Nessay Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Zgodzę się z Karesem. Miałęm g4 od Gainwarda teraz mam Radeona od Gigabyte. NIE POLECAM RADEONA! Po pierwsze: nie ma żadnej różnicy w jakosci obrazu po miedzy radeonem a g4 a oczy mam dobre jak i monitor. Jedynie co jest dobre w radeonie to wyjscie Tv. Po drógie: Radeon sprawia problemy jakich G4 nie sprawiał. Większosc nowych gier które chcemy uruchmić na radeonie po prostu nie odpali albo sa błędy, trzeba albo ściagać nowe sterowniki ktore sa robione w pospiechu i nie dokładnie np wersja 2.3 Catalyst, ktora umnie jak i u Rafala destabilizuje system jak i stwarza duzo problemow itp. Więcej problemow z tym radeonem niż on jest wart. Ja wracam do g4. (To jest moje osobiste zdanie i nie musicie sie z nim zgadzać) Możesz podać tytuły tych nowych gier które sie u ciebie nie odpalają ?? Ja mam radeona od premiery i sie jeszcze nie spotkałem z grą która by mi sie nie odpaliła spotkałem sie tylko z grami które chodziły kiepsko równie słabo co na gf2mx (gta3,B&W)no może b&w chodził troszke lepiej ale i tak do kitu. BF1942, Mafia - z tymi miałem doczynienia i wymagają Catalyst 2.3 których nie chcem instalowac bo są po prostu kiepskie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Wiec jakies problemy masz z nim. Niech sie zdazy, ze czekamy wszyscy na gre wszechczasow. Okazuje sie, ze ona wlasnie ma problemy z Radeonem jak w grach ktorych masz na mysli. Skreslisz karte i firme na cale zycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Pieprzycie glupoty, ja mam radka od roku i zero problemow (poza Gta3 ale i tak sie spoko gralo). Bf1942 chodzi super w 1024x768 32 bit max detail. Catalysty 2.3 sa niestabilne zainstaluj 2.2 i po sprawie, co to malo bylo dennych detonatorow. Jezeli ktos nie widzi roznicy w graniu z i bez anizo to polecam okuliste. Kaeres jezeli argumentem ma byc opinia jak sam to przyznales laika to.. LOL Dla mnie roznica jest kolosalna - mam na stale wlaczone anizo x16 i we wszystkie gry moge grac komfortowo w 1024x768 32bit z detalami na max (no tylko w UT2003 do pelnej plynnosci dalem na high zamiast na highest ale to kwestia tego za mam tylko 64 mega na karcie gra swapuje a nie skacze). Podkreslam jeszcze raz jak wyjda nowe gry typu Doom III ani r8500 ani gf4 nie da rady trybowi high detail! Kazdy lubi co innego - jedni wola 20 fps wiecej a ja wole ostre nierozmyte textury i super jakosc 2D i tv-out :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Wiec jakies problemy masz z nim. Niech sie zdazy, ze czekamy wszyscy na gre wszechczasow. Okazuje sie, ze ona wlasnie ma problemy z Radeonem jak w grach ktorych masz na mysli. Skreslisz karte i firme na cale zycie. Niestety taki jest już jej urok niektóre gry działają bardzo wolno :(.Ale ja i tak żadko gram a obraz na pulpicie mam żyleta no i eleganckie wyjście tv i hydravision niema jak praca na 2-monitorach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Catalysty 2.3 sa niestabilne zainstaluj 2.2 i po sprawie, co to malo bylo dennych detonatorow.ee problem z tym, ze BF1942 działa tylko na Catalyst 2.3 :x A co do dennych detonatorow hmm jest ich tyle, ze kazdy znajdzie cos dla siebie, a z ati oni decydują zamnie jakich Catalystow mam uzywac czego nie lubie. A wogóle co wy sie tak denewujecie?? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Kaeres jezeli argumentem ma byc opinia jak sam to przyznales laika to.. LOL Kazdy lubi co innego - jedni wola 20 fps wiecej a ja wole ostre nierozmyte textury i super jakosc 2D i tv-out :) Laika dlatego powolalem zeby nie patrzal nieobiektywnie. Jezeli mowa o 20fps wiecej to raczej czasami sie przydaja. Jezeli musisz przycinac detale w ut2k3 to wiesz o czym mowie. Co Ci po anizo 16 jezeli masz detale poobcinane ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Najbardziej nie lubie u Nvidi ze w Ustawieniach Defoult ma naprawde srednia jakosc obrazu ( wiadomo ze chodzi o dobre wyniki w testach , za co Nvidia ma wielkiego minusa( GF2 sie klania i jego jakosc np w UT fuu ) , a wiadomo ze na tym budowala swoja potege ) .GF 4 to poprawia jakosc obrazu znacznie . A jezeli chodzi o gry i kompatybinosc Radka 8500 to kumpel ma Redeusza i wszystko mu smiga , wiec nie sadze ze wywody Questa o jakis problemach sa u wszystkich uzytkownikow . Dodam ze Detonatory tez sie kaszania , a w grach komputerowych to jest taki burdel i niedopracowane kody ze szkoda gadac .Moce obliczeniowe kompow zwiekszyly sie bardzo duzo ,tyle ze w grach tego nie widac . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Kaeres jezeli argumentem ma byc opinia jak sam to przyznales laika to.. LOL Kazdy lubi co innego - jedni wola 20 fps wiecej a ja wole ostre nierozmyte textury i super jakosc 2D i tv-out :) Laika dlatego powolalem zeby nie patrzal nieobiektywnie. Jezeli mowa o 20fps wiecej to raczej czasami sie przydaja. Jezeli musisz przycinac detale w ut2k3 to wiesz o czym mowie. Co Ci po anizo 16 jezeli masz detale poobcinane ? Miedzy detalami na high i highest roznica jest minimalna i jak mowilem zalezy to glownie od posiadanie jedynie 64 megowej karty. Nawet GF5 z pamieciami 1000mhz wyposazony tylko w 64Mb ramu bedzie przycinal przy duzej ilosci tekstur (doomIII bedzie ich ladowal do pamieci okolo 90mb). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Nie posiadam 128 megowej karty i nie musze obcinac detali. Pewnie w doom III bedzie i tak trzeba LOW powlaczac :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 W marcu chyba (dokłądnie nie pamietam) kupiłem sobie "osławionego" Geforce 3 Ti200 Gainwarda. Kartę oczywiscie odrazu podkręciłem do wartości Ti500. Pzrez chyba miesiąc bawiłem się ta kartą i stwierdziłem że coś mi tu nie gra ... Zgadza się w benchmarkach miałem ładne wyniki ale podczas grania w moje ulubione gry (samochodówki) obraz skakał ! Nie była to wina zbyt małego fps (miałem uruchomionego FRAPSa). Niestety Nvidia tak ma :-( niby ilobrzymia ilość fps , niby super wyniki w testach ale i tak podczas grania nie ma się komfortu "płynności". Mnie bardzo wkurzało to że czasami obraz podczas szybkich ruchów kamery skakał i przez to moje odczucia były negatywne ... Najśmieszniejsze że kumpel posiadający ATI Radeona SDR grał w tę sama grę co ja u sibie i u niego gra działała płynnie (nie mówię to o jakiś super ilościach fps) tylko o realnych odczuciach ... Wkurzyłem się. Postanowiłem że tez przejdę na ATI , ale na ATI 8500LE. Kupiłem kartą firmy Mint (HIS) ATI 8500LE za 550zł (czyli zostało mi jeszcze 50zł z kieszeni - Gainward kosztował mnie 600 zł). Po włożeniu karty i odpaleniu systemu na moim monitorze 19" iiYama VM Pro 450 stwierdziłem że obraz jest lepszy niż na mojej poprzedniej karcie. Oczywiscie różnice bardzo małe , ale widoczne (trochę większa ostrosć , trochę łądniejsze kolory). Jakośc wyjścia TV sporo lepsza niż na Gainwardzie. Potem sam poznałem co daje filtrowanie Anizotropowe. Byłem mocno zaskoczony tym , w mojej ulubionej gierce INsane różnice pomiędzy ANI x16 a wyłaczonym sa wręcz kolosalne a sama grafika zrobiła się sporo ostrzejsza od tej bez Ani. Także w drugiej mojej ulubionej gierce 4x4 EVO2 obraz widocznie się polepszył (najbardziej widac to no szczegółowości wozów , nasycaniu kolorów i ostrosci ich). No i co bardzo wazne filtrowanie ANiZO ATI 8500 prawie nic nie kosztuje i myślę że każdy posiadacz ATI powinien miec ją zawsze właczone. A dla mnie rzecz chyba najważniejsza ! Wreszczie mogę grać w ulubione samochodówki bez żadnych dziwnych sporadycznych przeskoków i moje wrażenie płynnosci jest oki. Nic nie skacze jest git ! A to że ATI jest troszkę słabsze od Geforce4 ? No i co ? Benchmarki , benchmarkami a granie graniem ... Benchmari niestety nie odzwierciedlają rzeczywistości , powiem inaczej ją mącą ... Co to za różnica podczaa grania ? Mieć 100 a 110fps ? Zadna ... Więc Panowie nie zawsze ilośc fps w benchamrkach idzie z przyjemnościa grania i z realną moca danej karty ... Aha jeszcze jedno. Nie rozumię czemu wszyscy tak podniecają się oryginalnymi ATI. Przeciez dla ATI tez produkował (produkuje) karty - firma Sapphire. Więc można kupic w oryginalnym pudełku za spooore pieniądze kartę Sapphire tyle że sporo za nią przepłacić ... ATI bardzo mocno stara się zachować poziom produkowanych kart na ich chipach przez innych producentów. I nie zawsze tani znaczy zły ... Sam mam karte chyba najtańszą - MINT (HIS) i obraz jest bardzo dobry ... Więc nie zawsze w przypadku kart na ATI warto przepłacać ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Po pierwsze to miales cos nie tak z tym "rwaniem" obrazu przy plynnej grze (fps). Po drugie nasycenie kolorow to se moge takie zrobic na NV, ze nawet ATI odpada. Po trzecie w najnowszych dentkach jest takie cos w ustawieniach AA (na dole), ze moge dac wyostrzenie textur. Wynik w 3dmarku spada o jakies 5 % ale jakosc sie poprawia i spokojnie konkuruje z ta z ATI (jesli jej nie przewyzsza). Jakosc TV out nie widzialem w ATI wiec wierze, ze jest lepsze (jedyny plus dla ATI). Po trzecie wole AA x 4 niz anizo x 16. Fajnie ostre textury 50 metrow przed pojazdem (jezeli mowa o Twoich samochodowkach). Wlacze sobie anizo x 4 i mam to samo - bo w trakcie dynamicznej zabawy roznicy nie widze miedzy x4 a x8. Masz ostre textury ale ząbki na samochodach. Nie dzieki - wole AA quincunx (nie ma nawet ząbeczka na ukosnych texturach) i anizo x4 niz NoAA i anizo x16. Po czwarte jezeli te 10 fps jest na pograniczu 30 fps to zobaczymy czy Ci sie nie przydadza w przyszlosci :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xequo Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Radeon !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Keares nie kłóć się z lolkami, szkoda czasu i palcy. Podczas wakacji byłem w Stanach, na 10 kompów sprzedawanych w różnych sklepach 1 był wyposażony w GPU od ATi... N/C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Po pierwsze to miales cos nie tak z tym "rwaniem" obrazu przy plynnej grze (fps). Po drugie nasycenie kolorow to se moge takie zrobic na NV, ze nawet ATI odpada. Po trzecie w najnowszych dentkach jest takie cos w ustawieniach AA (na dole), ze moge dac wyostrzenie textur. Wynik w 3dmarku spada o jakies 5 % ale jakosc sie poprawia i spokojnie konkuruje z ta z ATI (jesli jej nie przewyzsza). Jakosc TV out nie widzialem w ATI wiec wierze, ze jest lepsze (jedyny plus dla ATI). Po trzecie wole AA x 4 niz anizo x 16. Fajnie ostre textury 50 metrow przed pojazdem (jezeli mowa o Twoich samochodowkach). Wlacze sobie anizo x 4 i mam to samo - bo w trakcie dynamicznej zabawy roznicy nie widze miedzy x4 a x8. Masz ostre textury ale ząbki na samochodach. Nie dzieki - wole AA quincunx (nie ma nawet ząbeczka na ukosnych texturach) i anizo x4 niz NoAA i anizo x16. Po czwarte jezeli te 10 fps jest na pograniczu 30 fps to zobaczymy czy Ci sie nie przydadza w przyszlosci :) Problem rozwiazany - wystarczylo wylaczyc w pliku ut2003.ini minfps=35 i dac 0 i teraz zapiernicza, nie spadajac nigdy ponizej 30 i zadko ponizej 40. Testowalem wszystkie mapy, i nawet na tych wielkich i wymagajacych przy 7-8 botach zawsze chodzi super w 1024x768 32 bit max detale. Jakby kto sie pytal to wyswietlanie fps sie wlaca poleceniem stat fps wpisanym w konsoli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Problem rozwiazany - wystarczylo wylaczyc w pliku ut2003.ini minfps=35 i dac 0 i teraz zapiernicza, nie spadajac nigdy ponizej 30 i zadko ponizej 40. Testowalem wszystkie mapy, i nawet na tych wielkich i wymagajacych przy 7-8 botach zawsze chodzi super w 1024x768 32 bit max detale. Jakby kto sie pytal to wyswietlanie fps sie wlaca poleceniem stat fps wpisanym w konsoli. Proszę Cię bardzo KaT, nie ośmieszaj się. Jeżeli twierdzisz, że p wyłączeniu MIN (tak, tak MIN nie MAX FPS) FPS gra dostała kopa, to jestem Ninja Master Commander :( 30-40 FPS tyle ciągnie byle jaki GeForce3 Ti200 :( BTW. Nie mam nic do R8500, jestem tutaj by wyłapywać wszelkie wasze bujdy na temat super wydajności R8500. Osobiście posiadam R9700 Pro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emge Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 a czy warto zawracac sobie glowe Radeonem 8500 LE - 250@250 ??? jak ten model wypada w porownaniu z R9000Pro? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 a czy warto zawracac sobie glowe Radeonem 8500 LE - 250@250 ??? jak ten model wypada w porownaniu z R9000Pro? No napewno wypada lepiej. 250/250 to jeszcze nie najgorzej. Sa wynalazki za 500 pln co maja taktowania 225/200 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emge Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 czy watro interesowac sie kartami JETWAY - czy moze poszukac czegos solidniejszego? nie mam zadnych skojarzen z ta marka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Przepraszam, ze tak ostro ale glupie pytanie. Juz milion razy mowilem, ze mozna R8500 stawiac na rowni z dobrze podkreconym gf3ti500. Gdzie tu porownywac R8500 z gf4ti4200 ??? Niektorzy sie nie naucza nigdy w zyciu. Zaraz Ci beda wypisywac o jakosci obrazu. G..... prawda za przeproszeniem. Nie wierz w takie brednie. Sa pewne normy stawiane kartom graficznym i nie moga reprezentowac soba kart z grafika CGA. Szybkosc w przypadku porownania tych kart jest chyba oczywista i nie podlega dyskusji. Pierwszy raz sie zgadzamy :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 czy watro interesowac sie kartami JETWAY - czy moze poszukac czegos solidniejszego? nie mam zadnych skojarzen z ta markaZnam tylko plyty glowne. Nie wiedzialem, ze robia rowniez karty graficzne. Pewnie beda taki jak plyty czyli mierne za nie wielka kase :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kane Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Po pierwsze to miales cos nie tak z tym "rwaniem" obrazu przy plynnej grze (fps). Po drugie nasycenie kolorow to se moge takie zrobic na NV, ze nawet ATI odpada. Po trzecie w najnowszych dentkach jest takie cos w ustawieniach AA (na dole), ze moge dac wyostrzenie textur. Wynik w 3dmarku spada o jakies 5 % ale jakosc sie poprawia i spokojnie konkuruje z ta z ATI (jesli jej nie przewyzsza). Jakosc TV out nie widzialem w ATI wiec wierze, ze jest lepsze (jedyny plus dla ATI). Po trzecie wole AA x 4 niz anizo x 16. Fajnie ostre textury 50 metrow przed pojazdem (jezeli mowa o Twoich samochodowkach). Wlacze sobie anizo x 4 i mam to samo - bo w trakcie dynamicznej zabawy roznicy nie widze miedzy x4 a x8. Masz ostre textury ale ząbki na samochodach. Nie dzieki - wole AA quincunx (nie ma nawet ząbeczka na ukosnych texturach) i anizo x4 niz NoAA i anizo x16. Po czwarte jezeli te 10 fps jest na pograniczu 30 fps to zobaczymy czy Ci sie nie przydadza w przyszlosci :) Problem rozwiazany - wystarczylo wylaczyc w pliku ut2003.ini minfps=35 i dac 0 i teraz zapiernicza, nie spadajac nigdy ponizej 30 i zadko ponizej 40. Testowalem wszystkie mapy, i nawet na tych wielkich i wymagajacych przy 7-8 botach zawsze chodzi super w 1024x768 32 bit max detale. Jakby kto sie pytal to wyswietlanie fps sie wlaca poleceniem stat fps wpisanym w konsoli. lol co za gosc. Wpis MinDesiredFrameRate=35.000000 oznacza ze ut ma utrzymywac ilosc fps zawsze na poziomie wyzszym niz 35 fps, jesli trzeba ut redukuje ilosc detali tak aby minimalnie bylo 35 fps. Gdy ustawiny 0, ut nigdy nie redukuje ilosci detali, wiec chyba oczywiste jest ze nie moze byc szybciej na MinDesiredFrameRate=0.000000 niz na MinDesiredFrameRate=35.000000 "1024x768: flyby 120 botmatch 45" To twoje wyniki prawda ? I ty mowisz ze w 1024x768x32, wszystkie detale na max masz super plynnie ? Kolejne big lol. Nie masz pojecia co to znaczy plynna gra w ut2003, i to zadnego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Ja skromnie zgodzę sięz tym co tu mówiono. Radeon 8500 być może i ma te różnice w jakości obrazu, ALE: Po pierwsze są one zauważalne dla maniaków, którzy zamiast grać w UT2003 gapią się na piksele i tekstury na podłodze, i nie widzą, że wokół w ogóle coś się dzieje. Po drugie, różnice zauwazalne są tylko dla kogoś kto się na tym zna, i wie na co patrzeć, a normalny człowiek nie zauważy różnicy (vide kumpel Kaeres'a, ja i moi znajomi). Po trzecie, ktoś kto się na tym zna z pewnościa łatwo ominie problematyczne sterowniki, ustawi co trzeba w biosie, windozie i każdej grze, ale zwykły użytkownik tego za ch... nie uczyni i będzie płakał, że mu nic nie chodzi (tak jak ja i UT2003 na moim starym sprzęcie) Po czwarte, ktoś kto zadaje pytanie: co wziąć Radeona 8500 czy GF4Ti4200 na pewno nie jest doświadczonym użytkownikiem, i nie dość, że nie zauważy tej lepszej jakości obrazu, nie będzie umiał skonfigurować sterowników to być może nie będzie również umiał włączyć AAx4 ... Moim skoromnym zdaniem, powinien brać GF4Ti4200, wydajniejsza i przyjemniejsza w obsłudze. Więcej naprawdę nie potrzeba zwykłemu użytkownikowi, a za przeproszeniem szanownych forumowiczów, pozwolę sobie zacytować mojego dobrego znajomego: Każdy kto kłóci się na forum, o to, która karta jest lepsza, a która gorsza daje wyśmienite świadectwo, o tym że od dawna nie miał ani dobrej książki ani dziewczyny.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Problem rozwiazany - wystarczylo wylaczyc w pliku ut2003.ini minfps=35 i dac 0 i teraz zapiernicza, nie spadajac nigdy ponizej 30 i zadko ponizej 40. Testowalem wszystkie mapy, i nawet na tych wielkich i wymagajacych przy 7-8 botach zawsze chodzi super w 1024x768 32 bit max detale. Jakby kto sie pytal to wyswietlanie fps sie wlaca poleceniem stat fps wpisanym w konsoli. Proszę Cię bardzo KaT, nie ośmieszaj się. Jeżeli twierdzisz, że p wyłączeniu MIN (tak, tak MIN nie MAX FPS) FPS gra dostała kopa, to jestem Ninja Master Commander :( 30-40 FPS tyle ciągnie byle jaki GeForce3 Ti200 :( BTW. Nie mam nic do R8500, jestem tutaj by wyłapywać wszelkie wasze bujdy na temat super wydajności R8500. Osobiście posiadam R9700 Pro. Jedyna osoba , ktora sie tu osmiesza jestes ty, gdyz najwyrazniej nie masz ut2003, a zabierasz glos. Gra zawiera mechanizm automatycznie dopasowujacy detale i jezeli mam miec 35 fps to on to zrobi. Jest jedno ale - u mnie to powodowalo lekkie swapowanie wiec wylaczylem to w cholere i gra chodzi o 30 % szybciej. Wlaczylem wyswietlanie fps i srednia podczas 30 minutowej gry to ok 50 fps a nie spadla ponizej 30 ( wyswietlane sa dane o biezacej i sredniej ilosci klatek). Wyczytalem to i owo na forum www.rage3d.com, i tak niektorym pomaga wlaczenie OpenGl zamiast D3D. Dokonujemy tego usuwajac we wspomnianym wczesniej pliczku ut2003.ini RenderDevice=D3DDrv.D3DRenderDevice ;RenderDevice=Engine.NullRenderDevice ;RenderDevice=OpenGLDrv.OpenGLRenderDevice usuwamy srednik sprzed opengl i wstawiamy przed D3D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Ja skromnie zgodzę sięz tym co tu mówiono. Każdy kto kłóci się na forum, o to, która karta jest lepsza, a która gorsza daje wyśmienite świadectwo, o tym że od dawna nie miał ani dobrej książki ani dziewczyny.... To nie forum o ksiazkach i [gluteus maximus]ch wiec dyskutujemy o sprzecie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 A ja widzę, że tu się jednak nie tylko o sprzęcie dyskutuje, ale prowadzi rozważania filozoficzne nad istotą zera. Otóż, okazuje się, że zero nie oznacza faktycznie matematycznej właściwości owej liczby, czyli de facto zera-niczego, ale również takie liczby jak jeden. Wnioskuję z wypowiedzi kolegi na temat Radeona: "Zero problemów, oprócz GTA3" a ja myslałem, że jeżeli sa problemy, to nie można powiedzieć, że ich nie ma... Oświeć mnie, czy GTA3 to jakaś magiczna gra, która nawet jeżeli nie działa poprawnie to nie można o niej powiedzieć, że stwarza problemy??? To tak jakbym ja powiedział, że Radeon 8500 nigdy nie sprawia problemów, oprócz momentów, w których sprawia problemy... :)))) ! No nic, codziennie przychodzi dowiedzieć się czegoś nowego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Po pierwsze. Te rwanie występowało już na posiadanym przezmnie poprzednio Geforce1DDR , geforce2MX jak i Geforce3. Nie wystepowało ani na Kyro2 które tez posiadało ani na ATI. Nie chodzi tu o skakanie ale o niezbyt płynne przesuwania tła ... A dla mnie osoby która miała także konsolę PSX takie coś dyskwalifikuje kartę dla osoby która lubi grać w wyścigówki ... Nasycenie może i można podrasowac w sterach ale ostrosci nie ... To co nazywasz AA to AntiAliasing który służy do "usuwaniu krawędzi" widocznych w niskiej rozdzilczosci. Jest to idealny ulepszacz głownie fdla ludzi którzy musza grac w niskich rozdzilczosciach ... Ja sam gram w 1280x1024 i wogóle AA nie ejst mi potrzebne bo krawędzie są wykłądzone przez rozdzilczosc :-) Pozatym przy zastosowaniu AA wydajnośc karty graficznej drastycznie spada (nie wierzę w 5% bo nawet na ATI9700 jest więcej ...) , raczej kilkadziesiąt procent albo w sterach jest jakis bug który źle wykonuje funkcję AA. AA nigdy nie konkurowało i nie konkuruje z ANI bo to dwie całkowicie odmienne ulepszacze obrazu ... Z tego co wiem po zastosowaniu AA obraz staje się mniej "ładniejszy" bo krawędzie sa jakby to powiedzieć lekko "wygładzane" a nie wyostrzane więc nie może być zwiększenia ostrosci a wręcz przeciwnie ... Ciekawy jestem skąd możesz wiedziec jak wygląda Anix16 ? Pzreciez Nvidia oferuje max x8 który spowalnia kilkadziesiat procent ta kartę ... Niestety z Twojej wypowiedzi wynika że słbo się znasz na kartach graficznych bo mylisz pojęcia i własciwości i wady "polepszaczy" obrazu ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Po pierwsze. Te rwanie występowało już na posiadanym przezmnie poprzednio Geforce1DDR , geforce2MX jak i Geforce3. Nie wystepowało ani na Kyro2 które tez posiadało ani na ATI. Nie chodzi tu o skakanie ale o niezbyt płynne przesuwania tła ... A dla mnie osoby która miała także konsolę PSX takie coś dyskwalifikuje kartę dla osoby która lubi grać w wyścigówki ... Nasycenie może i można podrasowac w sterach ale ostrosci nie ... To co nazywasz AA to AntiAliasing który służy do "usuwaniu krawędzi" widocznych w niskiej rozdzilczosci. Jest to idealny ulepszacz głownie fdla ludzi którzy musza grac w niskich rozdzilczosciach ... Ja sam gram w 1280x1024 i wogóle AA nie ejst mi potrzebne bo krawędzie są wykłądzone przez rozdzilczosc :-) Pozatym przy zastosowaniu AA wydajnośc karty graficznej drastycznie spada (nie wierzę w 5% bo nawet na ATI9700 jest więcej ...) , raczej kilkadziesiąt procent albo w sterach jest jakis bug który źle wykonuje funkcję AA. AA nigdy nie konkurowało i nie konkuruje z ANI bo to dwie całkowicie odmienne ulepszacze obrazu ... Z tego co wiem po zastosowaniu AA obraz staje się mniej "ładniejszy" bo krawędzie sa jakby to powiedzieć lekko "wygładzane" a nie wyostrzane więc nie może być zwiększenia ostrosci a wręcz przeciwnie ... Ciekawy jestem skąd możesz wiedziec jak wygląda Anix16 ? Pzreciez Nvidia oferuje max x8 który spowalnia kilkadziesiat procent ta kartę ... Niestety z Twojej wypowiedzi wynika że słbo się znasz na kartach graficznych bo mylisz pojęcia i własciwości i wady "polepszaczy" obrazu ... No i znow. Po pierwsze wiem co oznacza AA. Po drugie niezly lol - z AA x 4 obraz jest brzydszy niz bez. No spoko :D:D:D Po trzecie 5% odnosilo sie do specjalnej opcji w najnowszych sterownikach kart NV jaka jest "wyostrzanie textur". Czyli to niestety Ty nie wiele jeszcze wiesz o NV. Po czwarte wole grac w 1024x768 z AA quincunx niz 1280x1024 bo mam ladniejszy obraz i wiecej fps. Przy AA quincunx wartosc fps nie spada tak drastycznie jak w przypadku ATI. Np. w grze UT2k3 spada o wartosc ulamka procent w benchmarku (116,4 fps na 116,1). Po piate wiem jak wyglada filtrowanie anizotropowe x16. Nie musze posiadac tej karty aby takie rzeczy wiedziec. Po szoste, gdzie myle pojecia, wlasciwosci i wady ??? - cokolwiek to oznacza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Hmm ... Nie kazdy zaraz gra tylko i wyłączeni w Quake3 :-) Sa gry w którym gracz ma czas na podziwnianie grafiki ... A np. w takim INsane lub 4x4 EVo2 jakość obraz jest wprost bajeczna na ATI + ANIx16. Wszystko ostre i bez praktycznie żadnego spadku wydajnosci ... Jakie problematyczne sterowniki ? Jak miałem Geforce3 Gainwarda to miałem wiecej problemów ze sterownikami niż teraz w przypadu ATI. Chyba nigdy nie miałeś do czynienia z kartami na chipsetach ATI bo to co pleciesz to w większosci bzdury. Sterowniki sa bardzo stabilne , bezproblemowe i naprawde bardzo "przyjazne" nawet dla bardzo początkującego użytkownika ... W większosci niestety gadasz bzdury które w żaden sposób nie oddają rzeczywistości ... Jak powiem tak. Obecnie każdy ma wybór: 1. Karta troszkę mniej wydajna od Geforce4Ti200 (mowa tu o ATI 8500) ale oferujaca lepszej jakości obraz 2d i 3d (ANIx16) , bardzo dobrej jakosci wyjście TV , świetny support dla DVD (wiadomo o co chodzi) , dodatkowo trochę tańsza od Geforce4. 2. Karta troszkę wydajniejsza (w testach bo podczas realnej gry nie widac żadnej różnicy pomiędzy tymi kartami) , posiadająca słabszej jakosci generowany obraz 3d (bo odpalanie Anix8 nie ma sensu ze względu na potężny spadek wydajnosci) z beznadziejnym do dobrego (ruletka zalezna od humoru producenta) wyjsciem TV. Każdy może więc wybrać co chce ... Jedni wola trochę słabszą "wydajnosc" ale za to lepszej jakości obraz oraz większą uniwersalnośc (DVD,TV-out) inni wolą max "wydajnosć" ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Cytuj bo nie wiem do kogo mowisz lub czyj post komentujesz. Bo to napewno nie bylo do mnie - przynajmniej wszystko. I nie sugeruj sie moim logo. To, ze gram w q3 nie znaczy, ze tylko w niego. I mam tak konfiga ustawionego, ze nie poznalbys tej gry. Grafika gorsza niz w q1 - ale co Ci bede tlumaczyl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Moja "znajomośc" z Nvidią skończyła się w czerwcu jak opchnałem Geforce3 Gainwarda :-) Nie widzięłm w kacji sterów 40.xx .... Opieram się na tym na czym pracowałem w czercu (najnowsze stery jakie tam były w tym czasie). Mylisz polęcia bo AA ma całkowice odmienne zadanie od filtowania ANI. AA służy do wygładzania krawędzi a filtoreanie ANI słuzy do "wyostrzania" dalszych "planów" na ekranie generowanej grafiki. Dzęki Ani na ekranie można zobaczyć więcej szczegółów które podczas normalnego (trilinear) filtrowania zostały zamazane (rozmazane). Nie wierzę że AA może tak mało mocy "kosztować" karte graficzną , no chyba że sterowniki poprostu nie uruchamiają AA ... A co AAx4 to takie wyniki wyczytałem w In4.pl http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=25&r...ctr_str_numer=4 Geforce4 Ti4200 Q3 1024x768 bez AA = 200,5 fps z AAx4 = 89,8 fps z ANIx8 = 100 fps I to mam być ten mały spadek wydajnosci ?Bo to jest minimum 50% spadek mocy ... ATI 8500 Q3 1024x768 bez AA = 191 fps z AAx4 =37 fps z ANIx8 = 187 fps Jak widać na ATI przy AA spadek jest tez olbrzymi choć większy niż przy Geforce4 , ale za to filtorwanie anizotropowe ... Poprostu ATI z właczonym ANIx8 całkowice miażdzy Geforce4Ti4200 z właczonym ANIx8 .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...