Skocz do zawartości
Koper

Asus A8n-....- Wszystko O Tej Serii Płyt, Faq W 1 Poście

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie,

mam problem, a właściwie kilka problemów/ pytań odnośnie zintegrowanego dźwięku na mojej a8n-e, więc też na a8n-sli. od dwóch tygodni przy odtwarzaniu muzyki/ filmów coś mi niezmiernie irytująco trzaska/ stuka w głośnikach. takie kilka - kilkanaście stuków bądź trzaśnięć co parę sekund. nie jest to wina głośników bo sprawdzałem na słuchawkach, plików też nie, sterowników też raczej nie bo sprawdzałem te z pakietu nforce i te od realtec'a. jak stukało tak stuka. co ciekawe w grach nie zauważyłem, żeby choć raz coś takie miało miejsce, przy dvd stuka rzadko, głównie na początku. miał ktoś coś takiego ? nie mam możliwości sprawdzenia innej dźwiękówki bo po włożeniu mojej starej karty na 8738 od c-medii system nie wstaje. nie wiem dokładnie dlaczego zresztą. nie wiem zupełnie w jakich okolicznościach się te stuki zaczęły bo akurat byłem na wyjeździe [a ojciec zapytany o okoliczności się obruszył, że ja to nie pamiętam co wczoraj na obiad było :mur:].

1493229[/snapback]

Moze wyłącz wykrywanie urządzenia przy podłączaniu kabelków... (calkiem mozliwe ze plyta probuje cos wykrywac jak juz sa podłączone glosniki i stad te trzaski)

Innych pomysłów nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Dysk zmieniony z WD Caviar RE 160 GB WD1600SD na Hitachi 7K250 (HDT722516DLA380) 160 GB SATA II NCQ. :D Jak sprawdzić czy dysk jest wykryty w SATA II (BIOS 1010 – wydaje mi się że wykrył go w SATA I).

2. To samo mam jak ( Pafun post 361 ) jeśli zaznaczę to wali błędami, nic nie chodzi po ponownym uruchomieniu kompa, ( na dysku nawet w opisie nic nie jest wspomniane o obsłudze NCQ, tylko z drugiej strony dysku płytka limitowa różni się od WD Caviar – znaczy się jakieś dodatkowe ….. nie wiem jak to nazwać i chyba to jest do obsługi NCQ cos mi się zdaje.

Silicon Image od RAID jest wyłączony i czy może on jest poczebny do NCQ – lub co jest za to odpowiedzialne na mobo.

3. Czy ktoś z was używa obecnie XP 64 bit eng. :unsure:

Jak bym chciał zmienić na tego XP 64 będę musiał ściągnąć sterowniki: karty graficznej, DX9.0c, płyty głównej, antywirusa itp.(jakich bym nie musiał? Jak z Microsoft Office czy obsłuży XP64 ), czy aby od grafiki jeśli nie to trochę by tego było??

4. Nagrywarka pokazuje mi ata-33, czy da się to jakoś, zmienic bo zdaje mi się że coś wolno chodzi. :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. nie wiem

2. NF4 jest odpowiedzialny za NCQ, najprosciej sprawdzić w menadżerze urządzeń

3. miałem go zainstalowanego, stery muszą być pod 64bity ale on obsluguje tez programy nie 64 bitowe wiec office powinnien bez problemu pójść. Ja czekam na polska wersje.. ktos nie wie kiedy ma sie ukazac?

4. tez tak mam i chodzi mi dobrze... plytka dvd+r 4,7 GB ok 8 minut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. nie wiem

2. NF4 jest odpowiedzialny za NCQ, najprosciej sprawdzić w menadżerze urządzeń

3. miałem go zainstalowanego, stery muszą być pod 64bity ale on obsluguje tez programy nie 64 bitowe wiec office powinnien bez problemu pójść. Ja czekam na polska wersje.. ktos nie wie kiedy ma sie ukazac?

4. tez tak mam i chodzi mi dobrze... plytka dvd+r 4,7 GB ok 8 minut

1494360[/snapback]

2.Włączyłem w menadżerze urządzeń (jak zaznaczyłem) to wali błedami.

Ty maż zaznaczone ??? Co na płycie odpowiada za NCQ :unsure:

3.Maiłeś , a teraz niemasz ? Czemu , niesprawdził się :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2.Włączyłem w menadżerze urządzeń (jak zaznaczyłem) to wali błedami.

Ty maż zaznaczone ??? Co na płycie odpowiada za NCQ :unsure:

3.Maiłeś , a teraz niemasz ? Czemu , niesprawdził się :wink:

1494366[/snapback]

Mam zaznaczone, odchacze i nic.. tylko ze ja mam RAID'a.... na płycie na bank odpowiada chipset NF4.

Miałem sprawdzilem ale nie odczułem róznicy.. za mało może testowałem... poza tym nie mogłem zrobić go na raidz'ie! nie wiem czemu! Nie akceptwał sterownikow nvidi wiec dałem se spokoj, zainstalowalem na drugim dysku, sprawdziłem 3d smarki i tyle... potem sformatowałem bo dorwałem longhorna beta :P

EDIT:

NOWY BIOS:

A8N-E 1005 final

W wersji finalnej dodano:

1.Support new CPUs. Please refer to our website at: http://support.asus.com/cpusupport/cpusupport.aspx

2.Fixed "ASUS Update" can't update BIOS when using Dual Core CPU.

3.Fixed NOS can't work after enabled NOS by AI-Booster.

4.Add more DRAM Items in the Bios.

5.Fixed it fails to boot when Enabled NOS function.

6.Fixed ATI X600, X800 VGA Card sometimes fails to enter OS.

7.Support Single Core CPU cool&Quiet function under Windows 2000.

8.Set the lowest frequency of Dual Core CPU with Cool&Quiet to 1000MHz.

9.Fixed sometimes CPU Vcore may be abnormal.

EDIT#2:

Mimo że bios został oficjalnie wypuszczony są problemy z jego sciagneiciem. Niecierpliwych proszę o cierpliwość :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Koper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Posiadam płyte A7N8X-X. Niestety padła mi bateryjka podtrzymująca BIOS. W związku z tym po odpaleniu pojawia mi się następujący napis:

Award BootBlock BIOS v1.0

Copyright © 2000, Award Software inc.

BIOS ROM checksum error

Detecting floppy drive A media...

Próbowałem wgrać BIOS z dyskietki, ale nic to nie daje. Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Czy mam kupić kość BIOSu, czy jakoś da się wgrać BIOS, a może ta płyta jest już do wyrzucenia? Proszę o udzielenie mi jakiejkolwiek pomocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Posiadam płyte A7N8X-X. Niestety padła mi bateryjka podtrzymująca BIOS. W związku z tym po odpaleniu pojawia mi się następujący napis:

Próbowałem wgrać BIOS z dyskietki, ale nic to nie daje. Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Czy mam kupić kość BIOSu, czy jakoś da się wgrać BIOS, a może ta płyta jest już do wyrzucenia? Proszę o udzielenie mi jakiejkolwiek pomocy.

1501323[/snapback]

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=33457

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.

mam problem, chcialbym podkręcic procka na Asus K8N tylko nie mogę znaleźć gdzie podnosi sie napięcie CPU <_<

czy na standardowym biosie Asus A8N można podnieść samo napięcie CPU, a jak tak to gdzie sie to ustawia, bo nie nie mogę znaleźć??

Pozdrawiam.

Edytowane przez bachus81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się do A8N SLI PREMIUM.

Powiedzcie mi czy nadal (przy obecnych biosach dla sli delux) występuje problem z uzyskaniem 1:1 1T przy taktowaniu pamięci 300 MHz (DDR 600)?

Czy już to rozwiązano?

1501014[/snapback]

Niestety, wciaz ten problem jest nierozwiazany... I apropo biosów, obecnie jade na 1012-001 beta, ale szczerze odradzam dla uzytkowników deluxe'a bios 1011 final! Tak dla przypomnienia: od tego biosu wprowadzili ograniczenia na napiecia dla Winchester'ów 1,55v i przy tym biosie (1011) prime wywala mi sie po ~13 minutach! Powrocilem do biosu 1010 i tam wszystko ok! Stabilnie przez 8 h - pewenie by poszedl i dalej ale przerwalem :P. Obecenie mam wspomnianego 1012 beta i prime poszedl 3h wiec moze przy finalnej wersji bedzie lepiej...

witam.

mam problem, chcialbym podkręcic procka na Asus K8N tylko nie mogę znaleźć gdzie podnosi sie napięcie CPU <_<

czy na standardowym biosie Asus A8N można podnieść samo napięcie CPU, a jak tak to gdzie sie to ustawia, bo nie nie mogę znaleźć??

Pozdrawiam.

1501532[/snapback]

Normalnie podkreca sie w JumperFree Configuration -> Overclock Profile -> Manual, a pamiecie reguluje sie w CPU Configuration -> DRAM Configuration. Tylko przypominam o obnizeniu HyperTransport tak zeby FSBxHT bylo nie wieksze niz 1000.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam płyte A8N-E i bios 1005, w którym prędkość wiatraka chipsetu jest ok.5200 rpm wiec jest cisza :]

1501171[/snapback]

Dziwne bo ja wlasnie wgralem ten bios i dalej asus probe pokazuje ponad 8000 obrotow <_< ... Mam wlaczone to sterowanie wiatraiem zaleznosci od temperatury i obroty na procku zamiast ponad 3000 nam ok 1000 wiec tam jest ok ale na chipie dalej mam mala turbine :D ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie pokazuje 5443 obr. ale obok pisze power fan wiec nie wiem czy to jest ten a oprócz tego jest tylko z cpu wentylator i nic wiecej

1502249[/snapback]

Ten power fan to powinny byc obroty wiatraka w zasilaczu ale nie wiedziec czemu probe pokazuje obroty na chipie mimo tego ze mam podpiety kabelek monitorujacy od zasilacza :huh: ?? Ja dalej mam pokazane ponad 8000 obrotow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Pytanie o Cool&Quiet mam.

W biosie dalem [enabled], wgralem sofcik w xp i...?

Ciagle mam 1800MHz i 1.375v.

Nie obniza sie wiecej czy cos jest nie tak?! :?

Pozdrawiam,

Gyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Pytanie o Cool&Quiet mam.

W biosie dalem [enabled], wgralem sofcik w xp i...?

Ciagle mam 1800MHz i 1.375v.

Nie obniza sie wiecej czy cos jest nie tak?!  :?

Pozdrawiam,

Gyc.

1504278[/snapback]

Mój komputer->panel sterowania->opcje zasilania-> "Minimalne zarządzanie energią"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, no tak wiedzialem, ze o czyms zapomnialem.

To tez mam tak ustawione...

Do ilu powinien cpu 'schodzic' i co jest nie tak...? :?

Pozdrawiam,

Gyc.

1504364[/snapback]

W przypadku mojego A64 3000 ustawia 5x200 i 1,1 vcore

A jaki masz procek? Na rdzeniu Winchester czy Venice? -> post Raptora:

(...) co do wsparcia Venice - płyta (MSI K8N-przypis mój) posiada pełne wsparcie - jest to jedyna płyta na której działa Cool'n'Quiet przy procesorze Venice. (...)

Żródło: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=114726&st=247

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki masz procek? Na rdzeniu Winchester czy Venice?

Moj to Venice #0517DPAW.

Dzieki za info. To chyba wyjasnia czemu nie chodzi :mad:

Moze jakis bios to poprawi, na razie na 1004 nie dziala...

Pozdrawiam,

Gyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj to Venice #0517DPAW.

Dzieki za info. To chyba wyjasnia czemu nie chodzi  :mad:

Moze jakis bios to poprawi, na razie na 1004 nie dziala...

Pozdrawiam,

Gyc

1504655[/snapback]

A czemu nie skozystasz z RightMark'a lub CrystalCPU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki. w kompie siedzi A8N SLi Premium, no i coz...ta plytka powinna byc wlasnie ta wersja pierwsza...w biosie nie wiele sie zmienilo - przybyly napiecia dla chpisetu (1,5 i 1,6V) oraz HTT (1,2 i 1,3V) plytka bez problemu dziala na 322MHz HTT bez podnoszenia napiecia, gdzie na Deluxe byly spore problemy ze stabilnoscia. oczywiscie na chipsecie siedzi heatpipe tak wiec bloga cisza i niska temp. :) na razie nie mam jak sprawdzic 1:1 - siedze na Patriot 2x1GB, ale postaram sie skombinowac jakies pamiatki i to tez sprawdze, ale z tego co doczytalem problemu juz nie ma...imho asus sie zrehabilitowal...szkoda, ze tak pozno. osobiscie tez b.watpie, aby bledy wczesniejszych wersji plyt zostaly rozwiazane biosem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam płytę A8N-E. Do jakich wejść mam podłączyć wentylator wyciągający tylni w obudowie i nawiewowy przedni (FAN1 i FAN2 takie są możliwości) żeby działał mi prg. Speed Fan. Chciałbym sterować prędkościami obrotowymi wentylatorów w zależności od obciążenia i temp. procka, HD i temp. wewnątrz obudowy.

Z góry dzięki za porady.

Pozdrawiam,

BJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam płytę A8N-E. Do jakich wejść mam podłączyć wentylator wyciągający tylni w obudowie i nawiewowy przedni (FAN1 i FAN2 takie są możliwości) żeby działał mi prg. Speed Fan. Chciałbym sterować prędkościami obrotowymi wentylatorów w zależności od obciążenia i temp. procka, HD i temp. wewnątrz obudowy.

Z góry dzięki za porady.

Pozdrawiam,

BJ

1508167[/snapback]

W przypadku Deluxe'a ze speedfana mozna kontrolowac tylko CPU i FAN1. Teoretycznie kontrolowac mozna takze CHIPFAN ale faktycznie jego predkosc obrotowa jest zalezna od CPU. Pozostale 3piny dla fanow nie posiadaja kontroli.... w przypadku a8n-e wydaje mi sie ze jest tak samo - odsylam do user giude'a dostarczonego z plytka dzial internal connectors

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam take pytanko- czy jak sie zdejmuje czy to z chipsetu na plycie lub karcie graficznej oryginalne chlodzenie i montuje sie inne to czy ta operacja jest w pelni odwracalna i nie ma mozliwosc zeby poprawnie wykonana byla wykryta przy serwisowaniu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi