Skocz do zawartości
bolko

Z czego złożyć serwer ??????

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kupić serwer do firmy i pytanie jaki ???? Nie chce gotowca wole sam złozyć. Cena bez monitora w okolicach 7000, max 8000 zł brutto.

Wymagania jakie stawiane będą serwerowi to obsługa 20 narazie a docelowo 30 stanowisk(programy do obslugi firmy) pod Novell Netware 5. Z załozenia wynika wiec ze sprzet musi miec sterowniki pod ten system. Musi byc Intel :) przepraszam AMD-kowcow ale pod Novela to pewniejsza platforma. Pod Linuxa AMD mozna by bylo wziąsc ale dla netware powinnien byc Intel. Nastepna sprawa to bezpieczeńtwo i tutaj musi byc RAID1. Moje pytanie brzmi jak wygląda wsparcie kontrolerow IDE pod Novelem ??( w chwili obecnej mam inny serwer na RAID HTP370 i dziala od prawie 2 lat bez zarzutu ale na Red Hat) Czy będe skazany na kosztowny kontroler SCSI ???

Nie zalezy mi na jak najwyzszej wydajnosci za te pieniądze ale na jak najwiekszej stabilnosci i bezawaryjnosci(sprzet bedzie chodził non stop, jednak nie jest wymagana mozliwosc wymiany zasilaczy w locie i takie tam bajery :). Przestoj biura z 30 osobami moze sie na mojej osobie zle odbic :)

W chwili obecnej korzystjąc z oferty Komputronika (zawsze tam sie zaopatruje) wybrałem ponizszy sprzet:

P4 2.4Ghz 1100zł

Asus P4PE - 818zl

Kingston DDR 512MB PC-333 (KVR333X64C25/512)- 750zł

Dyski i tutaj mamy 2 opcje:

1. 2 x WD SE 100GB 1680zl

2. 2 x IBM Discovery II ICL036UWD 36 GB 10 000rpm = 2240zl

Kontrolery tez dwie opcje:

1. Promise Ultra ATA 133 FastTrak TX2000 - ma stery dla Novella ?????? 699zł

2. Adaptec 2100S Raid controller bulk - 2036zł

Jaką do tego bude polecacie w cenie do 1000zl ??? Z dodatkowymi wentylami bo pomieszczenie gdzie bedzie sprzet chodzil nie jest wentylowane niestety i panuje tam ukrop.

Cd-Rom TEAC 40x

Sieciówka Gigabitowa 1000TX tylko jaka ???? Switch ktory kupie bedzie mial jeden port Gigabit wlasnie dla serwera aby zwiekszyc przepustowość do stacji roboczych.

I jaką grafe zamowic do tego zeby smigala pod Novellem i nie sprawiala problemow ??

Sprzęt napewno nie bedzie podkrecany bo za duze ryzyko awarii :) choć chciałbym ;P

Liczę na sugestie osob obeznanych w temacie co ewentualnie zmienic bo nie miałem dotychcasz styczności z Novellem.

Dzieki za pomoc i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składanie serwera do firmy uważam za nieodpowiedzialny pomysł, nawet jak masz dużą wiedzę i praktykę w hardwarze to nie radzę tego robić z prostego powodu. Jeśli kiedyś sypną się dane operacyjne firmy to do Ciebie będą mieli pretensje a wiedza informatyczna ludzi na dyrektorskich stanowiskach jest często bardzo nikła. Przewagą takich producentów jak HP, Compaq, Dell jest serwis sprzętowy 24h, wsparcie techniczne przez wiele lat dla różnych systemów operacyjnych (np Novell), konsultanci itp i w razie czego odpowiedzialnośc za ewentualne awarie. Nie ma tu nic do rzeczy że serwer złożony samodzielnie byłby równie niezawodny i szybki jak np HP. Mogę Cię zapewnić że w firmach o pewnym poziomie administratorzy sieci na pytanie o własnoręczne składanie serwera postukali by się w czoło. Podstawowe modele ww producentów są w cenach poniżej 10 tys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składanie serwera do firmy uważam za nieodpowiedzialny pomysł, nawet jak masz dużą wiedzę i praktykę w hardwarze to nie radzę tego robić  z prostego powodu. Jeśli kiedyś sypną się dane operacyjne firmy to do Ciebie będą mieli pretensje a wiedza informatyczna ludzi na dyrektorskich stanowiskach jest często bardzo nikła. Przewagą takich producentów jak HP, Compaq, Dell jest serwis sprzętowy 24h, wsparcie techniczne przez wiele lat dla różnych systemów operacyjnych (np Novell), konsultanci itp i w razie czego odpowiedzialnośc za ewentualne awarie. Nie ma tu nic do rzeczy że serwer złożony samodzielnie byłby równie niezawodny i szybki jak np HP. Mogę Cię zapewnić że w firmach o pewnym poziomie administratorzy sieci na pytanie o własnoręczne składanie serwera postukali by się w czoło. Podstawowe modele ww producentów są w cenach poniżej 10 tys.

Mam wiedze o sprzecie :) i poprzedni serwer sam skladalem PIII 800EB na ASUS z dwoma kontrolerami RAID IDE jeden HTP 370 drugi Promise 512MB RAM 2 x HDD 30GB IBM 7200 GXP75 + dodatkowy dysk twardy robiący w nocy skompresowane kopie baz danych(specjalny skrypt zapisuje je w pliczkach z odpowiednia datą w nazwie a to dopiero jest wypalane na CD-R) podpiety do osobnego kontrolera. obudowa ENLIGHT 8890. Do tego posiadam skompresowaną kopie całego systemu(tworze ją po upgreadach linuxa oraz po podmianie jądra) i w razie powaznej awarii daje tylko czystego twardziela rozpakowuje kopie systemu juz skonfigurowanego i wgrywam na niego po czym rozpakowuje najswiezszą kopie baz danych i system stoi w jakies 3 godziny. Więc jak widzisz dbam o bezpieczeństwo(Robiłem juz tego symulacje i bez problemu w 3 godziny przywrocilem system).Serwer pracuje od marca 2001 w naszej firmie w trybie RAID 1. Awaria w tym czasie tylko jedna a mianowicie padla kosc pamieci Siemens 8O samodzielna wymiana w 2 godziny. Nie ma plomb :) Co mi po serwisie 24 h jesli moge sprzet sam naprawic w max 4 ??? To dla mnie zaden argument a wzywanie serwisu HP zeby dołozyc czy wymienic kostke ramu to mam w d..... Jedynie mam problem z tym Novellem jak narazie, ale szwagier administruje 4 serwerami ze 150 userami na Novellu wiec sobie z jego pomocą poradze. Jako ze on nie siedzi za głeboko w sprzęcie i kupuje gotowce bo oprocz pracy adina wykłada na Uniwerku i nie ma za wiele czasu poczytac o sprzecie Was sie chcialem zapytac w sprawie nurtujących mnie pytań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wiedze o sprzecie :) i poprzedni serwer sam skladalem PIII 800EB na ASUS z dwoma kontrolerami RAID IDE jeden HTP 370 drugi Promise  512MB RAM 2 x HDD 30GB IBM 7200 GXP75 + dodatkowy dysk twardy robiący w nocy kopie baz danych podpiety do osobnego kontrolera. obudowa ENLIGHT 8890. Pracuje od marca 2001 w naszej firmie w trybie RAID 1. Awaria w tym czasie tylko jedna a mianowicie padla kosc pamieci Siemens  8O samodzielna wymiana w 2 godziny. Nie ma plomb :) Co mi po serwisie 24 h jesli moge sprzet sam naprawic w max 4 ??? To dla mnie zaden argument a wzywanie serwisu HP zeby dołozyc czy wymienic kostke ramu to mam w d..... Jedynie mam problem z tym Novellem jak narazie, ale szwagier administruje 4 serwerami ze 150 userami na Novellu wiec sobie z jego pomocą poradze.  Jako ze on nie siedzi za głeboko w sprzęcie i kupuje gotowce bo oprocz pracy adina wykłada na Uniwerku i nie ma za wiele czasu poczytac o sprzecie Was sie chcialem zapytac w sprawie nurtujących mnie pytań.

jak tak uwazasz to OK kazdy zostanie przy swoim zdaniu :D ale jak ma byc pełen professional to pomysl o backupie na taśmach. Mogę polecić streamery Tandberga SLR7 na SCSI, miesci bez kompresji 36 GB u mnie 5 szt spisują się znakomicie od 3 lat. Co do sieci to mamy 1Gbit 3Coma na złączu PCI 66Mhz (takie szerokie) symbolu nie pamiętam (ale jak bedę w robocie to moge podać) pod Novellem jest do tej karty prosty programik gdzie się ustawia prędkość przesyłu (standartowo jest 100Mb). Dla 1Gbita musi być niestandartowa certyfikowana skrętka (wyższej kategorii)

pozdro :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wiedze o sprzecie :) i poprzedni serwer sam skladalem PIII 800EB na ASUS z dwoma kontrolerami RAID IDE jeden HTP 370 drugi Promise  512MB RAM 2 x HDD 30GB IBM 7200 GXP75 + dodatkowy dysk twardy robiący w nocy kopie baz danych podpiety do osobnego kontrolera. obudowa ENLIGHT 8890. Pracuje od marca 2001 w naszej firmie w trybie RAID 1. Awaria w tym czasie tylko jedna a mianowicie padla kosc pamieci Siemens  8O samodzielna wymiana w 2 godziny. Nie ma plomb :) Co mi po serwisie 24 h jesli moge sprzet sam naprawic w max 4 ??? To dla mnie zaden argument a wzywanie serwisu HP zeby dołozyc czy wymienic kostke ramu to mam w d..... Jedynie mam problem z tym Novellem jak narazie, ale szwagier administruje 4 serwerami ze 150 userami na Novellu wiec sobie z jego pomocą poradze.  Jako ze on nie siedzi za głeboko w sprzęcie i kupuje gotowce bo oprocz pracy adina wykłada na Uniwerku i nie ma za wiele czasu poczytac o sprzecie Was sie chcialem zapytac w sprawie nurtujących mnie pytań.

jak tak uwazasz to OK kazdy zostanie przy swoim zdaniu :D ale jak ma byc pełen professional to pomysl o backupie na taśmach. Mogę polecić streamery Tandberga SLR7 na SCSI, miesci bez kompresji 36 GB u mnie 5 szt spisują się znakomicie od 3 lat. Co do sieci to mamy 1Gbit 3Coma na złączu PCI 66Mhz (takie szerokie) symbolu nie pamiętam (ale jak bedę w robocie to moge podać) pod Novellem jest do tej karty prosty programik gdzie się ustawia prędkość przesyłu (standartowo jest 100Mb). Dla 1Gbita musi być niestandartowa certyfikowana skrętka (wyższej kategorii)

pozdro :D

Dzieki za info. A co do skretki to zadna specjalna nie musi byc wystarczy zwykla 5E ale 5 sie juz nie nadaje. Pozatym nie ma o czym mowic bo juz rok temu całą firme okablowalem 6 kategorią :) Nie mam ani metra 5E :)

Co do streamera tez bym chcial go miec :) ale nie ma kasy :| bynajmniej narazie i ratuje sie takim backupem jak opisalem i szczerze mowiac nic mu nie brakuje :) pozatym ze kiedys bazy byly mniejsze a teraz przybywa około 100MB miesiecznie a bedzie jeszcze wiecej. W nowym zintegrowanym systemie zarzadzania przedsiebiorstwem ktory wdrozylismy i z ktorego korzystamy od stycznia tego roku, bazy narosly juz do 850MB a mam tylko 13 stanowisk pracujących na nich(bedzie koło 20 niedlugo). Po kompresji jest 100MB wiec tylko tydzien wchodzi na płyte za rok bedzie to max 2 dni :) i tzreba bedzie albo streamer albo DVD-R.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ nie chce nikogo obrazić, jedynie kilka rzeczy zasugeruje:

1.Jeżeli w novellu pracuje np. 20 userów, to znaczy na ogół , że ci wszyscy użytkownicy mają otwrte pliki na volumenie czyli jednocześnie korystają z dysku. Dyski SCSI stosuje się w serwerach głównie nie dla tego że są minimalnie szybsze czy mniej zawodne niż IDE, ale dla tego, że konstrukcja kontrolera SCSI pozwala na kolejkowanie rozkazów. Nie bez powodu na kursie na inżyniera novella uczą że stosowanie kontrolerów SCSI jest praktycznie koniecznoscią. Zapewniam, że nawet najwydajniejszy dysk IDE nie sprawdzi się w takiej sytuacji. Jeżeli braknie pieniedzy na kontroler i dysk SCSI, oszczędności radzę szukać gdzie indziej.

2. Pamięci powinny być z ECC a te kingstony w opisie nie są.

3. Pomysł z gigabyte ethernet to raczej kaprys. Po pierwsze nie jest to potrzebne, bo w takim systemie przesyłane są małe pakiety (no chyba że na sewerze składuje się filmy i userzy oglądają je z volumenu sieciowego :wink: ). Po drugie jest to drogie, albowiem sam swith i karta to nie wszystko. Trzeba jeszcze zrobić kabel w którym wtyczki są zalewane a nie zaciskane (tego wymaga specyfikacja), czyli wymagany będzie instalator z odpiwiednim sprzętem (jego usługa jest kosztowna). Dużo taniej wyjdzie kupić dwie karty sieciowe i puścić do switha 2x100Mb (bo jest taka możliwosć) co napewno przy tak małej sieci wystarczy (uważam że wystarczy 1x100Mb).

4. Procesor można P42,4 GHz tylko po co?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha jeszcze jedno:

W novellu instaluje sie w zasadzie tylko sterownik kontrolera dysków, sieciówki i drukarki jeżeli stawiamy print server. karta grafiki ma małe znczenie albowiem konsola graficzna ma w systemach novell znaczenie symboliczne i zawsze się ją wyłącza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ nie chce nikogo obrazić, jedynie kilka rzeczy  zasugeruje:

1.Jeżeli w novellu pracuje np. 20 userów, to znaczy na ogół , że ci wszyscy użytkownicy mają otwrte pliki na volumenie czyli jednocześnie korystają z dysku. Dyski SCSI stosuje się w serwerach głównie nie dla tego że są minimalnie szybsze czy mniej zawodne niż IDE, ale dla tego, że konstrukcja kontrolera SCSI pozwala na kolejkowanie rozkazów. Nie bez powodu  na kursie na inżyniera novella uczą że stosowanie kontrolerów SCSI jest praktycznie koniecznoscią. Zapewniam,  że nawet najwydajniejszy dysk IDE nie sprawdzi się w takiej sytuacji. Jeżeli braknie pieniedzy na kontroler i dysk SCSI, oszczędności radzę szukać gdzie indziej.

2. Pamięci powinny być z ECC a te kingstony w opisie nie są.

3. Pomysł z gigabyte ethernet to raczej kaprys. Po pierwsze nie jest to potrzebne, bo w takim systemie przesyłane są małe pakiety (no chyba że na sewerze składuje się filmy i userzy oglądają je z volumenu sieciowego :wink: ). Po drugie jest to drogie, albowiem sam swith i karta to nie wszystko. Trzeba jeszcze zrobić kabel w którym wtyczki są zalewane a nie zaciskane (tego wymaga specyfikacja), czyli wymagany będzie instalator z odpiwiednim sprzętem (jego usługa jest kosztowna). Dużo taniej wyjdzie kupić dwie karty sieciowe i puścić do switha 2x100Mb (bo jest taka możliwosć) co napewno przy tak małej sieci wystarczy (uważam że wystarczy 1x100Mb).

4. Procesor można P42,4 GHz tylko po co?

Pozdrawiam

Zaczne moze od konca

Procek 2,4 odrazu bo pozniej przez 3 lata tego nie wymienie. Wiec jesli mam mozliwosc to kupie.

Wszystkie pliki jakie bedą otwierane z serwera przez userow będą zarządzane przez motor baz danych. Zaden user nie bedzie mial dostepu do dysku tylko do baz poprzez SQL. Stary serwer zamierzam zostawic jako serwer plikow dla userów. W niedlugim czasie rozbuduje RAM do 1GB a pozniej do 1,5GB. I załoze bufor w pamieci do odczytu rekordów w okolicach 80% pamieci (teraz mam 380MB przy 512MB pamieci w serwie) wiec wiekszosc baz po jakie bedzie kierowane zapytanie bedzie sie znajdowac w pamieci operacyjnej. Moje testy z naszymi bazami przy duzym buforze ukazały ze srednio przyrost predkosci przy generowaniu zestawien to jakies 40% i jest to tylko ograniczone wydajnoscia komputerow na stanowiskach roboczych ktore musza obrobic odbierane dane. Co do tego ze 100TX wystarczy to juz nie wystarcza. Mimo iz analiza sieci programem Anasil wykazala ogolne obciazenie na poziomie okolo 8 - 10 % a mowi sie ze siec mozna uznac za przeciazoną po przekroczeniu 40 % (duza ilosc kolizji ktore generuja dodatkowy ruch i zmniejszaja wydajnosc i powoduja opóznienia w transmisji pakietow) Wiekszosc stanowisk w firmie to Athlony XP i TB ktore przy pobieraniu danych podczas robienia zestawienia sa w stanie przyjmowac przez ten czas srednio koło 3MB/s danych. Ta ilosc daje sie we znaki userom i mam telefony odrazu ze cos sie dzieje bo im sie transakcje nie zamykają albo chodzą bardzo wolno. Jesli dwie osoby zechcą robic zestawienie w tym samym czasie to juz :| siec stoi. Userów bedzie coraz wiecej firma sie rozrasta bazy też. Robienie bardziej skomplikowanego zestawienia trwa 10 - 15 minut na XP 1600. Nie jestem w firmie tylko informatykiem. Wogole nie jestem informatykiem jedynie zaawansowanym amatorem. Wiekszosc czasu pracy spedzam na analizach. 2 godziny dziennie czekam na robiace sie zestawienia na ktorych pozniej dopiero pracuje w Exelu i PowerPointcie.

Następna sprawa ze firma sie rozrasta i dokladam co chwile nowe stanowiska. Za pół roku bede standardowo kupował P4 2,8 albo XP 2600+. Bedą one w stanie zasysac 6MB/s baz do obróbki i co wtedy ???? Reszta załogi pójdzie na kawe ?? To raczej nie mozliwe. Naprawde dziekuje za uwagi odnosnie samej pracy na serwerze i jego wydajnosci. Ale na tych zagadnieniach mniej wiecej sie orientuje. Mój obecny PIII800EB nie jest wykorzystany w 30 % nawet. Średnie obciazenie to 7-8% podczas normalnej pracy a gdy ktos generuje zestawienie 20 - 25%. Chodzi mi o sprawy sprzetowe i pytania ktore zadałem w pierwszym poscie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 RAID IDE 5 z gornej polki , taki za 500$ :) , SCSI juz dawno nie jest najszybsze

2 siec sie korkuje powiadasz .. u klientuf karty 100mbit , ale Swicza kup poszadnego , takiego z portem 1Gbit i tym portem go polacz z serverem

3 ta bajka ze AMD sie nie nadaje na server... :D fajne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...