schriss Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 (edytowane) @Koper -> Ja właśnie w te kostki "mierzę". Zastanwiam się tylko czy przypadkiem z moją płytą coś jest nie tak :( W sumie z tego co widzę to większość z Was albo ma wersję A8N-E albo Premiumy lub Deluxy... Może z tą zwykłą SLI coś Asus popie...dolił i nawet jak zmienię pamięci to nic nie da <_< Z tego co widzę u @schriss'a -> też ma dzielnik DDR 266, co by sugerowało że też ma jakies problemy... Czy tak schriss ? Generalnie dla Asusa A8N-SLI: wgrać zawsze najnowszy dostępny BIOS (ja mam jakiś z cyferkami 11), ustawić w nim sobie PCI na 33MHz, wtedy żaden ovecrlock nie ma wpływu na PCI ani dyski. Moje FSB to 276MHz - 100% stable. Co do RAMu - brać jak najszybszy, a ustawiać go na ile sobie chcecie, ja mam na DDR266, bo wtedy mam niskie timingi. Na DDR333 tez chodzi, ale z gorszymi timingami. Podnoszenie MHz w górę wiąże się zwykle z dalszym pogarszaniem timingów. Gdzieś wyczytałem, że na tej płycie, przy kilku kościach w dualu DDR333 to max jaki można ustawić w BIOSie. I jeszcze jedna uwaga: ustawienie w BIOSie opcji do RAMu na AUTO kończy się u mnie niestabilnością, bo płyta źle dobiera timingi. Przy DDR266, CL2-2-2-5 czasem mi wywala Battlefielda 2 do desktopu, więc jadę na CL2.5-3-3-7. Różnica w 3DMarku2005 jest rzędu 30 punktów, więc nie ma za czym płakać. Screeny z mojego biosu tu: http://athlonxp3200.no-ip.com/PC/ Jak widać wszystkie napięcia mam na max :-D. vcore jest niskie, bo mam volt moda na płycie - rzeczywiste vcore mam 1.65 B) Edytowane 13 Lutego 2006 przez schriss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Jeszcze jedno pytanie czy trzeba wyczyścić ustawienia biosu przed wgraniem nowego???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 nie trzeba, nowy ci wyczyści więc jeśli miałeś specjalne ustawienia znów będziesz musiał je ustawić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kooz Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Witam Mam plyte A8N-E i A64 3200+, czy jest ktos w stanie wytlumaczyc lopatologicznie jak podkrecic procka na tej plycie? Z opisami z netu jakos mi nie bardzo wychodzi i roznice sa niewielkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertos Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 (...) Co do RAMu - brać jak najszybszy, a ustawiać go na ile sobie chcecie, ja mam na DDR266, bo wtedy mam niskie timingi (...) Dlaczego ty mając kości DDR 500 dajesz dzielnik 266? Przecież zysk z niskich timingów nie jest w stanie pokryć straty wydajności z tytułu niskiego taktowania - spróbuj testy zrobić, zobaczysz jakiego kopa pamięci dostaną jak pójdą w okolicach ich nominalnej częstotliwośc, czyli 250 MHz!!! To jest właśnie problem, z którym ja walczę - co mi po niskich timngach, jak pamięci działają dużo poniżej granicy 200 MHz. Wydaje mi się, że w Twoim przypadku spokojnie możesz chociaż na 200 MHz pociągnąć! No chyba że wtedy Tobie również płyta odmawia współpracy... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Witaj, zmieniłem bios w A8N-E z 1008 na 1010, w końcu zaczoł się kręcić, stabilnie doszedłem do 2450mhz na A64 3200+ seaia ze stycznia 2006 oraz pamieci 490mhz 2.9V na A-Data 400 cl2.5. Problem w tym że w tym biosie nieznalazłem żadnej opcji OC pamięci i dalej nie mołem śmigać, ani zmienic tymingów. Czy ktoś ma tak samo?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Witam! Mam zamiar przesiąść się na płytę Asus A8N-SLI Premium nForce4 SLI i procesor A643200+Venice z Asus P4C800-E Deluxe i Pentium 4 3.0 Ghz 512L2. W związku z tym mam 2 pytania: 1. Czy ktoś wie czy karta telewizyjna AverMedia TvPhone98 na PCI zadziała na nForce4. Pytam, dlatego, że po prześledzeniu tematu zauważyłem, że na płytach asusa są czasami jaja z obsługą starszych kart PCI. 2. Czy taka przesiadka jest opłacalna, jeśli po sprzedaniu starych gratów należy dołożyć aż 400zł. Chodzi mi tu o dwa aspekty. Procesory mają identyczną wydajność, ale dostaję PCI-X i szeroki wybór grafik, oraz możliwość w przyszłości modernizacji procka, np. do dwu dwurdzeniowego. Pytanie tylko czy za możliwości warto wywalić 400zł bez realnego wzrostu wydajność....CPU. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Witam ponownie, w końcu znalazłem DDR Configuration, ale nie wiem jak wogule coś tam ustawić, na biosie 1010 nadal problemy z kartom sieciową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 2. Czy taka przesiadka jest opłacalna, jeśli po sprzedaniu starych gratów należy dołożyć aż 400zł. Chodzi mi tu o dwa aspekty. Procesory mają identyczną wydajność, ale dostaję PCI-X i szeroki wybór grafik, oraz możliwość w przyszłości modernizacji procka, np. do dwu dwurdzeniowego. Pytanie tylko czy za możliwości warto wywalić 400zł bez realnego wzrostu wydajność....CPU. Asus A8N-SLI Premium nForce4 SLI i procesor A643200+Venice z Asus P4C800-E Deluxe i Pentium 4 3.0 Ghz 512L2. widze jest to northwood, napewno bym go nie zamienił a zwłaszcza jeśli masz tam HT - bo to odpowiednik dwurdzeniowego AMD. Mniej sie grzeje (praktycznie to co AMD) w szybkości nie zobaczysz różnicy są mniejwięcej takie same, a PCI-E owszem jest dobre ale większość npwych grafik wychodzić też pod AGP i narazie to sie nie zmieni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 a PCI-E owszem jest dobre ale większość npwych grafik wychodzić też pod AGP i narazie to sie nie zmieni chodzi mi raczej o nowe karty graficzne minimum z serii 7800... a na AGP mamy tylko badziewnego 7800GS :( gdyby chociaż kosztował do 1000zł... ale 1290 :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Witam, w końcu doszedłem, w DDR configuration zmieniłem 400 na 333mhz i A64 poszedł do 2.8GHZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schriss Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Dlaczego ty mając kości DDR 500 dajesz dzielnik 266? Przecież zysk z niskich timingów nie jest w stanie pokryć straty wydajności z tytułu niskiego taktowania - spróbuj testy zrobić, zobaczysz jakiego kopa pamięci dostaną jak pójdą w okolicach ich nominalnej częstotliwośc, czyli 250 MHz!!! To jest właśnie problem, z którym ja walczę - co mi po niskich timngach, jak pamięci działają dużo poniżej granicy 200 MHz. Wydaje mi się, że w Twoim przypadku spokojnie możesz chociaż na 200 MHz pociągnąć! No chyba że wtedy Tobie również płyta odmawia współpracy... pozdrawiam Ale przy DDR266 moje RAMy chodzą blisko 200MHz, bo podjechałem ostro z FSB. Ale zrobię testy. Ostatnio porównywałem wyniki, zmieniałem prędkość RAMów i dostosowywałem timingi - różnice w wynikach 3DMarka 2005 przy wyniku 8400 były rzędu 20 punktów. Jeśli puszczę na DDR333 i dam timingi na auto to płyta źle dobiera i krzaczy. DDR400 nie próbowałem, ale gdzieś czytałem o jakimś ograniczeniu, no ale sprawdzę dzisiaj. Przy DDR400 pewnie RAMy będą na około 250MHz. Stare karty TV są przeważnie dwunapięciowe i powinny działać, u mnie działa Hauppauge WinTV-PCI oraz satelitarna Technotrend DVB-S. Problemy głównie dotyczą satelitarnej, software'owej karty TV-SAT SkyStar2. Karty SAT muszą zasilać konwerter na antenie, karty TV nie mają tego obciążenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszkon Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 (edytowane) Witam Mam plyte A8N-E i A64 3200+, czy jest ktos w stanie wytlumaczyc lopatologicznie jak podkrecic procka na tej plycie? Z opisami z netu jakos mi nie bardzo wychodzi i roznice sa niewielkie. TU -> http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...st=0&p=1249410& Na płytce zakładka: Advenced pamięći i HT w CPU Configuration procek, HTT i napięcia w JumperFree Configuration :) Edytowane 14 Lutego 2006 przez Leszkon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Witam Mam plyte A8N-E i A64 3200+, czy jest ktos w stanie wytlumaczyc lopatologicznie jak podkrecic procka na tej plycie? Z opisami z netu jakos mi nie bardzo wychodzi i roznice sa niewielkie. Sprawdź jaki masz bios, bo jak 1008 to możesz sobie zmieniać w biosie ile chcesz i nic nie zadziała, jkaś blokada dotycząca OC. Ja miałem to samo, zmieniłem bios na 1010, i wszystko śmiga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 (edytowane) Mam maly problem z AC Freezer 64 PRO na A8N-E i Atlonie 64 3200, dosć głośno pracuje cały czas na ok 2100 obrotów przy 36 stopniach. Zaczyna mnie to denerwować, bo miał być taki cichy. ps. boxowa pasta termo od Ac frezer 64 pro Edytowane 14 Lutego 2006 przez kpawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kooz Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Te chlodzonka to badziew mowiac delikatnie, ja mam u siebie Pentagram Freezone QVC-120 Cu+ i jestem bardzo zadowolony, w idle temp 26 - 30 stopni i wiatrak stoi, w stresie dochodzi do 40. Polecam naprawde. Moj bios to 1006, kpawel jezeli mozesz to podeslij mi na kooz@op.pl biosa 1010 i programik do zmiany, bede wdzieczny! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chemik89 Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 (edytowane) a jaką 10 macie ?? ta ostateczna lepsza czy beta 004 ?? i kiedy wreszcie bedą nowe ??? !!!!!! no i modowane jakieś ... :> aha i nie wiem czy to było wyjaśnione - problemy z tym ze pod windą nie było widać zmian w częstotliwosciach pracy procka - trzeba właczyć stacje dyskietek w głównym menu biosu :P jak sie wyłaczy to głupieje :P Edytowane 14 Lutego 2006 przez Chemik89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kooz Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 No i mam problem bo nie moge zainstalowac programu Asus Update, wyskakuje info ze nie wykryto plyty glownej :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chemik89 Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 (edytowane) przy tym z płytki też ?? zresztą darój se windowsowego - jedź na dosie :wink: te płytki maja awartyjny bios więc nie ma sie co martwić :) Edytowane 14 Lutego 2006 przez Chemik89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kooz Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 juz chyba z 5 wersji sprawdzilem i na kazdej to samo...nie wiem o co tu biega :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRID3 Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Witam sprawdzał juz ktos ten nowy bios 1017-004 do AN8 sli deluxe z 13.02.2006 ? ciekaw jestem chyba sproboje bo niemoge przeskoczyc bariery 2350 ghz na moim E6 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Na stronie asusa go nie ma. Wiec skad go masz ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schriss Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Dlaczego ty mając kości DDR 500 dajesz dzielnik 266? Przecież zysk z niskich timingów nie jest w stanie pokryć straty wydajności z tytułu niskiego taktowania - spróbuj testy zrobić, zobaczysz jakiego kopa pamięci dostaną jak pójdą w okolicach ich nominalnej częstotliwośc, czyli 250 MHz!!! To jest właśnie problem, z którym ja walczę - co mi po niskich timngach, jak pamięci działają dużo poniżej granicy 200 MHz. Wydaje mi się, że w Twoim przypadku spokojnie możesz chociaż na 200 MHz pociągnąć! No chyba że wtedy Tobie również płyta odmawia współpracy... pozdrawiam Przy DDR333 RAMy chodzą na 217MHz przy CL2.5-3-3-7, w 3DMarku 2005 dostałem jakieś 60pkt więcej, więc chyba jednak wrócę do poprzednich ustawień, bo powyższe nie wydaje mi się 100% stabilne, a wzrost prędkości minimalny. Jak dałem CL2.5-4-4-7 to było stabilniej, żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertos Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Przy DDR333 RAMy chodzą na 217MHz przy CL2.5-3-3-7, w 3DMarku 2005 dostałem jakieś 60pkt więcej, więc chyba jednak wrócę do poprzednich ustawień, bo powyższe nie wydaje mi się 100% stabilne, a wzrost prędkości minimalny. Jak dałem CL2.5-4-4-7 to było stabilniej, żadnych problemów. No tak -niby żaden zysk, i choć mierzenie programami typu Sandra czy Everest też bywa tylko sztuką dla sztuki, to sam 3DMark już kompletnie nijak się ma do rzeczywistych zysków lub start z tytułu pewnych ustawień (za wyjątkiem częst. pracy GPU i trochę CPU). Mimo wszystko będę się więc jednak upierał, że lepiej mieć 217 MHz stabilne na pamięciach niż 170 MHz przy niższych timingach. Dostęp do danych jest na pewno szybszy nawet przy normalnej pracy, skoro u mnie np. Sandra daje wynik ok. 3600 pkt kiedy pamiątki chodzą na 160 MHz 2-3-3-5 (Memory Bandwitch Banchamrk) w porównaniu do prawie, i ponad, 5000 pkt. przy pracy na 200-220 MHz z czasami 2.5-4-4-8 !! To dlatego właśnie chciałem dążyć do tego aby płyta pracowała mi na dzielniku DDR333, tyle że nie mam chyba na to już żadnych szans :( pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Na stronie asusa go nie ma. Wiec skad go masz ?? ftp://ftp.asus.com.tw/pub/ASUS/mb/socket9...xe/1017-004.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRID3 Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 heheh własnie z ftp:// dzieki za podp. Sulaco.. własnie go updatowałem i testuje zobaczymy jak moj Vencio sobie poradzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chemik89 Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 a kiedy bedzie cos do A8N-E :cry: :cry: :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Trzeba troche pokilikać pokolei i dojdziesz do A8N-E bios 1011-004, ale teraz jakoś serwer nie działa. ftp://ftp.asus.com.tw/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chemik89 Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 oo tylko ze ta 11 to była z tego co pamiętasam juz w grudniu :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koper Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Przepraszam Was za zwłokę z nowymi biosami ale wczoraj były Walnięty Dzień i sami zrozumcie :P NOWE BIOSY A8N-E 1011-04 beta A8N SLI Deluxe 1017-04 beta A8N SLI Premium 1011-05 beta a kilka dni temu pojawiły się także biosy do a8n ze zintegrowanymi grafikami: A8N-VM 0702 A8N-VMCSM 0702 A co się tyczy moich pomiarów termometrem na podczerwień to przy oc i sp2004 chodzącym 50 minut moj bloczek na chipset'cie mial 52*C. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...