Skocz do zawartości
freeman

EAX spowalnia kompa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Oczywiscie - spowalnia. Dlaczego, napisal juz Kolega.. A ja sobie pozwole dodac, choc jest juz lepiej (gdy ktos pyta: jaka muze kupic? - nie ma pod spodem 20-tu odpowiedzi "SB" - chyba i moja zasluga), ze wogole "audigy" spowalnia i to potwornie. Niedowiarkom proponuje ekspryment:

- mierzymy czas startu, czasy uruchamiania programow z jakas "neutralna" (Y724, Turtle, Phillips, itd.) karta - zapisujemy.

- wkladamy w PCI "audigy", instalujemy te wszelkie "czujniki CD" latajace po ekranie, "dolby" (2MB Rejestru), "updatery", "miksery", i inne "playery" (to nie jest trudne - wkladamy plyte CD i click "Setup") i.. powtarzamy pomiary, zapisujac wyniki.

Porownujemy wyniki z testow. Prosze, posiadacze "audigy", nie zalamujcie sie po takim tescie. Troszke (np. wywalic wszystko z Autostartu) da sie poprawic. Niestety, nie wszystko.. :-( Jedyne calosciowe rozwiazanie, to wymiana "audigy" na normalna karte sound..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo instalacja driverów kX project - małe, ale nie obsługują eaxa przy grach - może to i lepiej??? :)

Hmm... eax'a można zawsze wyłączyć w gierce więc instalacja tych sterów mija się z celem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja właśnie kupuje Audigy :D

Hmm, az tak bardzo spowalnia kompa  :?:  :!: 

Zainstaluje tylko same stery, po rozpakowane zajmuja 30MB, powylaczam <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly z autostaru i bedzie LUXX  8)

nie szkoda ci kasy :? :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja właśnie kupuje Audigy :D

Hmm, az tak bardzo spowalnia kompa  :?:  :!: 

Zainstaluje tylko same stery, po rozpakowane zajmuja 30MB, powylaczam <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly z autostaru i bedzie LUXX  8)

nie szkoda ci kasy :? :?:

Hmm, 100zł za Audigy Player BOX to chyba dobra cena :?: :!: ( tajne znajomości :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie dobry dzwięk to jak dobre detale i wysoka rozdziałka w grafie na dobrym monitorku, jak wam szkoda tych paru FPS to wogóle karty wyj...e.

EAX znakomicie podnosi jakość dźwięku nawet na dwóch głośnikach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

calkowicie sie zgadzam :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie dobry dzwięk to jak dobre detale i wysoka rozdziałka w grafie na dobrym monitorku, jak wam szkoda tych paru FPS to wogóle karty wyj...e.

EAX znakomicie podnosi jakość dźwięku nawet na dwóch głośnikach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ale to nie zmienia w niczym dawno dowiedzionego faktu, ze win-music (synteza programowa) w kartach CL jest tu najgorszym mozliwym rozwiazaniem.. (karty sprzetowe maja sterowniki max. 300-500kB). Sa na swiecie setki marek, ktore maja parametry tysiace razy lepsze niz jakies "audigy" (gniot wart 70zl plus 30zl za ten kawalek plastyku zwany szumnie "control panel"). Problem jest w tym, ze Ty raczej nigdy tuych lepszych kart nie slyszales (CL ma monopol na Polske :cry: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krotko bedzie, jak wlaczycie Eaxa i 3d w starym UT to gwarantuje spadek wydajnosci , zreszta tak jest w wielu grach :( .

Dlatego Kx rulezz :)

Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB:+0.00, -0.00Excellent

Noise level, dB (A):-101.7Excellent

Dynamic range, dB (A):94.3Very good

THD, %:0.0015 Excellent

IMD, %:0.0048 Excellent

Stereo crosstalk, dB:-102.7Excellent

Tu macie wszystko http://strony.wp.pl/wp/xan8/index.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a3d aureal 2 to bylo cos

zgadza się, tylko creative go wykupił....

A ja tam mam Diamond Monster MX300 na vortex'ie 2 i jestem bardzo zadowolony ( no moze nie calkiem bo nie ma nowych sterow buuu a creative nie przyznaje sie do tego ze kupil aureal'a i nie chce kontynuowac doskonalenia sterow do karty ŚWINIE :evil: )

ale i tak dzwiek bije wszystkie SB'eki :lol:

P.S karta emuluje EAX1.0, EAX2.0 ale nie wszystkie gry wykrywaja emulacje (soldier of fortune II dziala, UT2003 NIE )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stery do livea nie sa duze (chyba ze liczysz te dodatki)

ja nie widze roznicy grajac z eaxem tyle ze nie instaluje wszystkiego (mysle ze wiekszosc tak robi) - instaluje tylko drivery i mixer

Wiec nie ma sensu pisac o takim tescie jak napisl pitur bo to nie dzwiek spowalnia kompa tylko te creativowe dodatki :) do ktorych instalacji zreszta firma ne zmusza wystarczy sobie wybrac odpowiednie opcje :)

To tak samo jak z linuxem jak ktos jest poczatkujacy to instaluje pelna instalke i sie wk ze mu wszystko zajmuje 2 gb i chodzi tragicznie (mandrake czy redhat) a jak ktos sie zna to zamiast kde laduje fvwm czy inne x klienty przekompilowuje sobie jadro instaluje tylko potrzebne pakiety i cieszy sie wielka szybkosca i stabilnoscia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stery do livea nie sa duze (chyba ze liczysz te dodatki)

ja nie widze roznicy grajac z eaxem tyle ze nie instaluje wszystkiego (mysle ze wiekszosc tak robi) - instaluje tylko drivery i mixer

Wiec nie ma sensu pisac o takim tescie jak napisl pitur bo to nie dzwiek spowalnia kompa tylko te creativowe dodatki :) do ktorych instalacji zreszta firma ne zmusza wystarczy sobie wybrac odpowiednie opcje :)

To tak samo jak z linuxem jak ktos jest poczatkujacy to instaluje pelna instalke i sie wk ze mu wszystko zajmuje 2 gb i chodzi tragicznie (mandrake czy redhat) a jak ktos sie zna to zamiast kde laduje fvwm czy inne x klienty przekompilowuje sobie jadro instaluje tylko potrzebne pakiety i cieszy sie wielka szybkosca i stabilnoscia

Prawdziwe stery do livea z mixerem i Asio maja 1,5 MB :) i od tego graja duzo lepiej 8O . A Eax spowalnia , nie wiem jak to jest w Audigy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Alez ja nie dostrzegam zadnych analogii pomiedzy Linuxami, a CL-smieciem. Jedne to otwarte, darmowe OS-y, a drugie - korupcyjna, wrednie droga, podklasowa manufaktura. Porownajcie sobie parametry techniczne "audigy" z Terratecami z linka powyzej. O czym my tu wogole piszemy?..

Btw. Jesliby mnie ktos tak zmuszal do Linuxa, jak polscy handlarze do roznych "audigy" (prawem-bezprawiem monopolisty) - nawet bym na Linuxa nie spojrzal..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...