Skocz do zawartości
Koper

Asus A8n-....- Wszystko O Tej Serii Płyt, Faq W 1 Poście

Rekomendowane odpowiedzi

Zacytowales moj post, gdzie polecam bios 1009-001 czy chcesz przez to powiedziec, ze jakims cudem wgrales bios od A8N-E do A8N Premium? Jesli tak, to ja sie nie dziwie, ze plyta nie dycha.

Jesli jednak nie wgrales tego biosu (oby) to twoje ustawienia sa extremalne nie zapominaj, ze procek standardowo chodzi na magistrali 200, a ty go kopiesz 333.<masz jakiegos super selekta? Dotego pamieci przy tych ustawiniach ida na 259MHz nie wiem przy jakich timingach, ale i tak to wymaga b. dobrych pamieci (sprawdzonych w o/c).

Zatem jesli na wlasciwym bios do tej plyty nie podniosl Ci sie komp to oznacza, ze poprostu nie daje rady proc/ram. Powinenes obnizyc i testowac.

Zaraz, a jakie ty HT ustawiles, bo nic o tym nie wspominasz? maximum przy 333 jest HTx3.

Poza tym, jesli komp nie wstaje to robisz reset bios (zworka na plycie).

sorry ze zacyyowalem twój post ale jestes jednym z nielicznych którzy nie zadawaja pytań ale odpowiadaja na nie bardzo zrozumiale

otóż nie wgrywalem biosu ponieważ wiem ze to nie do mojej płytki

reset biosu nic nie pomaga (płyta ma totalną zawieche)

zmiana zworki clear\defraut z wyciągnieciem baterii lub nie tez nie odnosi skutku nawet ram wymienilem i nic

Nie chdzi mi już o to że płyta nie uruchamia sie na rych ustawieniach

WCALE SIE NIE URUCHAMIA

I chyba sie nieco nie DDR 200 , 266 , 333 , 400standart , 433 itd. do 600

masz racje proce chodzi na magistrali 200 ale np mr QUIX (opis troszke wyżej) puszczal swojego sempa 333x8 mem333 i mu poszedl

Mój opis ostatniego ustawienia

a8n sli premium

x2 3800+ 333x7 U~1,55 temp w stresie max 42st WC

crucial ballistix DDR500 2x512 U3,0 (2,8standart) 333 HTx3

http://www.vtr-hardware.com/articles/a5883_7.html

PSU~450W

Asus 6600 silencer

jak wstane to ją podłącze jeszcze raz może po całej nocy w pudełku

ZACZNIE DZIAŁAĆ

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam nadzieje ,ze mi ktos pomoze ,bo od kilku dni walcze z kolegi kompem i bylbym wdzieczny za jakies wskazkowi. Otoz kolega posiada mobo asusa A8N-E i do tego A64 i komputer zaczal sie wieszac 2 tygodnie temu po dluzszej sesji w BF2. Czasami sa to zwiechy czasami wyjscia do pulpitu i to wszystko dzieje sie w trybie dual. W singlu zwiechy wystepuja baardzo zadko. Mial tylko jedna w Nascarze 2003. Pamieci sa ok ,bo sprawdzalem je u siebie. Jedno tylko co zauwazylem to pamieci nawet na auto na 200 przy wogole nie podkreconym kompie bardzo sie grzeja, a po graniu w BF2 sa prawie gorace. Wczoraj bedac u niego zauwazylem ,ze jeden z kondensatorow jest wklesniety. Zalaczam obrazek abyscie ocenili. Czy to moze powodowac zawyzanie napiecia na pamieciach i powodowac niestabilnosc?? Bylbym wdzieczny za jakies wskazowki.

Edytowane przez Karas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ciekawie to wyglada. Nie jestem znawca kondensatorow, wiem, ze jak sa mocno wypukle to jest zle, ale ten wklesly wyglada jakby oberwal czyms. W kazdym badz razie moze miec to wplyw. Pamieci u siebie sprawdzales testem goldmemory? Upewnij sie zapomoca 2-3 testow co do pamieci. Jesli bedzie pewnoc calkowita co do nich to bedzie cos z plyta, kondensator nie wyglada za ciekawie. Nie chce mi sie wyciagac kompa, aby zerknac jak on u mnie wyglada, ktos zerknie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mały problem. Ma m dysk Seagate 160 Sata NCQ i tu jest problem. Jak zainstaluje stery nvidia (najnowsze) to pasek przy ładowaniu win. przelatuje 10 razy a czasem i więcej. Jak wywaliłem stery ide to sytuacja wróciła do normy. Wiec myslałem że coś ze sterami i zainstalowałem cały pakiet od nowa i znowu to samo. Więc wyłączyłęm ncq w sterownikach i powrót do normy.

Też macie problem z NCQ.

MOże jest na to jakieś rozwiązanie?

I jeszcze jedna sprawa.

Jak komputer przełącze w stan wstrzymania i po chwili wróce to spadają mi napięcia. Szczególnie 12 spada do 11,40 (i nie wraca do normalnego stanu aż do restartu). W windzie i w biosie mam mniej więcej 11,94 stabilne. Dzieje się tak tylko w momencie po wyjściu ze stanu wstrzymania. Napięcie sprawdzane PCprobe. Zasilacz Modecom MC-350.

Zastanawiam się czy to wina zasilacza czy czujnik wariuje.

Edytowane przez w.marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mały problem. Ma m dysk Seagate 160 Sata NCQ i tu jest problem. Jak zainstaluje stery nvidia (najnowsze) to pasek przy ładowaniu win. przelatuje 10 razy a czasem i więcej. Jak wywaliłem stery ide to sytuacja wróciła do normy. Wiec myslałem że coś ze sterami i zainstalowałem cały pakiet od nowa i znowu to samo. Więc wyłączyłęm ncq w sterownikach i powrót do normy.

Też macie problem z NCQ.

MOże jest na to jakieś rozwiązanie?

:wink: Tu masz temat o dyskach twardych

Edit:Co do temperatury MoBo to ja juz zglupialem!!! :blink: Wrucilem do ustawien default z calym sprzetem i temperatura MoBo w IDLE to 41 C!!!!Nie wiem co jest grane ale to chyba za duzo!!Podajcie pare przykladow waszych temperatur na tym MobO w IDLE.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mojej na pasywnym chlodzeniu NB jest 37*C

czyli realnie pewnie koło 60*

U mnie ten kondensatorek ze zdjęcia jest wporządku, nie jest taki walniety jak tam

PS. Wydaje mi sie że to nie jego wina, jakby był wypukły bądz coś wypłyneło... ale nie wklęsły...

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mozecie mi napisac jak sprawuje sie plyta glowna A8N-E ? Czy mozliwosci O/C wszystkich tych plyt sa takie same? Napiecie na cpu mozna dac do 1.55v chyba

Jakies problemy z ta plyta? czy pelne zadowolenie, czekam na wypowiedzi uzytkownikow.

Szkoda ze laminat nie czarny :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

człowieniu cały ten temat (51 stron) jest wałkowany o tych płytach, w większości o A8N-E bo jest najtańsza i dość popularna z całej seri A8N ale są i inne Premium itd. wystarczy przeglądnąć choć kilka stron w tył - już nie mówie wszystkich 51 bo to z pół dnia czytania jak nie więcej ale wykaż sie troche i poszukaj sam a naprawde znajdziesz wiele na tematy na które chciałbyś odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy grzeja sie wam pamieci na tej plycie?? U kolegi to normalnie az gorace powietrze idzie od slotow jak sie gra. Jak sie wyjmie styki to sa prawie gorace!! I to wszystko na auto i ddr400. Wsadzilem do niego moje twinmosy na BH5 ktore lubia cieplo i V i chodzily na 2.8V stabilnie. Zreszta na tych Kingmaxach tez chodzi komp stabilnie tylko musze trzemac taki stojacy wentylator na biurko ;) i chlodzic pamieci. Najlepsze jest to, ze bez chlodzenia i z pamieciami ustawionymi na 166(dual) tez wywala. U mnie na NF2 moje pamiatki chodza na 220 i sa ledwo cieple ,wiec pewnie trzeba bedzie reklamowac plyte ,bo jeszcze cos popali...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

człowieniu cały ten temat (51 stron) jest wałkowany o tych płytach, w większości o A8N-E bo jest najtańsza i dość popularna z całej seri A8N ale są i inne Premium itd. wystarczy przeglądnąć choć kilka stron w tył - już nie mówie wszystkich 51 bo to z pół dnia czytania jak nie więcej ale wykaż sie troche i poszukaj sam a naprawde znajdziesz wiele na tematy na które chciałbyś odpowiedzi

Sam mialem A8N-SLI Deluxe, ktorej sie pozbylem na rzecz DFI - R.I.P, teraz chcialem jakas tansza plytke dlatego sie pytam czy ma takie same mozliwosci co do O/C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli realnie pewnie koło 60*

moze jest wiecej ale napewno nie tyle.. spokojnie moge trzymac paluchy na radiatorze na NB i na przetwornicach.. nawet po dlugim katowaniu jest "przyjemnie cieply" na dniach bedzie gotowy moj wlasny termometr cyfrowy wiec odczyty bede mial dokldniejsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolega kupil plyte Asus A8n Sli i mi płacze w sms'ach ze nie moze zainstalowac karty sieciowej - na goglach szukalem i ludzie pisza ze rzeczywiscie karta wbudowana jest kiepska - ale sposobu na jej zainstalowanie nie znalazlem - czy trzeba od nowa system robic ? czy moze jakies sterowniki szukac na necie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i wlasnie wrocilem od niego i komp juz nie reaguje - zawiesil sie - dostal reseta i po uruchomieniu nic sie nie dzieje - nie wyskakuje nawet pierwsze okno wyswietlajace dysk, procka, pamieci itp

nic sie nie dzieje jest tylko czarny ekran jak w DOSie i na gorze kreska

plyta ani nie piszczy ani nic - normalnie wszystko slychac

ma procka 3.2 venice i pamieci Corsair 2x512 dual

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3200+ to 2.0ghz :)

sprubujcie zrestartować CMOS zworką, przy bateri jest taka 3 pinowa ze sworką w 1 i 2, na chwile przekładacie ją w 2 i 3 pin (z minute starczy), i potem znów zamieniacie na początkowe ustawienie jak było. no i odpalcie czy wstanie komp.

jeśli nie jest jeszcze opcja wyciągnięcia bateryjki tak na 5 minut

może to coś da że jeszcze ożyje...

PS. Z sieciówką było troche w tym temacie (51 stron) zrywanie połączenia często, a z nvidia firewall niedociąganie pliku i corrupted

więc chyba lepiej olać tą sieciówke od asusa i kupić za 5zł zwyczajną na PCI i mieć z głowy

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki ze przerwanie tematuu

mam spory prblem z którym nie moge sobie poradzic

moj sprzet ten co w podpisie

mam głosniki creative5.1 i nie chodza mi one wszystkie tylko 2 przednie

wcześniej miałem sb5.1 i wszystko ładnie chodziło ale teraz juz nie mam

stery mam z płytki dla ułatwiena diagnozy załaczam obrazek

o i jeszcze głosniki chodza tylko tylko przez chwile gdy biore wykrywanie złacza głosniki tez nie chodza przy tescie dzwieku

obrazek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś ten topic wpada i wypada z różnych wątków, ale trudno - niestety też się do tego przyczynię, nie odpowiadając na pytanie kolegi powyżej (bo nie mam pojęcia jak Ci pomóc), a chciałbym wrócić do mojego tematu:

pamiętacie moje wywody o niemożności kręcenia proca z dzielnikiem DDR 333? Ci co pamiętają i się wypowiadali - po części mieliście rację że to ma związek z pamięciami, ale nie z ich możliwościami OC!!! Winna jest płyta i jej "brak chęci" do współpracy z tymi akurat modelami Geil'a !!

Skąd ten wniosek? Ano napisałem do supportu Asusa w tej sprawie i odpowiedzieli mi tyle - weź Pan se przeczytaj listę kompatybilnych pamięci, kup se pan któreś z nich i siedź cicho! Ładnie, ładnie.... Wiecie co o tym myślę - już w życiu nie kupię Asusa. To tylko jest wynik ich niedbalstwa i braku ochoty do modyfikowania biosów zgodnie z uwagami użytkowników. Znalazłem kilka postów w zagranicznych serwisach, gdzie ludzie mieli podobne problemy i to nie tylko z pamięciami Geil'a ale zawsze łączyło ich jedno- Asus z serii A8N-SLI (Premium, Deluxe)! Nie wierzę w to, że nie da się nic poprawić. Owszem, nie można zrobić biosu dla każdego, ale dla najpopularnieszych podzespołów na rynku trzeba!

Jestem rozczarowany i bezsilny w tej sytuacji...

A może ktoś z Was ma takie Geile na tej płycie? Jak one Wam współpracują z A8N-SLi?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam głosniki creative5.1 i nie chodza mi one wszystkie tylko 2 przednie

wcześniej miałem sb5.1 i wszystko ładnie chodziło ale teraz juz nie mam

Asus k8n4-e

to nie dział dla ciebie, ale jak już napisałeś to może sie coś poradzi bo nawet podobny problem miałem

to wynika chyba z tych sterowników REALTEKA, coś z nimi nie tak ale nawet najnowsza wersja sobie nie radzi

u mnie pojawiał sie taki błąd podczas podłączenia normalnych kolumienek (ten wykrzyknik), źle je rozpoznał a co za tym idzie miałem dzwięk na obie kolumny... ale gdy regulowałem "balance" na L bądz R zawsze miałem z obu a nie z jednej jak to powinno być. problem nie jest skomplikowany, musisz kliknąć ustawienia - ta ikonka przy wykrzykniku i tam pozmieniać opcje, jest ich kilka jak pamiętam więc posprawdzaj, nie mam jak ci dokładanie powiedzieć bo odkąd zainstalowałem Nvidia Audio tam nie ma tego problemu, więc olałem te realteka

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie plyta jest conajmniej fajna :) udalo mi sie osciagnac ht 350mhz choc przyznam ze wyzej nie testowalem. nie mam zadnych problemow z sieciowkami dyskami napieciami temperaturami czy stabilnoscia. jedyny problem jaki mam to pamieci nie chcace pracowac przy dzielniku 266mhz dla ht 250mhz i mnozniku procesora x9 mimo ze dla 333 pracuja - czyli z wieksza czestotliwoscia (przy tych samych timingach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi