Paweł W. Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Do tej pory wyciszałem zwykłą gombką 10 mm ale efekt był mierny. Ostatnio znalazłem sklepik gdzie można kupić gąbkę tapicerską pofalowaną. I mam pytanie czy ktoś takową zakładał i czy cokolwiek daje? Czemu gąbka powinna być przyklejona na całej powierzchni? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Do tej pory wyciszałem zwykłą gombką 10 mm ale efekt był mierny. Ostatnio znalazłem sklepik gdzie można kupić gąbkę tapicerską pofalowaną. I mam pytanie czy ktoś takową zakładał i czy cokolwiek daje? Czemu gąbka powinna być przyklejona na całej powierzchni? wcale nie musi byc przyklejona 8O - zalezy jaka masz obudowe - jak z cienkiej blachy (wpadajacej w rezonanas, wibracje, itp) to sama gabka nic nie da - potrzebujesz czegos o duzej gestosci np korka i wtedy musisz przykleic na calej powierzchni (zeby te maty korkowe staly sie integralna czescia obudowy - blacha nie bedzie rezonowac bo zwiekszy sie sztywnosc) potem na ten korek mozesz nakleic gabke ale to raczej nic nie da - jak masz dobra obudowe (gruba blacha, dobrze wykonczona, nie wpada w wibracje itp) to co bys nie przyklejal efekt bedzie minimalny - skup sie na wyciszeniu wentylatorow, HDD, zasialcza itd - bo to one moga byc zrodlem halasu :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...