Skocz do zawartości
Togoo

"kto Pyta Nie Bładzi..."

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Jak wiemy (albo i nie) barebone sa komputerami, można powiedziec delikatnie zminiaturyzowanymi.

Maja one specjalne płyty głowne ktore sa niewielkich rozmiarów dlatego cała obudowa ma neiwielkie rozmiary, a przytym jej wyglad zew... co tu mowic, widac przykłady wyzej. (Rozmiary np: wys 18cm/szer 23 cm/ dł 30cm...)

I ja pewnego dnia (wczoraj) na jednym z nudnych wykłądów wpadłem na pomysł zeby zbudować cos takiego tylko ze zwykłą płyta atx ...

Po wstepnych przymiarkach wymeirzyłem, ze moja obudowa miałby wys 18, szer 32, dł 30 cm (miesciłby sie tam jeden cdrom, dwa dyski) no i teraz najwiekszy problem z zasilaczem... najlepszym pomysłem na jaki wpadłem jest zostawienie zasilacza po za obudowa...

i teraz moje pytanie czy moge zrobic tak jak na tym rysunku ponizej:

EDIT:Juz wiem ze tak nie moge dla włąsnego bezpieczeństwa, wiec bede musiał upchnac ta zasiłke wenatrz, ale musze rozebrac ja z obudowy i czy musi ona byc osobno chłodzona bo cała buda bedzie chłodzona 2 witarkami 12cm po bokach wiewajacymi i 1lub 2, 12cm wyw na tyle i u góry. czy to sie bedzie okropnie grzac?? (zminiłbym radiatory w wentylu na jakies lepsze, cokolwiek ... ale z obudowa nie bedzie...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nastepna sprawa:

wymysiłem ze szkielet zrobie z drewna (z listeweczek) a reszta ma byc z blachy...

jakiej blachy urzyc (czy moze jednak całą z drewan) czy taka blache łatwo mozna ciac i czym ciac ( moze laserowo, tylko ile to kosztuje)...

blache bede musiał tez na koncach zaginać o 90 stopni zeby przykrecic do tej ramy z drewna...

PROSZE O RADY I SUGESTIE...

Planuje zaczac budowe po 10 lutym (koncze sesje), ale do tego czasy chciałbym miec juz wszystko zaplanowane i przemysalene, chciałbym tez kupic materiały zeby ostro zabrac sie do pracy...:wink:

Dołączona grafika

Śliczne to jest :rolleyes:

Edytowane przez Togoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie sie wydaje ze przewody w kablu LPT beda za cienkie do pradu ktory pobiera komputer.

A jeśli okaze sie ze beda dobre to czy nie lepiej zamontowac gniazdo LPT bezposrednio w obudowie zasilacza i tam wszystko polaczyc.

Odpadnie wtedy jedna skrzyneczka i wiazka kabli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie sie wydaje ze przewody w kablu LPT beda za cienkie do pradu ktory pobiera komputer.

A jeśli okaze sie ze beda dobre to czy nie lepiej zamontowac gniazdo LPT bezposrednio w obudowie zasilacza i tam wszystko polaczyc.

Odpadnie wtedy jedna skrzyneczka i wiazka kabli.

1236851[/snapback]

Ale wtedy jak cos sie stanie z zasilaczem to nie bedzie gwarancji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi