ciechu7 Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Mam płytkę Asusa a7v880 i Procka Athlona XP-M 2000+. W tej chwili mam ustawiony mnożnik na 11,5 x166. Pamięci ustawione 333Mhz timingi 3-3-3-8 oraz jakaś wartość 13 i wszystko działa stabilnie. czy mogę podkręcić bardziej procka np. na 11x200 cz muszę wtedy ustawić pamięci na 400mhz? Poprsotu czy fsb procka to x2 częst. pamięci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Nie musisz.... W większości nowych biosów możesz zmieniać dzielnik pamięć:fsb, ustaw 3:4 i fsb na 200, wtedy pamięci nadal będą działały z prędkością 333 Mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Nie musisz.... W większości nowych biosów możesz zmieniać dzielnik pamięć:fsb, ustaw 3:4 i fsb na 200, wtedy pamięci nadal będą działały z prędkością 333 Mhz 1236741[/snapback] Na tej płycie czegos takiego nie ma. Weź dla ramów wybierz manual wszedzie, po ustawiaj co i jak i wybierz 333MHz, a FSB pyknij 200, powinno byc ok:) Ale czy nie lepiej podwyzszyć timmingi i dać 400mhz dla ramu?! Wtedy synchro i lepiej chodzi :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 najlepiej ustawić pamięci synchronicznie do fsb, każde ustawienie niesynchronicznie do fsb jest mniej wydajne od synchronicznego, jak powszechnie wiadomo pamięci ddr 400 pracują tak naprawdę z szybkością 200mhz, te oznaczenie (ddr 400) oznacza że pamięci są 2x szybsze (teoretycznie <_< ) od pamięci sdram pracujących z tą samą częstotliwością, a co do timingów to najczęściej panuje taka opinia że ostatnia liczba powinna byś sumą pierwszych trzech (np. 2-2-2-6), ale nigdy się nie dowiesz które jest najwydajniejsze, jak sam nie potestujesz wszystkich, wszycho wiadomo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...