Skocz do zawartości
Koper

Asus A8n-....- Wszystko O Tej Serii Płyt, Faq W 1 Poście

Rekomendowane odpowiedzi

No no no!! To ladnie! A czytales gdzies o tym vmodzie czy sam metoda prob i bledow ?

Nie no, nie żartuj, nie ryzykowałbym takiego sprzętu hehe

Mod w załączeniu, tylko trzeba uważać z tym potencjometrem, bo łatwo podjechać na 1.8 czy nawet 2v. Ja go ustawiłem na środkowe położenie i dopiero odpaliłem kompa.

Zrobiłem tak: wszedłem w BIOS, ustawiłem napięcie na 1.3v, wszedłem w menu hardware monitor i potencjometrem wyregulowałem, żeby prawdziwe napięcie było 1.5v. W ten sposób mogę sobie ładnie regulować z poziomu biosu. Jeśli teraz ustawiam w biosie 1.4v to mam 1.6v B)

post-116976-1137264585_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, mam płyte a8n-e, 4x512mb ramu kingson, 7800gt i problem z włączaniem komputera :/

Tzn. przy bootowaniu, widać już pulpit ale nie ładują się programy i nie da sie nic zrobić, dopiero po paru restartach wszystko działa. Wie ktoś dlaczego tak się dzieje? To naprawde denerwujące...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, mam płyte a8n-e, 4x512mb ramu kingson, 7800gt i problem z włączaniem komputera :/

Tzn. przy bootowaniu, widać już pulpit ale nie ładują się programy i nie da sie nic zrobić, dopiero po paru restartach wszystko działa. Wie ktoś dlaczego tak się dzieje? To naprawde denerwujące...

Miałem kiedyś to samo, Windows 2003 uruchamiał w tle serwisy i dopiero po jakimś czasie odpalał programy (ikonki w trayu) i dało się pracować. Pamiętam, że miało to związek z przetaktowaniem procka i wysokim FSB. Na defaultowych ustawieniach chyba nie było tego opóźnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak przełożysz kabelek na drugą kartę sieciową, to jest ok czy też błędy?

Prime95 i Memtest86+ puszczałeś?

Jeśli chodzi o sterowniki nVidii, to ja używam tych opisanych jako nForce4 AMD ze strony www.nvidia.com i wszystko działa elegancko.

Właśnie zrobiłem mały vcore voltage mod i mam do dyspozycji napięcia aż do 2.0v

Mam internet z chello i nie mam rutera wiec nie moge podpiac drugiej kartz sieciowej bo internet nie bedzie mi dzialal. U kolegi pojawial sie ten sam blad i po zakupie rutera i karty sieciowej problem przestal istniec. Sprawdze te sterowniki z www.nvidia.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój komp jest nowy i nawet nie zabierałem się za O/C...

Podejrzewam, że moge mieć walnięty dysk, jak można to dobrze sprawdzić?

nawet bym nie podejrzewał dysku w tym przypadku, na pierwszy ogień idzie zasilacz, jaki masz firma i jaka moc ?

sprubuj wyjąć dwie kostki pamięci, zostawiając tylko 2x512MB (1 i 3 slot dla duala) i sprawdz wtedy

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam samsunga 160gb sata2

Sciągnij sobie ActiveSmart'a (przez 30 dni działa jako trial) i zobacz co on pokazuje (odczytuje wszystkie dane SMART). Ale ja bym się najpierw wziął za sprawdzenie co się tak długo ładuje - na 99% to jest kwestia systemu a nie dysku. Zapuść BootVis'a (jeśli używasz WinXP) i zobacz jakie czasy przy uruchamianiu pochałaniają poszczególne procesy i sterowniki - ten który daleko odstaje od innych (tzn. zabiera kilka lub nawet kilkanaście sekund jest powodem), a dalej to już trza metodą dedukcji dojść jak to rozwiązać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Asusa A8N-E BIOS 1010 Final, Barracude 160GB SATA2 7200.9 i Windows Server 2003 SP1.

System z zainstalowanymi sterownikami nVidia SW nie ładuje się w ogóle, staje na piątym przeładowaniu paska postępu podczas startu.

Na świeżym systemie bez sterów nVidii, Windows ładuje się długo, dopiero po czternastym przeładowaniu paska postępu.

Inna dolegliwość - BIOS potrafi się zawiesić, gdy za dużo razy naciśnie się klawisz DEL. Ta sama przypadłość dotyczyła wcześniejszej płyty ASUS A7N8X Deluxe pod SocketA.

Uaktywnione Cool'n'Quiet poprzez RMClock powoduje trzaski i szumy w dźwiękówce pod USB DIY opisywanej w sekcji Audio tego forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś umie pomóc tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=174345

Próbowałem już chyba wsystkiego, może mój problem leży w niekompatybilności z płytą ? Sam już nie wiem ;/ Niedowoltowanie PCIEx ? Da się tak jakoś napięcie podnosić ? Nie mam już pomysłu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko do schriss

lub kogos kto wie co zrobic

CZy jest mozliwosc zmiany napiec bez uzywania lutownicy?

jesli jest to prosze o pomoc a jak to jest jedyny sosob przekroczyc te nieszczesne 1,55 to prosze o dokladna instrukcje jakies linki czy cos takiego

na ile mozesz podkrecis proca na wyzszym papieciu

X2 3800@2400MHz WC

A8N-SLI Premium

2x512 Ballistix (2.5 2 2 6) 480MHz

Asus 6600 silent 435/560MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko:

w biosie ustawiam 1.55v na vcore i w Win(everest, cpuz) pokazuje 1.6v, bios również - czemu mam wierzyć - ustawieniu w biosie(1.55v) czy odczytam płyty/programów(1.6v) ?

na tej płytce jest tak zawsze czyli +0.05v

dzięki :)

Edytowane przez ma1y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko:

w biosie ustawiam 1.55v na vcore i w Win(everest, cpuz) pokazuje 1.6v, bios również - czemu mam wierzyć - ustawieniu w biosie(1.55v) czy odczytam płyty/programów(1.6v) ?

na tej płytce jest tak zawsze czyli +0.05v

dzięki :)

ja bym najchetniej zawierzyl miernikowi :P u mnie speedfan i pcprobe2 przy 1,55v w biosie pokazuja w zakresie 1,55-1,60v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam problem z mixem A8N-E + Maxtor DiamondMax 10 300 GB.

Z domyslnymi ustawieniami instalator WXP zatrzymywal sie w momencie odczytywania parametrow dysku.

Po przelaczeniu dysku na sata 1.5gb i przestawieniu w biosie dysku z auto na large dalo sie postawic system ale...

Przy starcie komputera bios za pierwszym razem nie wykrywa dysku - trzeba jeszcze przed startem systemu operacyjnego zrobic restart - i dysk w ponownych testach biosu zostanie wykryty. Wyglada na to ze bios przy pierwszym uruchomieniu "nie zdazy" wykryc dysku.

Z dyskami na pata nie ma zadnych problemow. Dysk w 100% sprawny (testowany kilka dni w serwisie - na plycie pod pIV byl od razu widoczny - nawet przy sataII), plyte glowna juz wymienilem na nowy egzemplarz - bez skutku.

Aktualny bios - 1010, na 1006 bylo tak samo.

Procek na defaultowych ustawieniach (przy o/c problem nie znika :P), zasilka Topower 420W NF Titanium.

Jakies propozycje/podejrzenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest powszechnie znane że dyski Maxtor z serii DM10 oraz MaXLine III są dośc niekompatybilne z mostkiem nf4.

Dla gigabytów (bo miałem kiedyś takie dyski i nf4@gigabyte) w końcu pojawił się BIOS który spowodował że dyski wykrywały się normalnie i wszystko chodziło cacy, do DFI też.

jak z asusem - nie wiem - ale problem jaki opisujesz jest identyczny z tym stwierdzonym blisko rok temu :)) pisz do asusa :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam A8N sli Premium mam problem z napiciem w biosie mam ustawione 1.55 a waha mi sie od 1.47 do 1.57 mam bios 1007 i cpu E6 x2 3800+ czy maial ktos takie problemy czy to moze normalne.

własnie o to smao chciałem zapytać :)

brat ma A8N-E i jak w biosie(1010) ustawi 1.55v to jak pisałem wcześniej ma 1.6v w cpu-z - czy wszyscy użytkownicy Asusów tak mają? i o ile sie ustawienia/odczyty róznia?

Edytowane przez ma1y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na SLI premium w CPUZ Vcore "skacze" w przedziale:

od wartosci w biosie-0.008V do wartosci w biosie+0.024V

np dla 1.4V mam od 1.392 do 1.424

i z tego co mi wiadomo dzieje sie to na niemalze kazdej plycie asusa a8n..

najlepiej bylo by zmierzyc pozadnym miernikiem - ktos sie odwazy? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na SLI premium w CPUZ Vcore "skacze" w przedziale:

od wartosci w biosie-0.008V do wartosci w biosie+0.024V

np dla 1.4V mam od 1.392 do 1.424

i z tego co mi wiadomo dzieje sie to na niemalze kazdej plycie asusa a8n..

najlepiej bylo by zmierzyc pozadnym miernikiem - ktos sie odwazy? :P

Jaki masz PSU i ktory bios i czy w biosie masz ustawienia napiecia do 1.55 czy 1.65

i jeszcze czy Ai booster dziala ci poprawnie bo mi wiesza kompa przy probie zmiany czego kolwiek np fsb lub pamieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz PSU i ktory bios i czy w biosie masz ustawienia napiecia do 1.55 czy 1.65

i jeszcze czy Ai booster dziala ci poprawnie bo mi wiesza kompa przy probie zmiany czego kolwiek np fsb lub pamieci

No i bedzie ci sie wieszal! Poniewaz nie uzywa sie AiBoostera w momencie podkrecenia karty lub pameici. On bedzie dzialal tylko na standardowych ustawieniach. Jezeli chcesz zrobic CnQ to sciagnij sobie RightMark'a i poczytaj watek o podkrecaniu - jest przyklejony na glownej stronie o Socket 754/939/940.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i bedzie ci sie wieszal! Poniewaz nie uzywa sie AiBoostera w momencie podkrecenia karty lub pameici. On bedzie dzialal tylko na standardowych ustawieniach. Jezeli chcesz zrobic CnQ to sciagnij sobie RightMark'a i poczytaj watek o podkrecaniu - jest przyklejony na glownej stronie o Socket 754/939/940.

Pozdrawiam

Ale jestem :mur: bardzo dziekuje za odpowiedz

jeszcze moze wiesz czy to moze normalne ze przy ustawieniach U= 1.55 w biosie mam (spadki) nawet do 1.47V a co za tym idzie reset przy ustawieniach CPU wiekszym niz 2500 MHz.

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie w Biosie asusa A8N-E sie ustawia czestotliwosc magistrali HT i dzielnika pamieci oraz timingi pamieci?Widze tam tylko HTT prcoka,mnoznik,napiecie procka,napiecie pamieci..

Brakuje mi qrde opcji:) Da sie wnim ustalac napiecie magistrali HT-jak tak to gdzie?Moze jest jakis Bios gdzie sa te wszystkie opcje??

Edit:Sciagnolem BIOS w wersji 1010 jako plik BIN i nie wiem co mam z nim zrobic.chce cos podkrecic tego kompa bo juz troszke czytalem na temat o/c i chce zobaczyc to w praktyce a tu taki zonk!!chce go podkrecic korzystajacv z tego artykułu.... http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=177-2

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie w Biosie asusa A8N-E sie ustawia czestotliwosc magistrali HT i dzielnika pamieci oraz timingi pamieci?Widze tam tylko HTT prcoka,napiecie procka,napiecie pamieci...

Brakuje mi qrde opcji:) Da sie wnim ustalac napiecie magistrali HT-jak tak to gdzie?Moze jest jakis Bios gdzie sa te wszystkie opcje??

...instrukcja nie gryzie!

ustawienia znajdziesz w zakladce:

advenced/CPU Configuration/DRAM Configuration -->tu ustawisz pamieci

advenced/JumperFree Configuration --> tu masz ustawienia magistrali, napiec procka itp.

oczywiscie w kazdym bios sa te ustawienia...

Edit:Sciagnolem BIOS w wersji 1010 jako plik BIN i nie wiem co mam z nim zrobic.chce cos podkrecic tego kompa bo juz troszke czytalem na temat o/c i chce zobaczyc to w praktyce a tu taki zonk!!chce go podkrecic korzystajacv z tego artykułu.... http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=177-2

Udziele ci naprawde dobra rade (choc watpie czy ja posluchasz).

Nie mozesz znalezc opcji w bios, ktora jest zaledwie dwa "pietra" nizej od wskazwanej przez ciebie. Nie przeczytales instrukcji, nie masz zielonego pojecia o swojej plycie, ani o jej bios (co wazne przy podkrecaniu). Co najgorsza nie chce ci sie z tym zapoznac (gdyby chcialo to nie zadawal bys tak oczywistych pytan). Jeden plus to, ze choc jeden artykul przeczytales o podkrecaniu. Jednak aby za podkrecanie sie zabrac nalezy poznac wlasna plyte glowna i jej bios, a jak widzimy z powyzszego nie masz o tym zadnego pojecia. Dlatego moja rada, zapoznaj sie dobrze z instrukcja (wiem, wiem, mlode pokolenie uwaza, ze wszelkiego rodzaju ksiazki w rekach przynosza dyshonor, a moze nawet i smierc, ale gwarantuje, ze sa wymyslone bzdury przez osoby z niskim poziomem inteligencji) wiec nie boj sie instrukcji.

Nastepnie przeczytaj ten watek, duzo ci powie o problemach z bios do twojej plyty, a rowniez jak i co poustawiac, aby bylo dobrze. jak juz to wszystko zrobisz i bedziesz mial jakies podstawy wiedzy, mozesz zaczac bawic sie w podkrecanie.

I, wcale nie jestem zlosliwy! Poprostu, z twoja wiedza w najlepszym rezultacie, mozesz uzyskac niestabilnego kompa, w najgorszym uszkodzic.

Jak juz podkrecisz nie zapomnij sprawdzic stabilnosc kompa Total Prime 2004 przez 12h gold memory. i nie sugeruj sie tym, ze jakas gra ci bedziechodzi przez 2 czy 10 godz. dobrze. To nie znaczy, ze jakis inny chocby maly programik czy inna gra sie wylozy.

Zdaje sobie sprawe, ze magia hercow oszolamia wiekszosc i boja sie testow, aby ich "wielkie herce" nie okazaly sie niestabilne. Jedna najwazniejsza jest stabilnosci kompa. To tak jakby miec najpiekniejsze auto, tylko ono nie jezdzilo, to po co?

Edytowane przez Ocean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi