą ilością polygonów niż w rzeczywistości go zobaczymy.

Edytowane przez IamWeasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...