Skocz do zawartości
czara

Delphi - Bardzo Duze Liczby

Rekomendowane odpowiedzi

Na zaliczenie przedmiotu mialem napisac program :]

Mialem troche pecha przy wyborze tematu bo dostalem algorytm RSA

programik mam juz napisany

jedyny problem jest z generacja kluczy.

narazie mam generowanie kluczy maksymalnie 128bitowych

do wiekszej ilosci potrzebuje zmiennej do ktorej moge zapisac okolo 300-400 znakow - dla kluczy 1024 bity.

Jak rozwiazac ten problem??

Edytowane przez czara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mozna zrobic zapisujac liczbe na dwoch intach. Wtedy wartosc libczy to bedzie 1int*maks_wart_int + int2 tylko bedziesz musial napisac procedury do wykonywania dzialan na tych liczbach. Najlepiej napisac sobie klase i poprzeciazac wszystkie operatory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do RSA sa potrzebne naprawde duze klucze zeby bylo bezpieczne.. akurat jestem troche w temacie bo wlasnie jestem swiezo po implementacji szyfrowania algorytmem ElGamal'a, ktory tez potrzebuje duzych liczb. Tak wiec uzylem do tego biblioteki miracl. Wygenerowanie duzej liczby pierwszej za jej pomoca to jest jedna krotka linijka. Niestety niebardzo istnieje wersja pod delphi, ale mozesz poszukac innej biblioteki tego typu.

Widze, ze studiujesz tutaj gdzie ja.. niech zgadne u kogo to masz.. Hładowski czy Pawłowski? :) (my mamy z tym drugim akurat teraz i wlasnie on nam polecil miracl'a)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do RSA sa potrzebne naprawde duze klucze zeby bylo bezpieczne.. akurat jestem troche w temacie bo wlasnie jestem swiezo po implementacji szyfrowania algorytmem ElGamal'a, ktory tez potrzebuje duzych liczb. Tak wiec uzylem do tego biblioteki miracl. Wygenerowanie duzej liczby pierwszej za jej pomoca to jest jedna krotka linijka. Niestety niebardzo istnieje wersja pod delphi, ale mozesz poszukac innej biblioteki tego typu.

Widze, ze studiujesz tutaj gdzie ja.. niech zgadne u kogo to masz.. Hładowski czy Pawłowski? :) (my mamy z tym drugim akurat teraz i wlasnie on nam polecil miracl'a)

1237750[/snapback]

z Pawlowskim mialem wczesniej laborke przy okazji wykladu z prof. Kuriata chyba na 2 semestrze studiow i tam ograniczalismy sie do pisania banalnych rzeczy typu . Huffman lub szyfr Cezara ;)

teraz wyklad i laborke mam z Kuriata no i mam do napisania RSA.

i jedyne co mu nie pasuje to brak generowania naprawde duzych kluczy np 1024 lub 2056 .

i wlasnie szukam bibloteki do duzych liczb ale jakos nic mi nie pasuje :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to powodzenia.. ja wlasnie dzisiaj zawalilem zerowke u Kuriaty jak zreszta polowa roku :) (nic nie mowil ze bedzie.. przyszedl, zrobil wyklad i na koniec stweirdzil ze zacznie sobie pytac :D ) On "pracuje" na troche innym poziomie abstrakcji, i w pisaniu programow za dobry to nie jest.. my sie go pytalismy czy nam nie przepisze ocen z laborek, a jak na pytanie o to co na nich robimy odpowiedzielismy mu, ze np. pisalismy DES'a czy inne takie to on powiedzial, ze nie ma o tym zielonego pojecia :D Teoretyk ;]

No ale nie o tym tu mialo byc... sam obslugi takich liczb nie zrobisz, nie ma sie co ludzic, wiec wyjscie jest tylko jedno, znalezc odpowiednia biblioteke, niestety to moze nie byc latwe. Sam poswiecilem jakies 5 minut na to i jakos nic nie znalazlem :/

Musi byc Delphi ? Nie moze byc np. Builder ? Przerobienie tego co masz nie bylo by az takie trudne, a do Buildera juz miracl'a mozna podczepic bez problemu.

Edytowane przez FiDO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh wam nie chcial przepisac ocen bo sie niby w tym nie orientuje a nasze programy sprawdza :]

i nie daje sobie powiedziec ze generowanie kluczy 1024 bit nie jest takie latwe :/

znalazlem http://triade.studentenweb.org/GInt/gint.html taka bibioteke

jak bede mial troche czasu to zobacze czy uda mi sie cos napisac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi prof Kuriata zaliczył bez problemu :)

1250322[/snapback]

zalezy co zaliczyl :]

ja na pierwszym roku mialem u niego egzam to mialem 5 :)

hehe, ja tez juz jestem po, ale jeszcze w poniedzialek rano nie bylem taki wesoly :)

1250902[/snapback]

no nie ma jak ustny egzam u Kuriaty :)

ale czekalem zeby mu oddac program i jakos wiekszosc ludzi zdawala :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi