Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

u jednego z najwiekszych dystrybutorow sprzetu w Polsce

konkretnie jakiego dystrybutora?

to np slyszalem od znajomego

nie wierzyłbym zbytnio w to co mówią znajomi

tu cos upadnie, tam ktos w cos przywali

nawet jeśli to co? na gieldzie nie dzieją się jaja? nic nie upadnie, nic nie przywali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u jednego z najwiekszych dystrybutorow sprzetu w Polsce

konkretnie jakiego dystrybutora?

to np slyszalem od znajomego

nie wierzyłbym zbytnio w to co mówią znajomi

tu cos upadnie, tam ktos w cos przywali

nawet jeśli to co? na gieldzie nie dzieją się jaja? nic nie upadnie, nic nie przywali?

ad 1 - z siedziba w Warszawie przy ulicy... (za duzo chcialbys wiedziec)

ad 2 - akurat ten znajomy nie mial zadnego powodu zeby klamac

ad 3 - wiec sam doszedles do wniosku ze i na gieldzie i w hurtowniach dzieje sie to samo :idea: :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie doszedłem do żadnego wniosku, po prostu sam pisałeś, człowiek jest człowiekem, każdy może się przewrócić niosąc sprzęt, tak samo na giełdzie, jak i w hurtowni, ja co prawda nie widziałem takich jaj, ani w Optimusie w Nowym Sączu (polecam kanapke a'la Optimus w barze), w Mysłowicach, ani w JTT w Katowicach, Wrocławiu, ani w Pronoxie w Katowicach, Bydgoszczy, ani w Wochu w Tychach, ani w AB we Wrocławiu... mam Ci wymieniac wszystkie w których bywam każdego tygodnia?

Zatem nie uważam, żeby takie rzeczy miały miejsce w jakiejkolwiek hurtowni i jestem ciekaw co to za hurtownia w której miejsce mają takie rzeczy, przy jakiej ulicy? chyba tyle możesz napisać, ja nie kryje nazw[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 to nie napisze nic wiecej o tym dystrybutorze - nie zlapalem nikogo za reke, wiec byloby to oszczerstwo

po 2 nie robi na mnie wrazenia Twoja lista hurtowni :lol:

po 3 nikt przy zdrowych zmyslach nie przyzna sie do takich przypadkow - pracownicy czesto podpisuja "lojalki" i za "przecieki" moga wyleciec z pracy - a ja dowiedzialem sie o tym o czym pisalem przypadkiem - przy alkoholu jezeli tak bardzo interesuja Ciebie szczegoly :lol:

chcesz mozesz wierzyc, nie chcesz mozesz nie wierzyc - Twoja sprawa, napisalem o tym o czym czesto sie milczy...

PS nie jestem zwiazany z zadna ze stron - ani ze sprzedajacymi na gieldach ani z zadnym dystrybutorem sprzetu :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko benek, może i masz rację, niczego nie napisałem po to żeby zabłysnąć, tylko po to by Ci uświadomić, że nie wierze w to co mówią inni, a wiem, że znajomi lubią się popisywać, nawet jeśli coś wogóle nie miało miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długi wątek, też dorzuce swoje 3 słowa.

Mam tego IBM już ponad rok, dwa razy jeździłem z nim do serwisu, dwa razy miał LOW FORMAT (raz w servisie, raz samu chu... zrobiłem).

Wyciągając wtyczke od zasilania wyrwała sie jedna nóżka, nie było to z mojej winy, (qumpel miał to samo).

Zauważyłem, że dysk pada jeżeli poruszy się przewodami od zasilania podczas pracy(robią sie Bad Sectory).

Pozatym jest OK! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie doszedłem do żadnego wniosku, po prostu sam pisałeś, człowiek jest człowiekem, każdy może się przewrócić niosąc sprzęt, tak samo na giełdzie, jak i w hurtowni, ja co prawda nie widziałem takich jaj, ani w Optimusie w Nowym Sączu (polecam kanapke a'la Optimus w barze), w Mysłowicach, ani w JTT w Katowicach, Wrocławiu, ani w Pronoxie w Katowicach, Bydgoszczy, ani w Wochu w Tychach, ani w AB we Wrocławiu... mam Ci wymieniac wszystkie w których bywam każdego tygodnia? 

Zatem nie uważam, żeby takie rzeczy miały miejsce w jakiejkolwiek hurtowni i jestem ciekaw co to za hurtownia w której miejsce mają takie rzeczy, przy jakiej ulicy? chyba tyle możesz napisać, ja nie kryje nazw[/b]

Albo masz slaba pamiec, albo jeszcze malo widziales. To jakie przekrety robil Optimus w 486, i pierwszych Pentium wie tylko ten kto rozkrecil kiedys takie :!: :!: CACKO :!: :!: . Walek JTT z VAT- em tez nie przeszedl bez echa. Kolejna sprawa. Ani dysku ani monitora nie kupuje sie bez 3 letniej gwarancji. Pretensje pozniej trzeba miec do samego siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz slaba pamiec, albo jeszcze malo widziales

Wniosek ze zaraz napiszesz co robil Osama BinLaden? nie rozumiem.

Nie o tym byla dyskusja co sie dzialo w latach 1939-1945, lecz zupelnie o czym innym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam tu tylko:

Dyski Maxtora (d740x) wypadaja slabiej w RAID'zie niż dyski IBM - te wydają się najlepsze do macierzy dyskowych :) Ostatnio na forum epox'a podano liczby(Sandra):

2x d740x: 34 700

2x IBM DTLA-307030s : 42 000

Co do wyższych FSB to Maxtory chyba są najlepsze (mój chodzi od ponad miesiąca na FSB=166 i nie mialem żadnych problemów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie o tym byla dyskusja co sie dzialo w latach 1939-1945, lecz zupelnie o czym innym.

Jesli nie rozumiesz co mam na mysli to Twoja brocha. Jak swiat swiatem oszukujacych zawsze jest tyle samo co oszukanych i czy to na gieldzie czy w super hurtowni bedac malo uwaznym mozna dac sie zrobic. Ludzie slabo znaja polskie prawo konsumenckie a do tego, powinienes to potwierdzic, kluca sie czesto nie majac racji (w sklepach, serwisach) i tym zalatwiaja sie na amen.

Cos zwiazanego z tematem.

Mialem: 3 Caviary, Quantuma, 2 IBM-y, Samsunga, Fujitsu, 3 Seagate.

Padly: 1 IBM, Quantum

Zle znosily wysokie FSB: 2 Caviary, 1 IBM

Czesc dyskow nigdy nie widziala wysokiego FSB a 2 Seagate BIII i BIV radza sobie dobrze na wysokim FSB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Maxtora (albo Quantum,to to samo).Co do Segate to nie mam większych zastrzerzeń.Pytałem sie znajomego co prcuje w duzym servisie o powiedział mi ze statystycznie częściej psują sie Seagate a najmniej Quantum (Maxtor).Ja mam ostatni z dysków Quantum zanim quantuma wchłąnął Maxtor.Mój dysk to Quantum Fireball Plus AS 30 (7200) ATA 100.testowaliśmy na tym samym sprzecie mój quantum i segate barracuda 3 i mój był nieco szybszy.Nalezy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwage że wszystkie patenty i nowoczesne technologie jakie wymysliło Quantum jest teraz własnością Maxtora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taak dyskusja byla o tym czy ma byc dysk Seagate czy Matrox .....

Nie da sie ukryc ze w hurtowni czasem cos upadnie w koncu to tylko ludzie tam pacuja. A co do zakupow na gieldzie :

- jest duza konkurencja

- ceny sa wysrobowane

- gielda = mozna wiecej sprzedac wez pod uwage ze np na gielde w

Warszawie przyjezdza tez wiele ludzi z poza wawy

- wymieniaja wadliwe rzeczy bez problemu przynajmniej w moim przypadku tak bylo

- przewaznie maja sklepy i w tygodniu mozna do nich wstapic ....

Nie rozumiem skad Twoja niechec do gieldy

A txt ze sprowadzaja dyski to smiech na sali ( sprowadzanych jest tylko bardzo niewielka czesc ) a reszta jest z naklejeczkami dosc znanych dystrybutorow - hurtownikow .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zarombiscie ciekawa i zywiolowa dyskusja jak zauwazyl moj przedmowca,

tylko co z niej wyniklo odnosnie topicu ?

ktory w koncu bedzie lepszy ?

tez mnie to ciekawi, bo mam zamiara dokupic jeszcze jeden HDD i nie wiem czy qpic Baracude czy Maxtora ? (BIV juz jeden mam)

Jak jest z lozyskami w Maxtorach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak już mówiłem.

MAxtor - jeśli chcesz kręcić

IBM Vancouver z najnowszej serii - jeśli zależy Ci na wydajności choć różnica między MAXTOREM a IBM to 5 % . IBM jest cichszy !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym miał wybierać między Maxtor'em a Seagate'em, wybrałbym Maxtor'a, jednak jeśli wziąć pod uwagę IBMa bez nadmiernego podkręcania FSB (do 140 MHz), zdecydowałbym się na niego.

:)

O to chodzi ze mam jak na razie FSB na 145

Baracuda znosi to wzorowo dotychczas,

dlatego wolalbym taki ktory na 100% wytrzyma taka FSB

Nie wiem czy moj Segate dlugo tak pociagnie (oby TAK !!!) ponoc nie najlepiej to znosza na dluzsza meta ?

wolalbym wiedziec to zanim qpie nastepny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupowałem seagata w styczniu na poczatku a dokładnie chyba 10 i do tej pory nie wiem co jest lepsze, wybralem wiec to co wybralem poprostu poprosiłem kumpla ze sklepu co by wsadził ?

moim zdaniem to ta sama bajka z tymi dyskami przy czym seagaty sa juz bardzej przetestowane i dopracowane moim zdaniem a maxtory 133 to no niby nowosc i nie wiadomo kiedy wyjda ich wady, wiec skor nie wiadomo co bedzie później i nie ma co ryzykowac to wziolem seagata.

Moze powinienes monetą rzucic? - nie taki zly pomysł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak dokonałem wyboru, zakupiłem Seagate Baracuda IV 40 Gb i poddałem go testowi w Sandra 2002.

Ale w sandrze jakies dziwne rzeczy:

Mam bardzo niski 'Drive Index" 18101pkt, a wg Sandry powinno być dla ok 27000pkt???

Dysk podzieliłem na 2 partycje 20Gb, sformatowałem, mam Fat 32 i ustawiłem rozmiar klastra

na 16Kb. Podłączony jest jako Master do IDE1 na płycie Soltek 75KAV.... Ogólnie dysk chodzi malina

jest bardzo cichy, ale te wyniki!!!!!!!!!!!!!

Może ktoś wie co mam zrobić. Może dzieje się tak że mam 2 partycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...