model3100 Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Witam, Jestem przerażony wchodze do domu załanczasm kompa i zaczynam cos kopiować do innego katalogu a tu HDD zaczyna mi piszczeć. Tak brzęczy czemu?? Co jest tego przyczyną może starość?? Ma już se 2 lata to jest Saget barracuda 7 80GB 2 mb cache. CO polecacie zrobić?? Tylko i wyłącznie wymiana wchodzi w gre?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonheart Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 brzeczy dysk cczy glosnik systemowy? jak drze sie hdd to juz raczej po nim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model3100 Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Wiecie co tzn. przy kopiowaniu słychać takie hałasy no wiecie jak się kopiuje to szczególenie. Kto miał starsze kompy w nich też tak jest. Miałem tak w starym i u kolegi na takim złomie też jest i nie wiem co to. Jak cos kopiuje to go słychać i co teraz począć?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JayT Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 Możliwe, że dysk wykazuje pierwsze oznaki zużycia... co nie znaczy, że zaraz padnie! Czasem po prostu tak jest, że po pewnym czasie dysk zaczyna głośniej pracować - szczególnie, jak komp 24h/dobę włączony :wink: Mój stary Seagate (nie Barracuda) też po pewnym czasie zaczął głośniej pracować, ale do tej pory nie ma uszkodzonych sektorów, ani nie fiksuje - po prostu jest głośniejszy. Wsadziłem go do zapasowego kompa, a sobie kupiłem Caviara - bo lubię ciszę. Możesz się spodziewać, że dysk niedługo padnie - najlepiej przeskanuj go jakimiś programami diagnostycznymi i sprawdź, czy nie pojawiają się gdzieś błędy. No i oczywiście przekopiuj sobie gdzieś wszystkie ważne dane, tak na wszelki wypadek :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...