ZUQu Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Dopadł mnie następujący problem-> zmieniłem niedawno pamięci (sprzęt ten co w opiesie) i wymyśliłem sobie,że może by jeszcze chociaż troszke podkręcić :wink: i zaczeły się problemy-> sprzęt w takich ustawieniach jak mam w opisie jest 100% stabilny (proc ma zablokowany mnożnik-nie mobile) ,ale jak przestawie zegar chociażby na 205MHZ to nawet przy Vcore 1.85V wysypuje się w PRIMIE95 po upływie około 1,5H od początku testu. Próbowałem z innymi wartościami zegara (od 205 do 215) i z różnymi Vcore ,ale za każdym razem po około takim samym czasie sie sypie. Najdłużej PRIME chodził przy zegarze 206MHZ i Vcore 1.85V-> było dobrze przez ponad 4H, chodził i się nie wysypał (po tych 4H wyłączyłem go bo musiałem akurat wyjść na dłużej z domu,ale miałem już nadzieje że będzie stabilny) jak wróciłem włączyłem znowu PRIMA zeby zrobić już ten test konkretnie (długo,na tych samych ustawieniach)...ale długo nie pociągnął bo już po 30min się wysypał :mur: Co według Was powoduje to,że się sypie przy zegarze powyżej 200MHZ (jesli przy 200MHZ chodzi stabilnie i nie ma zadnych problemów)? Ja osobiście stawiam na zasilacz,bo mam FEEL P4 300W, ale pewien nie jestem, bo jeśli winna zasiłka to problemy powinienem mieć chyba już wcześniej!? Jest może jakiś sposób by sprawdzić czy to zasilacz jest wszystkiemu winien (szkoda mi kasy by kupić jakiś dobry i żeby okazało się że to nic nie pomogło)? ...aha ,a co do napięć to Vcore 1.85V (wacha sie o 0,03V) ; 3.3V (3.31V-3.28V) ; 5V (5.03V-4.98V) ; 12V (11.76V) -> w czasie testu dane z PCALERT, z miernikiem tylko to "12V". Może to z proca nic sie nie da więcej wycisnąć i to on się sypie? Jakby przyszły Wam do głowy jakieś pomysły na rozwiązanie mojego problemu to PROSZE o INFO :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlaY Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Nie sądze żeby to był zasilacz. Wydaje mi sie że to proc ja mam podobnie 11x200 1,85 V i prim chodzi stabilnie a powyże sie wysypuje co chwile i nie ważne jakie dam napięcie na procu zawsze sie wysypuje a mam Chieftec 420 W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziara Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Ja mam Athlona-M od miodka ,0408, i tez myślałem, że olaboga co to będzie, podobnie jak @FlaY próbowałem wszelkich napięć, i w końcu odpuściłem, nie każdy egzemplarz jest demonem prędkości, standardowo trzymam jak w podpisie, nieraz na 11*210 i chodzi stabilnie (40C idle,45 -load), próbowałem ciągnąć wyżej, ale przy 215 zwałka , niezależnie od napięć i wszelkich innych ustawień, napięcia mierzone miernikiem "na żywo" podczas kręcenia, nic szczególnego, żadne przekroczenia ponad czy poniżej normy, żadne znaczące wahania...kiedyś słyszałem takie mądre powiedzenie "nie pozwólmy by to czego nie mamy, zabierało nam radość z tego co posiadamy" :-) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZUQu Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 (edytowane) maxymalny stabilny zegar jaki udało mi się uzyskać to 204MHZ przy Vcore 1.8V i dalej za nic nie idzie -> chyba więc to proc KLĘKA i nie daje rady wyżej :wink: ...ale w czasie testowania natknąłem sie na coś co mnie zaciekawiło-> jak ustawie zegar na 204 to jak komp sie uruchamia to pokazuje DDR 400 (po uruchomieniu sprawdzałem CPUZem i pokazuje zegar 204 tak jak jest ustawione w BIOSie), dopiero jak przestawie clocka na 205 to wtedy pokazuje DDR410. oczywiście ustawione mam SYNCHRO, ale przez to co pokazuje sie na stracie to zwątpiłem czy pamięci chodzą naprawde na synchro :mur: to normalne co sie u mnie dzieje? Mieliście u siebie coś takiego? Edytowane 26 Stycznia 2005 przez ZUQu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...