Piekny Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Niedawno kupiłem procersor:AMD Semptron 2800, załozyli mi go za darmo(nie chciałem tego robić sam bo o ukruszenie jądra,bardzo łatwo),sprawdzili czy komp startuje i to wszystko. Po powrocie do domu poczekałem 30min(zeby przystosował się do temp pokojowej),włanczam,wszystko ładnie pięknie...odpalam gierke:"Flat out" i...bład,pomyślałem że to po prostu bład windowsa i to olałem,jeszcze raz ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m gierke i już chce jechać a tu artefakty na ekranie i znowu błąd,zdenerwowałem się myślałem na poczatku ze to się karta graficzna sypie(Gigabyte Radeon 9550 128/128,nie podkręcany) ale postanowiłęm sprawdzić na NfsU2-chodzi jak marzenie juz się ciesze a tu znowu błąd i wychodzi mi do windowsa,reinstalacja sterowników grafy nic nie pomogła,myślałem ze źle zamontowali radiator i ze się procek przegrzewa,ale sprawdziłem i było dobrze(temp.52°C).Bardzo już zdenerwowany ciągłymi błędami sformatowałem twardy, i chciałem zainstalować Windowsa a tu totalne zaskoczenie podczas instalacji non stop błędy,jeden za drugim...nic nie dało się zrobić więc zostawiłem kompa w spokoju i postanowiłem zawieść go tam gdzie zamontowali mi procka żeby coś zrobili bo po wsadzeniu u nich procka komp "zdechł". No to gostek sprawdził,bios się ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>ł,a windows ni w 5 ni w 10 nie chciał się zainstalować(znowu błędy).No to wszadził dyskietke z Mem testem i wystartował kompa,jak można się było spodziewać bilion błędów ,facet wyjął mój RAM,wsadził swój i wszystkie błędy znikneły jak ręką odjął.Czyli winowajcą był RAM .Wziołem kompa do domu i zrezygnowany zacząłem kombinować jak by tu kompa uruchomić... więc wszedłem do biosu płyty głównej(ASRock KVT6) i zmiejszyłem taktowanie ramu z 333MHz(realnego 166MHz) do 266MHz(133MHz) i odziwo komp ruszył i dało się zainstalować windowsa,nawet gry chodzą i nie wyskakują błędy . A teraz moje pytania:co mogło się stać z mojim RAMem,czy takie spowolnienie to tylko przedłużanie agoni tego RAMu i czy prędzej czy później wyzionie ducha ;(?? Uff... rozpisałem się .Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje >>Piekny<< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 bardziej to sie juz chyba nie zepsuje. ja miesiac dzialalen na zepsutym i ciagle byl zepsuty tak samo. ale jestes pewien ze to jest ram 333? moze masz po prostu 266? pozatym nie masz gwary na ram? pozatym zawsze mozesz podwyzszyc timingi i moze ruszy na tym 333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piekny Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Tak gwarancja była...skończyła się 4 miechy temu :? Na 100% jest to ram 333MHz(166MHz),a teraz żeby było ciekawiej to raz wykrywa 256MB czyli normalnie a raz 128MB i wtedy mussze kompa rozkręcić wyjąć ram i go wsadzić spowrotem(przy wył. kompie oczywiście) :blink: poprostu cud miód i orzeszki :) już długo nie wytrzymam z tym ramem,może byście polecili jakiś ram (firme) który będzie dobrze sie sprawował i nie będzie robił problemów,interesuje mnie 512MB. (dla niedowiarków dodaje screena jaki to RAM) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anomandarist Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 Masz padniętą kość:( ja wczoraj oddałem swoje geile bo z 2x512 zaczał mi wykrywać 512 a potem 256!!! teraz 2 tygdnie będe czekał na reklamacje z racji gwarancji:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVVy Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 Na innych slotach próbowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piekny Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 Tak sprawdzałemm na obu slotach na obu dzieje sie tak samo. :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVVy Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 (edytowane) To rzeczywiście chyba kość jest padnięta. Możesz jeszcze sprawdzić ją u kolegi. Edytowane 28 Stycznia 2005 przez NoVVy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaRan Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2005 mam ten sam problem z tym ze mam plyte i865Perl Intela i ramy Tinmosy 2x512/400Mhz (PC3200). Niestety sa niestabilne do plyty. Moj kumpel kupil niedawno Kingstony, ma plyte pod AMD i tez mu wywalalo z gry. Tzn Dokladnie wyglada u mnie to tak, ze jak ciupie w HF2 przejde jedna misje laduje sie nastepna, zacyznam grac na 2 poziomie i chilowy zawias muzyka w grze tez zacieta odtwarza sie jak w efekcie zapentlenia trwa to kilka sekund, a po tym nastepuje restart kompa, albo wychodzi do winzgrozy. Porazka. Wchodze na rozne fora i czytam podobne problemy. Ja uwazam ze za duzo jest tych firm produkujacych ramy i na rynku zorbil sie maly bałagan w sferach RAMów. Najlepiej przy zakupie pamieci upewnic sie czy beda one stabilnie dzialaly z nasza płyta. Zaniesc płyte do sklepu i podac ja typowi zeby sprawdzil jakie najlepsze beda na nia RAMy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...