Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Sorki ale mój sig nie był do końca sprecyzwowany - było napisane tam maksymalne ustawienie na którym się bawiłem. Teraz jest w biosie HT - 240. Mnożnik HT: 4x a memclock na 166 czyli ustawia je coś na ok. 197 mhz. EDIT: Maksymalne ustawienie siga wyglądało tak: HTT: 295 Mhz Memlock: 133 Mhz Mnożnik HT: 600 Mhz (3x) Częstotliwość HT: 885 EDIT: Dziś zrobiłem test super pi na 8M na takich ustawieniach: HTT: 270 Mhz (ClockGen) Memlock: 166 Mhz (221 Mhz 7-3-3-2,5CL Dual). Mnożnik HT: 3x HT: 809 Mhz Przeszedł bez problemów. Edytowane 19 Czerwca 2006 przez Łukasz Tkacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 LukasAMD napisał(a): EDIT: Dziś zrobiłem test super pi na 8M na takich ustawieniach: HTT: 270 Mhz (ClockGen) Memlock: 166 Mhz (221 Mhz 7-3-3-2,5CL Dual). Mnożnik HT: 3x HT: 809 Mhz Przeszedł bez problemów. Próbka 8M jest raczej mizernym testem stabilności. Zapuść 32M, jak chcesz mieć 100% pewności to jeszcze test pamięci w S&M, Prime95 (pamięć), SP2004 (pamięć), trzydemarki, pograj kilka godzin w jakąś gierkę. No i Memtest, na guru3d jest do ściągniecia .iso bootujący z płyty. Spróbuj też ustawienia 8-3-3-2,5 i sprawdź wyniki w Sandrze / Evereście / SuperPI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 hahhaa moje mobo wyciska 343HT przy 50*C na NF4 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Postanowiłem zrobić gruntowną reinstalkę systemu. Jakie sterowniki polecacie? Ramixy czy normalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 http://www.tweaksrus.com/index.php?option=...=123&Itemid=41L ja mam te -- (hymm stare nawet xD) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Chyba zdecyduję się na remixy... są najnowsze i na nf2 przyśpieszały mi kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 LukasAMD napisał(a): Chyba zdecyduję się na remixy... są najnowsze i na nf2 przyśpieszały mi kompa.ja widziałem tylko remiksy dla nf1/2 .... daj linka jak masz do nf4 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Te co ja zainstlowałem to remixy 9, idą i pod nf i nf2 i nf3 a nawet nf4 ;) Remix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 LukasAMD napisał(a): Te co ja zainstlowałem to remixy 9, idą i pod nf i nf2 i nf3 a nawet nf4 ;) Remix hehe i jak ?? też je zasysam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Jak narazie ok. Radę zainstalować z SW - to dodaje takiego małego kopa systemowi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 (edytowane) hyhym ... u mnie nie zainstalowało sterowników AUDIO i paru innych pierdół ... oczywiscie wcześniej usunąłem stery mobo ... --- dobra reszte zainstalowałem recznie z tej binarki co mi ja w tempie utworzyło .. :wink: jakos zmian wydajnośći nie zauważylem ... pozatym ze mi temp. proca podskoczyła z 34 w idle do 36idle ... dysku też z 39* na 42* hymm ... Edytowane 19 Czerwca 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Mam problem z kręceniem sprzętu. Myśle że wina jest po stronie płyty głównej więc pisze tutaj. Problem tyczy sie mnożnika i napięcia procka. Chciałem zobaczyć ile maks może płyta więc ustwiłem ht na 300/mnożnik x6/pamięci 200mhz/htt x2/. No i winda sie nie uruchomiła. Wiec zmieniałem ht i doszedłem do 270 co nie było stabilne. Po następnym uruchumieniu kompa zajżałem z ciekawości do cpu-z. Pokazał mi on iż mnożnik wcale sie nie zmienił tylko ht sie zmieniło. Postanowiłem zminic vcore na 1.55. No i wszystko sie uruchomiło bez problemów oczywiście stabilności nie było bo procek to padaka.... TAk wogule to cpu-z pokazywał mi cały czas 1.526 czym za bardzo sie nie sugerowałem. Zmieniałem napiecia doszedłem do 1.475 w biosie a cpu-z pokazywał mi dalej 1.52!! Dopiero zmiana na 1.45 dało cos(komp sie nie uruchomił). Prosiłbym o jakies rady bo nie wiem coz tym zrobić... Z góry dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 po 1 - włącz w biosie kontroler stacji dyskietek :wink: inaczej nic nie zdziałasz :) po 2 - jak chcesz spr ile wyciaga mobo to mnożnik CPU na 4x / HT na 2x / dzielnik na 200 - napięcie CPU nie ma tu nic do rzeczy :) po 3 - tak - te wyższe napiecia w windzie to pozostałości po max napięciu 1,65V dostepnej w straszym biosie :) każdy ma wyzsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 1 włączony(chociasz nie mam napędu dyskietek) 2 Widzisz w mom przypadku jedank ma jeśli komp na wyższym sie uruchamiał, przy mnożniku 6x nawet 300ht daje 1800Mhz a komp był stabilny w 100% na 2250 przy napieciu 1.4V 3 No rozumiem ale ja dla cpuz nie robi różnicy 1,475 a 1.55 wiec nie wiem czy każdy tak ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Ta płyta jednak zacyzna mnie wkurzać ;) Jeżeli się uda to załatwię od kolegi Geforce 2 MX i płytę wymienię na Asrocka DUAL Sata - w końcu będzie normalny bios ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flinston Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 witam czy ktoś wie kiedy ten asus A8N-E z nowym pasywnym chlodzeniem na chipsecie bedzie dostepny u nas w Polsce? Kiedy mozna sie go spodziewać? pozdrawiam :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koper Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 raczej nie szybko... mimo tego ze jest bios wypuszczony na oficjalnej stronie to i tak nie ma tej plyty na zadnej oficjalnej stronie asusa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flinston Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 czyli marne szanse a szkoda przydala by sie juz teraz i do tego AMD SANDIEGO 3700+ . Trzeba bedzie kupic z tym wyjcem na mostku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moulder Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Witam Czy istnieje do tej plyty jakis zmodyfikwoany bios dodajacy np dodatkowe dzielniki pamieci jak w DFI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Chemik wiesz moze czy istnieje jakiś zmodyfikowany bios do mojej płyty głównej? Szykałem w googielkach ale nic nie znalazłem, tylko archiwalne biosy oficjalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koper Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 ja juz dawno szukalem i nic... niestety... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 też poluje :) cos kiedyś widziałem na jakiej chińskiej stronie ale sie sciagnać nie dało xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacko Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Czy chwilę po włączeniu komputera u Was też buczy lekko wentylatorek od chipsetu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Yacko napisał(a): Czy chwilę po włączeniu komputera u Was też buczy lekko wentylatorek od chipsetu ? ... jaki wentylatorek xD ....... hehe a ma ktoś takowy jeszcze ?? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzdrowiony Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Yacko napisał(a): Czy chwilę po włączeniu komputera u Was też buczy lekko wentylatorek od chipsetu ? tylko buczy? juz wkrotce zacznie wyc. obiecuje B) wywal to ustrojstwo czym predzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.marek Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Mam problem ze swoją płytą. A konkretnie chodzi o napięcie na cpu. Jeżeli w biosie ustawie dla przykładu 1.45 to w cpuz lub pc probe mam w granicach 1.4 natomiast po zmianie na 1.475 w cpuz czy pc probe mam już 1.55. Zmiejszają na np 1.3 w programach mam 1.4 tak jakby zmiany dotyczyły tylko częsci wartości dostepnych w biosie. Bios mam najnowszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 w.marek napisał(a): Mam problem ze swoją płytą. A konkretnie chodzi o napięcie na cpu. Jeżeli w biosie ustawie dla przykładu 1.45 to w cpuz lub pc probe mam w granicach 1.4 natomiast po zmianie na 1.475 w cpuz czy pc probe mam już 1.55. Zmiejszają na np 1.3 w programach mam 1.4 tak jakby zmiany dotyczyły tylko częsci wartości dostepnych w biosie. Bios mam najnowszy.1013 ?? też tak mam - ale mi to nie przeszkadza :) nie mozna też zejść ponizej 1,180V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Albo BIOS nieprecyzyjnie ustawia napięcia, albo trochę się wacha, albo soft je źle odczytuje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomF Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Pojawił się nowy bios: A8N-SLI Premium Beta BIOS 1302 (dziwny numer ale cóż trzeba będzie stestować) link do biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flinston Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 witam zmienilem plyte i procka kupilem asusa A8NE- ultra 3700+ SAN DIEGO imam problem cokolwiek bym nie pobral z sieci jakis programik np kodeki do filmow to nie moge nic zainstalowac bo wyskakuja bledy typu Runtime error 216at ........ albo NCRC command line switch ( not recomandet) juz sam niewiem co to za bledy i zapore wylaczalem i firewola Nvidi dolaczonego z plyta i nic dalej to samo pomocy help :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...