Kaeres Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Mylisz polęcia bo AA ma całkowice odmienne zadanie od filtowania ANI. Skad to wziales ? Nie musisz mi tlumaczyc co jest od czego w kartach graficznych - bez przesady. Wogole mnie olewasz :) Zgadzam sie z tym: Dzęki Ani na ekranie można zobaczyć więcej szczegółów które podczas normalnego (trilinear) filtrowania zostały zamazane (rozmazane). Jeszcze do niedawna gralem bez anizotropowego filtrowania. Zrobilem pare tescikow, usstawien z tym zwiazanych i doszedlem do wniosku, ze spokojnie wystarczy anizo x4 co przy spadku paru procent jest dopuszczalne. Z tym ut2k3 sam sie zdziwilem, ze z AA quincunx jest tak samo jak bez AA, a grafika 2x ladniejsza. Jest prawda, ze ATI kroluje w filtrowaniu, a NV w AA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Mylisz polęcia bo AA ma całkowice odmienne zadanie od filtowania ANI. Skad to wziales ? Nie musisz mi tlumaczyc co jest od czego w kartach graficznych - bez przesady. Wogole mnie olewasz :) Zgadzam sie z tym: Dzęki Ani na ekranie można zobaczyć więcej szczegółów które podczas normalnego (trilinear) filtrowania zostały zamazane (rozmazane). Jeszcze do niedawna gralem bez anizotropowego filtrowania. Zrobilem pare tescikow, usstawien z tym zwiazanych i doszedlem do wniosku, ze spokojnie wystarczy anizo x4 co przy spadku paru procent jest dopuszczalne. Z tym ut2k3 sam sie zdziwilem, ze z AA quincunx jest tak samo jak bez AA, a grafika 2x ladniejsza. Jest prawda, ze ATI kroluje w filtrowaniu, a NV w AA. Kaeres nie klocmy sie kurde - bo niby o co, kazdy z nas ma albo Radka albo ti4200 i kazdy jest happy :D Ja np Osobiscie wole grac w wyzszej rozdzailce bez AA niz w nizszej z AA. Dlatego np wole grac w q3 w 1600x1200 32 bit i gra mi chula pomiedzy 40 a 80 fps i jest ql. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Mylisz polęcia bo AA ma całkowice odmienne zadanie od filtowania ANI. Jeszcze do niedawna gralem bez anizotropowego filtrowania. Zrobilem pare tescikow, usstawien z tym zwiazanych i doszedlem do wniosku, ze spokojnie wystarczy anizo x4 co przy spadku paru procent jest dopuszczalne. Z tym ut2k3 sam sie zdziwilem, ze z AA quincunx jest tak samo jak bez AA, a grafika 2x ladniejsza. Jest prawda, ze ATI kroluje w filtrowaniu, a NV w AA. Nie olewam Cię ... No własnie , ja podobnie jka KaT wole grać w wyższej rozdzielczości i bez AA ale zato z max ANIZO x 16 ... I w tym przypadku prawie nic nie tracę na wydajnosci bo ANI nawet x 16 nic tak naprawę ATI nie kosztuje. Mi osobiście nigdy tak naprawde AA się nie podobało bo nie widziałem sesu tego używania , no chyba że podczas grania na TV w niskich rozdzielczościach. Poprostu nie zgadzam się z tym co mówią inne sosoby posiadajacer karty na układach Nvidi o słabych sterownikach , problemach i itd... w przypadku kart na ATI. Sam przez dłuuuugi czas miałem różne karty na chipach Nvidii , ale tak naprawę w 100% byłem zadowlony tylko z 3 posiadanych przezemnie kart (Vooodoo 3, Kyro2 i teraz ATI). Nie pytaj dlaczego , poprostu gra mi sie na nich lepiej , lepiej działają samochodówki. Poprostu takiem mam odczucia. Oczywiscie nie oznacza to że jestem fanem ATI i że Nvidiia dla mnie jest beee .... Nic bardziej mylnego. Poprostu zawsze kupuje to co dla mnie oferuje nawiększe możliwości i mozliwie najwyższa wydajnośc przy jak najrozsądniejszej cenie. Miłem do wyboru ATI 8500LE za 550zł lub Geforce4Ti200 za 700zł i wybrałem dla siebie ATI 8500 i jestem naprawde zadowolony ... Ale może za rok sobie kupię Geforce5 albo może ATI 9700Pro ? A może cos innego ? Wszystko zależy i nie będzie najwazniejsza tu tzw "wydajność" w benchmarkach a tylko co co ona zaoferuje mi do wyłożonych przezemnie pieniędzy ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Jest prawda, ze ATI kroluje w filtrowaniu, a NV w AA. Chyba nie widziałeś testów Radeona 9700 pro .[/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Jest prawda, ze ATI kroluje w filtrowaniu, a NV w AA. Chyba nie widziałeś testów Radeona 9700 pro .[/url] Nie bralem go nawet pod uwage :) To jest jak narazie karta poza zasiegiem 99% maniakow komputerowych :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Kaeres na zakonczenie dodam ze radeona kupilem rok temu za 1000 pln sluzy mi wiernie do dzis a posluzy conajmniej do poczatku roku 2003 :D Tylko czekam az stanieje R9700 po wyjciu NV30 i go zakupie a kolejny ciezko zarobiony 1000 pln czeka :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Kaeres na zakonczenie dodam ze radeona kupilem rok temu za 1000 pln sluzy mi wiernie do dzis a posluzy conajmniej do poczatku roku 2003 :D Tylko czekam az stanieje R9700 po wyjciu NV30 i go zakupie a kolejny ciezko zarobiony 1000 pln czeka :P Wcale nie musi byc zakonczenia. Ja osobiscie lubie takie dyskusje rzeczowe, poparte wlasnymi przezyciami, odczuciami, itp. Ja juz jestem za stary chyba na gierki i podejrzewam, ze kolejny upgrade kompa bedzie moze za pare lat. Teraz jeszcze chce zobaczyc pixel shadery wcalej okazalosci w grze doom3, unreal 2 i to bedzie chyba koniec mojej kariery growej :) No chyba, ze jakas gotowka wpadnie z nienacka to moze jeszcze kiedys pomysle :) Jestem ciekaw co stanie sie z cenami R9700 jak wyjdzie NV30. Czy beda na tyle niskie, ze NV30 odpadnie na starcie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Juz teraz Radek kosztuje w USA ok 320$ wiec mysle z z chwila premiery nie bedzie drozszy jak 200-230$ w NV30 najmarniej 400$. Okaze sie dopiero czy warto bedzie doplacac do NV30. Z drugiej strony to wtedy radki 9500 beda po 100-130$ i tu nvidia moze miec problem chyba ze radyklanie obnizy ceny GF4Ti. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Nic nowego, ale wtedy kiedy Radeon 9500 będzie za 300zł, to już tu na forum będą dyskusje "Radeon 10000 czy NV30", jedni będą mówić, że Radeon 9700 sie nada, a inni będą narzekać, że daleko mu do wydajności NV30, a technologicznie jest już przestarzały. Kto wtedy przy zdrowych zmysłach będzie chciał się skusić na Radeona 9500 i to nie Pro? Przecież na nowe gierki to już nie wystarczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...