Piotrekk5 Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Witam! Mam zamiar pouczyć się linuks-a. W związku z tym mam pytanie. Jeśli będę chciał zainstalować powiedzmy Madreaka, Fedore, Aurox-a i może jeszcze jakieś to czy dla każdego z nich mam zrobić osobną partycję na swap ? Czy wystraczy tylko jedna, i w czasie instalacji wskazywać wszystkim tą samą partycję swap ? A i skoro już jesteśmy przy partycjach - dla linuksa ext2 czy ext3 ? Pozdrawiam Piotrek PS. W tej chwili mam WIN ME. Zainstaluję na innej partycji WINXP. Potem będę instalować linuksy. Czy w czasie startu komputera wszystko będzie działać bez problemu, tzn. czy będę mieć możliwość wyboru jednego z tych kilku systemów ? PS2. Mam zamiar zainstalować jeszcze solaris-a i novell-a net ware. Przy solarisie to partycje chyba jak w linuksie przy novellu jak w windowsie (chyba). I czy w takiej kolejności jak to poinstaluję, tzn. po linuksach to czy nadal będę mieć wybór przy starcie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kavior_ Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 z tych dystrybucji ktore wymieniles zadnej nie polecam :P osobiscie ostatnio przypadla mi do gustu dystrybucja o nazwie: Yoper, nowa --> nowe pakiety szybko sie rozwija, szybka .... i do tego po jej zainstalowaniu masz wszystko czego potrzebujesz, ogolnie dystro jak dla mnie rewelacja. co do partycji to ext3 ale po co skoro juz jest reiser .... partycja swap oczywiscie moze byc wykorzystywana przz kilka dystrybucji ... W przypadku instalacji XP nastepnie ktorejs dystrybucji bedziesz mial mozliwosc zainstalowania programu bootojacego, ktory umozliwi wybor systemu [grub, lilo] a co do solarisow i innych to za wiele nie pomoge ... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubel Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 a po co ci tyle Os-ow?? nie przesadzasz? zazwyczaj wystarcza jeden ;) me+xp+mandarynka+fedora+aurox+solaris+novell+cos jeszcze?? czyzby jakies bicie rekordu? ;D pozatym to chyba troche kasy pojdzie na te komercyjne ;) a qnx, bsd, slackware, inne linuxy? ;) ja to bym radzil postawienie windy (najlepiej zeby to nie bylo ME ;) ) i zdecydowanie sie na jakiegos (jednego) linuksa (wiekszosc poleci ci na poczatek np. mandrake; ewentualnie potem jak juz zalapiesz o co chodzi, mozesz sprobowac np. slackware). polecam instalowac _jednego_ linuksa, bo wiekszosc _dystrybucji_ to mimo wszystko ten sam linuks, tylko troche inaczej serwowany ;) jak ktos powiedzial - linuks to kernel ;D a reszte mozesz odpuscic, dopoki nie zamierzasz sie zajmowac (np. zawodowo) ktoryms z tych 'innych' OS-ow - wtedy najlepiej sie skupic na tym wlasciwym. wszystkich trudno sie 'nauczyc' bo sam linux ma tyle 'sekretow' ze hoho ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Piotrekk5: Daj sobie na wstrzymanie i poznaj dobrze choc jeden system ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Jeden swap :) A co do partycji: reiserfs LUB xfs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekk5 Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 >> a po co ci tyle Os-ow?? nie przesadzasz? zazwyczaj wystarcza jeden ;) No jak na razie to chcę zobaczyć jak to wszystko wygląda. A potem sobie któregoś wybiorę i tam będę odkrywać jego możliwości ;-) A dlaczego te ? Bo właśnie te mam na płytkach ;-) >> pozatym to chyba troche kasy pojdzie na te komercyjne ;) Nie. Novell NetWare mam oryginalnego (testowego na 90). Podobnie z SUSE. >> jak ktos powiedzial - linuks to kernel ;D No tak. ZObaczę jak wyglądają różne dystrybucje, a potem jak napisałem wyżej, wybiorę jednego to "przetrzepania" ;-) A co do innych. To chcę zobaczyć jak to wogóle wygląda. No i przy okazji się czegoś nauczyć. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...